| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 124
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Pravna ureditev poskusnih in rejnih živali ter njihove zaščite : magistrsko delo
Anita Gorenjak, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava analizo pravne ureditve zaščite živali v Sloveniji, pri čemer se osredotoča predvsem na rejne in poskusne živali. V zadnjem času na dan prihaja vse več posnetkov krute vsakdanje prakse z živinorejskih farm, klavnic in laboratorijev, zaradi česar se zastavljajo resna vprašanja o pravnem položaju živali. Zaradi vse večjega ozaveščanja ljudi so se posledično tudi v Sloveniji začele dogajati spremembe, ki stremijo k izboljšanju pravnega položaja živali. Tako je bil z novelo Stvarnopravnega zakonika (SPZ-B) leta 2020 dodan 15. a člen, ki določa, da živali niso stvari, ampak čuteča bitja. Sprememba je vplivala na pravni položaj živali na več pravnih področjih, kljub namenu izboljšanja zaščite živali pa ni prinesla želenih rezultatov. Leta 2021 je prišlo tudi do novele temeljnega zakona na področju zaščite živali, tj. Zakona o zaščiti živali (ZZZiv), ko je bila sprejeta novela ZZZiv-E. Kljub sprejeti noveli ostaja še kar nekaj pomanjkljivosti zakonodaje. Magistrsko delo se osredotoča predvsem na analizo pravne ureditve rejnih in poskusnih živali. Poudarjena je tudi problematika nadzora nad upoštevanjem zakonodaje v praksi, saj je v zadnjem času vse več govora o tem, da pristojni organi v primeru kršitev ne ukrepajo ustrezno in pravočasno. Med drugim je magistrsko delo v manjšem obsegu usmerjeno tudi na analizo veterinarske zakonodaje, ki ima prav tako pomembno vlogo pri zaščiti rejnih in poskusnih živali. V magistrskem delu ugotavljam, da slovenska zakonodaja glede zaščite živali ni tako slaba, kljub temu pa v prvi vrsti še vedno ne ščiti živali, ampak človeške oz. družbene interese. Največji problem pa je v premajhnem nadzoru ter neustreznem ukrepanju pristojnih organov v praksi ob ugotovljenih kršitvah, saj tudi tam, kjer je zakonodaja dobra, ob kršitvah le-te ne pride do ukrepanja. Živali posledično v takih primerih ostajajo tarča hudih in nehumanih praks. Na področju poskusnih živali se dopuščajo poskusi, pri katerih živalim povzročajo hudo in dlje časa trajajoče trpljenje; rejne živali bivajo v nehumanih pogojih in kljub ugotovljenim kršitvam ne pride do ukrepanja; pravna ureditev zakola nudi živalim še vedno premajhno zaščito. Prispevek magistrskega dela se kaže v predlogih za izboljšanje zakonodaje ter opozorilih o obstoječih nepravilnostih in pomanjkljivostih trenutne zakonodaje na področju zaščite rejnih in poskusnih živalih.
Ključne besede: pravni položaj živali, zaščita živali, poskusne živali, rejne živali, zakol, veterinarska inšpekcija, ZZZiv.
Objavljeno v DKUM: 16.03.2023; Ogledov: 82; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (1,48 MB)

2.
Vpliv terapije s pomočjo živali pri osebah s pridobljeno možgansko poškodbo
Sara Pozderec, 2022, diplomsko delo

Opis: Uvod: Terapija s pomočjo živali je oblika terapije, ki jo izvajamo samostojno ali v okviru drugih terapij, npr. psihoterapije ali delovne terapije. Pri osebah s pridobljeno možgansko poškodbo jo lahko vključujemo tudi v sklopu nevrorehabilitacije, vključimo pa lahko različne živali. V zaključnem delu želimo s sistematičnim pregledom literature ugotoviti, kakšen vpliv ima terapija z živalmi pri osebah s pridobljeno možgansko poškodbo. Metode: Uporabili smo sistematični pristop z metodo pregleda, analize in sinteze strokovne literature ter metodo kompilacije. Iskanje literature je potekalo po podatkovnih bazah: CINAHL, PubMed, Web of Science, Cochrane Library, Taylor & Francis ter Google Scholar. Potek iskanja literature smo prikazali v obliki diagrama po priporočilih PRISMA. Izvedli smo vsebinsko analizo in sintezo vključenih raziskav. Rezultati: Ugotovili smo, da terapija s pomočjo živali pozitivno vpliva na osebe s pridobljeno možgansko poškodbo. Poveča jim motivacijo za rehabilitacijo, izboljša komunikacijo in razpoloženje. Hipoterapija izboljša tudi hitrost hoje in ravnotežje ter pljučno funkcijo. Razprava in zaključek: Terapija s pomočjo živali pomembno vpliva na izid zdravljenja, saj pri pacientih poveča motivacijo za zdravljenje in rehabilitacijo, med samo terapijo pa jim izboljša razpoloženje ter spodbuja pozitivne občutke. Smiselno bi bilo raziskovati vplive terapije z živalmi tudi na drugih področjih zdravstvene nege in le to vključiti kot del holistične obravnave pacienta.
Ključne besede: terapija s pomočjo živali, pridobljena možganska poškodba
Objavljeno v DKUM: 18.11.2022; Ogledov: 308; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (1,54 MB)

3.
Pomen izkustvenega učenja predšolskih otrok za spoznavanje gozda in živali v njem : diplomsko delo
Jerneja Iršič, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo Pomen izkustvenega učenja predšolskih otrok za spoznavanje gozda in živali v njem prinaša rezultate pridobljene na podlagi izkustvenega učenja. S skupino 24 otrok smo v gozdu raziskovali drevesna debla in krošnje, ter v zgornjih plasteh prsti iskali drobne živali. Otroci v starosti 5-6 let so se tekom večdnevnega raziskovanja gozda naučili veliko o izbranih drevesnih in živalskih vrstah.. Njihovo znanje o drevesnih vrstah in živalih smo preverili pred in po 8 dnevnem raziskovanju gozda. Otroke smo usmerili v opazovanje, raziskovanje in prepoznavanje treh drevesnih vrst (navadna smreka, hrast dob, navadna bukev) in petih vrst drobnih živali tal (navadna strigalica, stenica, ozka striga, železna kačica, navadni prašiček). Pri drevesnih vrstah so otroci raziskovali liste, plodove in skorjo posameznih dreves. Pri živalih pa so raziskovali gozdna tla in iskali njihova bivališča ter opazovali njihovo telesno zgradbo. Rezultati raziskave nam kažejo, da je pri otrocih napredek v znanju. Še posebej se napredek opazi pri otroku (OC1), ki po mnenju vzgojiteljice ni bil motiviran za dejavnosti s področja narave in pred raziskovanjem v gozdu ni prepoznal nobenega drevesnega dela katerekoli drevesne vrste. Po raziskovanju je ta isti otrok prepoznal kar 6 od 9 drevesnih delov.
Ključne besede: izkustveno učenje, drobne živali tal, drevesa, narava, otroci
Objavljeno v DKUM: 26.10.2022; Ogledov: 320; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (2,69 MB)

4.
Ocenjevanje dobrega počutja športnih konj in konj v ljubiteljskih rejah : diplomsko delo
Katja Senegačnik, 2022, diplomsko delo

Opis: Dobro počutje živali je predpogoj za kakovostno rejo. V Sloveniji še nimamo zakonsko določenih normativov za pogoje uhlevitve konj. Uhlevljeni so v različnih sistemih reje, zato ni znano, kakšno je dobro počutje živali v njih. Namen diplomskega dela je bil oceniti in primerjati dobro počutje športnih konj in konj v ljubiteljskih rejah s pomočjo prosto dostopnega AWIN protokola, ki smo ga dopolnili z določenimi kazalniki iz Welfare Monitoring protokola za konje. Ocenjevanje smo izvedli v desetih športnih rejah, pri katerih so bili konji uhlevljeni le individualno in v desetih ljubiteljskih rejah z individualno in skupinsko uhlevitvijo konj. V ocenah posameznih kazalnikov dobrega počutja med športno in ljubiteljsko rejo nismo ugotovili značilnih razlik, izjemi sta bili relativna zračna vlaga in ocena čistosti napajalnika. Relativna vlaga ni bila ustrezna v nobeni od športnih rej, v ljubiteljskih rejah pa le v 25 % boksov vseh ocenjenih konj. Čist napajalnik je v ljubiteljskih rejah imelo 99 % vseh ocenjenih konj, v športnih rejah pa 83 % konj. Rezultati naše raziskave so bili primerljivi z rezultati drugih študij.
Ključne besede: dobro počutje živali, AWIN protokol, konji, ocenjevanje, kazalniki
Objavljeno v DKUM: 10.10.2022; Ogledov: 145; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (2,54 MB)

5.
Popis in analiza dejavnikov tveganja za pojav grizenja repov pri prašičih pitancih : magistrsko delo
Tanja Voga, 2022, magistrsko delo

Opis: Grizenje repov je resen problem v sodobni prašičereji, ki nastane kot posledica neustreznih rejskih razmer. Glavni preventivni ukrep je krajšanje repov, ki je sicer precej učinkovito, a za živali invazivno in ne prispeva k odpravi vzrokov grizenja repa. Alternativna pot je ocena dejavnikov tveganja za pojav grizenja repov in posledično ukrepanje. Cilj raziskave je bil ugotoviti obseg grizenja repov v proučevanih rejah (n = 16) ter v vsaki reji oceniti dejavnike tveganja s pomočjo podrobnega vprašalnika, ki omogoča natančen popis razmer v reji. Skupno smo v raziskavi ocenili 54 boksov in 916 prašičev pitancev. Vsi rejci, z izjemo enega, redijo prašiče s skrajšanimi repi. Vsi rejci imajo kljub krajšanju repov izkušnje s pojavom grizenja repov. Le-ta se v rejah pojavlja v manjšem obsegu; zabeležili smo 12 % boksov, v katerih so bili prašiči izločeni in 4 % boksov, v katerih so bili prašiči zdravljeni zaradi poškodb repov. Raziskava je pokazala, da se v slovenskih rejah pojavljajo številni dejavniki tveganja, še zlasti naslednji: pomanjkljiv nadzor nad klimatskimi razmerami v hlevu (odsotnost merilnih aparatur v 75 %), neustrezna velikost (zlasti proti koncu pitanja, 13 %) in struktura boksa (razporeditev elementov v boksu, 83 %), odsotnost nastila/slame (74 %), uporaba neoptimalnih predmetov za zaposlitev, premalo krmilnih mest (74 %) in napajalnih mest (27 %), neustrezen pretok vode (85 %), neustrezna meljava krme (v 85 %), pomanjkljiv nadzor nad sestavo krme (odsotnost analiz krmnih sestavin, v 54 %). V vseh rejah se pojavlja več različnih dejavnikov hkrati. Za vsako rejo je značilna drugačna kombinacija dejavnikov tveganja. Na osnovi rezultatov lahko zaključimo, da so izboljšave v rejah možne, v kolikor se reševanja problematike lotimo individualno. Če bi se rejci zavedali pomanjkljivosti, bi bilo možno marsikatero izmed težav odpraviti brez posebnih naporov in večjih finančnih vložkov.
Ključne besede: prašič, dobro počutje živali, grizenje repov, ocenjevanje, protokol
Objavljeno v DKUM: 06.10.2022; Ogledov: 203; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (2,16 MB)

6.
Zrnate stročnice v prehrani rejnih živali
2022

Opis: V publikaciji so predstavljeni viri in potrebe po beljakovinskih krmilih za rejne živali v svetu, Evropi in v Sloveniji. Predstavljene so posebnosti prebave beljakovin in omejitve za uporabo različnih beljakovinskih krmil v obrokih, sestava beljakovinskih krmil ter njihova energijska in beljakovinska vrednost za neprežvekovalce in prežvekovalce. Poudarek je na zrnatih stročnicah in oljnicah ter krmilih iz njih. V nadaljevanju so predstavljeni primeri popolnih krmnih mešanic za perutnino in prašiče, ki lahko vključujejo zrnate stročnice pridelane na kmetijskem gospodarstvu. Posebno poglavje je namenjeno možnosti vključevanja toplotno obdelane in neobdelane polnomastne soje in sojinih pogač v obroke za krave molznice in goveje pitance. Opisani so tudi postopki in učinki toplotne obdelave soje, sojinih pogač in tropin. Publikacijo zaključujemo z opisom slovenskih dobrih praks uporabe doma pridelanih zrnatih stročnic in njihovih proizvodov kot beljakovinskega krmila.
Ključne besede: zrnate stročnice, prehrana živali, govedo, prašiči, perutnina, polnomastna soja, toplotna obdelava
Objavljeno v DKUM: 31.03.2022; Ogledov: 438; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (11,04 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Kaznivo dejanje mučenja živali : magistrsko delo
Urška Temlin, 2021, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga obravnava problematiko pravne ureditve varstva živali pred mučenjem v Sloveniji. Najprej so skozi kratek zgodovinski pregled predstavljena stališča ter pravni pogledi na živali, pri čemer je prikazan postopen prehod od antropocentrizma k ekocentrizmu. Namen je opozoriti na položaj živali, ki je mnogokrat slab zaradi človekovega odnosa do njih. V okviru teoretičnega dela je predstavljen pravni status živali »sui generis« kot posebej zaščitenega objekta prava. Sledi podrobna predstavitev obstoječe slovenske zakonodaje s področja zaščite živali, pri čemer so izpostavljene njene pomanjkljivosti, zlasti določbe, ki v obliki »izjem« omogočajo trpljenje živali, predvsem zaradi estetskih ali finančnih razlogov. Izpostavljena je tudi situacija nadzora nad izvajanjem zakonodaje o zaščiti živali, ki predstavlja enega najbolj perečih problemov. Našteti in opisani so organi nadzora v Sloveniji, kjer imajo največji interes za dobrobit živali razna društva za zaščito živali, a žal brez kakršnihkoli zakonskih pooblastil. Predstavljeni so najbolj odmevni primeri mučenja živali pri nas ter epilog katerega so prejeli, med njimi tudi primer za katerega je bila na našem ozemlju izrečena prva zaporna kazen. Na podlagi primerjalnopravne analize pravnih ureditev v državah z visoko stopnjo zaščite živali, se predlagajo najbolj primerne in učinkovite rešitve za izboljšanje slovenske ureditve s področja zaščite živali pred mučenjem. Med evropskimi državami na področju zaščite živali prednjačijo Avstrija, Švica in Švedska, med ameriškimi zveznimi državami pa Maine, Illinois in Oregon, pri čemer so izpostavljene predvsem spremembe, katere so sprejeli v smeri dobrobiti živali in katere bi lahko prenesli tudi v slovenski pravni sistem. Predlaga se podelitev pravic živalim v ustavi, uvedba posebnega organa za nadzor nad izvajanjem določb Zakona o zaščiti živali v obliki t.i. »živalske policije« (ang. animal police). Nazadnje so obravnavane sankcije, kjer se predlagajo višje denarne in zaporne kazni, predvsem pa so predstavljeni razlogi za nujnost uvedbe dveh novih sankcij, ki jih naš pravni sistem v primeru kaznivega dejanja mučenja živali še ne pozna, tj. sankcijo prepovedi imetništva živali ter sankcijo psihološkega svetovanja.
Ključne besede: pravice živali, pravni položaj živali, kaznivo dejanje mučenja živali, zaščita živali, dobrobit živali, živalska policija
Objavljeno v DKUM: 09.02.2022; Ogledov: 581; Prenosov: 157
.pdf Celotno besedilo (1,06 MB)

8.
Vpliv terapije s pomočjo živali na bolečino pri otrocih
Nina Radolič, 2021, diplomsko delo

Opis: Uvod: Terapija s pomočjo živali je oblika terapije, ki vključuje uporabo živali kot temeljna dela zdravljenja osebe in je proti cilju usmerjena terapevtska intervencija. Namen je raziskati, kako terapija s pomočjo živali vpliva na stopnjo bolečine pri otrocih. Metode: Uporabili smo sistematični pregled, analizo in sintezo literature. Pregledali smo znanstveno in strokovno literaturo in naredili analizo pridobljenih virov v obliki tabele. Izvedena je bila kritična analiza identificiranih zadetkov ter tematska analiza. Rezultati: Skupno je bilo najdenih 172 rezultatov, po odstranitvi duplikatov, prebranih naslovih in povzetkih smo dobili skupno 9 člankov, ki smo jih prebrali. V diplomskem delu smo vključili 6 člankov, ki so vsebovali tematiko vpliva terapije s pomočjo živali na bolečino pri otrocih. Ugotovljeno je bilo, da avtorji navajajo zmanjšanje bolečine pri otrocih ter tudi druge pozitivne učinke. Razprava in sklep: Terapija s pomočjo živali pozitivno vpliva na otroke – zraven zmanjšanja občutka bolečine jim nudi tolažbo, veselje, zmanjša strah in tesnobo, otroci so manj obremenjeni, zmanjšana pa je tudi stopnja depresije.
Ključne besede: terapevtske živali, pediatrična zdravstvena nega, ocena bolečine, lajšanje bolečine
Objavljeno v DKUM: 24.12.2021; Ogledov: 778; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (545,79 KB)

9.
Trendi sodobnega turizma: potovanje s hišnimi ljubljenci ali varstvo v hotelu za živali?
Nadja Mlakar, 2021, magistrsko delo

Opis: Živali imajo že od nekdaj pomembno vlogo v življenju ljudi. Človek jih izrablja na različne načine in z njimi tudi tvori različne odnose, ki se nenehno spreminjajo. Ljudje imajo različen odnos do tega, katera žival lahko biva z njim, katero bo uporabil kot hrano ali za zabavo in katera je primerna za spremstvo na potovanju. S pomočjo obstoječe literature v nalogi predstavimo odnos ljudi do živali skozi zgodovino, s poudarkom na današnji dobi ter njihovo vlogo v turizmu. Ugotovimo, da nekatere vrste živali že same po sebi predstavljajo turistično atrakcijo in v turizmu pogosto prihaja do njihovega izkoriščanja, nepotrebnega mučenja, poškodb in celo smrti. Osredotočimo se na hišne ljubljence, ki pogosto potujejo skupaj s svojimi lastniki. V nalogi smo preverili, s kakšnimi težavami se soočajo lastniki hišnih ljubljencev v primeru potovanj z njimi v slovenskem prostoru. Naloga nudi vpogled v dojemanje potovanj s hišnimi ljubljenci in mnenja o storitvah hotelov za hišne živali na območju Slovenije.
Ključne besede: turizem, živali v turizmu, hišni ljubljenci, potovanja, hotel za živali
Objavljeno v DKUM: 26.11.2021; Ogledov: 815; Prenosov: 211
.pdf Celotno besedilo (1,72 MB)

10.
Pasje borbe in mučenje živali : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Nina Zrimšek, 2021, diplomsko delo

Opis: Večinoma povsod po svetu veljajo boji, kjer se dve živali borita ena proti drugi, za kruta dejanja in so zato nezakoniti. Namen diplomskega dela je predstaviti problematiko mučenja živali v obliki pasjih borb s poudarkom na dogajanju v Sloveniji. Pasje borbe so zahrbten način služenja denarja ter grozna oblika mučenja živali in psov, ki jih kasneje velikokrat ni mogoče rešiti. V analizi smo ugotovili, da se pasje borbe pojavljajo tudi v Sloveniji, vendar pristojni ne ukrepajo učinkovito zaradi skope zakonodaje in pomanjkanja prijav s strani širše javnosti. Ugotovili smo, da imamo eno od najslabših zakonodaj na področju varovanja živali v Evropi. Edine, ki se borijo za pravice živali, so nevladne organizacije, ustanovljene s tem namenom. Organizacije za pomoč psom že vrsto let opozarjajo na dejavnike, ki nakazujejo na pasje borbe, in si prizadevajo, da bi pomagali psom ter kaznovali storilce in vpletene, s tem, da poudarjajo, kako slabo zakonodajo imamo v Sloveniji glede zaščite živali. Pristojne institucije ne ukrepajo pravilno, medtem ko organizacije, ki želijo pomagati, nimajo pooblastil in finančnih sredstev. K boljšemu ukrepanju bi lahko pripomogla sprememba zakonodaje ali boljša informiranost javnosti o zanemarjanju in mučenju živali ter vsem, kar je povezano s pasjimi boji. Širša javnost bi se morala bolj zavedati problematike mučenja in zanemarjanja živali ter biti bolj podučena o problematiki pasjih borb in vsem v povezavi z njimi. Zadnja leta se vse bolj opozarja in več govori o pasjih borbah in mučenju, zato lahko upamo na izboljšanje situacije. Kot lahko zasledimo v medijih, se organizacije trudijo, da bi bile živali v zakonih navedene kot čuteča bitja in ne več kot predmet oziroma zasebna lastnina. Zvišati bi bilo treba kazni za mučenje ter poostriti nadzor nad vzrejo in prodajo psov.
Ključne besede: živali, mučenje živali, psi, pasje borbe, prevzgoja psov, preprečevanje, pristojne institucije, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 19.11.2021; Ogledov: 434; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (1,08 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici