| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 16
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv priprave krmnega obroka v mešalni prikolici na homogenost in prebiranje pri kravah molznicah
Urška Erker, 2020, diplomsko delo

Opis: Na kmetiji Erker smo izvedli poizkus, pri katerem smo dodajali krmnemu obroku vodo in spremljali čas mešanja. Zanimalo nas je, kako sprememba sušine obroka in čas mešanja vplivata na homogenost in porazdelitev delcev krme. Prehranski poizkus smo razdelili na tri dele. V prvem delu poizkusa smo vzorčili standardni krmni obrok s sušino 42 % in ga mešali 10 minut. V drugem delu smo standardnemu krmnemu obroku s sušino 38 % dodali vodo in mešali 15 minut. Zadnji del je temeljil na vzorčenju krme standardnega obroka s sušino 42 %, ter čas mešanja podaljšali iz 10 na 15 minut. Porazdelitev delcev sveže krme smo določili s siti Penn State Particle Separator (PSPS). Prebiranje smo preverili s siti PSPS 12 ur in 24 ur po sveže pokladanem krmnem obroku. Sušino obroka smo spremljali vsak dan poizkusa v času pokladanja krme, določili smo jo s pomočjo friteze na topel zrak. Statistično obdelavo podatkov smo izvedli s statističnim paketom SPSS 25.1 za Windows. Za primerjavo ostankov na posameznem mestu znotraj obrokov smo uporabili GLM analizo in Tukey test. Za primerjavo prebiranja obroka po 12 in 24 urah ločeno v primerjavi s pokladanim smo uporabili t- test. Rezultati statistične analize obroka (38 % SS in 15 min) kažejo, da se četrto mesto na situ 4 značilno (p < 0,05) razlikuje od ostalih mest in lahko trdimo, da ima dodajanje vode pomemben vpliv na homogenost obroka. Rezultati kažejo, da je ob dodatku vode zmanjšana povprečna konzumacija SS/kravo/dan za 0,9 kg oziroma poveča ostanek krme za 2,06 %.
Ključne besede: krmni obrok, dodatek vode, čas mešanja, homogenost, prebiranje
Objavljeno: 06.10.2020; Ogledov: 231; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (2,21 MB)

2.
Primerjava zakonskih podlag pri izplačilu dodatkov pri plačah med javnim in zasebnim sektorjem v republiki sloveniji in hrvaški
Mihaela Polanec, 2019, diplomsko delo

Opis: V javnem in zasebnem sektorju naletimo na velike razlike na različnih področjih. Izpostavili bomo plače, kakšna je sestava plače, kakšne so plače v javnem sektorju ter kakšne v zasebnem sektorju. Natančneje bomo obravnavali dodatke pri izplačilu plač. Tako v javnem, kot zasebnem sektorju naletimo na enako imenovane dodatke pri izplačilu plač. Razlika med njimi so zakonske podlage ter višina teh dodatkov. Zakonske podlage so v javnem sektorju enotne. V zasebnem sektorju višino dodatka določajo kolektivne pogodbe, katere so napisane za vsako dejavnost posebej. Iz tega lahko ugotovimo, da se višina dodatka pri izplačilu plač ne razlikuje samo med javnim in zasebnim sektorjem, temveč tudi med različnimi dejavnostmi v samem zasebnem sektorju. Izpostavili bomo dodatek na delovno dobo, ter dodatek za manj ugoden delavni čas. Primerjali bomo ta dva dodatka med javnim in zasebnim sektorjem, naredili bomo primerjavo tudi med različnimi dejavnostmi v zasebnih sektorjih. Raziskali bomo tudi zakonske podlage za dodatke pri izplačilu plač v Republiki Hrvaški. Tako bomo naredili tudi primerjavo med višinami dodatkov med RS in RH.
Ključne besede: javni sektor, zasebni sektor, plače, dodatek pri izplačilu plač.
Objavljeno: 18.12.2019; Ogledov: 312; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (1,54 MB)

3.
Problematika napotenih delavcev na delo v tujino
Primož Volk, 2019, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu predstavljamo temo napotenih delavcev na delo v tujino in načine obračuna plač le-teh. Temo smo izbrali predvsem zaradi zelo nejasno določene zakonodaje. Zaradi te problematike se je veliko podjetij v Sloveniji znašlo v velikih težavah. Nekatera podjetja so obračunavala plače pravilno oz. po točki zakona, vendar so kasneje ravno zaradi nejasnih določil v zakonih ter razlike med razlago Finančnega urada Republike Slovenije (v nadaljevanju: Furs) in veljavnih zakonov padla v težave. Veliko podjetij je prav zaradi teh težav preselilo svoje sedeže v tujino oz. v tujini odprlo nova podjetja, v katera so kasneje prezaposlili tudi večino svojih delavcev. Problematika je predstavljena v teoretični obliki, medtem ko smo se praktičnega dela raziskave lotili na primerih plačilnih list oziroma primerjave plačilnih list v različnih državah. Kot praktični primer je predstavljen tudi primer zapisnika Fursa, ki odstopa od zakonodaje, nekateri zapisniki so med seboj povsem različni, čeprav obravnavajo povsem enako tematiko. V delu so podrobneje predstavljeni pojem napotenega delavca na delo v tujino, način obračuna plače ter različne uredbe, ki urejajo to temo. Na podlagi teorije in praktičnih primerov smo predvsem želeli razložiti, na kakšen način bi morala podjetja obračunavati plače ter čemu bi se morala izogibati, da jim državni organi v nobenem primeru ne bi mogli očitati, da ne delujejo v skladu z zakonom.
Ključne besede: napoteni delavec na delo v tujino, dohodnina, obrazec A1, dodatek za ločeno življenje, dodatek za delo v tujini
Objavljeno: 25.11.2019; Ogledov: 408; Prenosov: 27
.pdf Celotno besedilo (920,31 KB)

4.
Vtičnik Visual Studio za oblikovanje in pregledovanje spletnih vmesnikov
Patrik Rek, 2017, diplomsko delo

Opis: Visual Studio je priljubljeno orodje za razvoj različnih aplikacij. Uporablja se tudi za oblikovanje spletnih vmesnikov HTML. Njegova pomanjkljivost je spletni brskalnik za predogled, ki ni prilagojen novim standardom. Zato smo ustvarili vtičnik, ki v Visual Studio vključi brskalnik Chromium. V diplomskem delu smo raziskali rešitev za vgradnjo brskalnika v aplikacije .NET in trenutne primere vtičnikov za Visual Studio, na katerih smo zasnovali svoj vtičnik. Uporabili smo orodje CEFSharp za vgradnjo brskalnika, ki prikaže trenutno odprt dokument HTML in se osveži ob vsakem shranjevanju.
Ključne besede: Visual Studio, dodatek, spletno oblikovanje, brskalnik po meri
Objavljeno: 06.10.2017; Ogledov: 348; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (2,23 MB)

5.
Nevarnosti in ugotavljanje hipervitaminoz askorbinske kisline in vitamina D
Boštjan Muminović, 2016, druge monografije in druga zaključena dela

Ključne besede: vitamin C, vitamin D, hipervitaminoza, prehranski dodatek, toksični učinki
Objavljeno: 02.08.2017; Ogledov: 821; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (486,06 KB)

6.
NAPREDNO IN VARNO BELEŽENJE OSEBNE ZGODOVINE OBISKANIH SPLETNIH STRANI V BRSKALNIKU GOOGLE CHROME
Luka Koštomaj, 2016, diplomsko delo

Opis: Danes si težko predstavljamo življenje brez interneta. Največkrat se sploh ne zavedamo, koliko časa namenimo brskanju po spletnih straneh. Pogosto vemo, da smo nekoč in nekje prebrali zanimivo vsebino, a se točnega spletnega naslova že obiskane spletne strani ne spomnimo. Zato smo v diplomskem delu implementirali dodatek za brskalnik Google Chrome, ki beleži zgodovino obiskanih strani in pridobljene ključne besede iz besedila. Dodatek omogoča statistični prikaz podatkov in iskanje po shranjenih ključnih besedah. Ključne besede spletne strani se določijo avtomatsko, s pomočjo programske knjižnice Readability in lematizatorja javascript Lemmatizer. Skupaj s spletnim naslovom in časom obiska strani se hranijo v objektno podatkovno bazo IndexedDB. Implementiran dodatek podpira napredno iskanje ključnih besed spletnih strani in močno olajša iskanje spletnega naslova v preteklosti obiskanih spletnih strani.
Ključne besede: brskalnik Chrome, dodatek Chrome, beleženje zgodovine, iskanje po ključnih besedah
Objavljeno: 22.09.2016; Ogledov: 723; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (16,92 MB)

7.
Vpliv zaračunavanja storitev v multinacionalnih povezanih podjetjih na izkazano davčno osnovo vključenih subjektov
Mitja Černe, 2016, magistrsko delo

Opis: Zaradi velike prepletenosti in soodvisnosti posameznih članov mednarodne skupine podjetij je pomembnost obstoja transakcij med povezanimi osebami velika. Posamezni člani skupine morajo med seboj opravljati transakcije, če naj skupina uspešno deluje na trgu. Posebna vrsta transakcij so storitve z nizko dodano vrednostjo. Te storitve en član skupine opravlja za druge člane, pri tem pa jih ne opravlja za interesente na trgu. Gre za podporne poslovne funkcije, brez katerih posamezni subjekt ne more delovati. Cene za opravljeno se imenujejo transferne cene. Določene morajo biti tržno primerljivo, kar se doseže z uporabo predpisanih metod za določanje transfernih cen. Ena od njih je metoda dodatka na stroške. V okviru te metode se določi stroškovna osnova, nanjo pa se doda ustrezen pribitek. Magistrsko delo analizira dva možna pristopa k določanju stroškovne osnove in proučuje njune prednosti in slabosti. Prvi možni pristop določanja stroškovne osnove je z uporabo podatkov o dejanskih stroških izvajalca, drugi pa z uporabo standardnih stroškov izvajalca. Model dejanskih stroškov je v praksi najbolj pogost, a vsebuje pomembno slabost, ki lahko vodi v neustrezen ekonomski položaj, posledično pa tudi v davčno neustrezno transferno ceno. Na drugi strani pristop določanja transferne cene preko standardnih stroškov sicer odpravlja slabost alternativne izbire, a istočasno predstavlja odklon od dejanskega stanja, kar ni skladno s temeljnimi načeli obdavčitve. Raziskovalno delo je pripeljalo do zaključka, da je kombinacija obeh pristopov v pravilnem vrstnem redu tisto, kar daje najboljše rezultate - davčno ustrezno transferno ceno.
Ključne besede: transfer, cene, storitve, dodana, vrednost, stroški, osnova, dejanski, standardni, dodatek, smernice
Objavljeno: 15.09.2016; Ogledov: 878; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (1,11 MB)

8.
Ekološki in ekonomski vidiki odvajanja in čiščenja izcednih vod deponije
Alenka Botolin, 2016, magistrsko delo

Opis: Raziskovalno delo v okviru magistrskega dela je potekalo na področju sonaravne sanacije odlagališča komunalnih odpadkov Dobrava pri Ormožu po principu čiščenja in vračanja izcedne vode na odlagališče. Čiščenje izcedne vode je potekalo v rastlinski čistilni napravi, od koder se je preko podzemnega namakalnega sistema voda črpala na odlagališče. Od leta 2004 do 2015 so se spremljali meteorološki parametri in opravljale analize fizikalnih in kemijskih parametrov. Po letu 2008 je začela upadati učinkovitost čiščenja izcednih vod na RČN, zato se je od leta 2013 izcedna voda odvažala v čiščenje na industrijsko napravo reverzne osmoze, ki zagotavlja optimalne pogoje čiščenja. Kot novost in prispevek k znanosti je bil izveden poskus čiščenja izcednih vod odlagališča komunalnih odpadkov s specialnim dodatkom eco tabs na mestu vtoka v RČN; rezultati sicer kažejo na izboljšanje parametrov, vendar premalo učinkovito. Po zaprtju deponije tako predlagamo čiščenje izcedne vode z RČN, ki ob zamenjavi zemljin in rastlin s svojimi ekosistemskimi in ekonomskimi prednostmi predstavljajo primeren pristop še 30 let po zaprtju deponije, v skladu z zakonodajo.
Ključne besede: odlagališče komunalnih odpadkov, čiščenje izcedne vode, rastlinska čistilna naprava, reverzna osmoza, specialni dodatek eco tabs
Objavljeno: 14.07.2016; Ogledov: 1295; Prenosov: 151
.pdf Celotno besedilo (3,03 MB)

9.
UVELJAVLJANJE PRAVIC IZ JAVNIH SREDSTEV S POUDARKOM NA UPOŠTEVANJU PREMOŽENJA IN DOHODKA UPRAVIČENCEV
Maja Sedak, 2015, diplomsko delo

Opis: Socialno varstvo je del sistema socialne varnosti in je potrebno za reševanje socialne ali ekonomske stiske posameznika takrat, kadar tega ni mogoče doseči z dajatvami iz zavarovanja. Temeljna zakona, ki urejata pravice iz javnih sredstev v Sloveniji, sta Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev in Zakon o socialno varstvenih prejemkih. O pravicah iz javnih sredstev odloča pristojen Center za socialno delo, upravičenost do pravic pa je odvisna predvsem od materialnega položaja osebe o kateri odločajo. Pravice se dodelijo, kadar dohodek oseb, ki se jih upošteva pri ugotavljanju materialnega položaja oseb, ne dosega meje dohodkov, ki je določena za posamezno pravico javnih sredstev. Obravnavane pravice iz javnih sredstev so: otroški dodatek, državna štipendija, varstveni dodatek, denarna socialna pomoč, subvencija malice in kosila, subvencija najemnine ter znižano plačilo vrtca. Poleg predstavitve relevantne socialno pravne zakonodaje s področja pravic iz javnih sredstev, vključuje diplomsko delo tudi problematiko ugotavljanja materialnega položaja upravičencev.
Ključne besede: socialna varnost, otroški dodatek, državna štipendija, denarna socialna pomoč, varstveni dodatek, znižano plačilo vrtca, subvencija malice in kosila, enotna vloga, vrstni red uveljavljanja pravic, omejitev dedovanja, prepoved obremenitve in odtujitve nepremičnine.
Objavljeno: 28.07.2015; Ogledov: 1290; Prenosov: 313
.pdf Celotno besedilo (2,84 MB)

10.
PRAVNI VIDIKI VARSTVA STAROSTNIKOV
Lea Mačkovšek Zorko, 2015, diplomsko delo

Opis: Prebivalstvo postaja vse starejše, ne le v Sloveniji, s problematiko staranja prebivalstva se države srečujejo povsod po svetu. Sodeč po raziskavah bo v Sloveniji leta 2060 kar ena tretjina ljudi starejših od 65 let, kar pa prinaša določene posledice na več področjih. Najpomembnejše je področje pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Postavlja se vprašanje, ali bo v državnem proračunu dovolj denarja za pokojnine, glede na visok odstotek upravičencev do pokojnine na eni strani in vse manjši odstotek zaposlenih na drugi. Pričakujemo lahko, da se bo višina starostne meje za upokojitev še višala, saj smo glede na druge evropske države sedaj še med tistimi z nižjo starostno mejo za upokojitev. Tako številčni skupini ljudi je seveda potrebno nameniti določeno stopnjo pozornosti, še posebej, ker gre za osebe, ki v mnogih primerih niso zmožne popolnoma skrbeti same zase oz. so odvisne od pomoči drugih. Velik odstotek starejših se počuti diskriminirane, družba jim daje občutek, da so odveč. Pogosto so tudi žrtve nasilja. Država bo na tem področju zagotovo soočena z velikim izzivom, del naloge pa je tudi na družbi oz. na vsakem posamezniku, da pripomore k okolju, ki bo prijetno za vse starostne skupine.
Ključne besede: - gerontologija, - socialna izključenost, - pokojnine, - letni dodatek, - institucionalno varstvo, - diskriminacija starejših, - paliativna oskrba.
Objavljeno: 09.06.2015; Ogledov: 935; Prenosov: 244
.pdf Celotno besedilo (900,76 KB)

Iskanje izvedeno v 0.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici