| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 21
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
ZAPOSLOVANJE INVALIDOV V REPUBLIKI SLOVENIJI
Damjan Fras, 2011, diplomsko delo

Opis: Bisvtvo moje diplomske naloge je bilo predstaviti zaposlovanje invalidov na praktičnem primeru podjetja Arcont IP in ugotoviti, kako uspešno se zakonski predpisi uveljavljajo v vsakdanjem življenju.
Ključne besede: invalidi, zaposlovanje invalidov, vzpodbude in olajšave pri zaposlovanju invalidnih oseb, invalidsko podjetje Arcont IP
Objavljeno: 09.03.2011; Ogledov: 1947; Prenosov: 461
.pdf Celotno besedilo (421,61 KB)

5.
PRIČAKOVANJA O REZULTATIH DELA PRI INVALIDIH
Breda Pajnhart, 2011, diplomsko delo

Opis: V začetku dela predstavimo pojem invalida in invalidnosti in proučimo cilje Zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov (ZZRZI). Opišemo kvotni sistem zaposlovanja invalidov in širšo problematiko invalidnosti v Mercatorju. Z analizo demografskih podatkov invalidov spoznamo njihove glavne značilnosti. S pilotsko raziskavo smo skušali ugotoviti, v kolikšni meri se upoštevajo invalidove omejitve pri delu. Na koncu prikažemo možne sistemske rešitve ter predlagamo strategijo in konkretne aktivnosti za uresničevanje strategije ravnanja z invalidi pri delu. Namen dela je opozoriti na potrebo po sistematičnem delu z invalidi in povečevanju njihovega prispevka v podjetju, saj v nasprotnem primeru večkrat predstavljajo strošek podjetja, kar pripomore k širjenju predsodkov o invalidih in mnenju zaposlenih, da so invalidi zaščitena populacija. Konstruktivno ravnanje z invalidi pri delu izhaja predvsem iz optimizacije ekonomske učinkovitosti podjetja - in ne le iz družbene odgovornosti in zadovoljevanja zakonskih predpisov.
Ključne besede: invalid, invalidnost, kvotni sistem pri zaposlovanju invalidov, ravnanje z invalidi pri delu
Objavljeno: 08.08.2011; Ogledov: 1404; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (440,96 KB)

6.
ZAPOSLITVENA REHABILITACIJA IN ZAPOSLOVANJE GLUHIH IN NAGLUŠNIH
Alma Lorger, 2011, diplomsko delo

Opis: Invalidnost se večinoma razumeva kot stereotip za revščino in socialno izključenost, kar je posledica tega, da se invalidi soočajo z manjšimi zaposlitvenimi možnostmi. Invalidi so na trgu delovne sile ena od najbolj ranljivih skupin, za katere je v povprečju značilna nižja izobraženost in usposobljenost, višja starost in omejitve delovne zmožnosti, kar je posledica njihove invalidnosti. Delo je pomembno tako za pridobivanje materialnih sredstev za življenje invalida kot tudi za ohranjanje njegove socialne in psihološke vrednosti,za ohranjanje njegovega dostojanstva. Zaposlitev je najboljše varovalo pred socialno izključenostjo,je temelj socialne varnosti posameznika, saj mu zagotavlja sredstva za preživljanje, vključevanje v družbo in možnost samouresničitve. Položaj invalidov se je začel izboljševati,ko je začela prevladovati misel o normalizaciji in integraciji invalidov v družbo. Osnovna ideja temelji na dejstvu, da imajo invalidi pravico do družine in življenja v običajnih življenjskih okoljih. Da bi to dosegli, so invalidi potrebovali pripravo na samostojnejše življenje, usposabljanje in prilagoditev okolja na novo stvarnost, kar je narekovalo spremembe v rehabilitacijskih in izobraževalnih programih. V tem diplomskem delu obravnavamo zaposlitveno rehabilitacijo invalidov, ki je namenjena izvajanju posameznih aktivnosti, s katerimi se omogoča invalidom, da pridobijo ustrezno zaposlitev, da jo ohranijo in v njej napredujejo. V empiričnem delu na osnovi anketne metode raziskujemo ključne vidike zadovoljstva gluhih in naglušnih oseb, ki so bile vključene v programe zaposlitvene rehabilitacije v podjetju Racio d.o.o. Celje.
Ključne besede: človekove pravice, brezposelnost, zaposlitev, invalidi - gluhi in naglušni, zaposlitvena rehabilitacija (ZR), zaposlovanje invalidov.
Objavljeno: 22.08.2011; Ogledov: 2495; Prenosov: 307
.pdf Celotno besedilo (947,21 KB)

7.
ZAPOSLOVANJE IN ODPUŠČANJE INVALIDOV
Špela Hribernik, 2011, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je predstaviti Zaposlovanje in odpuščanje invalidov. Invalidi predstavljajo posebno kategorijo delavcev, ki uživa posebno varstvo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. Uvodoma so navedeni najpomembnejši mednarodni in nacionalni dokumenti, ki urejajo vprašanje zaposlovanja in odpuščanja invalidov. V nadaljevanju so opisane osnovne značilnosti pogodbe o zaposlitvi. Večja pozornost je namenjena poglavju o zaposlovanju invalidov, kjer so pojasnjeni osnovni pojmi invalid/delovni invalid, postopek pridobitve statusa invalida, oblike zaposlitve invalidov ter kvotni sistem zaposlovanja invalidov. Na kratko je predstavljeno prenehanje pogodbe o zaposlitvi. Sledi poglavje o odpovedi pogodbe o zaposlitvi, kjer je predstavljen postopek odpovedi pogodbe o zaposlitvi s ponudbo nove pogodbe o zaposlitvi in postopek odpovedi pogodbe o zaposlitvi brez ponudbe nove pogodbe o zaposlitvi. Delodajalec lahko invalidu odpove pogodbo o zaposlitvi brez ponudbe nove pogodbe o zaposlitvi le, če so podani resni in utemeljeni razlogi za odpoved pogodbe, katerih utemeljenost pa mora ugotoviti Komisija. V zadnjem delu sledi prikaz pravne ureditve položaja invalidov v Avstriji.
Ključne besede: zaposlovanje invalidov - pojem invalida/delovnega invalida – kvotni sistem zaposlovanja invalidov – posebno pravno varstvo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi invalidu – Komisija za ugotovitev podlage za odpoved pogodbe o zaposlitvi.
Objavljeno: 14.12.2011; Ogledov: 4271; Prenosov: 423
.pdf Celotno besedilo (1023,23 KB)

8.
PRAVICE INVALIDOV S KRONIČNO VNETNO ČREVESNO BOLEZNIJO NA PODLAGI KONVENCIJE ZDRUŽENIH NARODOV O PRAVICAH INVALIDOV IN REALIZACIJA LE TEH S POMOČJO DRUŠTVA
Barbara Dreo, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo govori o pravicah invalidov, natančneje o pravicah invalidov s kronično vnetno črevesno boleznijo. V diplomski nalogi je podrobneje predstavljena Konvencija Združenih narodov o pravicah invalidov, njen razvoj, pomen, vsebina in ukrepi iz strani držav. Konvencija je temeljni pravni vir s katerim so urejene pravice invalidov. Je temelj na katerem temeljijo vsi ostali pravni viri in vse aktivnosti društev ter organizacij. Preko vsebine konvencije so zajeta načela konvencije in prizadevanja držav za uveljavljanje le teh. Poseben poudarek v diplomski nalogi je na Evropski zvezi društev za Crohnovo bolezen in ulcerozni kolitis – EFCCA, še bolj pa sem izpostavila slovensko Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen – Društvo za KVČB, njegov razvoj, predvsem pa naloge in aktivnosti društva, s katerimi dosegajo svoje cilje pri zavzemanju za pravice invalidov s kronično vnetno črevesno boleznijo. Konvencija o pravicah invalidov se namreč, na žalost, ne izvaja vedno tako, kot bi si vsi, predvsem pa invalidi želeli. Na to pa opozarjajo invalidska društva na nacionalni in mednarodni ravni. Gre za to, da so društva glas bolnih in invalidnih ljudi, ki jim poleg bolezni v življenju vse skupaj otežuje še zaničevanje, diskriminacija in nevednost drugih ljudi. Čeprav se proti neenakovrednosti in diskriminaciji invalidov bori že sama konvencija, je realna slika taka, da je to pogosto zgolj zapis pravic, na katere še država pogosto pozablja. Zato brez društev, ki se z vso silo zavzemajo za njihove pravice in opozarjajo na napake, življenje invalidov nebi bilo tako polno in kakovostno.
Ključne besede: pravice invalidov, pravice invalidov s kronično črevesno boleznijo, Konvencija o pravicah invalidov, EFCCA, Društvo za KVČB
Objavljeno: 01.12.2014; Ogledov: 995; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (277,32 KB)

9.
SOCIALNO PODJETNIŠTVO TER ZAPOSLOVANJE INVALIDOV V SLOVENIJI: ŠTUDIJA PRIMERA
Suzana Hojsak, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem projektu smo podrobneje proučevali socialno podjetništvo in zaposlovanje invalidov. Razdelili smo ga na teoretični in empirični del. V teoretičnem delu smo proučili pojme podjetništvo in podjetnik, kakor jih vidijo različni avtorji, motivacijo za podjetništvo, saj se nekateri za to pot odločijo zaradi razmer na trgu, drugi zaradi izgube službe ... Prikazali smo tudi mite in resnico o podjetnikih ter demografske značilnosti slovenskega podjetništva. Ugotovili smo, da je socialno podjetništvo takšna oblika podjetništva, ki je velikokrat namenjena predvsem zaposlovanju oseb, ki so težje zaposljive. Osredotočili smo se na zaposlovanje invalidov, njihove možnosti dela in kakšne dolžnosti imajo podjetja, ki jih zaposlujejo. V empiričnem delu smo se osredotočili na podjetja, ki zaposlujejo invalide. Prikazali smo, koliko imamo v Sloveniji invalidov, kateri so brezposelni, delovno aktivni in koliko jih je zaposlenih v invalidskih podjetjih. Podatke smo grafično prikazali večinoma za obdobje od 2009 do 2013. Natančneje smo predstavili tudi značilnosti podjetja Ino d. o. o., v katerem v strukturi zaposlenih invalidi predstavljajo več kot 50 % zaposlenih. Problem povečanja števila invalidov v Sloveniji ni zanemarljiv; predvsem je zaskrbljujoče, da je iz leta v leto več brezposelnih invalidov. Od leta 2009 do leta 2013 je brezposelnost invalidov narasla za 27 %. Vse to pomeni, da obstaja velika potreba po zaposlovanju invalidov v Sloveniji ter po nastajanju invalidskih podjetij, zato tudi sklad Republike Slovenije zagotavlja za zaposlovanje invalidov vrsto finančnih sredstev.
Ključne besede: podjetništvo, podjetnik, socialno podjetništvo, zaposlovanje invalidov
Objavljeno: 09.07.2015; Ogledov: 742; Prenosov: 145
.pdf Celotno besedilo (1,30 MB)

10.
PRAVICE INVALIDOV PO SODNI PRAKSI SODIŠČA EU
Brigita Trobentar, 2014, diplomsko delo

Opis: Invalidi predstavljajo v Evropski uniji eno šestino prebivalstva. So največja manjšina na svetu, ki je upravičena do posebnega pravnega varstva. V letu 2006 je Sodišče EU prvič definiralo pojem »invalidnost«. Pred tem je obstajalo mnogo razlag tega pojma, ki pa so se bolj osredotočale na medicinski vidik pojmovanja invalidnosti kot na družbeni vidik. Sodišče EU je navedlo, da je iz zahteve po enotni uporabi prava EU in načela enotnosti ponudilo avtonomno razlago pojma. Diplomska naloga obravnava pravice invalidov, osredotočena je na primere iz sodne prakse Sodišča EU. V uvodu so razloženi osnovni pojmi za lažje razumevanje nadaljnjega obravnavanja problematike in osnovni pravni akti, sprejeti na mednarodni ravni in ravni Evropske unije.
Ključne besede: pravice invalidov, invalidnost, diskriminacija, diskriminacija zaradi invalidnosti, Sodišče EU, sodna praksa
Objavljeno: 02.12.2014; Ogledov: 1082; Prenosov: 199
.pdf Celotno besedilo (485,40 KB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici