SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 21
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
VODENJE TEMPERATURE POVRATNEGA VODA UPLINJEVALNEGA KOTLA NA LESNA POLENA
Andrej Knuplež, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema analizo, modeliranje in načrtovanje vodenja temperature povratnega voda uplinjevalnega kotla na lesna polena. Za doseganje maksimalnega toplotnega izkoristka in popolnega zgorevanja lesne biomase mora uplinjevalni kotel delovati v svojem optimalnem delovnem področju. To pomeni konstantno proizvodnjo toplotne energije ne glede na potrebe sistema ogrevanja. Zato je v sistem ogrevanja vgrajen hranilnik toplote, ki akumulira višek proizvedene toplotne energije, ki jo lahko sistem ogrevanja porablja, ko kotel toplotne energije ne proizvaja. V diplomskem delu je opisan način povezave med uplinjevalnim kotlom na lesna polena in hranilnikom toplote. Temperatura povratnega voda kotla mora presegati kritično vrednost, ki še ne povzroča kondenzacije dimnih plinov. Zato je v povezavo med kotlom in hranilnikom toplote vgrajen sistem za mešanje hladnega medija iz hranilnika in vročega medija iz kotla, za katerega je bilo izvedeno načrtovanje in izvedba sistema vodenja.
Ključne besede: regulacije, sistemi ogrevanja na lesno biomaso, uplinjevalni kotel na lesna polena, temperatura povratnega voda, mešalni ventil, enofazni sinhronski motor
Objavljeno: 28.06.2010; Ogledov: 2847; Prenosov: 266
.pdf Celotno besedilo (5,68 MB)

5.
PROJEKTIRANJE TLAČNEGA REAKTORJA 1000 L
Darko Jagarinec, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje projektiranje tlačnega reaktorja. Projektiranje tlačnega reaktorja je izvedeno za slovensko podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo tlačnih posod. Tlačni reaktor je v bistvu tlačna posodo v kateri se dogajajo kemične reakcije. Prvi del diplomskega dela je sestavljen iz teorije o tlačnih posod, omenjena je zakonodaja in predpisi. Trdnostni preračun je izveden po AD 2000 Regelwerk, kjer so računati vsi deli tlačnega reaktorja (dna, plašč, noge, varnostni ventil, prirobnice, tesnila, vijaki). Opisana so nerjavna jekla katera uporabljamo kot osnovni material in izveden je natezni preizkus za material kateri je uporabljen kot osnovni material za tlačni reaktor. V drugem delu je izvedena numerična analiza dna z vsemi priključki in obravnavani so kritični deli. Numerična analiza je izvedena z programom ABAQUS CAE 6.7.1, modeliranje in dokumentacija je izvedena z programoma Autodesk Inventor 2010 in Autodesk AutoCAD Mechanical 2010. Na koncu so elaborati za tlačni reaktor in nasveti za projektiranje.
Ključne besede: tlačni reaktor, tlačna posoda, projektiranje, AD – 2000 Regelwerk, nerjavna jekla, varnostni ventil, trdnostna analiza, metoda končnih elementov, ABAQUS CAE 6.7.1, Autodesk Inventor 2010, Autodesk AutoCAD Mechanical 2010
Objavljeno: 05.08.2010; Ogledov: 2313; Prenosov: 406
.pdf Celotno besedilo (17,13 MB)

6.
PROGRAMIRANJE SISTEMOV INDUSTRIJSKE AVTOMATIZACIJE Z UPORABO SIEMENSOVE PROGRAMSKE OPREME
Gregor Arčan, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo obsega nadgradnjo obstoječega sistema za regulacijo pretoka zraka in avtomatizacijo sistema v programskem okolju Step7 in INTELLUTION iFIX 3.5 (SCADA). Predstavljeni so elementi celotnega sistema ter programska oprema, s katero je avtomatiziran sistem in prikazan grafični model delovanja procesa. Prikazan je tudi postopek načrtovanja parametrov regulatorja PID.
Ključne besede: Avtomatizacija, regulacija pretoka, pnevmatski ventil, programabilni krmilniki, nadzorni sistemi
Objavljeno: 20.12.2010; Ogledov: 1540; Prenosov: 281
.pdf Celotno besedilo (3,68 MB)

7.
ODPRAVLJANJE TEŽAV NAMENSKIH POTNIH VENTILOV
Primož Dobnik, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljeni problemi in njihove rešitve pri uporabi namenskega 4/3 potnega blok ventila na hidravličnem vitlu. V prvem primeru je šlo za blokiranje drsnika ventila. Z natančno analizo je bilo dokazano, da so za ta problem krive nečistoče v hidravličnem sistemu. Krivo je bilo podjetje, ki je hidravlični sistem naročilo, saj niso upoštevali navodil proizvajalca glede čistoče olja. Pri naslednji težavi pa je šlo za padec tlaka v sistemu. Ogroženo bi naj bilo varno upravljanje z gozdarsko vitlo. Za reševanje napake smo bili časovno omejeni. Na koncu smo prišli do zanimivih ugotovitev.
Ključne besede: hidravlika, potni ventil, vzdrževanje, odpravljanje napak
Objavljeno: 11.10.2010; Ogledov: 1055; Prenosov: 216
.pdf Celotno besedilo (1,66 MB)

8.
Delovanje in vzdrževanje tlačno livarskega stroja Bühler
Gorazd Kopač, 2010, diplomsko delo

Opis: Vsebina diplomske naloge obravnava problematiko, ki se pojavlja pri delovanju in vzdrževanju tlačno livarskega stroja Bühler. V nalogi je najprej opisana problematika dokumentacije, ki je bila dobavljena skupaj s strojem in jo je bilo potrebno popraviti skladno s standardom SIST ISO 1219. Podrobno je opisano tudi delovanje stroja za tlačno litje v vseh ključnih fazah delovanja ter krmiljenje proporcionalnih in servo ventilov, ki so vgrajeni na stroju. S pomočjo funkcijskega diagrama je podrobno analizirano tudi pravilno delovanje stroja.
Ključne besede: črpalka, pretok, tlak, tlačni vod, hidravlični valj, potni ventil, logični ventil, servo ventil, proporcionalni ventil, krmilje
Objavljeno: 06.12.2010; Ogledov: 1618; Prenosov: 408
.pdf Celotno besedilo (7,40 MB)

9.
AVTOMATIZACIJA UPORABE DEŽEVNICE KOT SANITARNO VODO
Tadej Marčič, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo opisuje avtomatizacijo uporabe deževnice v sanitarne namene, za zalivanje, pranje avtomobilov ipd. Za krmilje sistema smo uporabili krmilnik Siemens LOGO!, ki je bil izbran glede na zahteve projekta, dve črpalki ter mešalni ventil. Vodo, ki priteče iz strehe, hranimo zunaj v vodnjaku, nato pa jo črpamo v hišno napeljavo. V primeru, da se vodnjak izprazni, sistem preklopi na vodo iz lokalnega vodovoda, dokler se vodnjak ne napolni do nekega nivoja. Izračunali smo prihranek vode ter dejansko ekonomično učinkovitost sistema.
Ključne besede: varčevanje s pitno vodo, meritev nivoja, Siemens LOGO!, mešalni ventil, deževnica, avtomatizacija uporabe vode
Objavljeno: 13.09.2011; Ogledov: 1599; Prenosov: 362
.pdf Celotno besedilo (2,82 MB)

10.
NI cRIO V SISTEMIH AVTOMATIZACIJE
Nejc Hriberšek, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava industrijski sistem podjetja NI cRIO, grafično programiranje z uporabo programa LabVIEW ter njegov RIO Scan Interface in FPGA Interface način programiranja. Predstavljena je uporaba PID-regulatorja v RIO Scan Interface in FPGA Interface načinu ter njune razlike. Opravljena je primerjava krmilnika NI cRIO s krmilnikom podjetja Siemens serije 7 in z DSP-2 modulom, ki je bil razvit na Inštitutu za robotiko, na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru. Praktična uporaba NI cRIO sistema je bila preizkušena na laboratorijskem sistemu lebdeče krogle v magnetnem polju in sistemu za regulacijo pretoka zraka. Podrobno je opisan in preizkušen PID princip zaprtozančnega vodenja ter izvedba z NI cRIO sistemom.
Ključne besede: cRIO, LabVIEW, FPGA, PID, magnetna levitacija, regulacijski ventil
Objavljeno: 19.09.2013; Ogledov: 801; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (2,51 MB)

Iskanje izvedeno v 0.04 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici