| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Zaščita otrokovih koristi v športu
Anja Šprah, 2020, magistrsko delo

Opis: Otrokova korist je temelj otroškega prava in osnovno vodilo v vseh zadevah glede otroka. V Družinskem zakoniku je otrokova korist povzdignjena na raven načela, kar ji daje posebno težo in jo je zato treba upoštevati pri razlagi vsake določbe Družinskega zakonika, ki zadeva otroke. Kot pravni standard se otrokova korist razvija in prilagaja vsakokratnim družbenim razmeram. V magistrskem delu sta predstavljena pomen in vsebina načela otrokovih koristi, v povezavi s tem pa tudi pojma otrok in starševska skrb. Starši, kot imetniki starševske skrbi, morajo v vseh dejavnostih v zvezi z otrokom skrbeti za njegovo korist. Kaj je korist otroka, pa starši oblikujejo običajno po svojih lastnih predstavah, željah in pričakovanjih. Na podlagi te pravice in obveznosti sprejemajo tudi ukrepe za zaščito otroka. Kadar se otrok ukvarja s športom, starši neizogibno postanejo del njegovega športnega življenja. Danes imajo starši, v primerjavi s preteklostjo, v otrokovem življenju večjo in aktivnejšo vlogo. V magistrskem delu je zato precejšnja pozornosti namenjena vlogi staršev pri zaščiti otrokovih koristi, predstavljena pa je tudi vloga športnega trenerja. Ključno vprašanje magistrskega dela je, kako so varovane otrokove koristi na področju športa. Šport lahko ima izjemno pozitivno vlogo, in tako služi kot edinstveno orodje za izvajanje načel, zastavljenih s Konvencijo o otrokovih pravicah. Po drugi strani pa v športu še vedno prihaja do grobih kršitev pravic otrok. Predstavljena je ureditev zaščite otrokovih koristi v športu v okviru prava Evropske unije, v luči Konvencije o otrokovih pravicah in v Sloveniji. Magistrsko delo se dotika tudi pomena športnih organizacij. Zaščita otrokovih koristi v športu je aktualna problematika, ki se ji namenja vedno več pozornosti.
Ključne besede: otrok, otrokove pravice, varstvo otrok, mladi športniki, športno pravo, Konvencija o otrokovih pravicah
Objavljeno: 16.09.2020; Ogledov: 381; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (646,77 KB)

2.
Zagotavljanje varnosti letališča ob vrnitvi vrhunskih športnikov z velikih tekmovanj - študija primera letališča Ljubljana
Klara Kregar, 2019, diplomsko delo

Opis: Letališče Jožeta Pučnika je največje slovensko letališče. Skozi njega letno potuje okoli 1,8 milijona potnikov. Zato si varnostni subjekti prizadevajo z varnostnimi ukrepi in predpisi zagotoviti potnikom, čimbolj varno in mirno pot. Letališče je sestavljeno iz zračnega in zemeljskega dela, za vsak del letališča so predpisani ter določeni varnostni ukrepi, ki jih morajo upoštevati vsi, tako potniki, kot zaposleni v različnih službah na letališču. Glavni subjekt varovanja Letališča Jožeta Pučnika je Fraport Slovenija d.o.o., ki skrbi za varovanje in upravljanje letališča, izvajanje oskrbe in varnosti potnikom, tovora ter drugih komercialnih dejavnost. Znotraj njegove organizacijske strukture se nahaja služba za varnost - Služba za varnost in zaščito. Fraport Slovenija d.o.o. je leta 2007 najel zasebnovarnostno službo G4S, ki je prevzela nadzor nad opravljanjem pomembnih nalog letališča, ki jih je do takrat opravljala policija. Postaja letališke policije Brnik izvaja na Letališču Jožeta Pučnika mejno kontrolo nad potniki ob njihovem prihodu in odhodu. V nalogi smo preučevali, kako športnik s svojim prihodom in množica navijačev vplivata na spremembo rutinskega delovanja letališča. Dogodek kot je prihod vrhunskih športnikov na letališče se ne obravnava kot javna prireditev, prav tako pa se varnostni ukrepi izvajajo za vse (navijače in športnike) enako. Takrat se letališki varnostni subjekti med seboj povežejo, izmenjajo si informacije, ocenijo tveganje in izoblikujejo načrt varovanja, kjer ima vsak subjekt svoje naloge. Poostrenost ukrepov, ki se izvajajo so odvisni od razpoznavnosti športnika, velikosti množice navijačev, ki je prišla podpret športnika/e in zaznavanja stopnje tveganja, ki ga tak dogodek predstavlja. Športniki so tisti, za katere je sprejem pripravljen, le ti pa se najpogosteje zaradi prisotnih emocij in neverjetnih občutkov ne zavedajo možnih varnostnih tveganj, ki jih povečano število navijačev prinaša, kakor tudi ne varnosti, ki jo jim zagotavlja varnostno osebje.
Ključne besede: diplomske naloge, letališče, varnost, potniki, navijači, vrhunski, športniki
Objavljeno: 20.09.2019; Ogledov: 466; Prenosov: 97
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

3.
MANAGEMENT BLAGOVNIH ZNAMK V ŠPORTU
JAN KRISTL, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem projektu so na začetku razloženi pojmi, ki se povezujejo z delom diplomskega projekta. V okviru tega opredeljujemo pojem blagovna znamka, saj ga v različnih delih različno tolmačijo in opredeljujejo. Temu sledi opredelitev blagovnih znamk, ki jih poznamo v športu. Posvečamo se predvsem managementu blagovnih znamk v športu, kot navaja naslov diplomskega projekta. Tukaj lahko govorimo predvsem o blagovnih znamkah v ekipnih športih, blagovnih znamkah športne opreme, športnikih kot blagovnih znamkah, prav tako pa lahko med blagovne znamke umestimo tudi prireditve. Pomembno je predvsem, da ugotovimo, kaj je potrebno za to, da je blagovna znamka v športu uspešna in prepoznavna oz. kateri koncepti managementa in marketinga so potrebni, da bo vsak posameznik prepoznal določeno blagovno znamko in se z njo poistovetil. V zaključku predstavljamo organizacijo evropskega prvenstva v košarki, ki ga je organizirala Slovenija.
Ključne besede: : blagovna znamka, šport, management, marketing, športniki, športne organizacije, košarka
Objavljeno: 15.12.2017; Ogledov: 772; Prenosov: 97
.pdf Celotno besedilo (454,71 KB)

4.
Psihološki vpliv medijev na profesionalne športnike
Neja Livrin, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Uvodoma so predstavljeni mediji, njihova funkcija, učinki in moč ter nekaj zanimivih in odmevnih primerov poročanja medijev. Poleg tega smo opisali tudi poglavitne distraktorje in njihov vpliv na dosežke športnika. Nadalje predstavljamo področje psihologije športa kot znanstvene discipline, vlogo psihologije športa in kratek pregled razvoja same psihologije športa, opisujemo pa tudi psihološki profil športnika in poglavitne značilnosti športnikove osebnosti od samopodobe, samozavesti, športne identiteta in motivacije v športu. Opisujemo še ključne pojme športnikovega psihološkega profila in navajamo, kako se različni športniki spopadajo z njimi. V drugem delu naloge smo prek odgovorov treh profesionalnih športnikov dobili vpogled v njihova stališča o vplivih poročanja medijev na njihovo psihološko stanje in športne dosežke. Z analizo odgovorov smo ugotovili, da medijsko poročanje vpliva na športnikovo počutje in psihološko stanje. Mediji o intervjuvanih športnikih poročajo največkrat ob nastopih na pomembnih tekmovanjih in nastopih za reprezentanco. Dobljeni podatki kažejo tudi, da so športniki dokaj dovzetni na poročanje medijev in da le to lahko vpliva na njihovo samozavest, počutje in razpoloženje, ne pa neposredno na njihove dosežke in uspešnost. Ugotovili smo tudi, da ima poročanje medijev bolj pozitiven kot negativen vpliv na športnika, četudi je poročanje ob neuspehih negativno usmerjeno. Intervjuvani športniki sicer spremljajo poročanje medijev, vendar ne namensko in veliko manj potem, ko zaključijo svojo športno pot.
Ključne besede: športna psihologija, športniki, mediji, poročanje medijev
Objavljeno: 28.09.2017; Ogledov: 909; Prenosov: 330
.pdf Celotno besedilo (448,39 KB)

5.
Doživljanje nasilja med vrhunskimi športniki v Sloveniji
Saša Sirše, 2017, magistrsko delo

Opis: S pričujočo magistrsko nalogo, v kateri smo obravnavali doživljanje nasilja med vrhunskimi športniki v Sloveniji na primeru borilne veščine taekwon-do, neolimpijske različice ITF, smo želeli opozoriti na vse večji pojav problematike športnega nasilja nasploh ter tudi na treningih borilnih veščin. Razlog temu vidimo v naravnanosti današnje družbe, ki posledično vpliva tudi na šport; družba promovira tekmovalnost med ljudmi in zmagovanje (biti najboljši, doseči rekord), zato je tudi trenažni sistem prilagojen pehanju za uspehom. Treningi v vrhunskem športu so tako prvenstveno osredotočeni v dosego zmage ali rekorda, ne glede na ceno, ki jo bo takšna zmaga zahtevala, ne pa na dobrobit športnika, ki žal postaja vse bolj postranskega pomena. V teoretičnem delu naloge smo s pomočjo pregleda domače in tuje literature predstavili teoretične poglede na šport in splošno problematiko nasilja, posebno pozornost pa smo namenili glavni temi pričujočega dela - nasilju v športu ter njegovim pojavnim oblikam. Za boljšo predstavo smo nekatere teoretične poglede avtorjev podkrepili tudi z ugotovitvami empiričnih raziskav. Pri predstavitvi glavne obravnavane problematike smo izhajali iz znanih primerov nasilja v športu, ki se največkrat pojavljajo v športu nasploh, dodali pa smo tudi primere lastnih opazovanj in izkušenj. S pomočjo kvantitativne empirične raziskave smo analizirali dejanski obseg doživetega nasilja med reprezentanti taekwon-doja, pri čemer smo se primarno osredotočili na doživljanje nasilja s strani reprezentančnih trenerjev. S pomočjo izvedene raziskave smo ugotovili, da tekmovalci na reprezentančnih treningih skoraj nikoli niso oziroma so le redkokdaj doživljali nasilje reprezentančnih trenerjev, kljub temu pa podrobnejši rezultati kažejo na prevlado telesnega nasilja nad psihičnim in spolnim nasiljem. Tekmovalci takšno vedenje, ki po definiciji pomeni nasilje nad športniki (bolečine, poškodbe, treningi kljub poškodbi), dojemajo kot sestavni del vrhunskega športnega udejstvovanja. Ob tem pa je zanimiva ugotovitev, da obstajajo razlike v dojemanju nasilja glede na spol in starost; izsledki kažejo, da ženske in starejši tekmovalci bolj kritično presojajo različne situacije fizičnega, psihičnega in spolnega nasilja. Dobljeni izsledki raziskave tako prispevajo k večji ozaveščenosti o problematiki pojava nasilja v športa nasploh, predvsem pa v borilni veščini taekwon-do.
Ključne besede: nasilje, šport, vrhunski šport, športniki, borilne veščine, magistrska dela
Objavljeno: 15.06.2017; Ogledov: 721; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (976,12 KB)

6.
Menedžment blagovnih znamk v športu
Monika Klančnik, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem projektu bom govorila na splošno o blagovnih znamkah v športu, katere poznamo in katere so uspešne. Posvetila se bom predvsem menedžmentu blagovnih znamk v športu. Ker poznamo v športu več delitev blagovnih znamk, bom govorila o športni opremi, športnikih in športnih organizacijah kot blagovnih znamkah. Naštela in predstavila bom temeljne naloge menedžmenta v športu. Dotaknila se bom marketinga v športu. Na koncu diplomskega projekta pa bom opisala organizacijo prireditve Watervolley. Cilj mojega diplomskega projekta je spoznati, kako je potrebno delovati v športu, da bomo uspešni ter bomo ustvarili ugledno in prepoznavno blagovno znamko.
Ključne besede: blagovna znamka, menedžment, šport, športniki, športne organizacije
Objavljeno: 22.03.2016; Ogledov: 1414; Prenosov: 145
.pdf Celotno besedilo (1,38 MB)

7.
DAVČNE OAZE IN OBDAVČITEV ŠPORTNIKOV
Alan Hočevar, 2014, diplomsko delo

Opis: Davčne oaze so države ali deli držav, ki nudijo za določene dejavnosti ničelne ali zelo nizke davčne obremenitve ter s tem postajajo neposredna davčna konkurenca za tradicionalne davčne sisteme. Zaradi vedno večjih davčnih obremenitev v Sloveniji, pa tudi širše, je v preteklih letih prihajalo do vedno bolj pogostih prenosov kapitala v davčne oaze, pri čemer pa gre za davčno gledano »spolzki teren« saj so lahko razlike v strogosti davčnih zakonodaj velike, prav tako pa se lahko pri prenosih dogajajo večje davčne utaje. Ta trend se je v Sloveniji s spremembami Zakona o davku od dohodka pravnih oseb in Zakona o dohodnini precej zmanjšal, saj so ukrepi postali strožji, pravila bolj definirana in nadzor nad prenosom kapitala poostren. Posebna skupina posameznikov, ki po vsem svetu selijo svoje premoženje v države davčnih oaz so poklicni športniki, predvsem na svetovnem nivoju uspešni posamezniki. Med njimi prav tako ne manjka Slovencev, ki jim status poklicnega športnika v Republiki Sloveniji v preteklosti ni predstavljal ugodnega davčnega okolja in spodbudnih mehanizmov. V nalogi z raziskavo dostopnih virov, analizo sprememb zakonodaje v Sloveniji in s primerjavo z drugimi državami ugotavljamo, da kljub ugodnejšemu davčnemu okolju v davčnih oazah zadnja leta zanimanje za prenos kapitala v te države med rezidenti Republike Slovenije upada. Ukrepi in direktive EU ter OECD zaradi strogosti in omejitev vplivajo na zmanjšanje zanimanja za prenos premoženja v države davčnih oaz. Nadalje ugotavljamo, da je slovenska zakonodaja za poklicne športnike, rezidente Republike Slovenije (ali tujce, ki bi to postali), relativno ugodna; zaradi sprememb glede načina obdavčevanja z normiranimi stroški se razmere izboljšujejo, zato se trend prenosa kapitala v države davčnih oaz manjša. Pri določenih poklicnih športnikih ostaja aktualen, vendar v mnogo manjši meri in specifično za tiste, ki so zares vrhunskega kova (s primerno visokimi dohodki) in katerih glavni vir dohodkov predstavljajo nagrade osvojenih turnirjev in tekmovanj. Razmere v poklicnem športu danes se v Sloveniji sicer zelo razlikujejo glede na športno panogo, prav tako se razlikujejo po kriteriju ali gre za individualni ali ekipni šport, zato bi bilo nujno analizirati situacijo na tem področju in sprejeti določene spremembe, ki bi pripomogle k razvoju športnikov in športa pri nas.
Ključne besede: davki, davčne oaze, športniki, zakonodaja v Sloveniji
Objavljeno: 03.11.2014; Ogledov: 1123; Prenosov: 176
.pdf Celotno besedilo (548,27 KB)

8.
Ugotavljanje krivde na podlagi športnikovega biološkega potnega lista : diplomsko delo univerzitetnega študija
Peter Dokl, 2012, diplomsko delo

Opis: Strmenje k vse boljšim rezultatom je v vrhunski šport vpeljalo znanost. Na žalost se veliko število športnikov, v želji po kar najboljših rezultatih, odloči poseči po nedovoljenih snoveh in metodah, ki pa so, z razvojem znanosti, vse bolj in bolj prefinjene. Pogoj, da se taka praksa odkrije in ustrezno sankcionira, je razvoj organizacij proti dopingu in metod, ki se jih poslužujejo. Novi pristopi v boju proti dopingu so podvrženi skeptičnim mnenjem in kritikam, vendar se je biološki potni list že večkrat izkazal kot zanesljiva metoda v postopkih pred mednarodnim športnim razsodiščem. V diplomskem delu smo obravnavali celoten postopek najnovejše metode dokazovanja krvnega dopinga, biološki potni list. Preučili smo pridobivanje materialnih dokazov, krvnih vzorcev, ter vrsto opravil, ki zagotavljajo avtentičnost in natančnost rezultatov, na podlagi katerih se kasneje uvede disciplinski postopek. Ključni del diplomskega dela je razlaga temelja biološkega potnega lista – vzdolžnega profila. Diplomsko delo sklenemo z opisom disciplinskega postopka in sklepom, v katerem so podane potrditve hipotez.
Ključne besede: športniki, doping, prepovedane substance, odkrivanje, preprečevanje, biološki potni list, testiranja, vzorci, analize, diplomske naloge
Objavljeno: 26.04.2013; Ogledov: 1670; Prenosov: 101
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

9.
Obravnava športnih poškodb na terenu
David Pečoler, 2012, diplomsko delo

Opis: V teoretičnem delu diplomskega dela smo predstavili poškodbe, ki lahko nastanejo pri Tajskem boksu, vzroke za nastanek le teh in vlogo trenerja pri preprečevanju športnih poškodb. Predstavili smo obravnavo in pristop k poškodovancu na terenu iz vidika laika in nujne medicinske pomoči. V raziskovalnem delu diplomskega dela pa smo predstavili rezultate raziskave, opravljene v športnem društvu Legija Muay Thai Maribor med člani društva. Zajeli smo starostno skupino med 18 in 34 let. Namen raziskave je bil ugotoviti pogostost športnih poškodb, osveščenost športnikov o možnostih športnih poškodb pri Tajskem boksu, ugotoviti ali imajo dovolj informacij o poškodbah ter ali potrebujejo dodatne informacije. Informacije smo pridobili z vprašalnikom odprtega in zaprtega tipa, razdeljenim med 50 športnikov, ki so v raziskavi sodelovali prostovoljno in anonimno. Pridobljene podatke smo preučili in grafično prikazali. Rezultati kažejo na to, da so športniki o poškodbah kar dobro informirani in dobijo kar dosti informacij. Vendar pa skoraj polovica športnikov pri določenih poškodbah, ki nastanejo na terenu, glede na rezultate, ki smo jih dobili z anketo, v realni situaciji najverjetneje nebi znali nuditi prve pomoči. Ti podatki so zaskrbljujoči, saj bi dejanja športnikov, ki so bila navedena z obkroženimi odgovori, lahko povzročila resne zaplete pri poškodovancu na terenu ali celo smrt. Zase menijo, da so dovolj informirani o poškodbah in da imajo zadostno znanje o nudenju prve pomoči na terenu, vendar pa kljub temu želijo še dodatne informacije, kar pa je vzpodbuden podatek.
Ključne besede: prva pomoč, nujna medicinska pomoč, športniki, Tajski boks, poškodbe, kontaktni šport
Objavljeno: 02.10.2012; Ogledov: 1904; Prenosov: 394
.pdf Celotno besedilo (1,58 MB)

Iskanje izvedeno v 0.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici