| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
AlfaCAD
Matjaž Skrinar, 2020, učbenik

Opis: Program AlfaCAD je program za statično analizo ravninskih linijskih konstrukcij. Čeprav gre za računalniški program starejše generacije, ki je v primerjavi s sodobnimi programi precej funkcionalno omejen, so ravno njegove omejene možnosti njegova poglavitna prednost za tiste uporabnike, ki se šele srečujejo z uporabo računalniških programov za analizo z metodo končnih elementov. Sodobni programi za analizo uporabniku resda omogočajo bistveno več možnosti, vendar hkrati tudi zahtevajo bistveno izkušenejšega uporabnika, ki je sposoben ne samo korektno podati podatke, temveč je zmožen na osnovi inženirske presoje in izkušenj presoditi o smiselnosti dobljenih rezultatov. Izkušnje tako kažejo, da je končni rezultat zmožnosti uporabe programov boljši, če se v začetni fazi uporabljajo enostavnejša orodja, kjer študentje najprej temeljito osvojijo osnovne veščine, zahtevnejša orodja pa pričnejo uporabljti šele po pridobitvi izkušenj in z njimi povezanega samozaupanja ter osvojitvi določenih sposobnosti. Osnovno vodilo pri pripravi tega priročnika je zato bilo predvsem predstavitev možnosti uporabe programa skozi njegovo praktično uporabo.
Ključne besede: Metoda končnih elementov, Ravninske linijske konstrukcije, Računalniška analiza konstrukcij, Analiza statičnega odziva, Grafične predstavitve pomikov in notranjih statičnih količin
Objavljeno: 02.06.2020; Ogledov: 393; Prenosov: 67
URL Povezava na datoteko

2.
Knjižne novosti v mednarodnem letu prsti
Ana Vovk Korže, 2015, recenzija, prikaz knjige, kritika

Opis: Leto 2015 je razglašeno za Mednarodno leto prsti kot odziv na številne grožnje, ki degradirajo ta izredno pomemben naravni vir. Za varovanje prsti in odgovoren odnos do njih je potrebno izobraževanje in ozaveščanje vseh ciljnih skupin, ne le tistih, ki imajo neposreden stik s prstmi, temveč vseh, predvsem mladih. Raziskave kažejo, da premalo poznamo prsti in da je skromno znanje, pridobljeno v izobraževalnem sistemu, težko prenosljivo v prakso. S krepitvijo procesa samooskrbe mnogi iščejo dodatna znanja o prsteh. Kot odziv povečane potrebe za izobraževanje so napisane knjige Metodologija raziskovanja prsti v geografiji, Ekosistemski pogled na prsti, Naravni čistilni sistemi ter Ekoremediacije in prilagajanje na podnebne spremembe.
Ključne besede: prsti, ekoremediacije, ekosistemi, knjižne novosti, predstavitve knjig, Metodologija raziskovanja prsti v geografiji, Ekosistemski pogled na prsti, Naravni čistilni sistemi, Ekoremediacije in prilagajanje na podnebne spremembe
Objavljeno: 16.04.2018; Ogledov: 518; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (102,82 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
30 LET SLOVENSKIH GLASBENIH DNI
Vanja Fekonja, 2016, diplomsko delo

Opis: POVZETEK V diplomskem delu z naslovom 30 let Slovenskih glasbenih dni je podrobneje predstavljena istoimenska prireditev. Razdeljeno je na dva dela. V prvem je opisan pojav te prireditve, ki se je v zadnjih tridesetih letih že močno zasidrala ter postala tradicionalna, ter razlogi za njen nastanek. V drugem delu je podrobneje predstavljena njena struktura, ki temelji na dveh osnovnih oziroma glavnih delih, in sicer mednarodnega muzikološkega simpozija, katerega tema je po večini narekovala tudi osnove programa koncertnega dela, ki predstavlja drugi osrednji del Slovenskih glasbenih dni ter spremljevalnega programa. V sklopu le-tega so se odvile različne prireditve (okrogle mize, različne predstavitve, delavnice za otroke, študentski muzikološki simpozij, razgovori s skladatelji itd.). Slovenski glasbeni dnevi so ogromno prispevali k prepoznavnosti slovenske glasbe preteklosti in sedanjosti. V sklopu te prireditve je bilo ogromno krstnih izvedb in praizvedb že nekoliko pozabljenih del. Pomembno je, da so s sodelovanjem na teh prireditvah dobili možnost uveljavitve tudi mlajši slovenski skladatelji in skladateljice. Na mednarodnem muzikološkem simpoziju so sodelovali tako slovenski kot tuji simpozisti, ki so odmevnost Slovenskih glasbenih dni, ter s tem tudi našo glasbo, ponesli tudi izven naših meja. V diplomskem delu so uporabljene deskriptivna, komparativna, zgodovinska metoda ter metoda klasifikacije in metoda analize in sinteze.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE: Slovenski glasbeni dnevi, mednarodni muzikološki simpozij, koncerti, prve izvedbe, okrogle mize, delavnice za otroke, razstave, predstavitve, študentski muzikološki simpozij, skladatelji
Objavljeno: 21.09.2016; Ogledov: 637; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (1,02 MB)

4.
IZDELAVA CILJNI SKUPINI PRILAGOJENE PREDSTAVITVE PODJETJA ENERGIJARAZVOJ
Manica Bohar, 2016, diplomsko delo

Opis: Podjetje EnergijaRazvoj že od leta 2005 svojo poslovno zgodbo gradi na treh, lastno razvitih, storitvah. Kljub stabilnemu obsegu stalnih strank (iz ciljne skupine »posamezniki«) je v poslovnem okolju podjetja možno zaznati dovolj signalov, ki opozarjajo na to, da je sedaj pravi trenutek, da se podjetje načrtno loti pridobivanja novih strank v ciljni skupini »podjetij«, ki iščejo napredne storitve za razvoj in večjo učinkovitost svojih zaposlenih. Storitve podjetja EnergijaRazvoj spadajo po svoji vsebini na področje »pridobivanja in krepitve mehkih večin« kar predstavlja dvojni izziv. Prvi je poslovni nivo priprave in izvedbe predstavitve, ki mora biti primerljiv z nivojem večjih in ustaljenih izobraževalnih podjetij, ki prav tako tržijo svoje storitve pri istih ciljnih podjetjih. Drugi se nanaša na uporabo primernega izrazoslovja, ki za tovrstne vsebine v poslovnem jeziku še ni ustaljen. Kot samostojni podjetnik, nastopam tako v vlogi izvajalca marketinških aktivnosti in komuniciranja s strankami, kot tudi v vlogi neposrednega izvajalca storitev. Predstavitve morajo zato podjetja navdušiti na treh področjih istočasno: rezultati storitev, način dela, kot tudi strokovnost in osebnost mene kot učiteljice. Neposredno naslavljamo odločevalce v podjetjih, zato bo moralo biti sporočilo, ki ga želimo posredovati usmerjeno in omejeno na informacije, ki so za njih najbolj pomembne. Teorija področja poslovnih predstavitev pokriva zelo dobro in večina podjetij se danes že zaveda pomena predstavitev kot orodja komuniciranja v poslovnem okolju. Z upoštevanjem vseh korakov in pravil predstavitve se vzbudi pri poslušalcu občutek profesionalnosti in strokovnosti, navduši pa ga naša osebnost in vsebina, ki prinaša rešitve za njegove probleme. Med lastnosti, oziroma vrednote, ki za potrebe podjetja EnergijaRazvoj, definirajo ciljno skupino spadajo : načrtnost razvoja lastnih kadrov, želja po razvoju mehkih kompetenc, skrb za počutje in zadovoljstvo zaposlenih, pomembnost dobrih medosebnih odnosov na delovnem mestu in s strankami, večji delež žensk na odgovornih delovnih mestih ter razvoj sodobnih podjetniških veščin. Tako definirani ciljni skupini pa se potem doda še delitev glede na probleme kot so npr. izčrpanost, težave v odnosih in pomanjkanje znanja o vodenju sebe in drugih. Poslovna odličnost predstavitev se odraža tudi v prilagojenem CGP-ju podjetja in novi spletni strani. Usklajenost PowerPoint predlog, gradiv in spletne strani predstavlja eno od vrednot podjetja EnergijaRazvoj ter istočasno pomeni načrtno ustvarjanje prepoznavnosti storitev podjetja. Praktična primera predstavitev se osredotočata na že znane obstoječe stranke, kjer vsaj delno poznam njihova zanimanja in probleme. Pripravila sem predstavitev dveh novosti v manjši skupini. Opisani so vsi koraki od načrtovanja, priprave do izvedbe, pri čemer je ves čas v ospredju zavedanje za kakšno ciljno skupino gre in kakšni so prepoznani problemi s katerimi se soočata.
Ključne besede: Predstavitev, ciljna skupina, udeleženci predstavitve, prilagoditev ciljni skupini, predstavitev storitev.
Objavljeno: 18.07.2016; Ogledov: 516; Prenosov: 101
.pdf Celotno besedilo (3,93 MB)

5.
Predstavitev tekstilnih filtrov z uporabo spletnih aplikacij
Mateja Juhart, 2015, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je primerjati tri različne aplikacije za izdelavo spletnih strani, njihovo uporabnost za ustvarjanje in urejanje spletnih strani. V uvodnem delu diplomske naloge so predstavljene vrste in lastnosti materialov za tekstilne filtre. V nadaljevanju sledi opis uporabe programov WIX, IMCreator in Google Sites. Prikazan je potek uporabe vsakega portala posebej. Cilj diplomskega dela je bila predstavitev tekstilnih filtrov v obliki spletnih predstavitev, izdelanih z vsemi tremi spletnimi aplikacijami, in njihova primerjava. Ugotovili smo, da so programi med seboj kar različni, eni imajo več možnosti za urejanje kot drugi. Pri nekaterih je lažje dodajanje tekstov in fotografij. Če hočemo narediti spletno stran, so ti programi za uporabnike, ki nimajo večjih izkušenj z oblikovanjem spletnih strani, zelo uporabni. Glede na to, da so dostopni vsem brezplačno, si lahko vsak naredi svojo spletno stran po svojih željah in potrebah. Da bi popestrila spletno stran, sem iz štirih izbranih materialov za filtre drapirala modele oblek. Na krojaških lutkah so nastajali s pomočjo spenjanja z bucikami.
Ključne besede: Tekstilni filtri, spletne predstavitve, spletne aplikacije, WIX, IMCreator in Google Sites
Objavljeno: 26.05.2015; Ogledov: 857; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (3,58 MB)

6.
3D PREDSTAVITVE ELEKTROMAGNETNEGA SEVANJA NADZEMNIH VODOV
Marko Munda, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi so prikazane različne 3D predstavitve elektromagnetnega sevanja nadzemnih vodov, da bo le–to razumljivo čim širšemu krogu ljudi, ki niso eksperti za tovrstno področje. Poudarek je na izpostavljenosti ljudi vplivom elektromagnetnega sevanja, zato smo naredili poenostavljen numerični model človeka in ga umestili pod daljnovod. Vse predstavitve elektromagnetnega sevanja so narejene na podlagi rezultatov numeričnih izračunov v programskem orodju EleFAnT. Za numerični izračun, ki temelji na metodi končnih elementov, je uporabljen 3D model 400 kV daljnovoda. Poleg 3D predstavitve v obliki animacij in prostorskih slik, so prikazane tudi klasične predstavitve polja v postprocesorju numeričnega programa.
Ključne besede: 400 kV daljnovod, električno polje, magnetno polje, numerični izračun, 3D predstavitve
Objavljeno: 22.05.2015; Ogledov: 1164; Prenosov: 151
.pdf Celotno besedilo (3,62 MB)

7.
8.
9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici