| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 19
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
DELAVEC INVALID
Tomaž Kos, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi so predstavljene pravice delovnih invalidov v slovenski zakonodaji. Za lažje razumevanje teh pravic so predstavljeni tudi mednarodni dokumenti, ki so vplivali na obstoječo slovensko zakonodajo. S strani Slovenije so bile podpisane in ratificirane številne mednarodne konvencije, ki imajo velik pomen na položaj delavcev invalidov. Tako so pravice invalidov, pod okriljem prepovedi diskriminacije, urejene v nekaterih temeljnih aktih Organizacije Združenih Narodov in Sveta Evrope. Prepoved diskriminacije in s tem uveljavljanje načela enakih možnosti predstavlja temelj mednarodne ureditve pravic invalidnih delavcev. Zakonodaja Slovenije mora biti usklajena z zakonodajo Evropske skupnosti. Tako ima pomembno vlogo glede urejanja položaja delavcev invalidov tudi Evropska Unija, saj dopolnjuje in izpopolnjuje nacionalne ukrepe, obenem pa s posameznimi ukrepi ustvarja pogoje za nadaljnji napredek.
Ključne besede: delavec invalid, pravice, invalidnost, prepoved diskriminacije, Organizacija združenih narodov, Mednarodna organizacija dela, Svet Evrope, Evropska unija, slovenska zakonodaja
Objavljeno: 05.01.2010; Ogledov: 1969; Prenosov: 231
.pdf Celotno besedilo (512,89 KB)

4.
Življenje invalidov z mišično distrofijo v institucionalnem varstvu
Mira Mlakar, 2010, diplomsko delo

Opis: Mišična distrofija je bolezen, za katero je značilno postopno propadanje mišičnih vlaken, kar povzroči delno ali popolno ohromelost določenih mišičnih skupin in hudo prizadetost. Invalid je delno ali pa popolnoma odvisen od tuje pomoči. Večina oblik mišičnih distrofij se pojavi v zgodnjem otroškem obdobju. Bolezen pa se lahko pojavi tudi kasneje. Zdravila za zdravljenje mišične distrofije še ni, obstaja le simptomatsko zdravljenje. Z raziskavo smo želeli ugotoviti preiskovalne metode za ugotavljanje mišične distrofije, vrste in načine zdravljenja. Zanimalo nas je, čigavo pomoč potrebujejo invalidi, vrste pomoči na osnovi osnovnih življenjskih aktivnosti, vlogo medicinske sestre pri obravnavi bolnikov, življenje bolnika z mišično distrofijo v zavodskem varstvu ter pomembnost ustvarjanja centrov za distrofike. V raziskavo je bilo vključenih devetnajst invalidov z mišično distrofijo, ki bivajo v institucionalnem varstvu v Sloveniji. S pomočjo anketnega vprašalnika smo pridobili ustrezne odgovore na predhodno postavljena raziskovalna vprašanja. Ugotovljeno je bilo, da 15 (79 % ) anketirancev meni, da je dom starostnikov prava oblika bivanja za bolnike z mišično distrofijo. Pomoč medicinske sestre potrebujejo za zdravstveno nego in pri osnovnih življenjskih aktivnostih, kot so umivanje, slačenje, oblačenje, hranjenje, nameščanje ortopedskih pripomočkov, transfer na invalidski voziček. Invalidi ne potrebujejo veliko pomoči medicinske sestre za preživetje prostega časa in rekreacije za sprostitev v samem zavodu. Zaradi postopne težje mobilnosti in posledično osamljenosti posamezniki potrebujejo psihično pomoč v smislu pogovora za pozitivno samopodobo in kakovost življenja.
Ključne besede: mišična distrofija, invalid, institucionalno varstvo, medicinska sestra, proces zdravstvene nege
Objavljeno: 17.11.2010; Ogledov: 3670; Prenosov: 719
.pdf Celotno besedilo (6,02 MB)

5.
PRIČAKOVANJA O REZULTATIH DELA PRI INVALIDIH
Breda Pajnhart, 2011, diplomsko delo

Opis: V začetku dela predstavimo pojem invalida in invalidnosti in proučimo cilje Zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov (ZZRZI). Opišemo kvotni sistem zaposlovanja invalidov in širšo problematiko invalidnosti v Mercatorju. Z analizo demografskih podatkov invalidov spoznamo njihove glavne značilnosti. S pilotsko raziskavo smo skušali ugotoviti, v kolikšni meri se upoštevajo invalidove omejitve pri delu. Na koncu prikažemo možne sistemske rešitve ter predlagamo strategijo in konkretne aktivnosti za uresničevanje strategije ravnanja z invalidi pri delu. Namen dela je opozoriti na potrebo po sistematičnem delu z invalidi in povečevanju njihovega prispevka v podjetju, saj v nasprotnem primeru večkrat predstavljajo strošek podjetja, kar pripomore k širjenju predsodkov o invalidih in mnenju zaposlenih, da so invalidi zaščitena populacija. Konstruktivno ravnanje z invalidi pri delu izhaja predvsem iz optimizacije ekonomske učinkovitosti podjetja - in ne le iz družbene odgovornosti in zadovoljevanja zakonskih predpisov.
Ključne besede: invalid, invalidnost, kvotni sistem pri zaposlovanju invalidov, ravnanje z invalidi pri delu
Objavljeno: 08.08.2011; Ogledov: 1404; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (440,96 KB)

6.
Pravice zaposlenih v zdravstveni negi s poudarkom na pravicah iz naslova invalidnosti
Simona Križ, 2011, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrskem delu so opisana kostno mišična obolenja, ki so najpogostejši vzrok za nastanek invalidnosti. Zaposlene v zdravstvene negi želimo seznaniti, kaj je invalidnost, invalid, in zelo pomembno za zaposlene, kaj je delovni invalid. Nadalje je opisana razvrstitev zavarovancev v kategorije invalidnosti in katere pravice izhajajo iz invalidskega zavarovanja. Metodologija raziskovanja. Podatki o pravicah zaposlenih v zdravstveni negi s poudarkom na pravicah iz naslova invalidnosti so dobljeni z uporabo delno strukturiranega vprašalnika in kvantitativno metodo raziskovanja, ki je potekala na štirih oddelkih v UKC Maribor, in sicer na Oddelku za pljučne bolezni, Oddelku za nevrološke bolezni, Oddelku za otorinolaringologijo, cervikalno in maksilofacialno kirurgijo in Oddelku za nalezljive bolezni in vročinska stanja. Zaposleni anketiranci v zdravstveni negi so bili iz negovalnih enot in specialističnih ambulant. Rezultati. V sami raziskavi je sodelovalo 146 žensk in 6 moških, se pravi, da v poklicu zdravstvene nege še vedno prevladujejo ženske. Med anketiranimi zaposlenimi v zdravstveni negi so prevladovale medicinske sestre ali zdravstveni tehniki v negovalni enoti, diplomirane medicinske sestre v negovalni enoti, nato diplomirane medicinske sestre v specialistični ambulanti, medicinske sestre ali zdravstveni tehniki v specialistični ambulanti in bolničarji oziroma negovalci. Pridobili smo tudi podatke iz Oddelka za kadrovsko-pravne zadeve, in sicer prevalenco invalidnosti vseh zaposlenih v UKC Maribor za 5-letno obdobje. Sklep. V magistrskem delu smo ugotovili, da je vzrok za nastanek delovne invalidnosti in bolečin v ledvenem delu hrbtenice povezan z dvigovanjem bremen mase nad 10 kilogramov. Zaposleni v zdravstveni negi se premalo zavedamo problematike mišično-skeletnih obolenj in pričenjamo s preventivnimi ukrepi takrat, ko se ta že pojavijo.
Ključne besede: Kostno-mišična obolenja, invalidnost, invalid, delovni invalid, invalidsko zavarovanje, zaposlitvena rehabilitacija, poklicna rehabilitacija.
Objavljeno: 08.12.2011; Ogledov: 2210; Prenosov: 287
.pdf Celotno besedilo (1004,53 KB)

7.
ZAPOSLOVANJE IN POKLICNA REHABILITACIJA INVALIDOV
Gregor Srdarev, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava obstoječe ukrepe, katerih namen je ohraniti zaposlitev invalidov in njihovo ponovno vključevanje v delovne procese. Zagotavljanje sredstev za preživljanje,socialna varnost, potreba po samouresničitvi in vključenost v družbeno življenje so le eni od temeljev za zadovoljstvo posameznika tako invalidov kot tudi vseh ostalih.. Analiziral sem različne slovenske dokumente, ki urejajo varstvo invalidov. Poudarek sem dal Zakon o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov, ki uvaja kvotni sistem zaposlovanja invalidov, katerega namen je delodajalce motivirati k večjemu zaposlovanju invalidov, invalidom pa zagotavljati večje možnosti za zaposlitev. Velik del naloge je namenjen poklicni in zaposlitveni rehabilitaciji, ki zagotavljata izvajanje tistih aktivnosti, ki omogočajo invalidom, da pridobijo ustrezno zaposlitev, jo ohranijo in v njej napredujejo. Predstavljen je primer dobre prakse na področju poklicne in zaposlitvene rehabilitacije.
Ključne besede: delovni invalid invalid zaposlitvena rehabilitacija, poklicna rehabilitacija
Objavljeno: 08.01.2013; Ogledov: 1423; Prenosov: 303
.pdf Celotno besedilo (617,19 KB)

8.
ZAPOSLOVANJE INVALIDOV PO SPREMEMBAH ZAKONA O ZAPOSLITVENI REHABILITACIJI IN ZAPOSLOVANJU INVALIDOV
Borut Sever, 2013, diplomsko delo

Opis: Invalidi pomenijo okoli deset odstotkov svetovnega prebivalstva. Ta delež med Slovenci pomeni približno osem odstotkov prebivalstva. Ker je med invalidi bistveno višja brezposelnost kot med preostalimi prebivalci, sta za to populacijo potrebni posebna regulacija in sistemska ureditev zaposlovanja. Namen diplomskega dela je prikazati sistem zaposlovanja invalidnih oseb, s poudarkom na spremembah, ki jih prinaša Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov, skupaj s samo definicijo invalidnosti, razvojem zakonodaje na tem področju in primerjavo z ureditvijo v drugih državah. Slovenska zakonodaja tako v zadnjih letih pri vzpostavljanju sistema zaposlovanja invalidov sledi sodobnim evropskim smernicam in rešitvam. Namen dela je tudi razmisliti o tem, kakšne so prednosti in pomanjkljivosti zdajšnjega sistema, ki ureja in spodbuja zaposlovanje invalidov.
Ključne besede: invalid, zaposlovanje, delavec, delodajalec, zakonodaja, viri, Slovenija, Evropska unija, Avstrija, Hrvaška, Irska
Objavljeno: 16.04.2013; Ogledov: 1412; Prenosov: 328
.pdf Celotno besedilo (548,25 KB)

9.
ZAPOSLOVANJE INVALIDOV V INVALIDSKIH PODJETJIH
Ksenija Kavaš, 2013, diplomsko delo

Opis: Invalid je oseba, ki ima, zaradi telesne ali duševne okvare, zmanjšane možnosti, da si zagotovi in obdrži ustrezno zaposlitev. Eno izmed pomembnih možnosti zaposlovanja invalidov v RS predstavljajo invalidska podjetja, ki s tem zagotavljajo invalidnim osebam socialno varnost in vključenost. V skladu z Ustavo RS mora biti vsakemu izmed invalidov zagotovljeno varstvo in usposabljanje za delo, svoboda dela, prosta izbira zaposlitve, obenem pa mora biti invalidom pod enakimi pogoji dostopno vsako delovno mesto. Invalidska podjetja so kot del socialne ekonomije poznana tudi v državah Evropske unije, kjer se prav tako srečujejo s težavami pri zaposlovanju invalidov.
Ključne besede: Invalid, invalidsko podjetje, kvotni sistem, Evropska unija, finančne vzpodbuje, Republika Slovenija
Objavljeno: 13.01.2014; Ogledov: 1127; Prenosov: 232
.pdf Celotno besedilo (593,15 KB)

10.
Invalidi in njihova aktivna participacija v političnem življenju v Republiki Sloveniji
Mihael Kozina, 2014, specialistično delo

Opis: V specialističnem delu smo opisali invalide kot največjo manjšino na svetu, vendar pa se kljub temu še niso nikoli aktivno zavzemali za svoje pravice v družbi. Šele gibanja v zadnjih časih so ta trend nekoliko poskušala spremeniti, vendar v časih velike gospodarske in družbene krize nekako ne pridejo v ospredje. Specialistično delo je sestavljeno iz teoretičnega dela, v katerem najprej opišemo značilnosti in vrste invalidnosti, število takšnih oseb v Republiki Sloveniji in stopnjo brezposelnosti, možne rešitve za zmanjšanje le-te z aktivno politiko zaposlovanja v smislu uvajanja nekaterih predpisov, socialno politiko, možnosti poklicnega usposabljanja in poklicne rehabilitacije. V raziskovalnem pa predstavimo možnosti, kako bi invalidi sami lahko bolj aktivno krojili svojo usodo z morebitno ustanovitvijo svoje politične stranke in njeno izvolitvijo ter idejo, da bi se za pravice invalidov zavzemali invalidi sami, ki bi bili voljeni iz lastnih vrst. Opišem tudi politični program združenja Junijska lista, katerega so sestavljali tudi invalidi sami in ki je nastopila na volitvah v Državni zbor leta 2004, na katerih je prejela približno 1 % vseh glasov. Menimo, da bi lahko takšno politično združenje uspelo postati pomemben političen akter v družbi z uvedbo kvotnega sistema pri volitvah v Državni zbor za invalidne volilce, kakršen je že v veljavi za ženske. Uveljavitev poleg največjih strank v parlamentu tudi manjših strank. Ker večje stranke brez soglasja manjših stranke ne morejo same vladati, bi bilo poleg dveh članov narodnih skupnosti, ki imata že vnaprej zagotovljeno izvolitev, še vpeljava kvote najmanj dveh predstavnikov invalidov iz njihovih vrst-torej pravih invalidnih oseb in ne samo zdravih predstavnikov. Seveda pa bi morala biti ta dva člana prava predstavnika sredinske stranke, ki bi se zavzemala zgolj za pravičnost in pravo dobrobit vseh ljudi, tudi tistih z roba. Specialistično delo ima 119 strani, 21 diagramov, 8 slik in 27 tabel.
Ključne besede: invalid, brezposelnost, zaposlovanje in invalidi, socialna politika, invalidi in politika
Objavljeno: 24.06.2014; Ogledov: 1211; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (951,10 KB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici