| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
RAZVOJ MOČNIH STRANSKIH ŠČIPALNIH KLEŠČ
Boris Ramšak, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljene nove močne stranske ščipalne klešče, razvite v podjetju Unior d.d. Diplomsko delo je praktičen projekt. Z izbrano temo sem želel rešiti problem, da bi lažje ščipali žico iz visoko trdnostnega materiala, premera 2.5 mm. Tako je v diplomski nalogi na kratko opisan program ročnega orodja, ki ga izdeluje podjetje Unior d.d.. Zraven tega so opisane oziroma predstavljene stare močne stranske ščipalne klešče. Bistvo diplomske naloge je bilo razviti nove močne stranske ščipalne klešče oziroma posodobiti stare, pri čemer bomo pri uporabi novih klešč uporabili manjšo silo za ščipanje visoko trdnostne žice znanega premera. Razvoj je potekal v programskem paketu SolidWorks, v katerem je bila izdelana tudi dokumentacija.
Ključne besede: konstruiranje, stranske ščipalne klešče, visoko-trdnostna žica, SolidWorks
Objavljeno: 05.06.2009; Ogledov: 1842; Prenosov: 223
.pdf Celotno besedilo (5,69 MB)

3.
RECIKLIRANJE KABELSKIH SNOPOV, ELEKTRIČNIH KABLOV IN ŽIC
Primož Štern, 2009, diplomsko delo

Opis: Odpadni kabelski snopi, električni kabli in žice danes v svetu predstavljajo vedno večji problem. Ti odpadki so sestavljeni iz težko razgradljivih materialov, zato je reciklaža le teh dokaj zahtevna. V diplomskem delu je predstavljen način recikliranja kabelskih snopov, električnih kablov in žic na osnovi rezanja in hidrodinamičnega ločevanja. Opisana je celotna sestava in postavitev proizvodne linje, stroškovna analiza projekta, kapaciteta prizvodnje in planirani prihodki v naslednjih treh letih. Vsi izračuni in kazalci kažejo na to, da je takšna proizvodnja donosna, z leti narašča in kaže na uspešnost predelave v podjetju P.V.S. d.o.o. S tem bo podjetju zagotovljena nadaljnja rast in prodor na tuje trge.
Ključne besede: reciklaža, kabelski snop, električni kabel, električna žica, proizvodna linija, bakrova zlitina
Objavljeno: 29.09.2009; Ogledov: 3243; Prenosov: 322
.pdf Celotno besedilo (2,28 MB)

4.
Obvladovanje kakovosti procesa izdelave polnjene žice v podjetju Filo d.o.o.
Robert Bezgovšek, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je prikazano obvladovanje kakovosti procesa proizvodnje polnjene žice v podjetju Filo d.o.o. po standardu SIST EN ISO 9001:2008. Prikazal sem pomembnost obvladovanja zapisov za produkt, ker le tako lahko zagotovimo ustrezno zanesljivost in kredibilnost podjetja do svojih kupcev. Ker je produkt polnjene žice malo znan, razen v krogih kjer se uporablja, in ker je glavni produkt za finalizacijo jekla oziroma je sol in poper za jeklo sem se odločil predstaviti produkt ter njegovo uporabo v praksi.
Ključne besede: kakovost, standardizacija, ISO 9001, metalurgija, polnjena žica
Objavljeno: 23.05.2012; Ogledov: 1362; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (3,77 MB)

5.
Pregled sodobnih CNC-strojev za upogibanje žice
Stanko Kolarič, 2012, diplomsko delo

Opis: Osrednja tema diplomskega dela je predstavitev sodobnih CNC-strojev in tehnologij za izdelavo vzmeti in upogibanje žice v maloserijski in množični proizvodnji. Podrobneje so predstavljeni CNC-stroji za izdelavo tlačnih vzmeti, CNC-stroji za izdelavo nateznih in torzijskih vzmeti in CNC-stroji za krivljenje žice. Za vse stroje so predstavljeni načini delovanja, krmiljenja in programiranja.
Ključne besede: CNC-stroji, žica, upogibanje žice, navijanje žice, izdelava vzmeti.
Objavljeno: 12.11.2012; Ogledov: 1806; Prenosov: 179
.pdf Celotno besedilo (5,34 MB)

6.
VPLIV NAPETOSTNEGA STANJA NA MIKROSTRUKTURO ORTODONTSKE SPOMINSKE ZLITINE NiTi
Janko Ferčec, 2014, doktorska disertacija

Opis: V doktorski disertaciji je obravnavan problem vpliva večosnega napetostnega stanja na začetek in potek superelastičnega področja pri spominski zlitini Ni-Ti. Za raziskovalno delo je bila uporabljena komercialno dostopna ortodontska žica Ni-Ti z vsebnostjo 50,6 at.%Ni. V prvem delu raziskav smo izvedli karakterizacijo izbranega materiala. Določili smo transformacijske temperature Ms, Mf, As, Af, module elastičnosti, napetosti in deformacije na začetku in koncu superlastičnega področja ter analizirali mikrostrukturo v izhodnem nedeformiranem stanju. Z in-situ merjenjem električnega upora med obremenjevanjem pri enoosnem nategu na napravi za simulacijo enoosnega napetostnega stanja smo potrdili uporabnost te metode za določitev prehoda v superelastično stanje oziroma za spremljanje napetostno inducirane martenzitne fazne transformacije. Na osnovi teh rezultatov smo v drugem delu raziskav razvili napravo za simulacijo večosnega napetostnega stanja z možnostjo in situ merjenja električne upornosti in mikrotrdote. Z upogibom, torzijo ter kombinacijo torzije in upogiba smo simulirali obremenitve, ki so prisotne pri ortodontskem zdravljenju. S sočasnim merjenjem električnega upora smo za ta večosna napetostna stanja določili prehod v superelastično področje. Z analizo mikrostruktur pred in po obremenitvah smo identificirali spremembe in postavili modele razvoja mikrostrukture za različna napetostna stanja.
Ključne besede: spominska zlitina NiTi, ortodontska žica, fazna transformacija, mikrostruktura
Objavljeno: 24.04.2014; Ogledov: 1089; Prenosov: 256
.pdf Celotno besedilo (4,67 MB)

7.
Permeabilnost žice, polnjene s kompozitnim granulatom
Klemen Hlade, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen proces izdelave polnjene žice, proizvedene v podjetju Wire, d.o.o., s poudarkom na zagotavljanju kakovosti, ki se med drugim izraža z zagotavljanjem ustrezne polnosti polnjene žice. Opisana sta ideja ter razvoj nove merilne metode za spremljanje kvalitete polnjene žice, ki temelji na induktivnosti. Ocena smiselnosti uporabe in nadaljnjega razvoja le-te, je podana na podlagi analize rezultatov poskusnih meritev.
Ključne besede: polnjena žica, induktivnost, permeabilnost
Objavljeno: 23.09.2016; Ogledov: 343; Prenosov: 43
.pdf Celotno besedilo (6,62 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici