| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 25
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza trga in uporabe ter načrtovanja mostnih žerjavov po standardu EN 13001
Zoran Goranović, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se navezuje na načrtovanje mostnih žerjavov po standardu SIST EN 13001. V diplomskem delu smo najprej predstavili trg žerjavov in uporabo le-teh v gospodarstvu. V vsebinskem delu smo izdelali analitični preračun dvižnega mehanizma mostnega žerjava, ki smo ga primerjali z izračunom, izdelanim v programu za načrtovanje mostnih žerjavov v programskem paketu MS Excel. Ugotovili smo, da pri konstruiranju dvižnega mehanizma mostnega žerjava ni velikih odstopanj med analitičnim preračunom ter preračunom v programskem paketu MS Excel. Prednost uporabe preračuna dvižnega mehanizma mostnega žerjava v programskem paketu MS Excel je ta, da se načrtovanje izvaja hitreje, pregledneje, hkrati pa je zagotovljena ponovljivost rezultatov.
Ključne besede: dvižna tehnika, mostni žerjav, standard EN 13001, uporabnost mostnih žerjavov, preračun mostnih žerjavov po standardu EN 13001
Objavljeno: 26.09.2019; Ogledov: 269; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (4,00 MB)

2.
Remont dvonosilčnega mostnega žerjava
Jure Cehner, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavamo remont dvonosilčnega mostnega žerjava, ki se nahaja v elektro delavnici podjetja HTZ Velenje d.o.o.. Predstavljeni so tipi mostnih žerjavov, ki se uporabljajo v težjih delovnih procesih, stanje žerjava in njegovo delovanje pred remontom, cilji remonta, delovanje frekvenčnih pretvornikov, delovanje po remontu. Opisani so glavni deli žerjava in njegovega krmiljenja, ter postopek dela.
Ključne besede: remont, mostni žerjav, frekvenčni pretvornik
Objavljeno: 07.06.2019; Ogledov: 775; Prenosov: 0

3.
Analiza in izboljšava kritičnih delov konzolnega žerjava z zgibno ročico
Aleš Jakoša, 2018, magistrsko delo

Opis: V okviru magistrske naloge so bile v programskem paketu Creo Simulate na treh kritičnih delih žerjava z zgibno ročico narejene trdnostne analize po metodi končnih elementov zaradi možnosti pojava visokih napetosti pri obratovanju. Ti deli so konzola za vitel, glavna roka in steber. Na podlagi rezultatov so bile narejene spremembe na obstoječih konstrukcijah. Rezultati trdnostne analize na izboljšanih konstrukcijah so bili boljši, saj so bila kritična mesta z visokimi napetostmi in pomiki odpravljena.
Ključne besede: žerjav, trdnostna analiza, metoda končnih elementov, Creo Simulate
Objavljeno: 20.09.2018; Ogledov: 505; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (6,83 MB)

4.
Razvoj žičnega žerjava MOZ 300
Jože Zapušek, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je zasnovati nov mobilen žični žerjav MOZ 300 podjetja Tajfun Planina d. o. o. Najprej smo pregledali dosedanje žične žerjave in preverili potrebe trga. Odločili smo se za izdelavo žičnega žerjava, ki naj bo predvsem mobilen, kompakten in primerljiv z velikim žičnim žerjavom. Poleg žerjava je bilo treba razviti tudi voziček, ki je pomemben del žičnega žerjava. V diplomi je opisana pot, po kateri smo prišli do končnega izdelka. Odločili smo se za žični žerjav MOZ 300, ki ima prilagodljivo podvozje, gibljivi priključni drog, teleskopski stolp, pregibni del stolpa, deljene sidrne bobne, tri delovne vrvi, je radijsko voden, deluje v celoti hidravlično, hidravlični agregat je gnan preko kardanske gredi traktorja. Odločili smo se tudi za univerzalni sistem, ki bo uporabljal prav tako naš univerzalni voziček VOZ 300. Da smo dosegli varnost delovanja, smo na nosilni boben vgradili disk zavoro, ki dovoljuje zdrs pri preobremenitvi. V drugem delu diplome je predstavljen preračun disk zavore in vijakov, potrebnih za pritrditev kompletne čeljusti.
Ključne besede: žični žerjav, prevoz lesa, disk zavora, univerzalni voziček
Objavljeno: 18.10.2016; Ogledov: 804; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (7,23 MB)

5.
Statični izračun in zasnova mostnega žerjava po standardu EN 13001
Toni Meklin, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava opis, zasnovo in opredelitev mostnih žerjavov, ki jih najdemo v industrijskih halah, po novem veljavnem evropskem standardu SIST EN 13001. V uvodnem poglavju so na kratko predstavljene vrste mostnih žerjavov ter glavne komponente, ki sestavljajo mostni žerjav. V nadaljevanju je pojasnjena zasnova glavnih komponent mostnega žerjava. Teoretičnemu delu sledi analitični preračun teh komponent za dvonosilčni mostni žerjav nosilnosti 60/10 ton.
Ključne besede: dvigalne naprave, mostni žerjav, standard SIST EN 13001, statični izračun, zasnova mostne konstrukcije
Objavljeno: 05.10.2016; Ogledov: 1430; Prenosov: 264
.pdf Celotno besedilo (5,63 MB)

6.
Konstruiranje priprave za montažo koles balastnega vozila goseničnega žerjava
Janko Jerič, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje problem montaže koles na balastno vozilo v podjetju ADK d.o.o. ter konstruiranje priprave kot rešitev le tega. Ker so do sedaj v podjetju za montažo koles uporabljali pripravo, s katero je bilo delo zamudno predvsem pa ni bilo povsem v skladu z varnostnimi predpisi, je bilo potrebno razviti pripravo, ki bi nudila hitrejšo in tudi varnejšo montažo koles na balastno vozilo. Zadovoljitev teh potreb smo zagotovili z napravo, ki v treh točkah objema kolo s silo, ki jo ustvari sama teža kolesa.
Ključne besede: gosenični žerjav, balastno vozilo, montaža koles, priprava, konstruiranje
Objavljeno: 28.09.2016; Ogledov: 671; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (4,95 MB)

7.
Analiza statičnega izračuna za kontejnerski portalni žerjav 37 t x (19,4/40,0/20,3) m
Gregor Tumpej, 2016, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obsega analizo statičnega izračuna kontejnerskega portalnega žerjava nosilnosti 37 ton, ki služi za prekladanje kontejnerjev v železniškem logističnem terminalu. Glavni cilj dela je uskladiti določene segmente statičnega izračuna z novimi prevzetimi harmoniziranimi evropskimi standardi SIST EN, ki so bili sprejeti s strani CEN-a in Evrokodom. Zajeti so pregled področja žerjavogradnje in njenih trendov, standardov, analiza vhodnih podatkov statičnega izračuna, analiza pomembnejših konstrukcijskih detajlov, preračun izbranih vijačnih zvez, rešitve proti vibriranju okroglih cevnih profilov zaradi vetra s pomočjo numerične simulacije, stabilnost žerjava ter pregled varnostnih zahtev.
Ključne besede: kontejnerski portalni žerjav, statični izračun, standard SIST EN 13001, numerična simulacija
Objavljeno: 15.09.2016; Ogledov: 914; Prenosov: 195
.pdf Celotno besedilo (5,10 MB)

8.
Načrtovanje hidravličnega cevnega omrežja na pomorskih žerjavih
Alen Benko, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen preračun izgub tlaka na hidravličnem cevnem omrežju pomorskega žerjava in načrtovanje hidravličnega cevnega omrežja, glede na potrebe po zmanjšanju izgub. Začetna poglavja podajajo krajše opise žerjavov ter analizo pomorskega žerjava podjetja Palfinger MARINE d.o.o.. Ta poglavja služijo kot smernice za poznejše vsebinsko delo, kjer je podrobneje prikazan preračun izgub tlaka v vsakem posameznem cevnem vodu ter primerjava izračunov z meritvami, ki so bile izvedene na žerjavu. V zadnjem delu je predstavljeno načrtovanje hidravličnega cevnega omrežja ter praktične rešitve.
Ključne besede: pomorski žerjav, hidravlično cevno omrežje, tlačne izgube
Objavljeno: 06.06.2016; Ogledov: 709; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (1,57 MB)

9.
Analiza procesa proizvodnje oporne ročice avtodvigala
Alen Emeršič, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno podjetje ADK d.o.o., kjer sem opravljal strokovno-študentsko prakso. Podjetje se med drugim ukvarja z izdelavo opornih ročic, ki se uporabljajo predvsem za mobilna avtodvigala. Izdelek se v največji meri izvaža v tujino, ker Slovenija ne pozna tako velikega trga. Predvsem me je zanimal postopek proizvodnje in problem pri izdelavi le-te. Namen diplomskega dela je predvsem opredeliti celotno proizvodnjo oporne ročice, medtem ko je cilj ugotoviti izboljšave pri izdelavi le-te.
Ključne besede: avtodvigalo, mobilni žerjav, analiza, oporna ročica, varjenje
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 1347; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (3,27 MB)

10.
Razvoj majhne žerjavne roke za video kamero
Boštjan Verdnik, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisan potek razvoja žerjavne roke, ki se uporablja za video produkcijo. Za konstruiranje in modeliranje žerjava smo uporabili program Solidworks. Osnovo konstrukcije smo vzeli iz obstoječih žerjavov na trgu in jo prilagodili. Pokazati smo želeli, da je mogoče z preprostimi postopki izdelave, izdelati cenovno ugoden žerjav za kamere. Preverili smo gibanje in delovanje žerjava v simulacijskem okolju. Preverili smo tudi nosilnost žerjava z metodo končnih elementov. Žerjav se je fizično izdelal. Na podlagi vseh stroškov smo določili prodajno ceno. Za konec pa smo poiskali še predloge, kako prodreti na trg z našim izdelkom.
Ključne besede: žerjav, žerjavna roka, razvoj, kamera, modeliranje, Solidworks, metoda končnih elementov (MKE), Abaqus, numerični preračun, lastna cena, stroški.
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 652; Prenosov: 73
.pdf Celotno besedilo (2,57 MB)

Iskanje izvedeno v 0.35 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici