| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 22
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza električnega pogona žerjava
Tomaž Rebol, 2016, delo diplomskega projekta/projektno delo

Ključne besede: žerjavi, elektromotorji, enosmerni motorji
Objavljeno: 24.03.2017; Ogledov: 1198; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

2.
ELEKTRIČNI POGONI ŽERJAVOV
Aljaž Jerman, 2016, diplomsko delo

Opis: V prvem delu diplomske naloge bomo naredili analizo pogonov žerjavov ter poiskali predvsem tehnične podatke modernih pogonov in njihove značilnosti. V drugem delu bomo naredili simulacijo pogona žerjava v laboratoriju ter analizirali rezultate simulacije.
Ključne besede: Žerjavi, frekvenčni pretvornik, asinhronski motor.
Objavljeno: 07.07.2016; Ogledov: 1406; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (1,46 MB)

3.
OPTIMIZACIJSKI MODEL POSTAVITVE GRADBIŠČENGA ŽERJAVA IN DEPONIJ NA GRADBIŠČU
Tadej Valenko, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je obravnavan optimizacijski model postavitve gradbiščnega žerjava in deponij na gradbišču. Transport materiala z gradbiščnim žerjavom predstavlja velik delež stroškov, ki se pojavijo pri gradnji objekta in je zato smotrno določiti najugodnejšo razporeditev žerjava in deponij na gradbišču. Pri tem si lahko pomagamo z optimizacijskimi postopki, ki izmed vseh možnih postavitev najdejo najprimernejšo. Na začetku naloge je narejen kratek pregled žerjavov, ki jih lahko uporabljamo na gradbiščih ter njihove prednosti in slabosti. Ob tem so obravnavani še stroški, ki nam jih žerjavi povzročajo in pogoji, ki se morajo izpolniti, da je dovoljena uporaba žerjavov na gradbišču. Na kratko so predstavljene še deponije na gradbiščih in model, ki je uporabljen za optimizacijo. V poglavju, kjer je formuliran optimizacijski problem, so najprej predstavljeni vsi simboli, ki so uporabljeni, zatem pa sledi prikaz namenske funkcije, ki jo kasneje modificiramo in opis vseh pogojnih enačb in neenačb. Izvirni in modificirani model smo uporabili za optimalno rešitev problema, ki je bil podan v literaturi, nato pa smo oba modela preizkusili še na primeru iz prakse, tj. za gradbišče novega objekta v sklopu Zdravstvenega doma Grosuplje. Rezultati optimizacije so strnjeni v šestem poglavju, na koncu magistrske naloge pa so podane še sklepne ugotovitve.
Ključne besede: gradbeništvo, organizacija gradbišča, gradbiščni žerjavi, deponije, optimizacija, mešano celoštevilsko linearno programiranje
Objavljeno: 04.01.2016; Ogledov: 1081; Prenosov: 129
.pdf Celotno besedilo (3,94 MB)

4.
Dimenzioniranje konstrukcije žerjava (monorail)
Urban Belca, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava trdnostni preračun konstrukcije enotirnega žerjava po standardu SIST EN 13001. Najprej so bili določeni dinamični koeficienti iz teh so bile nato izračunane sile, ki delujejo na konstrukcijo žerjava. Nato se je na podlagi obremenitev izvedel numerični preračun s programom Abaqus. Izvedli sta se dve analizi, prva za preračun linijske konstrukcije in druga za kontrola izvijanje spodnje pasnice žerjavne proge. Na koncu so predstavljeni in komentirani rezultati numeričnih analiz. Prav tako so predstavljeni dokazi trdnosti, togosti in stabilnosti. Ugotovljeno je bilo, da izbrana konstrukcija ustreza.
Ključne besede: dvigalne naprave, enotirni žerjav, metoda končnih elementov, žerjavi, linijske konstrukcije
Objavljeno: 20.10.2015; Ogledov: 1267; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (2,58 MB)

5.
Primerjava zasnove mostnih dvigal po SIST DIN 15018 in SIST EN 13001-2 pristopu
Mario Žlender, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se nanaša na zasnovo mostnih dvigal po dveh standardnih pristopih, sedaj neustreznem SIST DIN 15018 in veljavnem SIST EN 13001-2. Glavna naloga je bila ugotovitev razlik v poteku zasnove po obeh pristopih in analitični preračun za izbrano mostno dvigalo, da vidimo kako se te razlike odražajo v izbiri komponent mostnega dvigala. Po analizi rezultatov, lahko trdimo, da prihaja do razlik, vendar te niso tako drastične, da bi lahko z gotovostjo trdili, da uporaba mostnih dvigal zasnovanih po SIST DIN 15018 pristopu ni varna. Vsekakor pa je ustreznejša in varnejša uporaba dvigal zasnovanih po SIST EN 13001-2 pristopu.
Ključne besede: žerjavi, mostna dvigala, SIST DIN 15018 pristop, SIST EN 13001-2 pristop
Objavljeno: 18.10.2013; Ogledov: 2223; Prenosov: 366
.pdf Celotno besedilo (6,62 MB)

6.
Načrtovanje in postavitev mostnega žerjava
Matjaž Hržič, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava področje mostnih žerjavov s poudarkom na mostnih konstrukcijah z upoštevanjem veljavnih evropskih standardov. V njem so podane smernice in navodila, ki projektantu pomagajo skozi ta zahtevni proces. Prikazan je preračun mostne konstrukcije pri nosilnosti 5, 16, 20 in 30 ton, v izvedbi z enim ali dvema glavnima nosilcema. Kot glavni nosilci se bodo obravnavali različni I-profili in škatlasti profili s ciljem ugotoviti kateri profil je najustreznejši pri določeni nosilnosti. V zadnjem delu je predstavljena analiza preračuna različnih tipov konstrukcij in kriteriji po katerih so izbrani določeni profili, ter sama izbira najustreznejših profilov.
Ključne besede: dvigalne naprave, mostni žerjavi, projektiranje mostne konstrukcije.
Objavljeno: 27.11.2012; Ogledov: 1432; Prenosov: 361
.pdf Celotno besedilo (5,07 MB)

7.
PRERAČUN MOSTNEGA ŽERJAVA V PODJETJU SATLER D.O.O.
Tilen Strašek, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava področje preračunov mostnih žerjavov. Začne se z kratkim uvodom, ter splošno predstavitvijo mostnih žerjavov v gospodarstvu. Osrednje poglavje diplomskega dela zajema postopek preračuna mostnega žerjava 3,2 toni, kateri bo obratoval v proizvodni hali podjetja Satler d.o.o. Preračun je razdeljen na več področij, izmed katerih sta glavni dve preračun voznega, ter dvižnega mehanizma mostnega žerjava. V zadnjem delu so predstavljena navodila za vzdrževanje, ter uporabo mostnega žerjava, nekaj besed pa je rečenih glede amortizacije, oziroma povračila stroškov mostnega žerjava.
Ključne besede: transportne naprave, dvigalne naprave, mostni žerjavi, dvižni mehanizmi, vozni mehanizmi, preračun.
Objavljeno: 14.07.2011; Ogledov: 3024; Prenosov: 644
.pdf Celotno besedilo (3,16 MB)

8.
ŠTIRI ZGIBNI MEHANIZMI PRISTANIŠKEGA ŽERJAVA Z GRABILCEM 16t / 32m
Matej Drobne, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena analiza štirizgibnega mehanizma pristaniških žerjavov z grabilcem. Dvopomolni nagibni pristaniški žerjavi se, kot samo ime že pove, največkrat uporabljajo v pristaniščih, ladjedelnicah, dokih za popravilo ladij ter v skladiščih razsutega tovora.. Glavna prednost dvopomolnih žerjavov je vodoravno gibanje, tako grabilca kot tudi razlagalne vrvenice, posledica tega pa nespremenjena dolžina vrvi med razlagalno vrvenico in grabilcem ter minimalno nihanje grabilca pri obratovanju žerjava. Diplomsko delo zajema nekaj teoretičnih osnov, o nagibnih žerjavih. Na kratko so predstavljene analitične poti za preračun kinematike štirizgibnega mehanizma, preračun sornikov, membranskih vzmeti in radialnih drsnih ležajev. V drugem delu pa je izvedena kinematična analiza štirizgibnega mehanizma in pa numerično podprt izračun posameznih sestavnih delov žerjava (sorniki, vreteno, membranska vzmet, itn.).
Ključne besede: štirizgibni mehanizem, dvopomolni pristaniški žerjavi, pogon ročice za nagibanje, kinematika nagibalnega mehanizma, sorniki, membranske vzmeti, drsni ležaji, trdnostna analiza
Objavljeno: 15.09.2009; Ogledov: 2489; Prenosov: 342
.pdf Celotno besedilo (3,98 MB)

9.
PRERAČUN JEKLENE KONSTRUKCIJE VRTLJIVEGA ŽERJAVA
Vojko Mulec, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava postopek trdnostne analize jeklene konstrukcije vrtljivega žerjava. Trdnostni izračun je izveden numerično po MKE. Izračun temelji na smernicah standarda SIST DIN 15018. Za konstrukcijo žerjava se je izdelal 3D geometrijski model v programu Pro/Engineer. Numerični model za trdnostno analizo smo izdelali v programu Abaqus, s katerim smo konstrukcijo analizirali in pridobili vse potrebne rezultate za dokazovanje ustreznosti konstrukcije. V zadnjem delu so predstavljeni vsi rezultati analize, s katerimi dokazujemo nosilnost in uporabnost konstrukcije.
Ključne besede: Jeklene konstrukcije, trdnostni izračun, metoda končnih elementov, računalniško modeliranje, žerjavi
Objavljeno: 13.07.2009; Ogledov: 3955; Prenosov: 748
.pdf Celotno besedilo (7,24 MB)

10.
Mehanska primerjalna analiza mostne konstrukcije tekalnega žerjava 25 T
1990, diplomsko delo

Ključne besede: žerjavi, metoda končnih elementov, deformacije
Objavljeno: 26.07.2007; Ogledov: 1693; Prenosov: 0

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici