| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 84
Na začetekNa prejšnjo stran123456789Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Samopodoba pacienta s traheostomo : (diplomsko delo)
Rosvita Gjergjek, 2008, diplomsko delo

Ključne besede: rak grla, traheostoma, samopodoba, psihosocialna rehabilitacija, študija primera
Objavljeno: 16.02.2009; Ogledov: 5046; Prenosov: 1640
.pdf Celotno besedilo (388,06 KB)

3.
Kakovostna obravnava družine, ki ima otroka obolelega s sladkorno boleznijo
Metka Zarnec, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava družino, ki ima otroka obolelega s sladkorno boleznijo tip 1. Namen je zagotoviti kakovostno obravnavo let-te. Cilji, ki smo si jih zastavili so, podrobneje spoznati družino, kjer imajo otroka obolelega s sladkorno boleznijo, ugotoviti zdravstveno- socialne probleme, ki vplivajo na potek otrokovega življenja, ugotoviti odstopanja v družini, ki se pojavljajo zaradi sladkorne bolezni pri otroku in doseči védenja pri družini in otroku o komplikacijah sladkorne bolezni. Predstavili smo zdravstveno varstvo tako družine, kot otroka na primarni ravni. Prav tako smo predstavili teorijo Dorothee Elisabeth Orem. Uporabili smo metodo proučevanja primera z opisno analizo. V študijo primera je bila vključena devet letna deklica. Sladkorno bolezen tip 1 so ji potrdili leta 2006. Študijo primera smo opravili aprila 2008, v njihovem domačem okolju. Rezultati, ki smo jih dobili, so nam pokazali: neučinkovito vzdrževanje zdravja, pomanjkanje znanja o prehrani pri otroku s sladkorno boleznijo, zmanjšano zmožnost za samostojno osebno higieno, nevarnost poškodbe, nevarnost infekcije. S strani staršev je opaziti neučinkovito obvladovanje terapevtskih postopkov, pri poslabšanju bolezni. Potrdimo lahko največjo raziskavo o obvladovanju sladkorne bolezni in njenih zapletov (Diabetes Control and Coplications Trial- DCCT), da je najboljši način zdravljenja tisti, ki najbolj posnema naravno sproščanje inzulina. Prav tako lahko potrdimo, da so naša zastavljena raziskovalna vprašanja pozitivna. Čeprav je trenutno stanje pri otroku s sladkorno boleznijo tip 1 zadovoljivo, brez večjih težav, čaka otroka veliko preizkušenj, odrekanj, prelomnic v življenju, ki jih prinese sladkorna bolezen tip 1.
Ključne besede: sladkorna bolezen tip 1, kakovostna obravnava, študija primera, teorija Dorothee E. Orem
Objavljeno: 17.03.2009; Ogledov: 3462; Prenosov: 878
.pdf Celotno besedilo (675,08 KB)

4.
5.
AKTIVNOSTI ZDRAVSTVENE NEGE PRI PACIENTKI PO CARSKEM REZU
Milka Mikulič, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo teoretično predstavili porodniško operacijo – carski rez, aktivnosti zdravstvene nege pri pacientki po carskem rezu in izvedli študijo primera pacientke po carskem rezu. Uvodoma je predstavljena zgodovina carskega reza ter definicija in indikacije za carski rez. Opisana je tudi razlika med elektivnim in nujnim carskim rezom, psihična in fizična priprava pacientke, anestezija za carski rez, prisotnost partnerja ter antibiotična zaščita med carskim rezom. V nadaljevanju smo predstavili zdravstveno nego po carskem rezu. Podana je definicija zdravstvene nege ter posebnosti procesa zdravstvene nege in aktivnosti zdravstvene nege v intenzivni enoti pri pacientki po carskem rezu. Na podlagi študije primera smo naredili prikaz zdravstvene nege po 11. funkcionalnih vzorcih Majory Gordon. Izpostavili smo najpomembnejše in prioritetne probleme, kot so akutna bolečina kirurške rane, nevarnost infekcije, dihalne poti – neučinkovito čiščenje, motnje spanja, ki so kazalci aktivnosti zdravstvene nege pri pacientki po carskem rezu. Izvajali smo kontinuirano zdravstveno nego; pristop k zdravstveni negi pacientke je bil celosten. Aktivnosti zdravstvene nege pri pacientki po carskem rezu smo obravnavali za čas njenega bivanja v intenzivni enoti.
Ključne besede: Ključne besede: porod, carski rez, pacientka, aktivnosti zdravstvene nege, pooperativna zdravstvena nega, študija primera.
Objavljeno: 15.07.2009; Ogledov: 6038; Prenosov: 1669
.pdf Celotno besedilo (438,86 KB)

6.
7.
Vpliv vodenja na uspešnost poslovanja proizvodno-poslovnega sistema
Sabina Gmajner, 2009, magistrsko delo

Opis: Za ustanovitev, organiziranje in postavitev ciljev proizvodno-poslovnega sistema ali organizacije so potrebni ljudje. Proizvodno-poslovni sistem lahko obstaja na papirju, ne more pa opravljati svojega temeljnega poslanstva — ustvarjati učinkov (proizvodov ali storitev) brez zaposlenih. Zaradi različnih vzrokov je lahko poslovni izid podjetja nižji od pričakovanega. Vodilni v podjetju je ta, ki s svojo voljo, znanjem in pristopom vpliva na sodelavce v tolikšni meri, da od sebe dajo več, kakor povprečno zmorejo, kar se potem tudi kaže na vseh ravneh poslovanja podjetja in vpliva tudi na poslovni izid. Če proizvodno-poslovni sistem zaide v težave, je prisoten trend reševanja slabega poslovanja po hitrem postopku — odpuščanje zaposlenih, prisilna poravnava, stečaj... V takšnih razmerah se tudi stres in izgorevanje zaposlenih neizmerno povečata. Če bi podrobneje pogledali katerikoli proizvodno-poslovni sistem v težavah, bi po vsej verjetnosti našli vzrok za takšno stanje, v menedžmentu (načrtovanju, organiziranju, vodenju in ocenjevanju), ki pa ni preprosto opravilo. Tako je namen magistrskega dela raziskati trditev, da je mogoče rešiti podjetje iz že nastale finančne krize z ustreznim menedžmentom in primernim vodenjem zaposlenih. Z metodologijo študija primera je bilo proučeno delovanje proizvodno-poslovnega sistema Družba d.o.o, ki je že bilo v poslovnih težavah in se mu je iz njih uspelo rešiti; predvsem s poudarkom na vplivih vodenja in sodelovanju menedžementa, kar je pozitivno vplivalo na druge zaposlene ter tudi na uspešnost poslovanja proizvodno-poslovnega sistema.
Ključne besede: proizvodno-poslovni sistem, vodenje, menedžment, študija primera
Objavljeno: 04.12.2009; Ogledov: 2560; Prenosov: 344
.pdf Celotno besedilo (3,92 MB)

8.
Obravnava pacienta s Crohnovo boleznijo
Rebeka Gornik, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena obravnava pacienta s Crohnovo boleznijo po operativnem posegu ter aktivnosti zdravstvene nege. Predstavili in opisali smo enajst funkcionalnih vzorcev zdravega obašanja Marjory Gordon. Izvedli smo študijo primera pacienta, ki je bil obravnavan po modelu Marjory Gordon.
Ključne besede: Crohnova bolezen, študija primera, zdravstveno- vzgojno delo, pacient, Marjory Gordon, aktivnosti zdravstvene nege
Objavljeno: 10.06.2010; Ogledov: 3112; Prenosov: 831
.pdf Celotno besedilo (568,19 KB)

9.
SODELOVANJE MED DOMOM, UČITELJI IN SVETOVALNO SLUŽBO
Mojca Arh, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavam sodelovanje med domom, učitelji in svetovalno službo. To je v vzgoji in izobrazbi ter celotnem razvoju učencev zelo pomembno. V teoretičnem delu diplomskega dela sem opredelila sodelovanje med šolo in domom. Osvetlila sem razvoj sodelovanja skozi čas in okoliščine (spodbude in ovire), ki vplivajo na nanj. Predstavila sem definicije družine in njen vpliv na posameznikov razvoj ter pomen šole kot sekundarnega dejavnika socializacije na posameznika. Težišče je v obravnavi sodelovanja šolske svetovalne službe s starši oz. z družino. V empiričnem delu osvetljujem sodelovanje staršev s šolo, razloge in oblike sodelovanja, pričakovanja staršev, vezana na svetovalno službo, pogostost sodelovanja in vpliv le-tega na otrokov učni uspeh. Ugotovila sem, da starost učenca ne vpliva na pogostost sodelovanja staršev s šolo. V nasprotju z izsledki literature raziskava kaže, da pogostost sodelovanja staršev s šolo ne vpliva na otrokov učni uspeh. Ugotovila sem, da pogostost sodelovanja staršev s šolsko svetovalno službo ni odvisna od stopnje izobrazbe staršev; da je staršem ljubše individualno sodelovanje s šolo kot obiskovanje roditeljskih sestankov ali drugih oblik sodelovanja. Tudi spol otroka ne vpliva na pogostost sodelovanja s svetovalno službo. Starši od svetovalne službe pričakujejo pomoč otrokom pri učenju in pogovore s starši, tj. svetovanje in zaupanje. Sodelovanje s starši je zahtevna in pomembna naloga vsake šole. Z odprto, iskreno komunikacijo in medsebojnim spoštovanjem lahko razvijamo partnerstvo med domom in šolo, ga poglabljamo in izboljšujemo.
Ključne besede: sodelovanje, družina, šola, svetovalna služba, študija primera.
Objavljeno: 27.07.2010; Ogledov: 2881; Prenosov: 514
.pdf Celotno besedilo (384,30 KB)

10.
PLESNA DRAMATIZACIJA KOT OBOGATITVENA DEJAVNOST - ŠTUDIJA PRIMERA
Rebeka Blazinšek, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Plesna dramatizacija kot obogatitvena dejavnost — študija primera je bilo sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. Namen oziroma cilji teoretičnega diplomskega dela so bili: opredeliti gledališko-plesno umetnost, vlogo plesalca in igralca v gledaliških stvaritvah in pravljico kot književno delo. V empiričnem delu diplomske naloge je bil namen spremljati potek vzgojnega dela s poudarkom na plesni vzgoji v okviru izvedbe plesne dramatizacije zgodbe Žabec je junak, avtorja Maxa Velthuijsa. V raziskavo je bilo vključenih 24 otrok starih od 5 do 6 let iz vrtca Otona Župančiča Maribor, OE Mehurčki. V zastavljenih hipotezah smo predvidevali, da bo sodelovanje med različnimi udeleženci v obogatitveni dejavnosti plesne vzgoje uspešno v smislu doseganja zastavljenih ciljev. S pomočjo študije primera so bili raziskani določeni vidiki obnašanja in izkušnje posameznika ter celotne skupine v okviru priprav na plesno dramatizacijo. Rezultati udeležencev so na osnovi zastavljenih ciljev pokazali pozitivne rezultate, saj so bili le-ti v celoti doseženi. Prav tako je bilo sodelovanje med različnimi udeleženci v obogatitveni dejavnosti plesne vzgoje uspešno v smislu doseganja zastavljenih ciljev. Otroci iz raziskovane skupine so plesno dramatizacijo usvojili do te mere, da so jo lahko prikazali občinstvu izven lastne skupine.
Ključne besede: gledališka in plesna umetnost, študija primera, pravljica Žabec je junak, Max Velthuijs, plesna dramatizacija, obogatitvena dejavnost, analiza vzgojnega dela.
Objavljeno: 17.05.2010; Ogledov: 2930; Prenosov: 479
.pdf Celotno besedilo (591,68 KB)

Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici