| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Nova železniška postaja Žalec
Žan Artelj, 2019, magistrsko delo

Opis: Tema magistrske naloge se nanaša na enega izmed večjih problemov naše države v zadnjih letih, in sicer železniško infrastrukturo. Natančneje se naloga osredotoča na železniško postajo Žalec in njeno popolno preureditev v kvalitetnejši in uporabnejši prostor – tako za prebivalce kot tudi železniški promet. Območje obdelave se nahaja na robu mesta Žalec, nedaleč od osrednje mestne ulice, kjer so locirani pomembnejši objekti ter turistične znamenitosti mesta. Površina v velikosti 2,5 ha ustvarja mestni rob, ki loči obstoječe grajeno tkivo od relativno novega industrijskega dela Žalca, ki v zadnjih letih cveti in se vztrajno širi, kar povzroča odmik od identitete prostora in ustvarja nejasen prehod med mestom in industrijo. Glavno vprašanje za to območje je, kako ga osmisliti ter ohraniti jasno ločnico med mestom in industrijo ter kako njegovo infrastrukturno nadgraditi za prihodnost in to tako, da imajo od tega največ koristi prebivalci Žalca in turisti. Urbanističen pogled magistrske naloge spoštuje zgodovinski vpliv železnice na mesto in njegov razvoj ter strmi k revitalizaciji prostora, ki bi bil varnejši in uporabnejši za prebivalce Žalca in širše občane ter turiste. Arhitekturni pogled magistrske naloge pa strmi k realizaciji novih objektov na območju, ki bi mestu doprinesli vizijo za prihodnost in ustvarili kvalitetno infrastrukturo za živeče v občini Žalec ter razvoj nadaljnjega turizma. Osnovni cilj je ustvariti revitalizirano območje z novimi vsebinami, ki bi Žalcu omogočale stopiti v prihodnost in ustvariti javno oazo za prebivalce in obiskovalce mesta.
Ključne besede: arhitektura, urbanizem, revitalizacija, železnica, Žalec
Objavljeno: 26.06.2019; Ogledov: 574; Prenosov: 135
.pdf Celotno besedilo (157,28 MB)

2.
Evropski teden mobilnosti 2017 v žalcu
Darko Đekić, 2017, magistrsko delo/naloga

Opis: Evropski teden mobilnosti 2017 v Žalcu Zadovoljevanje potreb vseh ljudi po mobilnosti in obenem zmanjševanje prometa predstavljata osnovne težave trajnostne mobilnosti v današnjem času. S povečevanjem prometa se posledično onesnažuje okolje, proizvajajo emisije toplogrednih plinov in povečuje poraba energije. Zato je kampanja izvajanja Evropskega tedna mobilnosti s celotnega sveta dokazala, da je mogoče zmanjšati prometne površine namenjene avtomobilom, ne da bi s tem povečali gostoto prometa na bližnjih ulicah. S cilji in namenom Evropskega tedna mobilnosti bomo v magistrski nalogi pobližje predstavili njegov osnovni namen, komu je namenjen in način, kako se izvaja. Podrobno bomo predstavili tudi letošnjo temo in se ji skozi nalogo poskušali čim bolj približati. S tem namenom bomo tudi nadaljevali in na osnovi primerov dobre prakse predstavili aktivnosti, ki jih izvajajo skozi Evropski teden mobilnosti. Glede na aktivnosti iz študije primerov bomo izvedli načrt izvajanja Evropskega tedna mobilnosti za izbrano mesto. Podali bomo tudi predloge, na osnovi katerih bodo v obravnavani občini načrtovali izvedbo aktivnosti. Predloge bomo podali na dveh nivojih in jih v diskusiji podrobno pokomentirali.
Ključne besede: Evropski teden mobilnosti, trajnostna mobilnost, Žalec 2017, študija primera, aktivnosti evropskega tedna mobilnost
Objavljeno: 03.08.2018; Ogledov: 652; Prenosov: 43
.pdf Celotno besedilo (1,86 MB)

3.
Umestitev fontane "Zeleno zlato" v turistično ponudbo Spodnje Savinjske doline
Pavel Virant, 2017, diplomsko delo

Opis: Turizem v zadnjem času in v globalnem merilu postaja vse pomembnejša gospodarska panoga, prav zaradi tega Slovenija kot turistična država želi ponuditi turistu kakovostno in raznoliko turistično ponudbo. Naravne ter kulturne lepote je potrebno negovati in razvijati skladno z lokalno marketinško zgodbo. Mesta poskušajo najti nove izdelke in storitve, ki bodo za turista zanimive. To je naredila Spodnja Savinjska dolina z ekstravagantno idejo o Fontani piva Zeleno zlato, ki se je uresničila v jeseni 2016. Diplomski projekt se v teoretičnem delu osredotoča na opredelitev definicije turista, turizma, turističnega izdelka ter vpliva turizma na gospodarstvo, v empiričnem delu pa na obstoječo turistično ponudbo Spodnje Savinjske doline ter turistične izdelke znamke Zeleno zlato. Z izvedeno anketo smo ugotavljali koliko anketiranci poznajo obstoječo turistično ponudbo v Spodnji Savinjski dolini, kakšno pomembnost pripisujejo vlaganju v turizem v prihodnosti in kakšen vpliv menijo, da ima fontana Zeleno zlato na turizem. Pri obdelavi ankete smo prišli do ugotovitev, da je fontana Zeleno zlato najbolj poznan turistični izdelek v Spodnji Savinjski dolini. Večina anketirancev je mnenja, da je vlaganje sredstev v turizem pomembno in da je fontana Zeleno zlato pozitivno vplivala na dosedanji turizem v Spodnji Savinjski dolini.
Ključne besede: turizem, fontana piv Zeleno zlato, Spodnja Savinjska dolina, Žalec
Objavljeno: 15.12.2017; Ogledov: 684; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (1,55 MB)

4.
SPODBUJANJE RAZVOJA TURIZMA V OBČINI ŽALEC
Ana Ribič, 2016, diplomsko delo

Opis: Turizem je ena najpomembnejših in najhitreje rastočih gospodarskih panog. Močno je vpet v družbeno in ekonomsko okolje, saj je tesno povezan z vsemi dejavnostmi sodobnega človeka. V uvodu diplomskega dela sem opredelila turizem, vplive turizma na nacionalno gospodarstvo, družbo in naravno okolje ter sodobne trende in napovedi za turizem z namenom, da poudarim razloge, zaradi katerih država posega na področje turizma in ga opredeljuje kot strateško gospodarsko panogo. V drugem delu sem predstavila kratek pregled razvoja slovenskega turizma, Zakon o spodbujanju razvoja turizma, organiziranost slovenskega turizma in deležnike, ki sodelujejo pri strateškem načrtovanju slovenskega turizma. V tretjem delu sem se osredotočila na vlogo občin pri spodbujanju razvoja turizma, v zadnjih dveh poglavjih pa sem predstavila, kako v Občini Žalec razvijajo turizem.
Ključne besede: Zakon o spodbujanju razvoja turizma, načrtovanje turizma, organiziranost turizma, Občina Žalec, javni interes, javni zavod
Objavljeno: 18.11.2016; Ogledov: 837; Prenosov: 104
.pdf Celotno besedilo (769,98 KB)

5.
Zadovoljstvo pacientov z zdravstvom v Občini Žalec
Suzana Butinar, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili zdravstveno dejavnost v Občini Žalec. Predvsem smo se osredotočili na kakovost zdravstvenih storitev, organiziranost zdravstva in na zadovoljstvo pacientov z zdravstvenimi storitvami v Občini Žalec. Metode. Uporabljena je bila kvalitativna metodologija raziskovanja. V raziskavi je sodelovalo 40 anketirancev (pacientov), ki so obiskali zdravnika v določenem zdravstvenem domu v Občini Žalec. Anketni vprašalnik je vseboval 39 vprašanj zaprtega tipa in eno vprašanje delno odprtega tipa. Uporabljena je bila petstopenjska lestvica merjenja stališč. Podatke smo statistično obdelali in prikazali s pomočjo računalniških programov Microsoft Office Word 2013, Microsoft Office Excel 2013 in IBM SPSS Statistics 22. Rezultati. Pacienti so zadovoljni z zdravstvenimi storitvami v Občini Žalec (95 %), prav tako z delom medicinske sestre v ambulanti (99 %). Pacienti menijo, da so medicinske sestre na svojem delovnem mestu preobremenjene (90 %). Menijo, da jim tudi zdravnik v ambulanti posveča dovolj časa (87 %). Sklep. Razvidno je, da so pacienti zadovoljni z delom zdravstvenega osebja, kljub temu da je slišati veliko govora o preobremenjenosti in pomanjkanju kadra. Pomembno je, da se tako pacienti kot zdravstveno osebje zaveda, da s skupnimi močmi, komunikacijo in seveda neko stopnjo razuma da doseči dobro kakovostno sodelovanje.
Ključne besede: medicinska sestra, pacient, zdravnik, Občina Žalec, zadovoljstvo, zdravstvo
Objavljeno: 12.10.2016; Ogledov: 550; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (661,82 KB)

6.
Analiza površin za pešce in kolesarje v Občini Žalec
Rok Železnik, 2015, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektni nalogi smo najprej analizirali trenutno stanje površin namenjenih pešcem in kolesarjem v Občini Žalec. Nato smo na kratko povzeli vrste kolesarskih površin in površin za pešce, njihovo ureditev in dimenzije. Predstavili smo tudi nekaj predlogov, ki bi pešcem in kolesarjem izboljšali pogoje in varnost pri udeleževanju v prometu.
Ključne besede: površine za pešce, površine za kolesarje, pešci, kolesarji, pločnik, Žalec
Objavljeno: 25.09.2015; Ogledov: 679; Prenosov: 104
.pdf Celotno besedilo (5,95 MB)

7.
IDEJNA ZASNOVA PRENOVE OBJEKTA HMEZAD V INDUSTRIJSKEM OBMOČJU MESTA ŽALEC
Žana Basle, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava konceptno prenovo industrijskega objekta Hmezad v Žalcu, ki je najvišja stavba v Savinjski dolini. Objekt je sestavni del industrijskega območja mesta. V zgornjih nadstropjih je služil za shranjevanje hmelja, v spodnjem delu pa še vedno poteka začetna faza predelave le-tega. Diplomsko delo je sestavljeno iz analitičnega dela in iz projektnega dela v nadaljevanju. V objekt se umestijo nove funkcije, ki bi dodatno pripomogle k oživitvi in razvoju mesta Žalec. Prenova objekta bi doprinesla mestu nove dejavnosti in novo privlačno točko, kjer bi prebivalci širšega območja lahko preživljali svoj prosti čas.
Ključne besede: arhitektua, idejna zasnova, prenova, Žalec, stolp Hmezad
Objavljeno: 16.09.2013; Ogledov: 1867; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (41,98 MB)

8.
KULTURNO-ZGODOVINSKI VIDIKI IZOBRAŽEVANJA NA LJUDSKI UNIVERZI ŽALEC
Tadeja Zagoričnik, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Kulturno-zgodovinski vidiki izobraževanja odraslih na Ljudski univerzi Žalec se v prvem delu osredotoča na teoretična izhodišča izobraževanja odraslih v Sloveniji. S pomočjo deskriptivne metode in številnih spoznanj različnih avtorjev smo opredelili teoretična izhodišča. V diplomskem delu bomo poleg opredelitve izobraževanja odraslih spoznali tudi vrste in vsebine izobraževanja odraslih ter kadrovsko strukturo redno zaposlenih na ljudskih univerzah. Diplomsko delo obravnava tudi krajši pregled zgodovine Žalca. Tema diplomskega dela je izobraževanje odraslih, zato je temu primerno dodan tudi kronološki pregled izobraževanja odraslih v Žalcu preko kulturnih, športnih in drugih društev ter šol za izobraževanje odraslih. V empiričnem delu smo s komparativno metodo in deskriptivno metodo, predvsem pa z metodo sekundarne analize podatkov na izbranih vzorcih raziskali teoretična izhodišča in na osnovi zbranih podatkov iz samoevalvacijskih letnih poročil UPI Ljudske univerze Žalec opredelili raziskovalne hipoteze in jih ob koncu potrdili, delno potrdili ali ovrgli. Iz zbranih podatkov smo naredili analizo po vrsti in vsebini izobraževanja odraslih ter glede na kadrovsko strukturo redno zaposlenih na UPI Ljudski univerzi Žalec v treh različnih obdobij, in sicer izobraževanje odraslih med leti 1994–1997, 2001–2004 in 2007–2010. Končni cilj diplomskega dela je podati primerjavo in ugotovitve pestrosti izobraževanja odraslih glede na vrste, oblike in vsebino ter kadrovsko strukturo redno zaposlenih na UPI Ljudski univerzi Žalec v vseh treh obravnavanih obdobij.
Ključne besede: Izobraževanje odraslih na UPI Ljudski univerzi Žalec, zgodovina Žalca, izobraževanje odraslih v Žalcu, analiza vrst in vsebin izobraževanja odraslih, kadrovska struktura redno zaposlenih.
Objavljeno: 23.05.2013; Ogledov: 2068; Prenosov: 163
.pdf Celotno besedilo (734,19 KB)

Iskanje izvedeno v 0.24 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici