| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Pregled vidnejših besedil v razdobjih literarnozgodovinskega razvoja sodobne slovenske mladinske fantastične pripovedi
Gregor Artnik, 2012, izvirni znanstveni članek

Opis: Članek obravnava sodobno slovensko fantastično pripoved in njen razvojni lok od tridesetih let prejšnjega stoletja do prvega desetletja tega tisočletja. Namen raziskave je ne le izboljšati preglednost na področju tovrstnih besedil, ampak predstaviti tudi literarnozgodovinske poglede v zvezi s klasifikacijo in nastankom klasičnih fantastičnih, fantazijskih ter znanstvenofantastičnih pripovedi za mladino na naših tleh.
Ključne besede: fantazijska pripoved, fantastična književnost, žanrski sinkretizem, slovenska mladinska književnost, literarne študije
Objavljeno: 22.09.2017; Ogledov: 444; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (179,52 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
ŽANRSKI VZORCI V ROMANIH VLADIMIRJA P. ŠTEFANECA
Denis Škofič, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu Žanrski vzorci v romanih Vladimirja P. Štefaneca smo se ukvarjali z analizo žanrskih vzorcev v avtorjevih šestih romanih: Morje novih obal, Sprehajalec z nočnih ulic, Viktor Jelen, sanjač, Republika jutranje rose, Odličen dan za atentat in 66, 3 m2. Pod pojmom literarni žanr smo razumeli, da ga sestavljajo dela, ki imajo določene skupne ali samo njim lastne značilnosti; žanrski vzorec pa kot trdno ogrodje ali shemo, ki določa nek specifičen žanr. Izhajali smo tudi iz opredelitve romana, ki pravi, da je njegova edina stalnica sinkretizem, pri čemer smo v našem delu vso pozornost posvečali žanrskemu sinkretizmu, ki znotraj enega romanesknega besedila prepleta in povezuje različne romaneskne žanre. Izhajali smo tudi iz dihotomne delitve književnosti, na elitno in trivialno, ter navezave na postmodernizem, ki je izenačil status visoke in trivialne literature, ter podmene, da je sodobni slovenski roman modificirani tradicionalni roman, ki se zgleduje po tradicionalnem romanu, njegov model pa modificirajo različne post/modernistične preobrazbe, najbolj pa žanrski sinkretizem. Raziskava je potrdila našo predpostavko, da Štefanec v svojih romanih znotraj vsakega posameznega romana združuje več različnih žanrskih vzorcev, in sicer: klasične detektivke, kriminalke/zločinskega romana iz perspektive žrtve, kriminalke/zločinskega romana iz perspektive storilca, kriminalnega romana, ki združuje tako zločinski roman iz perspektive žrtve kakor zločinski roman iz perspektive storilca, fantastike in znanstvene fantastike, künstlerromana ali romana o umetniku, psihološkega romana, zgodovinskega romana, vojnega romana, filozofskega romana in družinskega romana. Potrdili smo tudi, da se avtor nekaterih žanrskih vzorcev drži dosledno, nekaterih pa ne. Edina predpostavka, ki smo jo ovrgli, pa je bila, da se avtor pri vseh romanih navezuje na žanr kriminalnega romana, saj se je izkazalo, da ta vzorec ni prisoten v romanu Republika jutranje rose.
Ključne besede: Vladimir P. Štefanec, žanr, žanrski vzorec, žanrski sinkretizem, visoka in trivialna literatura, postmodernizem, modificirani tradicionalni roman, klasična detektivka, kriminalka/zločinski roman iz perspektive žrtve, kriminalka/zločinski roman iz perspektive storilca, kriminalni roman, ki združuje tako zločinski roman iz perspektive žrtve kakor zločinski roman iz perspektive storilca, fantastika, znanstvena fantastika, roman o umetniku, psihološki roman, zgodovinski roman, vojni roman, filozofski roman in družinski roman
Objavljeno: 16.09.2016; Ogledov: 1043; Prenosov: 128
.pdf Celotno besedilo (2,22 MB)

3.
Žanrski sinkretizem v romanu Ljubezen, fantazija Assie Djebar
Sara Mičev, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga analizira žanrski sinkretizem v romanu Ljubezen, fantazija alžirske pisateljice Assie Djebar. Gre za poseben roman, ki bralca popelje skozi dva zgodovinsko pomembna dogodka za Alžirijo, vendar brez obsojanja pisateljice, ki ohranja subtilnost, medtem ko izraža svoje mnenje o posledicah vojnih spopadov. Med dokumentarno popisovanje resničnih dogodkov iz bližnje in daljne preteklosti vključuje drobce iz svojega življenja z liričnimi vložki, ki vsebujejo razmislek o različnih tematikah: posledicah vojne, njeni osebni bitki, molku žensk in njihovi nesvobodi. Proti koncu romana plete snov iz svojega življenja z zgodbami žensk, ki ji poročajo o dogajanju med osvobodilno vojno. Ves čas je prisotna problematika njenega dvojnega življenja med Alžirijo in Francijo, ki jo rešuje s citati iz različnih virov. Na ta način uresniči svojo idejo o ženski, ki bo končno lahko spregovorila in bo del zgodovinskega pričevanja. Skozi roman se izkaže, da pisateljica hkrati uresničuje tudi idejo o svoji lastni osvoboditvi. Tako se začnejo prepletati zgodbe različnih virov z drobci njenega življenja in čustvenega odzivanja na opisane dogodke. Mešati se začnejo različne snovi, teme in motivi, perspektive in viri, saj se avtorica poistoveti z vsemi zgodbami, ki jih bere ali posluša. Viri, ki jih je izbrala, niso naključni, v ospredju so citati iz virov, ki so ji v pomoč pri uresničevanju ideje romana in razrešitvi njene osebne bitke. Avtorica z željo, da pove vse, kar želi, ustvari netipično zgodbo in ne podreja svoje zgodbe žanrskim določilom, da bi si pridobila dodatnega bralca. Da bi vključila vse vire, ki so ostali zamolčani, vpelje različne žanre, ki se med seboj tesno prepletajo. Mejo med njimi zabriše medbesedilno navezovanje v obliki citatov iz različnih virov: pisem vojakov, poročil, dnevnikov, avtobiografij, spominov, literarnih del, verskih del itd. Mešanje zgodovinskega, dokumentarnega in avtobiografskega žanra s polliterarnimi žanri, kot sta literarni portret in reportaža, zajema še novinarske žanre, kot so intervjuji in pogovori z ženskami, ki ji pripovedujejo o dogajanjih med osvobodilno vojno in jih avtorica uporabi pri grajenju svojega romana.
Ključne besede: Assia Djebar, spomini, dvojno življenje, literarni žanri, polliterarni žanri, žanrski sinkretizem.
Objavljeno: 16.09.2016; Ogledov: 780; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

4.
ELEMENTI GROZLJIVEGA V SLOVENSKI SODOBNI MLADINSKI PROZI
Katarina Fink, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu z naslovom Elementi grozljivega v sodobni slovenski mladinski prozi je obravnavan pojem grozljivega in značilnosti čustvenega odzivanja bralcev na grozljivo fikcijo. Elementi grozljivega se pojavljajo v številnih delih sodobne slovenske mladinske proze, tako da se v njih pojavljajo kot fragmenti oz. drobci ali relativno krajši odseki, vendar pa je osnovna perspektiva naravnana k čemu drugemu. Ta dela tvorijo podobo skupnih (žanrskih) značilnosti in lastnosti; predvsem se v ospredje izražajo: boj dobro—zlo; polariziranje književnih oseb; določljiva meja med resničnim in domišljijskim oz. umišljenim z vidika izkušnje bralca; vidik čustvenega odzivanja kot kognitivna pojavnost, ki temelji na narativnem postopku podajanja fiktivnosti; pravljičnost pripovednih besedil. Metodologija diplomskega dela temelji predvsem na teoretičnem delu z različnimi viri tuje strokovne literature. Težišče naloge predstavlja deskriptivna metoda, s katero se opišejo osnovni pojmi: grozljivost, žanr, grozljiva literatura, grozljiva fikcija. Z zgodovinsko metodo bo preučen pojem gotskega romana in njegov vpliv na razvoj sodobnih grozljivih romanov. Na osnovi ugotovljenega se prvine grozljivega v obravnavanih besedilih opredeljujejo kot sestavine značilnosti fantastičnih in pravljičnih besedil v potencialni večžanrski pripadnosti samih besedil. Grozljiva fikcija s čustvom groze vpliva na bralca. Narativno strukturirane grozljive zgodbe zbujajo željo po védenju o nečem, kar ne obstaja. Radovednost, ki je prisotna skozi celoten potek zgodbe, je kognitivne narave.
Ključne besede: Elementi grozljivega, žanrski sinkretizem, gotski roman, paradoks grozljive fikcije, Vidmar J., Muck D., Novak B., Čater D., Zupan D.
Objavljeno: 06.01.2010; Ogledov: 2505; Prenosov: 466
.pdf Celotno besedilo (1,75 MB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici