| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
VARSTVENA BIOLOGIJA GALAPAŠKE ŽELVE GEOCHELONE ELEPHANTOPUS
Nika Hauptman, 2009, diplomsko delo

Opis: Osamljeni oceanski otoki so geološko mlajšega nastanka in nikoli niso bili povezani s celino, zato imajo svojevrstno živalstvo in tudi rastlinstvo. Ena izmed najbolj zanimivih in pomembnih živali tega otočja so orjaške galapaške želve (Geochelone spp). Populacija orjaških galapaških želv je bila zaradi prvih pomorščakov, neavtohtonih živali in različnih bolezni močno zmanjšana. Nekatere podvrste so bile celo iztrebljene. Leta 1959 so v Ekvadorju ustanovili dve organizaciji, ki sta začeli aktivno prizadevanje za ohranitev biološke raznolikosti na otočju, in sicer Charles Darwin Fundation (CDF) in Galapaški nacionalni park (GNP). Že v 60. letih je CDF ustanovila Raziskovalno postajo Charlesa Darwina (CHRS), katere glavna naloga je ohranjanje samoniklega rastlinstva in živalstva na otočju. Znanstveniki in prostovoljci največ pozornosti namenijo vzreji želv v ujetništvu. Skozi leta izvajanja programa vzreje želv v ujetništvu so prišli do spoznanja, da obstaja temperaturna spolna determinacija tudi pri galapaških orjakinjah. Znanstveniki na raziskovalni postaji so to odkritje sprejeli kot prednost za prihodnost in na ta način umetno usmerjali razvoj v več samic kot samcev, kar je povečalo produkcijo jajc in skrajšalo čas za ustvarjanje večje populacije želv. Danes je populacija želv stabilna. Njihovo število je na posameznih otokih nehalo upadati, ponekod se je celo povečalo.
Ključne besede: Galapagos, orjaška galapaška želva (Geochelone elephantopus) (Ernst, 1989), fundacija Charlesa Darwina, raziskovalna postaja Charlesa Darwina, vzreja želv v ujetništvu.
Objavljeno: 25.11.2009; Ogledov: 3352; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (16,32 MB)

2.
MODEL POSLOVNE ODLIČNOSTI V PODJETJU UNIOR D.D.
Nataša Brglez, 2009, diplomsko delo

Opis: Podjetja poslujejo v vedno močnejši konkurenci, zato je ključnega pomena, da poslovanja ne prepuščajo naključju, ampak se na spremembe hitro odzovejo, na pravi način, ki mora biti sad premišljenih in načrtovanih dejavnosti. Podjetja si poiskušajo pridobiti konkurenčno prednost z certificiranimi standardi serije ISO, nekatera med njimi pa se še bolj zavedajo svoje šibkosti in nadgradijo standarde z različnimi modeli. Eden izmed model, ki zagotavlja celoten pregled poslovanja je tudi Model poslovne odličnosti EFQM. Ta model zagotavlja informacije iz vseh vidikov poslovanja, s pomočjo katerih lahko izvajajo in načrtujejo aktivnosti za tekoče in prihodnje poslovne odločitve. Temelji na devetih merilih od katerih je pet dejavnikov in štirje rezultati.
Ključne besede: poslovna odličnost, model odličnosti EFQM, temeljna načela odličnosti, merila modela, kakovost, Evropska fundacija za razvoj kakovosti, samoocenjevanje, Unior d.d.
Objavljeno: 06.07.2010; Ogledov: 2746; Prenosov: 920
.pdf Celotno besedilo (2,28 MB)

3.
POROČILO EVROPSKE BANKE ZA OBNOVO IN RAZVOJ O HIPOTEKI V TRANZICIJSKIH EKONOMIJAH
Mateja Martinčič, 2010, diplomsko delo

Opis: Osrednji predmet raziskovanja te diplomske naloge je Poročilo »Hipoteka v tranzicijskih ekonomijah« (v nadaljevanju diplomskega dela »Poročilo«) Evropske banke za obnovo in razvoj, ki ga je izdala leta 2007. Poročilo podaja celosten vpogled v stanje hipotekarnih trgov in zakonov s tega področja v državah, ki imajo dejaven trg s hipotekami ali ga aktivno razvijajo. Države, zajete v Poročilu so: Bolgarija, Hrvaška, Češka, Estonija, Gruzija, Madžarska, Kazahstan, Kirgizija, Latvija, Litva, Poljska, Romunija, Rusija, Srbija, Slovaška, Slovenija in Ukrajina. Poročilo želi opredeliti, kakšna pravna reforma je v teh državah potrebna, da bi dosegle učinkovito pravno podlago za ustanavljanje in uveljavljanje hipotek tako, da bi hipoteka predstavljala učinkovito sredstvo zavarovanj posojil. V prem delu diplomske naloge bom predstavila vsebino Poročila in razloge, zakaj je bilo izdano. Vsebinski del Poročila vsebuje: Razlago pojma pravne učinkovitosti, Hipotekarno pravo, Regionalno raziskavo o hipotekah in primerjalni pregled, Hipotekarne vrednostne papirje in zaključek. Še posebej bom v okviru tega Poročila izpostavila omembe Slovenije, kako je naš pravni sistem v Poročilu obravnavan in ocenjen. Nadalje bom predstavila odziv Poljske fundacije za hipotekarne kredite na Poročilo, njeno kritiko in konstruktivne predloge k temu Poročilu. S pričujočo diplomsko nalogo želim prikazati pogled Evropske banke za obnovo in razvoj na države, ki so pred kratkim prestale prehod v drugačen politični in gospodarski sistem, in njeno videnje stanja in razvoja hipotekarnega prava v obravnavanih državah ter usmeritve nadaljnjih reform, ki jih predlaga in podpira.
Ključne besede: Evropska banka za obnovo in razvoj, države v tranziciji, hipoteka, reforma, hipotekarno pravo, Poljska fundacija za hipotekarne kredite.
Objavljeno: 31.03.2010; Ogledov: 1416; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (612,25 KB)

4.
FINANCIRANJE NEPRIDOBITNIH NEVLADNIH ORGANIZACIJ
Vesna Kikelj, 2010, diplomsko delo

Opis: Z nepridobitnimi organizacijami se srečujemo vsak dan- šolstvo, zdravstvo, športne dejavnosti, kultura, sociala, varstvo, ipd. Skupna značilnost teh organizacij je, da ustvarjanje dobička ni njihov osnovni namen delovanja. Seveda se kljub temu borijo za čim večje finančne vire, saj jim le ti omogočajo delovanje in doseganje namena organizacije. Načini zbiranja in pridobivanja sredstev so v diplomski nalogi podrobneje predstavljeni. En od teh načinov je tudi pridobivanje sredstev od prirejanja iger na srečo. V Sloveniji je, po Zakonu o igrah na srečo, vsak prireditelj iger na srečo dolžan plačati koncesijsko dajatev. Do dela teh koncesijskih dajatev sta upravičeni tudi Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij in Fundacija za šport, ki sta bili ustanovljeni ravno z namenom razdeljevanja teh dajatev. Na podlagi tega so prejemnice sredstev, pridobljenih od prirejanja iger na srečo, le tri vrste organizacij, in sicer: invalidske, humanitarne in športne organizacije. To pa ni pravičen način razdeljevanja teh sredstev, na primer na Hrvaškem se ta sredstva zbirajo v državni proračun in do njih so upravičene tudi ostale vrste organizacij, kot so izobraževalne, kulturne, humanitarne, zdravstvene, socialne, ipd. Tak način razdeljevanja bi po našem mnenju morali uvesti tudi v Sloveniji.
Ključne besede: - nepridobitne organizacije, - igre na srečo, - fundacija, - financiranje, - koncesijska dajatev
Objavljeno: 01.12.2010; Ogledov: 3246; Prenosov: 520
.pdf Celotno besedilo (1,33 MB)

5.
PODATKOVNA IN INFORMACIJSKA PODPORA FUNDACIJI POTI MIRU V POSOČJU
Aljoša Šavle, 2010, diplomsko delo

Opis: Osnovni cilj diplomskega dela je bil združiti podatke o padlih borcih na soški fronti na enem mestu, v digitalni obliki. V delu je prikazana vzpostavitev novega informacijskega sistema, ki vključuje: definiranje problema, dejstev in namena, podatkovno analizo zahtev in specifikacijo sistema, načrtovanje sistema in komponent, implementacijo in testiranje komponent, testiranje sistema, uporabo, vzdrževanje in razvoj. Tako so podatki (pridobljeni v različnih arhivih) zbrani v kompleksno bazo podatkov o padlih borcih. Informacijski sistem i4 sedaj služi Fundaciji Poti miru v Posočju pri iskanju (urejanju, popravljanju in dodajanju) podatkov o padlih borcih.
Ključne besede: Informacijski sistem, podatkovna baza, Fundacija Poti miru v Posočju.
Objavljeno: 24.01.2011; Ogledov: 2019; Prenosov: 79
.pdf Celotno besedilo (8,93 MB)

6.
DAVČNI VIDIK FUNDACIJ
Branka Hercog, 2011, magistrsko delo

Opis: Fundacije kot na namen vezano premoženje so v kontinentalnem pravnem redu prisotne že vse od rimskega prava, pravi razcvet pa so doživele v obdobju po drugi svetovni vojni. Poleg prvotnih namenov splošne koristnosti in dobrodelnosti so se razširile tudi na področje zadovoljevanja zasebnih namenov v obliki družinskih in podjetniških fundacij. Pri tem je davčni vidik delovanja fundacij eden pomembnejših pogojev, ki na delovanje fundacij deluje spodbujajoče ali zaviralno. Država s svojo zakonsko regulativo bistveno vpliva na pojavnost fundacij in njihovo (ne)vključenost v gospodarski in družbeni sistem. Države k opredeljevanju fundacij in pogojem za njihovo delovanje pristopajo različno, od zelo restriktivnega načina (primer Slovenije) do zelo liberalnega (primer Liechensteina). V nalogi je primerjalno obravnavanih šest držav. Poleg že omenjenega Liechtensteina in Slovenije še Avstrija, Nemčija, Velika Britanija in Združene države Amerike, kjer lahko prav na področju določanja pogojev za ustanovitev in delovanje ter obdavčevanja opazujemo razlike v pristopu in posledice. Zakonodaja, ki ureja davčno področje, je za obstoj fundacij izjemnega pomena, saj z mehanizmi davčnih olajšav, oprostitev in drugih ugodnosti ustanovitelje spodbuja ali zavira pri odločanju o ustanovitvi fundacije, vpliva pa tudi na odločitve donatorjev, da darujejo premoženje že obstoječim fundacijam. Z davčno zakonodajo je neposredno povezana tudi dopustnost namenov (liberalni ali restriktivni pristop), ki prav tako vpliva na številčnost in pomen fundacij v posamezni državi. Slovenski Zakon o ustanovah spada med najrestriktivnejše v Evropi, saj dopušča le ustanavljanje splošnokoristnih in dobrodelnih fundacij. Davčni režim je tudi za sicer dopustne splošno koristne fundacije izrazito neugoden. Zato bi bila nujna sprememba zakonodaje v smislu liberalnejšega pristopa k opredelitvi namenov, za katere je dovoljeno ustanavljati fundacije in vpeljava novih oblik, to sta podjetniška in družinska fundacija. Istočasno je potrebno vzporedno vzpostaviti ustrezno davčno politiko in izgraditi primerne mehanizme nadzora. Zaradi tega so potrebne tako spremembe predpisov, ki urejajo ustanovitev in pogoje za delovanje fundacij kot tudi zakonodaje, ki ureja obdavčitev fizičnih in pravnih oseb ter dedovanje.
Ključne besede: fundacija, ustanova, splošnokoristni nameni, zasebni nameni, splošnokoristne fundacije, družinske fundacije, podjetniške fundacije, davčni režim, davčni nadzor.
Objavljeno: 14.11.2011; Ogledov: 3773; Prenosov: 539
.pdf Celotno besedilo (1,48 MB)

7.
Razvoj dejavnosti ponovne rabe predmetov na Gorenjskem
Maruša Götz, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi bomo predstavili Centre ponovne uporabe na Gorenjskem in Fundacijo Vincenca Drakslerja za odvisnike, so. p., ki se ukvarja z dejavnostjo ponovne uporabe predmetov. Predstavili bomo razvoj ponovne rabe predmetov na Gorenjskem; opisali njene začetke ter razvoj vse do danes. Zanima nas, v kolikšni meri so občani seznanjeni z dejavnostjo centrov ponovne uporabe. Raziskali bomo, v kolikšni meri so občani pripravljeni kupiti rabljene ali obnovljene izdelke ter po katerih predmetih bi največ posegali. Zanima nas tudi, ali so občani centru za ponovno uporabo pripravljeni podariti predmete, ki jih ne uporabljajo več. Diplomska naloga je sestavljena iz sedmih poglavij. V prvem teoretičnem delu bomo predstavili teorijo komunalnih odpadkov, ravnanje z njimi ter kako jih pravilno ločujemo in zbiramo. Ugotovili bomo, kakšna je smer razvoja ponovne rabe, naredili primerjavo odloženih izdelkov po kategorijah za leto 2014 in 2015 ter opisali pot predmeta od prejema do oddaje. Predstavili bomo tudi možnosti za širitev mreže po Gorenjski. Diplomsko nalogo smo zaključili z ugotovitvami, pridobljenimi s pomočjo ankete. Anketirali smo naključne prebivalce gorenjske regije. Z raziskavo smo ugotovili, da so občani dobro seznanjeni s centri ponovne uporabe, prav tako so pripravljeni kupiti rabljene in obnovljene izdelke, velika večina vprašanih pa centru z veseljem podari izdelke, ki jih več ne potrebujejo.
Ključne besede: ponovna uporaba, center ponovne uporabe, odpadki, socialno podjetništvo, Fundacija Vincenca Drakslerja
Objavljeno: 16.05.2016; Ogledov: 566; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (2,80 MB)

8.
Vanekovo stoletje
2019, znanstvena monografija

Opis: Monografija, ki jo sestavlja petintrideset znanstvenih in strokovnih prispevkov, je bila izdana ob stoletnici rojstva dr. Vaneka Šiftarja in je v bistvu tretji tako imenovani Vanekov zbornik. V prvem delu so spominski prispevki, ki osvetljujejo življenje in različna področja delovanja treh pomembnih, med seboj povezanih Prekmurcev: Vaneka Šiftarja, njegovega sopotnika Antona Vratuše in lani umrlega Franca Kuzmiča. V drugi del so uvrščeni strokovni in znanstveni prispevki, tematsko v širšem smislu povezani s Prekmurjem in/ali z delom Vaneka Šiftarja in Antona Vratuše. V tretjem delu so zbrani znanstveni prispevki, ki posegajo na različna raziskovalna področja Vaneka Šiftarja, pa tudi Vratuše in Kuzmiča, vse od prava (tako ustavnega kot delovnega), zgodovine, jezikoslovja do človekovih pravic, domoljubja, družbene odgovornosti in humanistike v najširšem smislu.
Ključne besede: Vanek Šiftar, Anton Vratuša, Franc Kuzmič, Pravna fakulteta Univerze v Mariboru, Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija, Prekmurje, pravo, romologija, zgodovina, družbena odgovornost, človekove pravice, humanistika
Objavljeno: 17.02.2020; Ogledov: 41; Prenosov: 6
URL Povezava na datoteko

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici