SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpeljava mikropropagacijske metode za Aloe vera
Viki Hartman, 2017, magistrsko delo

Opis: Aloe vera je zdravilna rastlina, ki jo ljudje uporabljajo že tisočletja. Zaradi njenih lastnosti je nepogrešljiva v medicini, kozmetiki, farmaciji in prehrani. V naravi se Aloe vera razmnožuje vegetativno, kar je zelo počasen proces, z nizkim donosom in je mogoč le med rastno sezono. Najprimernejša alternativna oblika razmnoževanja Aloe vere je zato in vitro vegetativno razmnoževanje rastlin v tkivni kulturi, oziroma z mikropropagacijo. Namen naše naloge je bil razviti postopek mikropropagacije Aloe vere, ki vključuje vzpostavitev tkivne kulture, razmnoževanje in koreninjenje poganjkov. Kot začetni izseček smo uporabili mlade stranske poganjke, ki smo jih vcepili na Murashige in Skoog (MS) gojišče, z dodanimi rastnimi regulatorji. Uspešnost mikropropagacije smo merili preko naslednjih parametrov: prisotnost in število brstov, prisotnost in število korenin. Največ poganjkov, v povprečju 5,9, se je tvorilo na MS gojišču z 8 µM BAP in 1 µM NAA, največ korenin, v povprečju 7,2, pa na MS gojišču z 4 µM BAP in 4 µM NAA. Poganjke z dovolj razvitimi koreninami smo prestavili v plastične lončke z zemljo ali mešanico zemlje in peska (1 : 1), kjer se je uspešno aklimatiziralo vsaj 60 % vseh rastlin.
Ključne besede: Aloe vera, mikropropagacija, tkivna kultura, zdravilna rastlina
Objavljeno: 16.08.2017; Ogledov: 267; Prenosov: 55
.pdf Celotno besedilo (1,53 MB)

2.
MODERNA BIOTEHNOLOGIJA V ŠOLI: ALOE VERA
Tadeja Ratek, 2016, diplomsko delo

Opis: Aloe vera je zanimiva in vsestransko uporabna rastlina, ki jo pridelujejo v mediteranskem delu Evrope, v Sloveniji pa je slabo poznana. Ena izmed možnih poti za povečanje zanimanja za to rastlino in izdelkov iz nje je vključevanje te rastline v učni proces. V okviru diplomske naloge smo zato pripravili učno enoto, ki vključuje biotehnologijo aloje (Aloe vera) in bi se lahko izvedla v okviru naravoslovnega oz. tehničnega dneva. Cilj diplomske naloge je ugotoviti, kako učna enota vpliva na znanje, odnos in predstave udeležencev o tej rastlini. V raziskavo smo vključili 59 učencev 4. in 5. razredu Osnovne šole Kamnica in 83 študentov razrednega pouka Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru. Z anketo smo najprej preverili njihovo predznanje, odnos in predstave o rastlini in njeni uporabi. Po anketiranju smo predstavili alojo, njeno pridelavo, predelavo in uporabo ter pojasnili njeno učinkovitost v domačem zdravilstvu. Po predstavitvi in demonstraciji pa smo iz listov aloje pripravili napitek. Po preteku enega meseca smo učence in študente ponovno anketirali. Ugotovili smo, da se je znanje o aloji izboljšalo, prav tako pa tudi odnos in predstave udeležencev o tej rastlini. Učenci in študenti so bili nad učno enoto navdušeni in si želijo več tovrstnih aktivnosti. Odgovori so tudi pokazali, da takšne aktivnosti pripomorejo k trajnosti znanja. Učna enota je primerna tako za otroke prvega in drugega triletja osnovne šole kot za udeležence na višjih ravneh šolanja.
Ključne besede: aloja (Aloe vera), praktične aktivnosti, trajnostno pomnjenje, pridelava in predelava, domače zdravilstvo
Objavljeno: 16.09.2016; Ogledov: 608; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (2,43 MB)

3.
Določevanje antimikrobnega delovanja Aloe vere
Kaja Jeromel, 2018, magistrsko delo

Opis: Namen magistrske naloge je bil proučiti antimikrobne lastnosti Aloe barbadensis in Aloe arborescens na rast različnih mikroorganizmov. Izvedli smo študijo antimikrobne učinkovitosti sveže ter liofilizirane A. barbadensis in A. arborescens, etanolnega ekstrakta A. barbadensis in A. arborescens ter antimikrobne učinkovitosti nekaterih komercialnih produktov iz aloje. Antimikrobne lastnosti izbranih vzorcev A. barbadensis in A. arborescens ter njunih komercialnih produktov smo testirali na različnih mikrobnih celicah kot so Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Pseudomonas fluorescens, Pseudomonas aeruginosa, Candida albicans ter Aspergillus brasiliensis. Inhibitorno lastnost posameznega vzorca smo kvalitativno določevali z disk difuzijsko metodo na hranilnih agarjih. Kadar je vzorec izkazoval inhibitorne lastnosti, se je pri vzorcu pokazala cona inhibicije oziroma zaviralna cona rasti mikroorganizma. S kvantitativno dilucijsko metodo v bujonu smo želeli ugotoviti stopnjo inhibicije rasti mikroorganizma pri različnih koncentracijah dodanega vzorca ter tako skonstruirati rastno krivuljo mikroorganizma. Ugotovili smo, da aloji zavirata rast vseh testnih mikrobnih celic, razen rasti glive A. brasiliensis. Najboljši zaviralni učinek na rast testnih mikroorganizmov smo zaznali v primeru uporabe 50 % liofiliziranega soka in gela A. barbadensis ter etanolnega ekstrakta A. barbadensis in A. arborescens, najslabše pa je pri večini mikroorganizmov rast zaviral sveži sok aloj. Popolnoma vsi vzorci A. barbadensis in A. arborescens so dobro zavirali rast bakterije P. aeruginosa, saj smo pri vseh vzorcih zaznali visoko stopnjo inhibicije rasti mikroorganizma.
Ključne besede: Aloe barbadensis, Aloe arborescens, Aloe vera, antimikrobne lastnosti, inhibicija
Objavljeno: 04.12.2018; Ogledov: 92; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (12,08 MB)

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici