| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
PRAVNI VIDIKI PREVOZA IZREDNIH POŠILJK PO ŽELEZNICI
Mateja Bukovec, 2009, diplomsko delo

Opis: Železniški prevoz je mlajša prometna panoga, ki se je začela razvijati po iznajdbi parnega stroja v 19. stoletju in je hkrati pomembna transportna panoga v prometnem sistemu vsake posamezne države in je z vidika kakovosti transporta dokaj dobro organizirana. Železniški prevoz lahko glede na njegovo varnost štejemo med razmeroma varen prevoz. Kar pa se tiče prevoza tovora se pri prevozu večjih količin in na daljših razdaljah, železniški prevoz šteje za zelo ekonomičen in hiter prevoz blaga, kar je velika prednost pred drugimi prometnimi panogami. Pozitivni dejavnik železniškega prometa je velika zanesljivost, ki jo zagotavlja dobro poslovanje podjetja in razmeroma gosto omrežje Slovenskih železnic. V prometu je najvažnejše upoštevanje norm in prometnih predpisov ter pravilnikov, ki so temeljnega pomena za dobro in racionalno delovanje Slovenskih železnic. Predstavljeni in precizirani so najvažnejši pojmi v železniškem prometu, železniškem pravu, mednarodni in slovenski pravni viri prevoza izrednih pošiljk, opisane in analizirane pa so temeljne značilnosti pogodbe prevoza izrednih pošiljk po železnici ter odgovornosti, pravice in obveznosti pogodbenih strank iz pogodbe o prevozu izrednih pošiljk. Na osnovi pridobljenih rezultatov so predstavljena najpomembnejša spoznanja, ki so plod te diplomske naloge.
Ključne besede: železniški promet, železniško pravo, pravni viri, izredne pošiljke, pravni odnosi, obveznosti, odgovornosti, pravice
Objavljeno: 07.12.2009; Ogledov: 2373; Prenosov: 198
.pdf Celotno besedilo (1,19 MB)

3.
SLOVENSKI IN MEDNARODNI PRAVNI VIRI V FUNKCIJI UREJANJA KVALITETNIH ODNOSOV MED PRAVNIMI SUBJEKTI V ŽELEZNIŠKEM PROMETU
Boštjan Glodež, 2011, diplomsko delo

Opis: Železniški promet predstavlja enega najpomembnejših dejavnikov prevoza v notranjem in mednarodnem prometu, tako z vidika varnosti, kot tudi z vidika ekonomičnosti, hitrosti in zanesljivosti. Zato so še toliko bolj potrebni ustrezni slovenski in mednarodni pravni viri, ki urejajo pogodbene odnose med strankami, ki sodelujejo v železniškem prevozu. V diplomskem delu so predstavljeni slovenski in mednarodni pravni viri v železniškem prometu, opredeljene so temeljne značilnosti pogodbe o prevozu tovora po železnici, iz katere izhajajo obveznosti, pravice in odgovornosti, s katerimi urejamo odnose med pravnimi subjekti v železniškem prometu. Na osnovi pridobljenih spoznaj je na koncu podan predlog ukrepov za afirmacijo železniškega prava v Sloveniji.
Ključne besede: transport, železniški promet, železniško pravo, pravni viri, pravni odnosi
Objavljeno: 17.10.2011; Ogledov: 1717; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (964,85 KB)

4.
VLOGA SLOVENSKIH IN MEDNARODNIH PRAVNIH VIROV V ŽELEZNIŠKEM PROMETU
Peter Bukovec, 2012, diplomsko delo

Opis: Železniški transport je voden način kopenskega transporta, namenjenega za vlake, ki prevažajo tako potnike kot tovor. Je ena izmed mlajših prometnih panog, ki se je začela razvijati po iznajdbi parnega stroja v 19. stoletju. Za uradni začetek železnice v Sloveniji pa velja 2. junij 1846, ko je bila odprta železniška proga Gradec-Celje in je takrat prvič zapeljal vlak po slovenskih tleh. Čeprav je železniški prevoz mlajša prometna panoga je bistvenega pomena prometnega sistema vsake posamezne države, ter je z vidika kakovosti in učinkovitosti transporta dokaj dobro organizirana. Ima pa železniški promet dovolj pomembno prednost, če ekologije niti ne omenjamo na področju varnosti. Med pozitivne dejavnike železniškega prometa uvrščamo prav tako veliko zanesljivost, ki zagotavlja dobro poslovanje podjetja in razmeroma gosto omrežje Slovenskih železnic. Železniški promet je voden in poteka na osnovi postavljenih pravnih virov, na podlagi katerih poteka proces dela pri prevoz tovora kakor tudi potnikov. V domačem prometu se praviloma uporabljajo domači slovenski pravni viri in v mednarodnem prometu mednarodni pravni viri. V prometu je najvažnejše upoštevanje domačih norm in prometnih predpisov ter pravilnikov, ki so temeljnega pomena za dobro in racionalno delovanje Slovenskih železnic, na mednarodni ravni pa upoštevanje mednarodnih predpisov, ter pravilnikov.
Ključne besede: transport, železniški promet, tovorni promet, železniško pravo, pravni viri, pravni odnosi, zakon
Objavljeno: 24.02.2012; Ogledov: 1338; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (471,74 KB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici