| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 38
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
6.
UPORABA INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJ NA PODROČJU KOMUNIKACIJE V GRADBENIŠTVU
Franc Rezar, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo kratko opisuje vodenje projekta, izdelave projektne dokumentacije in uporabe informacijskih tehnologij na področju komuniciranja. Teoretičnim izhodiščem sledi analiza primerov in predstavitev izboljšanja obstoječega modela s pomočjo integracije razpoložljivih informacijsko komunikacijskih tehnologij. Izboljšave, ki jih prispevajo informacijsko komunikacijske tehnologije, ovrednotimo s finančno analizo investicij tako v obstoječem kot tudi v idealnem modelu vodenja projekta.
Ključne besede: gradbena informatika, projektni management, informacijski sistemi, komunikacija, projekt, model, vodenje projekta, obratovalni stroški
Objavljeno: 10.12.2009; Ogledov: 2508; Prenosov: 200
.pdf Celotno besedilo (1,86 MB)

7.
DIGITALNO MODELIRANJE GRADBENIH OBJEKTOV OD ZASNOVE DO FIZIČNEGA MODELA
Matija Kajba, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so opisane nove tehnologije gradbene informatike, povezane s konceptom informacijskega modela gradbenega objekta ter standardi za izmenjavo informacij, ki omogocajo višjo stopnjo interoperabilnosti. Predstavljene so prednosti digitalnega 3D modeliranja pred klasicnim nacrtovanjem gradbenih objektov ter povezljivost med inženirskimi programi, ki uporabljajo digitalni 3D model. V nalogi je bil izdelan digitalni 3D model poslovno-stanovanjskega objekta Maistrov dvor, s pomocjo katerega je bil prikazan nacin, kako izdelati geometrijski model gradbenega objekta od zasnove do fizicnega modela z uporabo ustrezne programske in strojne opreme. Opisane so tehnologije za hitro izdelavo prototipov (3D tiskanje) in prikazane možnosti uporabe hitre izdelave modelov v prihodnosti.
Ključne besede: gradbeništvo, informacijski model gradbenega objekta (BIM), 3D skiciranje, digitalno modeliranje, 3D print
Objavljeno: 23.12.2009; Ogledov: 2654; Prenosov: 294
.pdf Celotno besedilo (2,06 MB)

8.
MODEL STRATEŠKE POSTAVITVE POSLOVNO PROIZVODNEGA SISTEMA
Dejan Rojko, 2010, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo je nastalo na osnovi izkušenj s področja vodenja start-up podjetja in zakonitosti projektnega menedžmenta. Predstavlja model strateške postavitve poslovno proizvodnega sistema, s katerim si je mogoče pomagati v semenski fazi, pa tudi kasneje, ko je podjetje že dobro izoblikovano. Celotna zgodba se začne z detekcijo podjetniške ideje, nadaljuje z razvojem le-te in vodi v pripravo učinkovitega poslovnega načrta ter predstavitve, ki navduši investitorje. Velik poudarek je namenjen pomembnemu področju organizacije projektov in proizvodnje s sistemom zunanje oskrbe ter informacijskim tokovom in kriterijem v bolj ali manj kompleksno organiziranem sistemu. Poleg stroškovne učinkovitosti je poudarjena tudi pomembnost stopnje inovativnosti in edinstvenosti v produktu, ki ga poslovni sistem zagotavlja ciljnim grupam. Z integracijo metod stohastičnega napovedovanja, natančneje metode drsečih srednjih vrednosti in linearne regresije I. reda smo, kot je predstavljeno v magistrskem delu, v mladem podjetju dvignili stopnjo inovativnosti oz. edinstvenosti, ki je lahko v očeh trga v neki točki ključnega pomena za uspešno realizacijo poslovnih planov. Na koncu magistrskega dela je na kratko predstavljen poslovni model 21. stoletja, ki zagotavlja obojestransko korist, in sicer med proizvajalcem ter kupcem na trg lansiranega izdelka. Živimo v času, ko je uspeh na področju prodaje mogoče doseči le, če potencialna stranka v produktu uvidi rentabilnost oz. profitabilnost investicije. Ta se lahko izraža tudi v dvigu dodane vrednosti njegovi storitvi oz. produktu, ki ga zagotavlja trgu ali celo njegovemu privatnemu življenju. Upoštevanje modela strateške postavitve poslovnega sistema zagotavlja hitro integracijo mladega podjetja in močno integriteto na lokalni ter kasneje tudi na globalni trg.
Ključne besede: detekcija ideje, poslovni načrt, organizacija proizvodnje, zunanja oskrba, informacijski tokovi, stroškovna učinkovitost, projektni menedžment, stohastično napovedovanje, dodana vrednost, poslovni model
Objavljeno: 30.03.2010; Ogledov: 2217; Prenosov: 281
.pdf Celotno besedilo (1001,42 KB)

9.
ODLOČITVENI MODEL ZA IZBIRO USTREZNEGA INFORMACIJSKEGA SISTEMA
Andreja Špindler, 2010, diplomsko delo

Opis: Dogajanja na trgu zahtevajo od podjetij, da z obstoječo opremo in viri dosegajo vedno večje dobičke, zato so podjetja med drugim prisiljena v nenehno posodabljanje in informatizacijo poslovnih procesov. Eden izmed ključnih dejavnikov za ohranjanje konkurenčnosti za podjetja je učinkovit informacijski sistem. Podjetje Pomurske mlekarne se tega močno zavedajo, zato so pripravljene razmisliti o nadaljnem razvoju informacijskega sistema. Odločitev za pravilno izbiro informacijskega sistema je zelo kompleksne narave, zato mora biti temeljita in premišljena. V ta namen smo v diplomski nalogi izdelali hierarhični vačparametrski odločitveni model s programom Dexi, s katerim smo izbiro najugodnejše rešitve podprli. Na podlagi vrednotenja treh najprimernejših variant, ki smo jih pridobili na podlagi zahtev vodstva, smo izbrali najprimernejšo varianto, izbiro pa utemeljili z analizo odločitve. Analiza odločitve vsebuje tudi selektivno razlago variant, od katerih ima vsaka določeno prednost, ter omogoča enostavno prikazovanje dobljenih rezultatov. Odločitev smo dodatno analizirali še v programu Vredana. Rezultat naloge je izdelan hierarhični večparametrski odločitveni model, s pomočjo katerega smo izbrali ustrezen informacijski sistem.
Ključne besede: Informacijski sistem, Večkriterijsko odločanje, Dexi, Odločitveni model
Objavljeno: 13.09.2010; Ogledov: 1595; Prenosov: 232
.pdf Celotno besedilo (1,82 MB)

10.
MODEL PRETOKA MATERIALA V PROIZVODNJI
Renata Štumberger, 2010, magistrsko delo

Opis: Namen magistrskega dela je razviti model pretoka materiala v oddelku končne montaže s poudarkom na proizvodnji očal visoke kakovosti. Model pretoka materiala temelji na implementaciji vitkih orodij in tehnik v proizvodni proces, analiziranju materialnih ter informacijskih tokov procesa. Vitka proizvodnja temelji na nizkih stroških proizvodnega procesa ob sočasni visoki kakovosti izdelkov. Osnovna ideja sistema vitkosti, ki se je začela na Japonskem že pred mnogimi leti, je odprava izgub oziroma aktivnosti, ki ne dodajajo vrednosti, zmanjševanje proizvodnih stroškov ter pooblaščanje zaposlenih s pomočjo vključevanja v proces odločanja in aktivne udeležbe od planiranja do izvedbe. Orodja vitkosti so se pričela uporabljati že v Toyota Production System, in sicer: Kaizen, TPM, JIT, SMED, 5S in pregledna tovarna, glajenje proizvodnje in celična proizvodnja. Za pripravo modela pretoka materiala sem z uporabo vitkih orodij izrisala obstoječe stanje v oddelku končne montaže in nato določila izvor izgub ter tako navezala na priložnosti uporabe tehnik vitkosti. Nov oblikovan model pretoka materiala je bil tako zasnovan na zmožnosti reševanja problematike, kot so povečane procesne zaloge, časovne izgube zaradi prekinitev in okvar ter nizkih kakovosti izdelkov. Kot rešitev problema izgub je predlagana uporaba celične proizvodnje ob nadzoru in spremljanju prednosti vitke proizvodnje s poudarkom na modelu pretoka materiala. Kot podpora ovrednotenju vrednostnega toka v oddelku končne montaže in za določanje vpliva uvajanja vitkih orodij v naš proizvodni sistem je bila pri operativnem delu uporabljena računalniška simulacija uvajalnega sistema celične proizvodnje. Z uporabo metodologije vitke proizvodnje je bil pokazan specifičen pogled na proces končne montaže ob jasnih in merljivih rezultatih kakovosti, učinkovitosti in proizvodnosti.
Ključne besede: materialni in informacijski tok, vitka proizvodnja, diagram toka materiala, simulacija, proces končne montaže, model pretoka materiala.
Objavljeno: 02.03.2011; Ogledov: 1935; Prenosov: 339
.pdf Celotno besedilo (2,83 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici