| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 183
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Varnost pri dajanju zdravil na področju izobraževanja zdravstvene nege
Sara Šturm, 2023, diplomsko delo

Opis: Uvod: Varnost pri dajanju zdravil s strani študentov zdravstvene nege je izjemnega pomena. Pri pripravi in dajanju zdravil s strani študentov lahko pride do različnih napak. Napake je mogoče preprečiti in zmanjšati tudi z uporabo ustreznih pristopov poučevanja študentov zdravstvene nege. Namen zaključnega dela je bil raziskati poučevanje zagotavljanja varnosti pri dajanju zdravil na področju izobraževanja v zdravstveni negi. Metode: Izveden je bil pregled literature. Iskanje literature je bilo izvedeno v mednarodnih bazah podatkov ScienceDirect, PubMed, Medline, CINAHL in Cochrane Library. Postopek pregleda literature je prikazan v diagramu PRISMA. Moč dokazov je bila presojana s pomočjo hierarhije dokazov. Izvedena je bila vsebinska analiza. Rezultati: Obstajajo številni izobraževalni pristopi poučevanja na področju zagotavljanja varnosti pri dajanju zdravil. V literaturi so opisani tradicionalni pristopi, v katere sodijo poučevanje, problemsko učenje, seminarji in mentorstvo. Pomembno je tudi poučevanje s simulacijami, kjer imajo študenti možnost delati napake in se iz njih učiti, pri tem pa ne ogrožajo varnosti pacientov. Razprava in zaključek: Menimo, da bi s kombinacijo tradicionalnih pristopov in simulacij izboljšali varnost pri dajanju zdravil med študenti zdravstvene nege. Potrebno je nadaljnje raziskovanje in testiranje novih pristopov, ki vključujejo navidezno resničnost.
Ključne besede: dajanje zdravil, medikametozna terapija, študenti zdravstvene nege, preprečevanje napak, varnostni ukrepi
Objavljeno v DKUM: 26.10.2023; Ogledov: 131; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (616,52 KB)

2.
Stališča študentov, ki študirajo v Avstriji, do spletnega zmenkovanja
Jelena Jeknić, Borut Milfelner, 2014, izvirni znanstveni članek

Opis: Namen pričujočega prispevka je proučiti stališča študentov, ki študirajo v Avstriji, do spletnega zmenkovanja. Posebej nas zanima tudi uporaba portalov za spletno zmenkovanje študentov, ki študirajo v Avstriji, in razlike v stališčih med spoloma ter med uporabniki in neuporabniki. Rezultati empirične raziskave kažejo, da študenti, ki študirajo v Avstriji, nimajo pozitivnih stališč do spletnega zmenkovanja. Potrjene so tudi določene razlike v stališčih do spletnega zmenkovanja med spoloma ter glede na uporabniški status. Na podlagi rezultatov je narejeno profiliranje ciljne populacije glede na njihova stališča do spletnega zmenkovanja, kar je lahko v pomoč ponudnikom strani za spletno zmenkovanje ter oglaševalcem.
Ključne besede: splet, spletna mesta, študenti, stališča, merjenje
Objavljeno v DKUM: 06.09.2023; Ogledov: 62; Prenosov: 0

3.
Odnos študentov ekonomije do etičnosti davčnega utajevanja
Lidija Hauptman, 2014, izvirni znanstveni članek

Opis: V prispevku proučujemo odnos do etičnosti davčnega utajevanja, ki se v literaturi pojasnjuje s tremi pogledi po Crowu (1944). Predstavljamo rezultate raziskave, ki smo jo izvedli med študenti ekonomije v Sloveniji. Z raziskavo smo želeli ugotoviti, kateri pogled o etičnosti davčnega utajevanja zastopajo študenti ekonomije in ali se odnos do etičnosti davčnega utajevanja razlikuje glede na spol. Raziskava je razkrila, da študenti ekonomije v Sloveniji zastopajo stališče, da je davčna utaja etična pod določenimi pogoji in v določenih okoliščinah, ugotovljene so bile tudi razlike v odnosu do etičnosti davčnega utajevanja po spolu.
Ključne besede: davki, davčna utaja, davčna morala, študenti, raziskave, Slovenija
Objavljeno v DKUM: 06.09.2023; Ogledov: 95; Prenosov: 0

4.
Doživljanje stresa v času izobraževanja na daljavo in njegov vpliv na učno uspešnost pri študentih pedagogike : magistrsko delo
Urška Žižek, 2023, magistrsko delo

Opis: Temeljni namen magistrskega dela je bil raziskati, kako so študenti pedagogike na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru doživljali stres v času izobraževanja na daljavo v obdobju epidemije covida-19 in kako je doživljanje stresa vplivalo na njihovo učno uspešnost ter ali obstajajo razlike med študenti glede na stopnjo študija. V teoretičnem delu magistrskega dela najprej opredelimo dejavnike, vrste in posledice stresa ter strategij spoprijemanja z njim. V drugem delu pozornost posvetimo izobraževanju na daljavo. Osredotočimo se na strategije učenja na daljavo, prednosti in slabosti izobraževanja na daljavo ter potek izobraževanja na daljavo v času epidemije covida-19. Posvetimo se tudi značilnostim učne uspešnosti študentov in vplivu stresa nanjo. Empirični del magistrskega dela temelji na empirični kvantitativni raziskavi, izvedeni z metodo anketiranja s pomočjo strukturiranega pisnega vprašalnika. Nanj je odgovorilo 54 študentov pedagogike prve in druge stopnje študija. Na osnovi odgovorov študentov zaključujemo, da so bili v času izobraževanja na daljavo izpostavljeni negativnemu stresu, ki je trajal kratkoročno. Kazal se je predvsem z emocionalnimi in mentalnimi znaki, ki so jih študenti obvladovali z različnimi strategijami, najpogosteje z načrtovanjem časa ali izdelavo časovnega razporeda dela ter s krepitvijo pozitivnih misli. Raziskava pokaže boljšo učno uspešnost v času izobraževanja v živo ter pokaže, da je stres vplival na učno uspešnost v času izobraževanja na daljavo, predvsem pri študentih na prvi stopnji visokošolskega študija.
Ključne besede: stres, covid-19, učna uspešnost, študenti, izobraževanje na daljavo, učenje na daljavo, e-izobraževanje
Objavljeno v DKUM: 16.06.2023; Ogledov: 259; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

5.
Telesna aktivnost, sedentarno vedenje in učni dosežki študentov : magistrsko delo
Žaklina Vidović, 2023, magistrsko delo

Opis: Namen naše raziskave je bil preučiti povezave med telesno aktivnostjo, sedentarnim vedenjem in akademsko uspešnostjo študentov. V raziskavo je bilo vključenih 105 študentov razrednega pouka Univerze v Mariboru, od tega 29 (27,6 %) 2. letnika, 15 (14,3 %) 3. letnika, 23 (21,9 %) 4. letnika in 38 (36,2 %) študentov 1. letnika magistrskega študija. Stopnjo telesne aktivnosti študentov smo ugotavljali s pomočjo standardiziranega vprašalnika o telesni aktivnosti IPAQ, ki smo ga prilagodili za študentsko populacijo ter izrednim razmeram, povezanih s COVID-19. S pomočjo standardiziranega vprašalnika SIT-Q-7d pa smo ugotavljali čas, ki ga študenti preživijo sedentarno. Preko spletne ankete, s pomočjo programa 1ka, smo pridobili podatke, potrebne za raziskavo, le-te pa smo analizirali z računalniškim programom SPSS 27. Najprej smo izračunali osnovne statistične kazalnike, nato smo z enosmerno analizo variance (ANOVA) izračunali, ali obstajajo razlike med skupinami. Statistično pomembne razlike smo ugotavljali na ravni tveganja p < 0,05. Ugotovili smo, da med stopnjo telesne aktivnosti študentov in njihovo povprečno oceno na fakulteti, ni statistično pomembne razlike, prav tako se ne opazijo razlike v relaciji med posameznimi letniki ter količino zmerne do visoke telesne aktivnosti. Čeprav smo predvidevali upad vključevanja v telesno aktivnost v višjih letnikih, se je pokazalo, da se, kljub temu da je 2. letnik v povprečju najbolj aktiven, napovedani upad telesne aktivnosti v višjih letnikih ne pojavlja. Ugotovili smo, da študenti največ časa preživijo sede, in sicer na fakulteti oz. ob študiju na daljavo, za opravljanje študijskih obveznosti (izven predavanj in vaj) ter med uporabo naprav z zasloni. Ob tako sedečem vsakdanu je zelo pomembno, da se študenti držijo smernic o telesni aktivnosti za odrasle, saj je redna telesna aktivnost eden najpomembnejših dejavnikov za preprečevanje bolezni in splošnega ohranjanja zdravja.
Ključne besede: telesna aktivnost, sedentarno vedenje, študenti, povprečna ocena, IPAQ
Objavljeno v DKUM: 08.06.2023; Ogledov: 266; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (1,46 MB)

6.
Akademska nepoštenost študentov Fakultete za organizacijske vede Univerze v Mariboru
Gašper Gale, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo analizirali, kaj je akademska nepoštenost, opredelili razloge in posledice ter predstavili njene oblike. Predstavili smo nekaj dosedanjih raziskav s tega področja ter primerjali pojav akademske nepoštenosti v različnih državah. Raziskavo smo opravili med študenti Fakultete za organizacijske vede Univerze v Mariboru. Preverjali smo, koliko študenti res vedo o akademski nepoštenosti in ali so bili oz. so akademsko nepošteni. Z analizo podatkov, zbranih s pomočjo anketnega vprašalnika, smo odgovorili na naša raziskovalna vprašanja. Ugotovili smo, da študentje poznajo definicijo akademske nepoštenosti; da se največ študentov poslužuje prepisovanja kot oblike akademske nepoštenosti; da sta največja razloga za akademsko nepoštenost prevelik obseg snovi ter pomanjkanje časa za učenje; da med študenti različnih letnikov prihaja do razlik v akademski nepoštenosti; da velika večina študentov še ni bila ujeta pri akademski nepoštenosti; ter da prihaja do razlik med moškimi in ženskami pri akademski nepoštenosti. Na koncu smo tudi napravili analizo vseh ugotovitev ter spisali sklepne ugotovitve na podlagi teoretičnega in raziskovalnega dela.
Ključne besede: akademska nepoštenost, plagiatorstvo, pogodbeno goljufanje, študenti
Objavljeno v DKUM: 06.06.2023; Ogledov: 275; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (698,52 KB)

7.
Značilnosti prehoda na univerzo in študija osebe z Aspergerjevim sindromom: študija primera : magistrsko delo
Tina Gregurec, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu obravnavamo šolanje osebe z Aspergerjevim sindromom. Osredotočili smo se na prehod iz srednje šole na univerzo ter prilagoditve med študijem. V teoretičnem delu najprej pojasnimo, kaj so motnje avtističnega spektra, med katere spada Aspergerjev sindrom. Podamo številne značilnosti za lažjo prepoznavo in sprejemanje teh motenj. Poudarek je na Aspergerjevem sindromu v odraščanju, saj je naša študija primera študent, ki bo kmalu prešel v svet odraslih. Teoretični del zaključimo s študenti na slovenskih univerzah in kako je za njih prilagojeno vso študijsko okolje ter se navežemo na navodila strokovnim delavcem na univerzah, ki jih v empiričnem delu dodatno obravnavamo. Osrednji del empiričnega dela predstavljajo rezultati, zbrani na podlagi intervjujev z obravnavanim fantom, njegovo mamo in pedopsihiatrinjo. Vsebina intervjujev je vezana predvsem na obdobje fantovega dosedanjega izobraževanja s poudarkom na prehodu iz srednje šole na fakulteto, ki za osebe z Aspergerjevim sindromom predstavlja še posebej težek prehod. Na podlagi analize obravnavanega primera povzamemo proces njegovega šolanja od osnovne šole do univerze ter podamo nekaj praktičnih usmeritev za strokovne delavce na področju vzgoje in izobraževanja, ki se pri svojem delu srečujejo z osebami z Aspergerjevim sindromom.
Ključne besede: motnje avtističnega spektra, Aspergerjev sindrom, študenti s posebnimi potrebami, prehod, univerza
Objavljeno v DKUM: 26.05.2023; Ogledov: 218; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

8.
Zasnova mobilne aplikacije za pomoč tujim študentom Univerze v Mariboru : magistrsko delo
Branislava Đurić, 2023, magistrsko delo

Opis: Na Univerzi v Mariboru število tujih študentov raste. Ob prihodu na študij se srečajo z administrativnimi postopki, ki so pogosto kompleksni, informacije o njih pa razpršene ali nejasne, zato smo jim z raziskavo želeli pomagati pri reševanju težav. Za identifikacijo težav smo tujim študentom razdelili anketni vprašalnik. Na podlagi rezultatov vprašalnika in intervjuja z Mednarodno pisarno UM smo ugotovili, da bi bila mobilna aplikacija ustrezna rešitev za najbolj bistvene težave. Na podlagi tega smo zasnovali mobilno aplikacijo ter s pomočjo uporabniškega testiranja prototipa ocenili njeno uporabnost. Za zbiranje podatkov o uporabnosti smo uporabili USE vprašalnik. Rezultati so pokazali, da je zasnovana aplikacija uporabna pri odpravi identificiranih težav tujih študentov.
Ključne besede: tuji študenti, težave, pomoč, mobilna aplikacija, administrativne zadeve
Objavljeno v DKUM: 13.04.2023; Ogledov: 274; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (4,48 MB)

9.
Kodeks etičnega ravnanja Univerze v Mariboru
Dušica Pahor, 2021, predgovor, uvodnik, spremna beseda

Ključne besede: kodeks etičnega ravnanja, načela, študijski proces, raziskovalno delo, študenti, zaposleni
Objavljeno v DKUM: 22.01.2023; Ogledov: 312; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (72,51 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...
Gradivo je zbirka in zajema 1 gradivo!

10.
Vpliv pandemije COVID-19 na duševno zdravje študentov
Maša Soršak, 2022, diplomsko delo

Opis: Uvod: Koronavirusna okužba COVID-19 je nalezljiva bolezen, ki je privedla svet v središče globalne pandemije. Za seboj pušča velike posledice na duševnem zdravju splošne populacije, predvsem pa je prizadela mlade odrasle v času izobraževanja ter odraščanja. Namen diplomskega dela je bil ugotoviti vpliv pandemije COVID-19 na duševno zdravje študentov. Metode: V zaključnem delu smo izvedli sistematični pregled, analizo in sintezo literature s področja vpliva pandemije COVID-19 na duševno zdravje študentov. Gradivo smo poiskali v podatkovnih bazah PubMed, CINAHL in Web of Science ter potek iskanja prikazali v diagramu PRISMA. Pregledali in analizirali smo strokovno in znanstveno literaturo ter določili nivoje dokazov izbranim člankom. Rezultati: V končno analizo smo vključili 19 člankov. Na podlagi izbranih virov smo ugotovili, da je pandemija COVID-19 močno posegla v življenje študentov, kar se kaže na njihovem psihičnem počutju. Zaradi številnih ukrepov, kot so socialna izolacija, prepovedana druženja, izobraževanje na daljavo in nezmožnost študentskega dela, so se pri študentih pojavili povišana anksioznost, depresija, napadi panike, motnje spanja, samomorilne misli, stres. Razprava in zaključek: Zaradi težav, ki jih je povzročila pandemija, lahko trdimo, da se je duševno zdravje študentov poslabšalo, zaradi česar bi bilo treba vzpostaviti boljšo socialno podporo ter razviti ustrezno javnozdravstveno intervencijo za obravnavanje čustvenih, psiholoških in socialnih potreb mladostnikov.
Ključne besede: Mentalno zdravje, COVID-19, študenti, posledice
Objavljeno v DKUM: 19.12.2022; Ogledov: 501; Prenosov: 135
.pdf Celotno besedilo (792,35 KB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici