| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 54
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
TERMO-MEHANSKA ANALIZA ZAVORNEGA DISKA LOKOMOTIVE TIPA TAURUS
Jaka Jesih, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje primer termo-mehanske analize zavornega diska lokomotive tipa Taurus. Celotni sklop analiz je bil narejen za slovensko podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo zavornih diskov. Analize so bile narejene v skladu s programom po UIC 541-3 No.5. Naloga vsebuje prikaz zavornega sklopa, opisuje program preskušanja ter postopek numeričnega preračuna za en primer zaviranja v programskem paketu ABAQUS CAE 6.7.1., po metodi končnih elementov (MKE). Kot končni rezultat so tako podane in analizirane vrednosti maksimalnih temperatur in napetosti. Naloga se zaključuje s predlogi za izboljšavo trenutnega modela.
Ključne besede: zavorni disk, lokomotiva Taurus, metoda končnih elementov (MKE), termo-mehanska analiza, ABAQUS CAE 6.7.1
Objavljeno: 14.09.2009; Ogledov: 2532; Prenosov: 315
.pdf Celotno besedilo (7,86 MB)

2.
PROJEKTIRANJE TLAČNEGA REAKTORJA 1000 L
Darko Jagarinec, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje projektiranje tlačnega reaktorja. Projektiranje tlačnega reaktorja je izvedeno za slovensko podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo tlačnih posod. Tlačni reaktor je v bistvu tlačna posodo v kateri se dogajajo kemične reakcije. Prvi del diplomskega dela je sestavljen iz teorije o tlačnih posod, omenjena je zakonodaja in predpisi. Trdnostni preračun je izveden po AD 2000 Regelwerk, kjer so računati vsi deli tlačnega reaktorja (dna, plašč, noge, varnostni ventil, prirobnice, tesnila, vijaki). Opisana so nerjavna jekla katera uporabljamo kot osnovni material in izveden je natezni preizkus za material kateri je uporabljen kot osnovni material za tlačni reaktor. V drugem delu je izvedena numerična analiza dna z vsemi priključki in obravnavani so kritični deli. Numerična analiza je izvedena z programom ABAQUS CAE 6.7.1, modeliranje in dokumentacija je izvedena z programoma Autodesk Inventor 2010 in Autodesk AutoCAD Mechanical 2010. Na koncu so elaborati za tlačni reaktor in nasveti za projektiranje.
Ključne besede: tlačni reaktor, tlačna posoda, projektiranje, AD – 2000 Regelwerk, nerjavna jekla, varnostni ventil, trdnostna analiza, metoda končnih elementov, ABAQUS CAE 6.7.1, Autodesk Inventor 2010, Autodesk AutoCAD Mechanical 2010
Objavljeno: 05.08.2010; Ogledov: 2897; Prenosov: 472
.pdf Celotno besedilo (17,13 MB)

3.
NUMERIČNI PRERAČUN ORODJA ZA GLOBOKI VLEK ČELNE PLOŠČE ŠTEDILNIKA
Aleksander Plaskan, 2010, diplomsko delo

Opis: Podjetje Gorenje Orodjarna d.o.o., za katerega sem opravljal diplomsko delo, izdeluje predvsem orodja za preoblikovanje pločevine in brizganje plastike. Diplomsko delo obravnava numerični preračun orodja za globoki vlek čelne plošče štedilnika. Numerična analiza je bila narejena s programom Abaqus. Namen izračuna je bil določitev deformacij na orodju. V nalogi so podane tudi teoretične osnove globokega vleka.
Ključne besede: pločevina, globoki vlek, računalniške simulacije, Abaqus, metoda končnih elementov.
Objavljeno: 07.12.2010; Ogledov: 3025; Prenosov: 620
.pdf Celotno besedilo (3,09 MB)

4.
OPTIMIRANJE KONSTRUKCIJE JARMA VOZIČKA ZA PREMIKANJE ALUMINIJASTIH DROGOV
Jure Vidmar, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava optimizacijo obstoječe konstrukcije jarma za dvigovanje in premikanje aluminijastih drogov v oddelku Livarna podjetja Impol d.o.o.. Optimizacija je bila narejena s pomočjo programskega paketa Abaqus CAE, ki temelji na metodi končnih elementov. Namen je bil ugotoviti šibke točke obstoječe konstrukcije in nato na podlagi analiz podati nekaj izboljšanih variant.
Ključne besede: dvižne roke, optimiranje, metoda končnih elementov, Abaqus, računalniške simulacije.
Objavljeno: 06.07.2011; Ogledov: 1663; Prenosov: 170
.pdf Celotno besedilo (2,78 MB)

5.
ANALIZA IN IZBOLJŠAVA KONSTRUKCIJE NADSTREŠKA ZA VOZILA
Matej Zatler, 2011, diplomsko delo

Opis: V razvitem svetu je pomemben napredek, konkurenčnost, inovativnost če želimo držati korak s konkurenco. Področje računalniško podprtega inženirstva ni nobena izjema. Na tem področju je v zadnjih petnajstih letih prišlo do precejšnjega napredka zahvaljujoč hitremu razvoju računalniške tehnologije. Računalniško inženirstvo z metodo končnih elementov je danes ena od vodilnih smeri tehniških analiz. V diplomskem delu bo prikazana uporaba komercialnega mednarodno priznanega programa Abaqus/CAE in programa Stak. Analiza v obeh programih bo opravljena na področju statike kovinskega nadstreška za vozila pri snežni obremenitvi. Prikazano bo, da je Stak uporaben program, ki daje ustrezne rezultate. Prav tako bo določeno kaj bi še lahko izboljšali, da bi postal novost na trgu
Ključne besede: Metoda končnih elementov, inovacija, Stak, Abaqus, SWOT, primerjava, nadstrešek, snežna obremenitev, analiza.
Objavljeno: 27.02.2012; Ogledov: 3131; Prenosov: 486
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

6.
Trdnostna kontrola in izdelava vpenjalne priprave za vpenjanje pločevine
Boštjan Horjak, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisana trdnostna kontrola vpenjalne priprave za vpenjanje pločevine, izdelava modela in izdelava. V podjetju, kjer sem opravljal strokovno prakso, smo prejeli naročilo za izdelavo vpenjalne priprave. Zanimala nas je življenjska doba najbolj obremenjenega fiksnega nosilca. Rezultati so pokazali dolgo življenjsko dobo, kar je pomenilo, da je v redu dimenzioniran. Po preračunu je sledila izdelava modela za boljši pogled na celoto in lažje nadaljnje delo. Kasneje smo pripravili dokumentacijo za proizvodnjo in vpenjalno pripravo v celoti izdelali in preizkusili.
Ključne besede: vpenjalna priprava, vpenjanje, pločevina, življenjska doba, Abaqus
Objavljeno: 23.05.2012; Ogledov: 1920; Prenosov: 285
.pdf Celotno besedilo (3,89 MB)

7.
Numerična analiza zavornega valja
Sandi Koletnik, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje primer analize glavnega zavornega valja za tovorna vozila in avtobuse. Naloga izvira iz podjetja AGIS zavore d.d., kjer izdelujejo zavorne komponente in zavorne sisteme. Naloga vsebuje prikaz delovanja zavornega valja ter postopek numeričnega preračuna v programskem paketu Abaqus CAE 6.10-1 po metodi končnih elementov. Rezultat numerične analize so analizirane vrednosti napetosti.
Ključne besede: zavorni valj, metoda končnih elementov (MKE), ABAQUS CAE 6.10-1
Objavljeno: 15.11.2012; Ogledov: 1510; Prenosov: 155
.pdf Celotno besedilo (3,39 MB)

8.
Numerična analiza ojnice hibridne sestave
Martin Amon, 2012, diplomsko delo

Opis: V praksi se pojavlja čedalje več izdelkov, narejenih iz polimernih kompozitov, vzporedno pa narašča tudi potreba po numeričnih analizah le-teh. Izdelki iz polimernih kompozitov imajo ortotropne mehanske lastnosti, katere pa so se v preteklosti pri mehanskih analizah dostikrat zanemarjale ali poenostavljale, posledica česar so bili slabi rezultati numeričnih analiz. Diplomsko delo predstavlja pomen upoštevanja ortotropnih mehanskih lastnosti in orientacije armiranih vlaken pri mehanskih analizah na konkretnem primeru ojnice hibridne sestave. Prikazani so poteki numeričnih analiz z ali brez upoštevanja ortotropnosti in orientacije, rezultati pa so primerjani z eksperimentalnimi testi. Diplomsko delo predstavlja tudi vpliv tehnoloških dejavnikov na rezultate mehanskih analiz in možnost optimizacije le-teh.
Ključne besede: hibridni izdelki, kompoziti, polimeri, steklena vlakna, metoda končnih elementov, simulacije brizganja, Abaqus, Moldflow
Objavljeno: 14.11.2012; Ogledov: 1573; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (5,08 MB)

9.
Sinteza in analiza strehe stadiona po metodi končnih elementov
Timi Gomboc, 2013, diplomsko delo

Opis: Inovativnost in sprejemanje inovacij je pogoj, da se družba razvija in ostaja konkurenčna. Pri tem ima vedno večjo vlogo računalniška tehnologija, katere razvoj je ravno v zadnjih petnajstih letih omogočil velik napredek na področju računalniško podprtega inženirstva. Računalniško podprto konstruiranje in računalniško inženirstvo z metodo končnih elementov sta dandanes praktično nepogrešljiva. V diplomskem delu bo predstavljena uporaba komercialnega mednarodno priznanega programa Abaqus/CAE, s katerim bodo narejene analize trdnosti statično obremenjene kovinske strehe stadiona s snežno obremenitvijo. Analize bodo opravljene na treh različnih konstrukcijah, ki bodo sestavljene iz konstrukcijskih elementov, katerih debeline sten bodo enake. Na koncu bo narejena SWOT analiza posamezne konstrukcije ter bodo podane rešitve oz. možnosti za izboljšavo posamezne konstrukcije.
Ključne besede: metoda končnih elementov, Abaqus, SWOT, sinteza, analiza, snežna obremenitev, inovacija, primerjava, streha, stadion
Objavljeno: 17.10.2013; Ogledov: 1228; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (2,08 MB)

10.
Sanacija ogrodja prijemala manipulatorja aluminijastih bram
Tilen Štefane, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo s pomočjo računalniških simulacij analizirali nosilec prijemala manipulatorja aluminijastih bram, kjer je na mestu tik pod zvarom med stransko ploščo in zgornjo (pritrditveno) ploščo prišlo do razpoke. S pomočjo rezultatov numerične analize obstoječega nosilca prijemala smo ugotovili vzrok, zaradi katerega je prišlo do razpoke, ter na podlagi rezultatov numeričnih simulacij predlagali boljšo konstrukcijsko rešitev nosilca prijemala. Računalniške simulacije smo izvajali s pomočjo programskega paketa Abaqus CAE, ki temelji na metodi končnih elementov.
Ključne besede: manipulator, numerične simulacije, metoda končnih elementov, Abaqus CAE
Objavljeno: 17.10.2013; Ogledov: 925; Prenosov: 155
.pdf Celotno besedilo (2,47 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici