| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Spoznavanje Zemlje in njenega površja z uporabo modelov v vrtcu : diplomsko delo
Vida Petauer, 2022, diplomsko delo

Opis: Astronomija in geologija sta znanstveni vedi. Prva proučuje nebesna telesa in naravne pojave v vesolju, druga je osredotočena na proučevanje Zemljinega nastanka, njeno sestavo, obliko ter procese nad in pod njenim površjem. V diplomskem delu smo ugotavljali vpliv uporabe fizičnih modelov pri podajanju vsebine s področja astronomije in geologije. Namen je bil ugotoviti otroške predstave o vesolju, Osončju, notranjosti našega planeta, tektonskih ploščah, potresih in vulkanih. Načrtovali smo projektni teden, v katerem je sodelovalo 20 otrok, starih 5 do 6 let. Prvi in zadnji dan smo otroške predstave ugotavljali z izvedbo kviza, reševanjem delovnega lista in intervjujem 6-ih otrok. Ostale dni smo posvetili izvedbi načrtovanih dejavnosti, kjer smo otrokom s pomočjo različnih fizičnih modelov, fotografij ter videoposnetkov ponudili konkretne izkušnje o obravnavani vsebini. Glavno vodilo je bila uporaba fizičnih modelov, ki so podrobneje opisani v poglavju 3.5.1 Predstavitev pripravljenih fizičnih modelov ter ostalih vizualizacijskih pripomočkov. Glede na odzive otrok in primerjavo rezultatov pred izvedbo dejavnost in po izvedbi le-teh ugotavljamo, da so imeli nekateri otroci že pred izvedbo dejavnosti nekaj izkušenj in predstav o določenih pojmih. Uporabljeni fizični modeli so jih zelo motivirali k sodelovanju ter pozitivno vplivali na oblikovanje ustreznih predstav relativne večine otrok, sodelujočih v projektnem tednu.
Ključne besede: planet Zemlja, površje Zemlje, uporaba modelov, predšolska vzgoja
Objavljeno v DKUM: 16.09.2022; Ogledov: 636; Prenosov: 525
.pdf Celotno besedilo (6,50 MB)

2.
Razvoj metodologije za razvrstitev zaznavnih ploskev pri oblikovanju izdelkov
Andrej Cupar, 2015, doktorska disertacija

Opis: Disertacija obravnava problematiko vrednotenja površja. To površje je lahko elementarna ploskev, ploskev, sestavljena iz elementarnih ploskev, 3D skenogram ali mrežni model. Uporabljamo izraz zaznavne ploskve, ki predstavljajo površje, ki ključno vpliva na zaznavanje izdelka z uporabniškega vidika. Pri tem nas ne zanima estetska vrednost teh ploskev, ampak metodologija, ki omogoča vrednotenje. Za ta namen smo predstavili metodologijo n×n, ki se izvaja hkrati v programskem okolju Rhinoceros (RH) in dodatku Grasshopper (GH). V GH je nastavljena procedura z uporabo standardnih gradnikov GH. Rezultat te analize je najprej n×n matrika, v kateri so zbrane n×n razdalje, ki so v nadaljevanju normirane in zbrane v normalizirani n×n matriki. Iz normirane n×n matrike izhajajo izračuni za lastnosti CASP. S temi štirimi lastnostmi lahko ovrednotimo vsako površje; označujejo pa ukrivljenost, pospešenost, simetrijo in proporcionalnost. Rezultati so primerljivi samo pri elementarnih ploskvah. Elementarna ploskev je ploskev, ki ima podobno ukrivljenost ali predstavlja oblikovno značilnost ali del oblikovne značilnosti. Pri kompleksnih ali sestavljenih ploskvah lahko rezultate primerjamo samo za določen tip objektov; na primer samo za obraze. Sicer kompleksne ploskve segmentiramo in razdelimo na elementarne. Prikazanih je tudi nekaj vmesnih razvojnih faz, v katerih smo uporabili drugačne analitične postopke, ki smo jih na koncu opustili. Vseeno lahko z njimi analiziramo geometrijo, le povezati in aktivirati je potrebno ustrezne gradnike v GH; kot je recimo izris in analiza linije prereza ali prerez dveh prostorskih teles. V eksperimentalnem delu je zbranih nekaj praktičnih primerov uporabe CASP in postopki za izboljšavo dizajnerskega procesa za nadaljnjo uporabo. Prikazana je uporaba CASP metode na sedežih profesionalnih tekmovalnih koles, na računalniških miškah, na obrazih, na zadku avtomobila Tushek & Spigel – TS 600 in na obrezilnih orodjih za industrijske stiskalnice. Predstavljena je metoda, ki smo jo poimenovali DEGI, kjer uporabimo obstoječo geometrijo in jo vgradimo v nov izdelek.
Ključne besede: metodologija, dizajn, analiza, površje, računalniška grafika, modeliranje
Objavljeno v DKUM: 01.12.2015; Ogledov: 1632; Prenosov: 162
.pdf Celotno besedilo (6,36 MB)

3.
ALGORITEM PREDVIDEVANJA POPLAVNIH OBMOČIJ Z UPORABO PODATKOV LiDAR
Matej Brumen, 2013, diplomsko delo

Opis: Z napredovanjem računalniške tehnologije se zadnje čase pojavlja čim več različnih fizikalnih simulacij, med katere spadajo tudi simulacije dinamike tekočin. Enačbe Navier-Strokes opisujejo takšno gibanje tekočin v 3D prostoru, katerih diskretizacija in reševanje na CPU porabi veliko časa. Zato bi si želeli lažjo in hitrejšo metodo za tovrstne simulacije. V diplomskem delu smo predstavili implementacijo reševalnika enačb plitve vode, ki opisujejo gibanje tekočin v 2D prostoru. Reševalnik smo uporabili za predvidevanje poplavnih območij nad 2.5D mrežo zgrajeno iz 3D oblaka točk. Ta množica točk običajno predstavlja realna površja, ki so bila posneta s tehnologijo LiDAR. Tako je v razvitem orodju mogoče predvidet ogrožene predele, ki bodo poplavljeni v realnem času.
Ključne besede: algoritmi, računalniška geometrija, enačbe plitvih voda, podatki LiDAR, 2.5D površje, realno-časovna simulacija tekočin, vizualizacija terena, vizualizacija tekočin
Objavljeno v DKUM: 12.09.2013; Ogledov: 2337; Prenosov: 210
.pdf Celotno besedilo (38,11 MB)

4.
Problem partnerske zveze v izbranih delih Margaret Atwood
Alenka Omulec, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem se lotila raziskave problema partnerske zveze v izbranih štirih romanih avtorice Margaret Atwood. To so romani: Deklina zgodba, Preročišče, Na površje in Zadnji človek. V diplomskem delu sem upoštevala dejstvo, da se je avtorica pri obravnavi partnerskih odnosov naslonila na feminizem, kar je bil odgovor na takratne družbenopolitične razmere v Ameriki, saj so oblasti želele, da bi se naj ženske vrnile k tradicionalnim vlogam matere in gospodinje. Ti dogodki so na avtorico močno vplivali in tako je feminizem postal vidna tema njenih romanov. V obravnavanih izbranih delih je prikazala problem partnerskih odnosov s stališča osrednjega ženskega literarnega lika, ki ostalim ženskam sporoča, da lahko le z lastno voljo in željo postanejo to, kar želijo biti. Protagonistke izbranih romanov so ženske, ki skušajo dokazati, da je svet lahko v partnerstvu lepši tudi za žensko in da ženskam ni potrebno, da so senca moškega, ampak se lahko same uveljavljajo, imajo pravico do svobode, do izbire. Izjema je roman Zadnji človek, kjer najdemo feministične prvine, a je dogajanje prikazano s stališča osrednjega moškega literarnega lika. Diplomska naloga obravnava problematične partnerske odnose med ženskimi in moškimi liki, pri čemer ugotavlja, da glavni ženski liki, pa tudi nekateri stranski, odstopajo od stereotipov in tradicionalne vloge ženske v zgodovini in nobena partnerska zveza v delih ni idealna oziroma srečna. Vse partnerske zveze propadejo ali propadajo. Protagonistke so se pripravljene postaviti zase, čeprav velikokrat iščejo svojo izgubljeno identiteto, se nenehno trudijo za lastno srečo in svobodo.
Ključne besede: Margaret Atwood, Preročišče, Na površje, Deklina zgodba, Zadnji človek, feminizem, problem partnerske zveze.
Objavljeno v DKUM: 27.07.2010; Ogledov: 2999; Prenosov: 361
.pdf Celotno besedilo (493,41 KB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici