| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Arvo pärt: življenjepis in analiza dela spiegel im spiegel
Karlo Petrović, 2022, magistrsko delo

Opis: Na začetku magistrske naloge je opis Pärtovega zgodnjega življenja, eskperimentiranja z različnimi glasbenimi slogi ter njegove prve skladbe. Njegovo najbolj kontroverzno delo Credo, ki je glede na stanje v komunistčni Estoniji bilo neprimerno za tisti čas. Sledi duhovno usmerjeno obdobje v katerem Pärt začne razvijati svoj revolucionarni stil tintinnabuli. Nato opišem njegova zgodnja dela napisana v tintinnabuli stilu. Osrednji del magistrske naloge predstavlja analiza Pärtovega dela Spiegel im Spiegel. V zaključku seminarske opišem skladateljevo glasbeno pot po 1980 in vrnitev iz Berlina v Estoniju.
Ključne besede: Arvo Pärt, Spiegel im Spiegel, analiza, življenjepis
Objavljeno v DKUM: 28.07.2022; Ogledov: 521; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (9,55 MB)

2.
Oblikovanje informacijske grafike na primeru osebnega življenjepisa
Tjaša Fošner, 2018, diplomsko delo

Opis: Informacijska grafika in informacijsko oblikovanje sta ena izmed starejših oblik sporočanja, ki se je pojavila že v prazgodovini. V diplomskem delu smo opredelili pojme informacijske grafike in njenih grafičnih elementov, na podlagi teh pa se osredotočili tudi na vsebino infografike. Za vsebinski del smo uporabili podatke za življenjepis in jih vizualno predstavili. Uporabili smo deskriptivno in komparativno metodo, s pomočjo katerih smo ugotovili podobnosti in razlike uporabe programov ter izdelave informacijske grafike.
Ključne besede: informacijska grafika, življenjepis, informacijsko oblikovanje
Objavljeno v DKUM: 25.10.2018; Ogledov: 1093; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (4,00 MB)

3.
Optimizacija neposrednega iskanja zaposlitve brezposelnih oseb
Julij Fischer, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Večina novih delovnih mest v zasebnih podjetjih ni objavljena v širši javnosti. Iskalci zaposlitve jih iščejo na različne načine. Način iskanja zaposlitve, kjer iskalec zaposlitve neposredno nagovarja delodajalca, vlaga delo v iskanje zaposlitve, je proaktiven in ne uporablja storitev posrednikov, imenujemo neposredno iskanje zaposlitve. V diplomskem delu smo raziskovali, kakšne so navade in običaji ter problemi brezposelnih pri neposrednem nagovarjanju delodajalcev. Na podlagi ugotovitev in teoretičnih osnov smo oblikovali predlog optimizacije neposrednega iskanja zaposlitve brezposelnih oseb v obliki spletne aplikacije CV-vizitka. V teoretičnem delu naprej opišemo trg dela in gibanje brezposelnosti v Sloveniji, kar nam služi kot okvir za razumevanje položaja brezposelne osebe. Nato uvrstimo neposredno iskanje zaposlitve med načine iskanja zaposlitve in predstavimo njegove glavne značilnosti. Pogledali smo, kako se delodajalcem predstavijo iskalci zaposlitve z oblikovanjem osebne blagovne znamke in kaj sestavlja zaposlitveno vlogo. Pri slednji smo se osredotočili na njeno digitalizacijo. Na kratko smo pogledali tudi utrujenost in stres kot stranska učinka iskanja zaposlitve. V osrednjem delu smo naredili primerjalno analizo obstoječih spletnih orodij za digitalizacijo življenjepisov (t. i. e-življenjepisi) in predstavili CV-vizitko. Naredili smo analizo procesa neposrednega iskanja zaposlitve pred in po implementaciji CV-vizitke. Definirali smo glavne prednosti, ovire za vstop na trg in naslovili štiri dimenzije za uspešno izvedbo na trgu. Na podlagi rezultatov raziskave smo ugotovili, da je delež iskanja zaposlitve z računalnikom in preko spleta zelo visok in da je delež izvajanja neposrednega iskanja zaposlitve med brezposelnimi tudi zelo visok, ne glede na izobrazbeno strukturo in spol. Rezultati raziskave, izvedene med brezposelnimi, so pokazali, da pri njih obstaja potreba po rešitvi, ki bi omogočala povratno informacijo o zaposlitveni vlogi in lažjem dostopu do delodajalcev. Povratna informacija bi tudi pozitivno vplivala na njihovo motivacijo pri iskanju zaposlitve. Ugotovili smo tudi, da raje uporabljajo elektronske prijave. Na vprašanje, ali bi uporabili CV-vizitko kot rešitev, so v povprečju ocenili pritrdilno. Rezultati raziskave, izvedene med delodajalci, so pokazali, da bi si želeli uporabljati zgolj elektronske prijave. Na vprašanje, ali bi uporabili CV-vizitko kot rešitev, so v povprečju ocenili pritrdilno.
Ključne besede: Iskanje zaposlitve, Digitalizacija zaposlovanja, Kadrovanje, QR koda, Življenjepis
Objavljeno v DKUM: 23.10.2017; Ogledov: 1257; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (3,48 MB)

4.
Primerjalna analiza dveh oblik življenjepisa in prijave na razpis za zaposlitev
Sonja Gašparič, 2016, diplomsko delo

Opis: Živimo v družbi in času, ko se vse več ljudi znajde v stiski zaradi izgube službe ali pa na trg dela šele vstopa. V kolikor nimamo pravih poznanstev, je pot do zaposlitve dolgotrajna in stresna, kar močno vpliva na posameznika in njegovo okolico. Ker je povpraševanja po delu veliko več kot ponudbe, se delodajalci dnevno srečujejo z gorami prijav na zaposlitev, katerim se v celoti sploh nimajo časa posvetiti in tako po nekem ključu izbirajo ustrezne kandidate za nadaljnje razgovore. In ravno ti ključi so bit tega diplomskega dela in so predmet raziskave. Skozi diplomsko delo sem predstavila komunikacijo, spremno pismo, življenjepis in zaposlitveni razgovor. Sledi primerjalna analiza dveh oblik življenjepisa (Europass življenjepis in kreativni življenjepis) in prijave na zaposlitev (klasično in kreativno spremno pismo). V raziskavi sem želela ugotoviti, kaj delodajalce bolj pritegne, kaj jih prepriča, da kandidata dejansko želijo spoznati in dobi priložnost na zaposlitvenem razgovoru.
Ključne besede: komunikacija, spremno pismo, življenjepis, zaposlitveni razgovor
Objavljeno v DKUM: 24.06.2016; Ogledov: 926; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (472,31 KB)

5.
PRVI ZAPOSLITVENI RAZGOVORI MLADIH
Nina Alibabić, 2013, diplomsko delo

Opis: Vsakdo izmed nas se slej ko prej sooči z zaposlitvijo, to pa pripelje do prvih zaposlitvenih razgovorov oziroma intervjujev. Danes, ko brezposelnost narašča, so zaposlitveni razgovori ključnega pomena za vrsto zaposlitev. Mladi se soočajo s problemom, saj nimajo izkušenj z razgovori in delom samim. V diplomskem delu smo najprej predstavili, kako se podjetja lotijo iskanja novega sodelavca, katere metode največkrat uporabljajo za izbor, kako se pripraviti na razgovor, kaj moramo vedeti med razgovorom in kaj naredimo po razgovoru. Predstavili smo tudi, kako pisati življenjepis. V nadaljevanju smo predstavili raziskavo med mladimi. Ugotovili smo, kakšne izkušnje imajo mladi o zaposlitvenem razgovoru, v kolikšni meri so poučeni s pisanjem življenjepisa, kako se na razgovor pripravijo, kako so seznanjeni s kadrovskimi vprašalniki ter kako zavrnitev delodajalca vpliva na mlade. V zaključnem delu smo podali predloge, za katere menimo, da bi bili mladim pri iskanju zaposlitve v veliko pomoč.
Ključne besede: prvi zaposlitveni razgovor, prijava, življenjepis, kadrovski vprašalnik, selekcijska metoda
Objavljeno v DKUM: 19.09.2013; Ogledov: 1846; Prenosov: 249
.pdf Celotno besedilo (1,44 MB)

6.
JANKO PUKMEISTER VIJANSKI - ZBIRATELJ SLOVSTVENE FOLKLORE
Lucija Šolinc Ovtar, 2013, diplomsko delo

Opis: Pregled življenja in dela Janka Pukmeistra Vijanskega še do pričujoče diplomske naloge ni doživel celovitega pregleda in analize, kljub temu da se njegovo ime pojavlja v najrazličnejših zgodovinskih obravnavah časa, v katerem je živel. V diplomski nalogi je predstavljeno življenje in delo Janka Pukmeistra Vijanskega, rojenega v Vinah pri Novi Cerkvi, zbiratelja slovstvene folklore; predstavljeno je okolje, v katerem je odraščal, živel, deloval in tudi umrl ter jezik in miselnost takratnega časa. Leta 1861 je izdal literarni zbornik Nanos, slovenski zabavnik za leto 1862 in pomeni spomin na izdajateljevo službovanje na Vrhniki. Zbrano gradivo je razvrščeno po temeljnih načelih sodobne slovstvene folkloristike Marije Stanonik v Slovenski slovstveni folklori iz leta 1999.
Ključne besede: Janko Pukmeister Vijanski, življenjepis, slovstvena folklora, 19. stoletje
Objavljeno v DKUM: 12.02.2013; Ogledov: 3030; Prenosov: 142  (1 glas)
.pdf Celotno besedilo (3,59 MB)

7.
JENO TAKACS: SKLADATELJ, PEDAGOG IN PIANIST
Renata Horvat, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je uvodoma predstavljen življenjepis skladatelja in uvod v klavirsko glasbo Jena Takacsa. Poglobljeno pa sem predstavila Jena Takacsa kot skladatelja, pianista, pedagoga, raziskovalca ter njegov celoten opus. Jeno Takacs je je veliko potoval in deloval v tujini, zato predstavljam tudi programske liste njegovih koncertov in predavanj v tujini, ter prvo mednarodno tekmovanje mladih pianistk in pianistov, ki je poimenovano po njem. Metodološko je diplomsko delo zasnovano na dveh med seboj dopolnjujočih se načelih: na zgodovinski analizi ter raziskavi primarnih virov.
Ključne besede: ŽIVLJENJEPIS, SKLADATELJ, PIANIST, PEDAGOG, RAZISKOVALEC, KLAVIRSKA GLASBA, KONCERTNI PROGRAMI, PRVO MEDNARODNO TEKMOVANJE, OPUS
Objavljeno v DKUM: 18.11.2010; Ogledov: 2497; Prenosov: 180
.pdf Celotno besedilo (9,68 MB)

Iskanje izvedeno v 1.86 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici