| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 816
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Razvoj koncepta gretja segmentalnega orodja na valjarskem stroju za toplo valjanje aluminijastih surovcev
David Fijavž, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je na kratko predstavljeno podjetje Unior, d. d., v sodelovanju s katerim sem opravljal nalogo. Poleg tega je na kratko opisano utopno kovanje, še posebej kovanje aluminija. Za slednjega je predstavljena tudi ustrezna faza na kovaški liniji, ki jo uporabljajo v podjetju. Drugi del zajema moja raziskava, primerjava in izbira grelcev, s katerimi se bo grelo segmentno orodje. Na koncu je opisan postopek razvoja in modeliranja ohišja ter nosilca, v katerih bodo grelci.
Ključne besede: razvoj, utopno kovanje, gretje, valjarna naprava, modeliranje, CATIA, ohišje, nosilec
Objavljeno v DKUM: 30.09.2022; Ogledov: 1; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (4,46 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Parametrično modeliranje batnega kompresorja
Jure Širok, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga z naslovom Parametrično modeliranje batnega kompresorja opisuje, parametrično modeliranje batnega kompresorja, in sicer enostopenjskega kompresorja gnanega z elektromotorjem preko jermena. S parametričnim modeliranjem je bil izdelan en model, ki se lahko spreminja v poljubne velikosti kompresorjev. Predstavljene so tudi osnovne enačbe za določanje debeline sten posode pod tlakom. Na koncu je bilo ugotovljeno, da je parametričen model uporaben samo v določenem rangu velikosti, saj se pri manjših oziroma večjih konfiguracijah bolje obnesejo drugi tipi kompresorjev.
Ključne besede: Parametrično modeliranje, kompresor, model, posoda pod tlakom, konfiguracije.
Objavljeno v DKUM: 29.09.2022; Ogledov: 4; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (1,29 MB)

3.
Konstruiranje stroja za sestavljanje izdelkov
Mitja Tomaš, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisan problem ročne montaže izdelkov, ki ga je bilo potrebno avtomatizirati. Opisan je celoten proces od analize problema, snovanja stroja, njegovega modeliranja, izdelave, testiranja in reševanja nastalih problemov, do uporabe končnega stroja.
Ključne besede: Konstruiranje, modeliranje, sestavljanje, Tesnila GK d.o.o.
Objavljeno v DKUM: 22.09.2022; Ogledov: 18; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (5,65 MB)

4.
Koordinacijske spojine elagitaninov z železovimi(II) ioni: vpliv strukture in pH
Franjo Frešer, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo proučevali vpliv strukture elagitaninov in pH-ja na stehiometrijo in konstante formacije koordinacijskih spojin elagitaninov in železovih(II) ionov. Za to smo izbrali tri elagitanine: veskalin, kastalin in kastalagin. Veskalin in kastalin smo najprej izolirali iz vodnega ekstrakta kostanjevega lesa z uporabo preparativne tekočinske kromatografije visoke ločljivosti. Po končani izolaciji in karakterizaciji smo pokazali, da so izbrani elagitanini stabilni pri pH-jih nižjih od 7,39. Z uporabo UV/Vis-spektroskopije smo spremljali spreminjanje vrednosti absorbanc elagitaninov v odvisnosti od pH-ja medija ter s tem določili njihove konstante disociacije. Za vsako od proučevanih spojin smo v pH območju 3,50–5,51 pomerili UV/Vis-spektre pri različnih razmerjih med množinskimi koncentracijami elagitanina in Fe(II) ionov ter z uporabo Jobove metode določili stehiometrijo nastalih koordinacijskih spojin (1:2 pri reakciji veskalina ali kastalina s Fe(II) ioni ter 1:3 pri reakciji kastalagina s Fe(II) ioni). Pri vseh reakcijah se je pH medija nekoliko znižal, kar nakazuje, da pri tvorbi koordinacijskih spojin pride do deprotonacije fenolnih hidroksilnih skupin. Predpostavili smo dva modela, ki smo ju globalno prilegali eksperimentalnim točkam Jobovih diagramov. Pri modelu A smo predpostavili zaporedno ravnotežno reakcijo elagitanina s Fe(II) ioni, medtem ko smo pri modelu B v enako reakcijo vključili protolitsko ravnotežje elagitanina, ki smo ga določili s spremljanjem njegovih kislinsko-bazičnih lastnosti. S prileganjem modelnih funkcij k eksperimentalnim rezultatom smo določili molarne absorpcijske koeficiente, konstante formacije koordinacijskih spojin in iz njih standardne reakcijske Gibbsove proste energije. Z modeli smo izračunali množinske deleže tvorjenih koordinacijskih spojin ter ravnotežne množinske deleže elagitaninov in Fe(II) ionov. S primerjavo pridobljenih rezultatov smo pokazali, da kastalagin kelira največ Fe(II) ionov iz pripravljenih raztopin, medtem ko jih veskalin in kastalin manj, pri čemer so njune vrednosti podobne.
Ključne besede: elagitanini, železovi(II) ioni, koordinacijske spojine, Jobova metoda, UV/Vis-spektroskopija, modeliranje
Objavljeno v DKUM: 19.09.2022; Ogledov: 37; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (5,89 MB)

5.
Parametrično modeliranje stresalnega transporterja
Sašo Strelec, 2022, diplomsko delo

Opis: Čas je v proizvodnji ključnega pomena. Da bi prihranili čas je možno modele v CAD programih konstruirati z uporabo parametričnega modeliranja. Modeli se v tem primeru prilagajajo glede na želene dimenzije, z vnaprej določenimi relacijami. V diplomskem delu je obrazložen potek prilagajanja klasičnega CAD modela stresalnega transporterja v parametrični model. Opisana je izdelava makra, ki model povezuje z zunanjimi podatki.
Ključne besede: parametrično modeliranje, stresalni transporter, CAD, makro program
Objavljeno v DKUM: 19.09.2022; Ogledov: 22; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (2,55 MB)

6.
Razvoj embalaže za baterijski modul
Žiga Bačnar, 2022, diplomsko delo

Opis: Embalaža je v sodobnem času pomemben element pri ohranjanju kakovosti izdelkov pri njihovem transportu in skladiščenju. Z izbiro primernih materialov in oblike pakiranj, lahko izdelkom omogočimo daljšo življenjsko dobo, ter dosežemo večje zadovoljstvo kupca, ki prejme naš izdelek. V sklopu diplomske naloge bo prikazan razvoj embalaže za baterijski modul. Glavni del razvoja je izbira materialov, ki bosta karton in polietilenska pena. S pomočjo numeričnih analiz bomo določili, kakšno varnost nam izbrana embalaža omogoča.
Ključne besede: embalaža, materiali, numerična analiza, modeliranje
Objavljeno v DKUM: 19.09.2022; Ogledov: 19; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (3,32 MB)

7.
Vpenjalna priprava za vpenjanje odkovkov ojnic
Rok Gaber, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo s programom Solidworks zasnovali 3D-vpenjalne priprave za vpenjanje ojnic. Od odkovka ojnice do končnega izdelka smo si zamislili dve vmesni CNC-obdelavi. Za prvo CNC-obdelavo smo izdelali dva različna 3D-modela vpenjalnih priprav in jih med seboj primerjali. Za drugo CNC-obdelavo smo izdelali en 3D-model vpenjalne priprave. Prednostne naloge vpenjalne priprave so bile, da obdelovanec med obdelavo povsem fiksira, cenovna ugodnost, obratovalna zanesljivost, enostavna zamenjava deformiranih oziroma obrabljenih delov. Standardne dele vpenjalnih priprav smo izbrali iz spletnega kataloga Halder.
Ključne besede: vpenjalna priprava, Solidworks, modeliranje, snovanje, ojnica
Objavljeno v DKUM: 13.09.2022; Ogledov: 44; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (7,46 MB)

8.
Snovanje modularne vpenjalne priprave za proces frezanja jedra vložka
Luka Gorečan, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo za obdelovanec izdelali modularno vpenjalno pripravo. Vpenjalno pripravo smo zasnovali tako, da se je vpetje obdelovanca izvedlo učinkovito in preprosto. Predstavili smo kako je sestavljena vpenjalna priprava in na kakšen način je obdelovanec vpet. Vpenjalno pripravo smo izdelali kot 3D model in izdelali posnetek sestave. Naredili smo navodila montaže, vzdrževanja in uporabe. Navedli smo stroj, delovni potek in orodje, s katerim ga bomo obdelovali. Na koncu smo izdelali stroškovno kalkulacijo vpenjalne priprave.
Ključne besede: vpenjalna priprava, snovanje, modeliranje, tehnologija obdelave
Objavljeno v DKUM: 13.09.2022; Ogledov: 33; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (2,46 MB)

9.
Numerično modeliranje lebdečega sloja z uporabo dvofaznega modela na osnovi kinetične teorije granularnega toka
Matija Založnik, 2022, magistrsko delo

Opis: Lebdeči sloj je fizikalni pojav, ki se uporablja v številnih pomembnih industrijskih panogah. Je pojav, pri katerem delci zaradi toka tekočine preko njihove površine preidejo iz stacionarnega v lebdeče stanje. V magistrski nalogi smo se osredotočili na analizo fizikalnega pojava lebdečega sloja, ki smo ga obravnavali s pomočjo eksperimentalne meritve tlačnega padca v laboratorijski napravi za lebdeči sloj. Sam proces je bil nato prenesen v virtualno okolje, kjer smo s pomočjo numerične simulacije ovrednotili tlačne padce v virtualnem sistemu. Dobljene rezultate smo primerjali z rezultati eksperimenta. Validacija numeričnega modela je bila uspešna in zabeležili smo dobro ujemanje med numeričnimi in eksperimentalnimi rezultati. V nadaljevanju se je numerični model uporabil še za analizo vpliva distribucijske plošče na razne parametre. Ugotovili smo, da tudi sama oblika distribucijske plošče močno vpliva na porazdelitve toka zraka po preseku distribucijske plošče, kar nato posledično vpliva tudi na fluidizacijo delcev v lebdečem sloju.
Ključne besede: lebdeči sloj, numerično modeliranje, eksperiment, tlačni padec.
Objavljeno v DKUM: 07.09.2022; Ogledov: 51; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (5,36 MB)

10.
Zložljive potisne grablje za silažo
Nejc Gubenšek, 2022, diplomsko delo

Opis: Silaža je zelo pomembna prehranska sestavina pri izdelavi popolnega obroka. Ena izmed pomembnejših faz pri pripravi silaže je tlačenje. Pri tem je potrebno silažo enakomerno razgrniti po silosu in jo dobro potlačiti. Za lažje delo sem izdelal zložljive potisne grablje. Zasnova, modeliranje in analiziranje modela je potekalo v programu SolidWorks. Končni izdelek je dosegel podane zahteve, potrebna so le še testiranja in izboljšave.
Ključne besede: konstrukterstvo, silaža, 3D modeliranje, SolidWorks
Objavljeno v DKUM: 05.09.2022; Ogledov: 35; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (2,96 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici