| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 31
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Personalizacija kartic SAM v ceremoniji ključev HSM na primeru : diplomsko delo
Matic Bobnar, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavano področje varnostnih sistemov za pametne kartice v javnem potniškem prometu. Predstavljena sta delovanje in koristna uporaba strojnih varnostnih modulov ter modulov za varen dostop. Po predstavitvi naprav so opisani tudi varnostni standardi ter komunikacijski protokoli pametnih kartic. Rezultat diplomskega dela je namizna aplikacija, Personalizator, s pomočjo katere je ponazorjen proces ceremonije ključev strojnega varnostnega modula. Prav tako je z uporabo izdelanega grafičnega vmesnika prikazana personalizacija modulov za varen dostop. Diplomsko delo se lahko uporabi kot primer ceremonije ključev in personalizacije modulov za varen dostop.
Ključne besede: Strojni varnostni modul, Modul za varen dostop, Personalizacija, Personalizator, Ceremonija ključev
Objavljeno v DKUM: 20.10.2022; Ogledov: 107; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

2.
UVAJANJE SISTEMA 20 KLJUČEV V PODJETJU ARGO D.O.O.
Blaž Klinar, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Uvajanje sistema 20 ključev v podjetje Argo d.o.o. je razdeljeno na dva dela, in sicer na teoretični in na praktični del. V teoretičnem delu smo predstavili konkurenčni položaj slovenskih podjetij v primerjavi s centralnoevropskimi proizvodnimi podjetji in različne pristope, ki podjetjem omogočajo izboljševanje poslovanja in zagotavljanje kakovosti ter integracijo teh pristopov v sistemu 20 ključev. Nadalje smo predstavili sistem 20 ključev, in sicer smo vseh 20 ključev posebej opisali, prikazali povezave med ključi, 5 nivojski sistem točkovanja teh ključev, tehnike uvajanja in spremljanja sistema 20 ključev, itn.. Nato pa smo predstavili še motivacijo, kot pogoj za uspešno uvedbo sistema 20 ključev in prikazali različne načine motiviranja. V praktičnem delu smo najprej predstavili podjetje Argo d.o.o., njegove izdelke, poslovanje in cilje. Ker je glavno področje diplomskega dela uvedba sistema 20 ključev v podjetje Argo d.o.o., smo največjo pozornost namenili tej tematiki. V zvezi s tem smo prikazali uvajanje izbranih 4 ključev, in sicer so se uvajali: - ključ 1: Čiščenje in organiziranje - ključ 5: Hitre nastavitve - ključ 9: Vzdrževanje strojev in opreme - ključ 13: Odpravljanje vseh izgub Pri vsakem ključu smo prikazali, kakšno je bilo začetno stanje v podjetju pred uvajanjem le tega, kakšni so bili ukrepi za izboljšave in kakšni so bili končni učinki uvajanja. V sklepu smo združili temeljne ugotovitve in potrdili trditve oziroma hipoteze, ki smo jih podali na začetku diplomskega dela.
Ključne besede: Zahteve trga, konkurenca, pristopi za zagotavljanje kakovosti in izboljševanje poslovanja, sistem 20 ključev, motivacija.
Objavljeno v DKUM: 04.03.2021; Ogledov: 491; Prenosov: 2
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Spletna platforma za vizualizacijo delovanja elektronskega podpisa
Mihael Fajs, 2017, diplomsko delo

Opis: Pomembne pogodbe podpisujemo v prisotnosti nepristranske priče in z ročnim podpisom. V času računalniške dobe pa lahko te dokumente v elektronski obliki podpišemo tudi s pomočjo elektronskega podpisa (angl. Digital Signature) in infrastrukture javnih ključev (angl. Public Key Infrastructure – PKI). Postopek je podoben, veljavnost in dokazna vrednost podpisa pa enaki. Ljudem, ki elektronskega podpisa še ne poznajo oz. želijo o njem izvedeti več, smo želeli predstaviti njegov osnovni koncept. Zato smo ustvarili vizualno animacijo osnov in posneli videoposnetke primerov uporabe. Vso zbrano gradivo smo združili v spletno platformo in predstavili širši javnosti, ki jo lahko uporablja kot pripomoček za učenje.
Ključne besede: Elektronski podpis, infrastruktura javnih ključev, asimetrično šifriranje
Objavljeno v DKUM: 27.10.2017; Ogledov: 902; Prenosov: 107
.pdf Celotno besedilo (2,24 MB)

4.
Uvajanje metode 20 ključev v Orodjarni Imenšek d.o.o.
Niko Tisaj, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je podrobno opisana metoda 20 ključev, s pomočjo katere sem na praktičnem primeru Orodjarne Imenšek d.o.o. poskušal opisati dejansko stanje delovnih procesov. Ker metoda v celoti govori o organizaciji podjetja in stalnih izboljšavah sem poskušal s konceptualnimi rešitvami prikazati kako bi lahko samo podjetje prešlo na višji nivo poslovanja. V praktičnem delu je opisanih sedem ključev, kjer sem v podjetju opazil pomanjkljivosti. S podajo teoretičnega opisa in slikovnega materiala so prikazane rešitve posameznega ključa.
Ključne besede: metoda 20 ključev, eksploatacija, proizvodnja, kakovost
Objavljeno v DKUM: 02.06.2017; Ogledov: 1252; Prenosov: 226
.pdf Celotno besedilo (12,24 MB)

5.
SPREMLJANJE METODE 20 KLJUČEV V PODJETJU ELTI D.O.O.
Nina Žugman, 2016, diplomsko delo

Opis: Edina konstanta v današnjem svetu so spremembe. Zmožnost hitrega odziva podjetja na njih je v znanju hitre prilagoditve in vzpostavitvi metode, ki bo to omogočala. Ena izmed metod hitrejšega prilaganja, izboljšav in zagotavljanja kakovosti hkrati, je uvedba metode 20 ključev. Vendar sama metoda 20 ključev v podjetju ni dovolj, če se njene aktivnosti v podjetju ne zastavijo pravilno in hkrati ne izvajajo pravočasno. Aktivno spremljanje metode 20 ključev, v katero so vključeni vsi zaposleni, omogoča podjetju, da ostane konkurenčno na trgu. V diplomski nalogi bomo prikazali, kako se je podjetje Elti d.o.o. odločilo spremljati metodo po posameznih ključih ter njegove rezultate skozi leta.
Ključne besede: 20 ključev, izboljšave, kakovost, konkurenčnost
Objavljeno v DKUM: 07.06.2016; Ogledov: 949; Prenosov: 145
.pdf Celotno besedilo (9,60 MB)

6.
Uvajanje vitke miselnosti v proizvodno podjetje
Tina Bokun, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Vitka miselnost bi morala v tem sodobnem svetu postajati vsakodnevna praksa, saj nam pomaga k dolgoročni uspešnosti podjetij. Vendar se je samega uvajanja težko lotiti, saj taka miselnost ni zakoreninjena v naši družbi, prav tako podjetja niso deležna zunanje podpore. Namen diplomskega dela je predstaviti tri najbolj znane sisteme − The Toyota Way, KAIZEN in 20 ključev ter na podlagi dane literature povzeti glavne elemente vsakega. Te tri smo si izbrali tudi zato, ker so imeli največji vpliv pri uvajanju vitke miselnosti v proizvodno podjetje Iskra Mehanizmi, d.d., Lipnica. Če smo želeli spoznali, skozi kakšen proces mora iti neko podjetje, ki uvaja vitko miselnost, smo si natančno pogledali, kako so v obravnavanem podjetju izdelali svoj lasten sistem stalnih izboljšav. Tako smo podali nek model, ki bi lahko služil kot osnova za pomoč tudi drugim slovenskim podjetjem, ki se odločajo izboljšati svoje poslovanje na dolgi rok, brez velikih vložkov zunanjih svetovalcev. Verjamemo, da je vpeljava vitke miselnosti v podjetje Iskra Mehanizmi v veliki meri prispevala k uspešnosti tega podjetja. Dejstvo je, da je od začetka uvajanja novega pristopa minilo že več kot 20 let, a pri njem še vedno vztrajajo, ga nadgrajujejo in dnevno izboljšujejo, zato menimo, da je bil ta pristop uspešen.
Ključne besede: vitka oz. lean miselnost, KAIZEN, The Toyota Way, 20 ključev, uvajanje v podjetje
Objavljeno v DKUM: 30.05.2016; Ogledov: 1051; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (3,48 MB)

7.
Uvajanje podatkovnih standardov v poslovne informacijske rešitve na primeru plačilnega prometa
Maja Gal Ravnjak, 2016, magistrsko delo

Opis: Tematika e-poslovanja in e-računov je dandanes zelo zanimiva. Poraja se vprašanje, zakaj se podjetja takšnega načina e-poslovanja in e-izdajanja ter e-prejemanja računov ne poslužujejo. Čeprav je stroka in državna zakonodaja zagotovila smernice razvoja in s tem vplivala na razvoj varnostnih mehanizmov, razcveta e-poslovanja še nismo doživeli. Le redki se poslužujejo standardiziranih struktur, kot je e-SLOG, in v večji meri poljubnih struktur za elektronsko izmenjavo podatkov. Vsaka implementacija programske rešitve, kot so e-računi, v že obstoječi informacijski sistem, zahteva projektno usmerjenost in načrtovanje, da je izpeljana čim bolj uspešno in da je zagotovljena sledljivost razvoja. Pomembno je, kateri model razvoja programiranja izberemo in hkrati spremljamo različne vidike razvoja programske opreme. Le tako si lahko zagotovimo uspešnost projekta na eni strani in na drugi strani zadovoljstvo uporabnikov.
Ključne besede: E-poslovanje, e-računi, simetrično šifriranje, asimetrično šifriranje, digitalni podpis, časovni žig, infrastruktura javnih ključev, e-arhiviranje, EDIFACT, XML, UBL, e-SLOG, projektno načrtovanje, metodologija in vidiki razvoja programske opreme, implementacija in vzdrževanje.
Objavljeno v DKUM: 26.05.2016; Ogledov: 946; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (1,53 MB)

8.
9.
Uvedba metode 20 ključev v podjetju Meteorit d.o.o.
Dejan Dobršek, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: Vsako podjetje ima cilj dolgoročno uspešno poslovanje. Za doseganje zastavljenega se planira določeno strategijo, ki pa mora doseči določen konsenz in kompromis kot so: kaj se mora, kaj se planira, kaj se trenutno zmore. Pogoj je veliko število kadrovskega potenciala, ki popolnoma verjame v končne cilje in deluje po načelih znamo, zmoremo, hočemo. V diplomskem delu smo teoretično in praktično prikazali kako v podjetju Meteorit d.o.o organizirati proizvodnje procese preko novejših konceptov kot je vitka pizvodnja. Le ta je obravnavana preko celovitega sistema 20 ključev ob upoštevanju zastavljenih strategij podjetja ter praktično uvedenim področjem dinamizacija delovnega mesta.Vse zastavljene aktivnosti po posameznih ključih so podrobneje obravnavane v skladu s predpisano metodologijo uvedbe in izpisane na ustreznih dokumentih. Izdelane so praktične naloge po ciljnih skupinah, ki bodo te naloge izvedle. Zastavljeni cilji so premosorazmerni vložku. Kljub relativno velikemu vložku skozi sistem 20 ključev v podjetje, bodo večji učinki vidni po delih in merljivi v določenih časovnih obdobjih od tretjega leta naprej. Vse zastavljene aktivnosti so prikazane kot majhni kratki koraki za vsak ključ, podskupino in posamezne točke. Posebej izpostavljamo skupino dinamizacija delovnega mesta, ki je primerljiva s sistemom gradnje hiš, saj le to pričnemo s čiščenjem (čiščenje in organiziranje), vodenjem (organizacija sistema), skupinskim delom (aktivnosti v delovni skupini) in samodisciplino (disciplina na delovnem mestu).
Ključne besede: metoda 20 ključev, dinamizacija delovnega mesta, reorganizacija, zmanjšanje stroškov, investiranje.
Objavljeno v DKUM: 30.01.2015; Ogledov: 1115; Prenosov: 147
.pdf Celotno besedilo (1,93 MB)

10.
Uporaba koncepta vitke proizvodnje v področju vzdrževanja
Primož Filipič, 2014, diplomsko delo

Opis: Vzdrževanje strojev in naprav predstavlja eno najpomembnejših področij učinkovitega poslovanja v podjetju. Vzdrževanje je pomembno predvsem za zagotavljanje zanesljivosti proizvodnih sistemov, kar pozitivno vpliva na vrednost dovoljenih stroškov. Čeprav se držimo klasičnih metod vzdrževanja, nas gospodarska in ekonomska kriza silita v nenehne novosti in izboljšave v podjetju, kot je uporaba vitke proizvodnje in uvajanje metod vitkega vzdrževanja. Vitke metode nam omogočajo visoko nadzorovane procese z dobrim vzdrževanjem, urejenostjo in čistočo, ki v svoja načela vključujejo celoten sistem, vse zaposlene v podjetju ter nenehne izboljšave. To so napredne in izpopolnjene metode, ki izvirajo iz Japonske, kjer imajo zelo visoke standarde v podjetjih. Tudi v nekaterih slovenskih podjetjih so vitke metode že zelo uveljavljene. Veliko dejavnikov vpliva na to, katera metoda vitkega vzdrževanja je primerna za posamezno podjetje. Podjetja običajno prilagajo te metode glede na svoje edinstvene potrebe in razmere. Namen diplomske naloge je prikazati splošno uporabo vzdrževanja v industrijskem podjetju, pomembnost njene funkcije, uporabo načel vitke proizvodnje in spoznavanje metode vitkega vzdrževanja.
Ključne besede: vzdrževanje, funkcija vzdrževanja v podjetju, TPM, vitko vzdrževanje, Kaizen, 5S, metoda 20 ključev, računalniška podpora v vzdrževanju, vpliv gospodarske krize
Objavljeno v DKUM: 12.11.2014; Ogledov: 1788; Prenosov: 270
.pdf Celotno besedilo (2,22 MB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici