1. Pridelek poljščin in zelenjadnic v odvisnosti od kolobarja v različnih pridelovalnih sistemihIvica Setinšek, 2019, magistrsko delo/naloga Opis: V kmetijstvu poznamo več pridelovalnih sistemov. S spodbujanjem trajnostnega kmetijstva se je pojavila potreba po raziskavah in utemeljitvah pozitivnih doprinosov ekološkega kmetijstva na okolje in pridelke. Zato se je v letu 2007 na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede UM zasnoval večletni poljski poskus, ki vključuje konvencionalen, integriran, ekološki in biodinamični pridelovalni sistem. V poskus sta vključena dva kolobarja. V prvega so vključene tipične rastline za to območje (pšenica, zelje, paprika in oljne buče), drugi pa je zasnovan kot alternativni kolobar (pira, rdeča pesa, fižol in oljni riček). Cilj raziskave je analizirati vpliv različnih pridelovalnih sistemov in kolobarja na pridelek. Preveriti želimo ali pridelovalni sistem odločilno vpliva na oblikovanje pridelka poljščin in zelenjadnic. Rezultati kažejo statistično značilen vpliv DTM na pridelek. Pridelovalni sistem v večini primerov nima statistično značilnega vpliva na pridelke manj poznanih rastlin. Ključne besede: pridelovalni sistem, kolobar, pridelek, žita, oljnice, zelenjadnice Objavljeno v DKUM: 30.01.2019; Ogledov: 1497; Prenosov: 186
Celotno besedilo (764,74 KB) |
2. Primerjava prehranjevalnih navad predšolskih otrok v waldorfskem in javnem vrtcu v PomurjuKlavdija Lukač, 2018, magistrsko delo/naloga Opis: Namen raziskave je bil ugotoviti, ali je celodnevna prehrana pri predšolskih otrocih iz waldorfskega in javnega vrtca uravnotežena oz. če so vključene različne vrste živil iz skupin: žit in škrobnih živil, sadja in zelenjave, mesa in zamenjav, mleka in mlečnih izdelkov, maščob in maščobnih živil. V letu 2017 smo pri posameznem otroku v omenjenih vrtcih 15 dni tehtali celodnevno količino zaužitih živil/jedi, starši/skrbniki pa so to doma izvajali preko prehranskih dnevnikov. Dobljene podatke smo analizirali z OPKP (Odprta platforma za klinično prehrano) in statistično obdelali z Microsoft Excel 2010 in IBM SPSS 20 ter primerjali s prehranskimi priporočili D-A-CH (Nemčija (D), Avstrija (A), Švica (CH)) za starostno obdobje od 4 do 6 let. Ugotovili smo, da predšolski otroci niso zaužili priporočenega vnosa mesa in zamenjav, so pa predšolski otroci iz waldorfskega vrtca zaužili priporočeno količino sadja. Priporočenemu dnevnemu vnosu zelenjave se ni približal noben vrtec, medtem ko sta oba zadostila priporočilom pri vnosu mleka in mlečnih izdelkov. Skrb zbujajoč je dnevni vnos zaužite soli pri posameznem otroku, ki presega optimalne vrednosti za 4-krat od priporočenih. V dnevne obroke bo treba vključiti več mesa, zelenjave in sadja ter znižati prekomeren vnos soli, ki negativno vpliva na zdravje otrok. Ključne besede: prehrana predšolskih otrok, meso in zamenjave, zelenjava in sadje, mleko in mlečni izdelki, sol, žita in škrobna živila Objavljeno v DKUM: 21.12.2018; Ogledov: 1552; Prenosov: 149
Celotno besedilo (941,20 KB) |
3. Cereals and legumesMateja Tea Dereani, 2012, priročnik Opis: Cereals & legumes; Mateja's vegan cookbook Ključne besede: alternativna prehrana, veganstvo, vegetarijanske jedi, živila, priprava jedi, žita, žitarice, stročnice, elektronske knjige Objavljeno v DKUM: 30.12.2015; Ogledov: 1418; Prenosov: 44
Povezava na celotno besedilo |
4. Obvladovanje pojava trihotecenskih mikotoksinov (deoksinivalenol in nivalenol) v neindustrijski verigi pridelave in predelave krušnih žit : doktorska disertacijaAleš Kolmanič, 2013, doktorska disertacija Ključne besede: žita, pšenica, zrnje, moka, integrirano pridelovanje, predelava, neindustrijska proizvodnja, trihotecenski mikotoksini, fuzariji, deoksinivalenol, nivalenol, vsebnost, kultivarji, disertacije Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 2046; Prenosov: 76
Povezava na celotno besedilo |