| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Konstruiranje plezalnih oprimkov za športno plezanje
Viktor Bombek, 2020, diplomsko delo

Opis: Plezalni oprimki, namenjeni dvoranskemu športnemu plezanju, so se vzporedno z razvojem tega športa razvijali skozi obdobje zadnjih tridesetih let. Največja sprememba se je zgodila pri razvoju materiala in oblike oprimkov. V zadnjih letih se panoga razvija vse hitreje, zaradi česar se da razumeti, da bodo potrebe po izdelkih, opisanih v tej nalogi, rastle. Predmet naloge je prikaz konstruiranja in fizične izdelave večjega števila (družine) oprimkov. Naloga je bila izvedena v sodelovanju s podjetjem CST d.o.o., v sklopu praktičnega izobraževanja na fakulteti. V nalogi je predstavljen razvoj dvoranskega športnega plezanja, vzporedno z razvojem materiala in načinom izdelave plezalnih oprimkov. Narejena je bila analiza najbolj priznanih svetovnih in domačih izdelovalcev oprimkov ter analiza njihovih oblik, na podlagi katere so bile izdelane lastne oblike. Predstavljene so lastnosti različnih uporabljenih materialov za izdelavo oprimkov. Opisano je snovanje oblike oprimkov, izdelava osnovnih oblik oprimkov iz pene, izdelava kalupov (negativov) in izdelava odlitkov (oprimkov) iz ustreznega materiala, pri čemer je bila materialna mešanica oprimkov ugotovljena eksperimentalno. Točna sestava v nalogi ni opisana zaradi varovanja podatkov podjetja. V nalogi je predstavljen tudi osnovni preračun lastne cene enega izmed setov izdelanih oprimkov, ki je bil izveden na podlagi podatkov, pridobljenih v podjetju. Končni produkti naloge so seti oprimkov (družina oprimkov), ki jih podjetje že prodaja na trgu pod imenom Victory holds.
Ključne besede: plezalni oprimki, oblike oprimkov, športno plezanje, poliestrska smola
Objavljeno: 24.09.2020; Ogledov: 182; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (3,31 MB)

2.
ALPINIZEM OD ANAEROBNEGA DO AEROBNEGA NAČINA VADBE
Aleksander Vaupotič, 2016, diplomsko delo

Opis: Skozi zgodovino alpinizma so se znotraj le-tega razvile številne dejavnosti ali discipline, ki imajo zelo širok razpon med intenzivnostjo in trajanjem vadbe. Tako lahko znotraj alpinizma govorimo o skrajno intenzivnih ali anaerobnih disciplinah, kot so športno plezanje, težavnostno skalno plezanje, plezanje balvanov, dry-tooling in plezanje nižjeležečih zaledenelih slapov, ki imajo poudarek na anaerobnem načinu vadbe. Na skoraj diametralno nasprotni strani pa imamo znotraj alpinizma skrajno vzdržljivostne ali aerobne discipline, kot so himalajizem, klasični zimski alpinizem in alpinistično smučanje, pri katerih je poudarek na aerobnem načinu vadbe. Želja po vrhunskih rezultatih sili alpiniste v specializacijo. Alpinisti, ki so dosegli ali dosegajo vrhunske rezultate, le-te običajno dosežejo v eni od športnih disciplin alpinizma. Ali osvajajo najvišje vrhove ali plezajo težke smeri z najvišjimi ocenami. Skozi zgodovino, kakor tudi danes, so se nenehno pojavljali in se še vedno pojavljajo redki alpinisti, ki so dosegli vrhunske rezultate v obeh skrajnih smereh alpinizma. To pomeni, da so preplezali vsaj eno smer z najvišjo oceno in hkrati osvojili vsaj enega osemtisočaka. V tej diplomski nalogi se osredotočam prav na te alpiniste, ki jih imamo nekaj tudi pri nas. Poskušal bom odgovoriti na vprašanje, kako je mogoče v eni osebi združiti vrhunskega plezalca najtežjih smeri in vrhunskega osvajalca najvišjih vrhov. Opravil sem tudi intervju s slovenskima alpinistoma, ki sta uspela v obeh skrajnih smereh alpinizma. To sta Tomo Česen in Tomaž Jakofčič. Vprašanja so osredotočena predvsem na njuno uspešno sintezo dveh skrajnih smeri alpinizma, ki v teoriji zahtevata precej različen tip vadbe. Predstavljen je tudi njun kratek življenjepis in najpomembnejši vzponi.
Ključne besede: alpinizem, športno plezanje, aerobna vadba, anaerobna vadba, plezanje, alpinist
Objavljeno: 29.08.2016; Ogledov: 958; Prenosov: 80
.pdf Celotno besedilo (743,90 KB)

3.
Analiza razlogov za sodelovanje v tekmovanju mladih športnih plezalcev
Uroš Perko, Rado Pišot, 2014, strokovni članek

Opis: Z raziskavo smo želeli ugotoviti, kako mladi tekmovalci vrednotijo razloge za sodelovanje na tekmovanju v športnem plezanju. V ta namen smo anketirali 125 tekmovalk in tekmovalcev, rojenih od leta 2002. Otroci so tekmovali na tekmah Vzhodne in Zahodne lige v kategorijah mlajši cicibani/cicibanke in starejši cicibani/cicibanke. Podatke smo zbirali z anketnim vprašalnikom, sestavljenim iz vprašanj zaprtega tipa. Pridobljene podatke smo obdelali v programu SPSS. Izračunali smo aritmetično sredino, najmanjšo in najvišjo vrednost ter frekvence. Povprečna starost sodelujočih otrok je bila 8,9 leta. Rezultati so pokazali, da se največ mladih tekmovalcev tekem udeležuje z namenom pridobivanja novih izkušenj (42,4 %). Sledijo tisti, katerih glavni cilj je, da dobro plezajo (40,8 %). 14,4 otrok % se tekem udeležuje, da bi dosegli visoko uvrstitev, 2,4 % pa z željo po druženju. Če ne dosežejo vrha v tekmovalni smeri, je vseeno 19,2 % otrokom, 80,8 % pa je od rahlo do precej nezadovoljnih. Pri mladih plezalcih prevladuje notranja motivacija, saj sta večini najpomembnejše pridobivanje novih izkušenj in dobro plezanje. Če na tekmovanju ne dosežejo vrha smeri, tekme zapuščajo s slabim občutkom. Rezultate raziskave bi bilo smiselno upoštevati pri organizaciji tekem za mlajše kategorije.
Ključne besede: tekmovanja, športno plezanje, športni plezalci, vadba
Objavljeno: 21.12.2015; Ogledov: 831; Prenosov: 96
URL Povezava na celotno besedilo
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
ZASNOVA PROJEKTA PLEZALNO-RAZGLEDNEGA STOLPA Z RAČUNSKO ANALIZO JEKLENE KONSTRUKCIJE
Vitjan Muršec, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga prikazuje projekt plezalno razglednega stolpa. Obravnavana je funkcionalna in arhitekturna zasnova konstrukcije stolpa. Podrobneje je razdelana analiza obtežb, statična analiza in dimenzioniranje jeklene konstrukcije, spojev posameznih elementov in temeljev. Diplomsko delo ima projektni pristop do problema, kar zajema vsebinsko zasnovo projekta plezalno razglednega stolpa. V zasnovi je definirana potreba po takšnem objektu, oblika konstrukcije in njeni materiali, lokacija objekta, potrebna so dovoljenja in soglasja, varnost uporabe, upravljanje in varovanje objekta, viri financiranja in možnost izvedbe tekmovanj. Obravnavana je tudi analiza projekta s cilji, taktiko izvedbe in planom projekta, prav tako tudi ekonomika projekta s stroškovno analizo investicije.
Ključne besede: gradbeništvo, plezalni stolp, umetne plezalne stene, razgledni stolp, jeklene konstrukcije, statična analiza, dimenzioniranje, priprava projekta, analiza in ekonomika projekta, športno plezanje.
Objavljeno: 04.05.2015; Ogledov: 1163; Prenosov: 133
.pdf Celotno besedilo (18,42 MB)

5.
RAZVOJ SPLETNE REŠITVE ZA ALPINISTIČNI ODSEK KRANJ
Matej Žvan, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: V okviru diplomske naloge smo pripravili spletno mesto za potrebe dejavnosti športnega plezanja znotraj AO Kranj. AO Kranj se že dalj časa ukvarja s poučevanjem in treniranjem športnih plezalcev, ti procesi pa potrebujejo sodobno tehnično podporo. Prototip spletnega mesta omogoča urejanje in izdajo računov svojim članom za opravljene storitve. Podpora za urejanje taborov, tečajev in tekem je pripravljena samo v podatkovnem modelu. V nadgradnji bi lahko dodali še grafični vmesnik za prikaz podatkov na spletni strani. V prvem delu diplomske naloge smo opisali teoretične osnove pristopov k programiranju, ki so bili uporabljeni pri izdelavi spletnega mesta. V drugem delu pa smo opisali proces izdelave spletnega mesta. Tako smo teoretične osnove iz prvega dela podprli s konkretnim primerom. Izdelali smo delujoč prototip spletnega mesta, ki bo z nadgradnjo služil kot orodje za podporo procesov in promocijo športnega plezanja.
Ključne besede: spletno mesto, športno plezanje, športno društvo
Objavljeno: 28.01.2015; Ogledov: 963; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (3,44 MB)

6.
VPLIV PLEZANJA NA SENZOMOTORIČEN RAZVOJ MLAJŠEGA OTROKA
Janja Podgrajšek, 2009, diplomsko delo

Opis: V svojem diplomskem delu ugotavljam kako motorične in funkcionalne sposobnosti vplivajo na sposobnost plezanja otrok v vrtcu in otrok v prvem razredu devetletne osnovne šole. Za testiranje otrok sem uporabila štiri motorične teste s katerimi sem ugotavljala razvitost ravnotežja, koordinacije, hitrost in vzdržljivostno moč. Na osnovi empiričnih rezultatov motoričnih in funkcionalnih testov sem ugotovila trenutno motorično stanje otrok ter dobljene rezultate primerjala in kasneje še analizirala z rezultati plezanja na plezalni steni. V teoretičnem delu sem predstavila psihomotorično učenje, motorične in funkcionalne sposobnosti otrok. V nadaljevanju sem opisala kratko zgodovino športnega plezanja, oblike, vrste športnega plezanja ter telesne značilnosti in gibalne sposobnosti športnih plezalcev, doživljajsko vzgojo s sredstvi športne vzgoje ter vključevanje vadbe športnega plezanja v program športne vzgoje. Na podlagi dobljenih povprečnih rezultatov sem ugotovila, da so trenutne motorične sposobnosti le delno vplivale na rezultate pri plezanju na umetni plezalni steni. Rezultati kažejo, da med spoloma obstajajo manjše razlike v rezultatih.
Ključne besede: športno plezanje, motorične sposobnosti, naravne oblike gibanja, doživljajska vzgoja
Objavljeno: 11.06.2009; Ogledov: 4774; Prenosov: 1413
.pdf Celotno besedilo (1,70 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici