| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 18
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Značilnosti krojev ženskih oblačil za sezono pomlad/poletje 2015
Slavica Zorko, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega raziskovanje značilnosti krojev ženskih oblačil za sezono pomlad/poletje 2015 in opisuje modo ter estetiko oblačenja z vidika različnih pogledov. Na osnovi fotografij modelov oblačil različnih modnih oblikovalcev so prikazani in analizirani trendi ženskih oblačil za sezono pomlad/poletje 2015. Za analizirana oblačila so izdelane konstrukcijske skice in opisi modelov. Kot rezultat diplomskega dela so podane značilnosti krojev oblačil izbranih modelov in njihovo modeliranje.
Ključne besede: moda, ženska oblačila, konstrukcijske skice, temeljni kroj, modeliranje krojev
Objavljeno v DKUM: 21.03.2016; Ogledov: 1193; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (5,12 MB)

2.
Edvardijanski korzet
Sanja Tušak, 2015, diplomsko delo

Opis: Kulturni fenomen, ki ljudem daje veliko užitkov, včasih odvzame svobodo in nas razveseljuje ali kdaj razočara, imenujejo z eno besedo moda. S pomočjo mode lahko razberemo družbene spremembe, novosti in določeno časovno obdobje. Diplomsko delo temelji na proučevanju mode edvardijanskega obdobja in opisuje korzete od njegovega nastanka do danes ter njegovo prisotnost med različnimi dejavnostmi. Ravno iz tega izhaja praktični del diplomskega dela, v katerem je predstavljen model korzeta tako imenovani edvardijanski korzet. Korzet je konstruiran na temeljnem kroju ženske obleke in z nadaljnjim modeliranjem ustvarimo željen kroj modela. Rezultat tega je realizacija korzeta kot končni izdelek, celoten, podroben opis pa vsebuje besedilo z dodanimi fotografijami.
Ključne besede: ženska oblačila, korzeti, konstruiranje in modeliranje, edvardijansko obdobje
Objavljeno v DKUM: 14.12.2015; Ogledov: 885; Prenosov: 111
.pdf Celotno besedilo (2,75 MB)

3.
Konstruiranje kolekcije ženskih koktajl oblek
Nataša Recko, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega podroben pregled koktajl oblek, njen nastanek in v kakšnih oblikah se je pojavljala čez desetletja prejšnjega stoletja. Podrobneje smo preučili linije koktajl oblek in se osredotočili na vrste primernih tekstilij za njihovo izdelavo, saj le tako lahko koktajl obleka deluje prefinjeno in elegantno. Na podlagi inspiracije, ki nam je bila arhitektura mesta Budimpešte, smo oblikovali manjšo kolekcijo koktajl ženskih oblek, ki je predstavljena z modnimi in konstrukcijskimi skicami. Za tri izbrane modele smo konstruirali temeljna kroja na podlagi telesnih mer testnih oseb in jih modelirali v kroje koktajl oblek. Rezultat dela so trije sešiti modeli koktajl oblek, ki so predstavljeni z vidika inspiracije za njihov nastanek, konstrukcije in modeliranja krojev ter uporabljenih materialov za koktajl obleke.
Ključne besede: ženska oblačila, koktajl obleka, konstruiranje in modeliranje krojev, telesne mere, tekstilni materiali
Objavljeno v DKUM: 20.10.2015; Ogledov: 1320; Prenosov: 146
.pdf Celotno besedilo (5,49 MB)

4.
MODELIRANJE IN IZDELAVA KOSTUMOV
Tjaša Frumen, 2012, diplomsko delo

Opis: Kostum je oblačilo, ki ga lahko nosi igralec v filmu, gledališki predstavi. Lahko je oblačilo za maškarado ali parado. Kostum opisuje ustvarjen lik, velikokrat z drugačno osebnostjo od človeka, ki ga nosi, a če se človek v kostumu dobro počuti, lik v njem oživi. Diplomsko delo se osredotoča na analizo, interpretacijo in prototipiranje kostumov risanih junakov Tima Burtona. Rezultati dela so trije kostumi, za katere je bilo izvedeno modeliranje krojev na podlagi razgrajenih idejnih skic s konstrukcijskimi skicami posameznih delov kostumov. Temeljni kroji za modeliranje kostumov so konstruirani na podlagi telesnih mer osebe, ki je kostume likov poosebila. Pri tem so upoštevani dodatki za udobje z vidika modela kostuma in uporabljene tekstilije za njegovo izdelavo. Pričujoče diplomsko delo podaja, da je za razvoj ustreznega prototipa kostuma potrebno posvetiti pozornost analizi lika, dobremu kroju, ustreznemu materialu in tehnološkim zahtevam za njegovo izdelavo.
Ključne besede: Ženska oblačila, kostum, konstruiranje in modeliranje kroja, konstrukcijske mere, prototipiranje
Objavljeno v DKUM: 15.11.2012; Ogledov: 2205; Prenosov: 216
.pdf Celotno besedilo (5,93 MB)

5.
RAZVOJ 3D PROTOTIPOV ŽENSKIH OBLAČIL
Tanja Pilar, 2012, magistrsko delo

Opis: Oblačilna industrija je danes usmerjena v zniževanje razvojnih stroškov in skrajšanje časovne komponente razvoja prototipa oblačil. Pri tem je računalniško podprto prototipiranje oblačil pomemben proces, ki bo v prihodnosti v veliki meri nadomestil klasični oz. konvencionalni postopek razvoja prototipa oblačila. Cilj magistrske naloge je bil razviti in analizirati uspešnost razvoja 3D prototipov ženskih kril in jop, izdelanih s sodobnimi računalniškimi tehnologijami, in ga primerjati s klasičnim procesom prototipiranja oblačil. Izhodišče raziskovanja je temeljilo na sledečih hipotezah: (1) virtualni proces razvoja 3D prototipov oblačil lahko v celoti nadomesti konvencionalni proces prototipiranja; (2) vrste in lastnosti materiala imajo pomembno vlogo pri virtualnem prototipiranju oblačil in (3) parametrični model telesa je primeren za 3D prototipiranje oblačil ne glede na obliko telesa. V ta namen smo najprej izvedli proces konvencionalnega razvoja prototipa ženskega oblačila, ki vsebuje sledeče faze: konstrukcija in modeliranje modelov, krojenje, fiksiranje; temu sledita fazi šivanja in likanja. Na koncu je bilo izvedeno pomerjanje na virtualnem manekenu in popravljanje krojnih delov. Na drugi strani so bili enaki računalniško modelirani krojni deli oblačila uporabljeni v procesu računalniškega razvoja prototipov oblačil, kjer je celoten razvoj prototipa potekal v virtualnem okolju: tridimenzionalno zajemanje telesnih mer, priprava parametričnega modela telesa, priprava podatkov za računalniški zapis lastnosti tekstilij, definiranje šivov in položajev krojnih delov ter simulacija prileganja oblačila k telesu. Na koncu je bila izvedena primerjava prileganja oblačila k telesu med konvencionalnim in računalniško podprtim prototipiranjem oblačil, in sicer: (a) prileganje 3D prototipov oblačil na virtualnem parametričnem telesu glede na parametre materiala in (b) prileganje prototipa oblačila realnemu, parametričnemu in skeniranemu telesu. Rezultati raziskave kažejo, da je za uspešen proces virtualnega prototipiranja oblačil potrebno upoštevanje lastnosti tekstilij in dobro poznavanje parametrov tekstilij, ki se določijo posameznim krojnim delom oblačila. Nadalje rezultati raziskave potrjujejo, da pri računalniškem prototipiranju 3D prototipov oblačil ne zadostuje samo parametrični model telesa, saj z njim ni mogoče doseči oblike postave dejanske osebe in s tem dejanskega prileganja oblačila k telesu. Virtualno prototipiranje oblačil danes še ne more v popolnosti nadomestiti konvencionalnega prototipiranja, ker je še veliko nerešenih tehničnih vprašanj pri sami simulaciji, ki so povezana s slojenjem tekstilij, oblikami postav in predstavitvijo človeškega telesa v virtualnem okolju, materialnimi lastnostmi tekstilij in pripravljalnimi postopki same simulacije. Brez dvoma pa ima virtualno 3D prototipiranje tudi na področju izdelave prototipov oblačil velik potencial za sodobne oblikovalce in proizvajalce oblačil.
Ključne besede: 3D prototipiranje, ženska oblačila, prileganje oblačila, mehanske lastnosti tekstilij
Objavljeno v DKUM: 29.03.2012; Ogledov: 2369; Prenosov: 211
.pdf Celotno besedilo (7,11 MB)

6.
IZDELAVA MULTIFUNKCIONALNIH OBLAČIL ZA POSLOVNE ŽENSKE
Barbara Franjić, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem prikazala pripravo in izdelavo kolekcije oblačil, namenjene trem poslovnim ženskam. Kolekcija je sestavljena iz 25 različnih modelov, ki se med seboj kombinirajo glede na različne priložnosti. Za izbrane modele je bila izdelana tehnološka dokumentacija, ki obsega, tehnološki opis, plan tehnološkega procesa šivanja in plane montaže. Izdelani kosi oblačil so opisani z vidika multifunkcionalne značilnosti v različnih okoljih v katerih se gibljejo poslovne ženske. Poudarek je bil na tem, da se isti kos oblačila lahko pojavi v različnih priložnostih vendar s pravilnim dopolnjevanjem le-teh. Pri tem smo upoštevali modne dodatke in ustrezno izbran nov kos oblačila (npt:. Klasične črne hlače uporabimo v gledališču za svečano priložnost, te hlače pa uporabimo še za druženje na zabavi kombinirane z lahkotnim topom) Z rezultati smo pokazali na pomen multifunkcionalnega oblačenja poslovnih žensk, ki se lahko ustrezno uredijo in tako prilagodijo različnim situacijam skozi delovni dan.
Ključne besede: ženska oblačila, konstrukcijski opis, tehnološki postopki
Objavljeno v DKUM: 02.11.2010; Ogledov: 2497; Prenosov: 191
.pdf Celotno besedilo (5,75 MB)

7.
MODELIRANJE EKOLOŠKO PRIJAZNIH IZDELKOV IZ KONOPLJENEGA MATERIALA
Klavdija Jus, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen naravno obnovljiv material iz vlaken industrijske konoplje ter možnosti izdelave različnih tekstilnih izdelkov. V teoretičnem delu so podane najpomembnejše strukturne karakteristike konopljenih vlaken, ki pogojujejo njihove specifične lastnosti. Zaradi visoke trdnosti konopljinih vlaken se materiali v največji meri uporabljajo za tehnične namene, ostale lastnosti, pa omogočajo uporabo konopljinih vlaken tudi za izdelavo tekstilnih izdelkov. V praktičnem delu so predstavljeni izdelani tekstilni izdelki z ustreznimi skicami, opisi, temeljnimi kroji, modeliranimi kroji in krojnimi deli s dodatki za šive. Iz tkanine surovinskega sestava sto odstotkov konopljena vlakna sem oblikovala in izdelala različne vrste gornjih oblačil in modnih dodatkov.
Ključne besede: konopljena vlakna, temeljni kroji, konstrukcija, modeliranje, ženska oblačila in dodatki
Objavljeno v DKUM: 11.10.2010; Ogledov: 2052; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (5,45 MB)

8.
Modeliranje in izdelava kostumov za premiero filma "Vinopiri" : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Suzana Rengeo, 2008, diplomsko delo

Ključne besede: konstrukcija oblačil, ženska oblačila, modeliranje oblačil, tehnološki postopki
Objavljeno v DKUM: 04.02.2009; Ogledov: 2586; Prenosov: 331  (1 glas)
.pdf Celotno besedilo (2,74 MB)

9.
Ugotavljanje izgub in racionalizacija del pri proizvodnji ženskih oblačil v DP Mura
1991, diplomsko delo

Ključne besede: konfekcija, ženska oblačila, ergonomija
Objavljeno v DKUM: 26.07.2007; Ogledov: 1880; Prenosov: 0

10.
Primerjanje gradirnih postopkov v tovarni Mura in po principih antropometrije
1991, diplomsko delo

Ključne besede: D5, ženska oblačila, antropometrija, konfekcija, priprava proizvodnje, gradiranje
Objavljeno v DKUM: 26.07.2007; Ogledov: 1909; Prenosov: 0

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici