| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Prilagoditev hotelske ponudbe pri izvajanju priprav športnikov invalidov v termalno panonski sloveniji : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija
Senta Jeler, 2021, diplomsko delo

Opis: Šport postaja velik del turizma. Tudi dostopni turizem dobiva svojo moč in prepoznavnost v svetu turizma. Šport invalidov pa povezuje dostopni turizem s športom. Za razvoj vrhunskih športnih panog in športnikov je potrebno veliko časa in tudi športnih priprav. V zaključnem delu smo pregledali literaturo na temo športa, športnega turizma, športa invalidov ter športnih priprav. Sledila je analiza območja Termalno Panonske Slovenije ter ponudnikov hotelskih storitev, ki ponujajo produkt priprave športnikov. Nato smo izvedli kvalitativno raziskavo z delno strukturiranimi intervjuji s ponudniki in športniki invalidi iz različnih športnih panog. Ugotovili smo, da s strani večine vključenih ponudnikov obstaja možnost in interes prilagoditve hotelske ponudbe za izvajanje športnih priprav športnikov invalidov. Potrebe za prilagoditve so različne, tako kot so različne vrste invalidnosti športnikov.
Ključne besede: športni turizem, šport invalidov, priprave športnikov, prilagoditev
Objavljeno v DKUM: 13.04.2022; Ogledov: 170; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (1,31 MB)

2.
Analiza turistične ponudbe občine Slovenska Bistrica s poudarkom na športnem turizmu : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija
Arinna Marin, 2021, diplomsko delo

Opis: Ljudje se vedno bolj zavedajo pomembnosti telesne aktivnosti, ki pripomore k boljšemu fizičnemu in psihičnemu počutju. Prav zaradi tega je vedno več povpraševanja za dodatno športno ponudbo na turističnih destinacijah. V diplomski nalogi smo raziskovali športnoturistično ponudbo v občini Slovenska Bistrica. Ugotovili smo, da je športni turizem v občini Slovenska Bistrica že dobro razvit, vendar ima še veliko prostora za izboljšave. Prišli smo do spoznanja, da sta najbolj razviti obliki športnega turizma v občini Slovenska Bistrica pohodništvo in kolesarjenje. Menimo, da Občina Slovenska Bistrica v omenjeni športni obliki vloži največ športnoturističnega kapitala. Namen naše diplomske naloge je bil izdelati predloge za nadaljnje izboljšave športnoturistične ponudbe v občini Slovenska Bistrica. Po našem mnenju bi se lahko za boljše razvit športni turizem organizirali različni pohodniški in kolesarski dogodki, ki bi spodbujali k večji obiskanosti občine Slovenska Bistrica. Menimo, da bi se morali športni in turistični akterji bolje medsebojno povezovati ter na takšen način izboljšati turistično ponudbo z dodatnimi športnimi aktivnostmi. Ustvarili smo tudi analizo PSPN, ki temelji na prednostih, slabostih, priložnostih in nevarnostih športnega turizma v občini Slovenska Bistrica.
Ključne besede: športni turizem, občina Slovenska Bistrica, turistična destinacija, šport
Objavljeno v DKUM: 27.12.2021; Ogledov: 271; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (1,35 MB)

3.
Analiza športnega turizma in potencial za nadaljnji razvoj soboškega jezera
Žan Jančar, 2021, diplomsko delo

Opis: Šport in turizem sta med seboj zelo povezani panogi, ki močno vplivata drug na drugega. V sodobnem svetu ima športni turizem pomemben vpliv na človeka, ki s ponudbo športnih aktivnosti, objektov in prireditvami sokroji turizem. Zato je pomembno, da se športni turizem razvija v skladu s svetovnimi trendi. V zaključnem delu smo izvedli pregled literature, kjer smo se seznanili z turizmom, športom in športnim turizmom. Predstavili smo Pomursko regijo s Mestno občino Murska Soboto kot središčem regije. Sledila je analiza ponudbe Soboškega jezera ter primer dobre prakse iz tujine s gramoznico Schwarzlsee iz sosednje Avstrije. Sledila je kvalitativna raziskava z opravljenimi pol-strukturiranimi intervjuji. V intervjuje smo vključili Mestno občino Murska Sobota, turistične zavode in agencije, ter klube in društva, ki krojijo športno ponudbo na Soboškem jezeru. Ugotovili smo, da ima Soboško jezero velik potencial za dodatni razvoj z enotnimi mnenji vseh deležnikov in željo po sodelovanju, vendar pa bo potrebno vložiti veliko dodatnega časa, truda in finančnih sredstev za uresničitev vseh zastavljenih ciljev.
Ključne besede: šport, športni turizem, Murska Sobota, Soboško jezero
Objavljeno v DKUM: 26.11.2021; Ogledov: 295; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

4.
Analiza ponudbe športnega turizma v Mestni občini Kranj in potencial za nadaljnji razvoj
Katja Medja, 2021, diplomsko delo

Opis: Športni turizem je posebna oblika turizma, ki turiste spodbuja k rekreaciji, treniranju in sodelovanju v športnih igrah. Je vrsta turistične dejavnosti, usmerjena v ponudbo športnih dejavnosti, prireditev in objektov. Mestna občina Kranj se ponaša tudi z nazivom mesto športa, saj ponuja pestro športno infrastrukturo, različne športne dejavnosti tako za turiste kot tudi domačine ter dobro obiskane športne prireditve. V diplomskem delu smo analizirali ponudbo športnega turizma v Mestni občini Kranj. Predstavili smo osnovne pojme, ponudbo športnih objektov, športnih prireditev ter športnih dejavnosti, prav tako pa tudi namestitvene zmogljivosti, saj smo bili mnenja, da je to eden izmed večjih problemov za nadaljnji razvoj. S kvalitativno raziskavo v diplomskem delu ugotavljamo trenutno stanje športnega turizma v Mestni občini Kranj ter njen potencial za nadaljnji razvoj. Na podlagi dobljenih rezultatov smo podali predloge za razvoj športnega turizma v tej občini. Glavne ugotovitve so pokazale, kako intervjuvanci vidijo problem v razvoju športnega turizma, in sicer v premalo namestitvenih kapacitetah, slabi promociji Mestne občine Kranj ter slabem sodelovanju med akterji športnega turizma.
Ključne besede: športni turizem, analiza ponudbe, Mestna občina Kranj, potencial, razvoj
Objavljeno v DKUM: 16.07.2021; Ogledov: 504; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (2,91 MB)

5.
Naveza ponudbe botaničnega vrta univerze v mariboru s ponudbo športnega turizma in rekreacije v destenaciji maribor - pohorje
Jaka Klemenčič, 2020, diplomsko delo

Opis: Turizem najpogosteje povezujemo s potovanji, kulturo in drugimi spremljajočimi dejavnostmi. S kombinacijo turizma in športa se razvija ena najhitreje rastočih zvrsti turizma – športni turizem. Ta se osredotoča na doživljanje športne ponudbe v destinaciji. V raziskavi smo se osredotočili na ponudbo športno-rekreativnega turizma v Mariboru in okolici, opredelili njegovo vlogo in s predlogi skušali povezati športni turizem in Botanični vrt Univerze v Mariboru ter privabiti potencialne turiste. Z analizo rezultatov anketiranja smo ugotovili, da je s pomočjo športno-rekreativnega turizma, s pomočjo športnih ustanov in prireditev mogoče tržiti Botanični vrt Univerze v Mariboru.
Ključne besede: športni turizem, destinacija, športna ponudba, Botanični vrt Univerze v Mariboru.
Objavljeno v DKUM: 25.03.2021; Ogledov: 458; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (609,26 KB)

6.
Analiza športno - turistične ponudbe ptuja in okolice
Adrijana Andreja Tkalec, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu Analiza športno-turistične ponudbe Ptuja in okolice smo podrobno analizirali športno ponudbo Ptuja in njegove okolice. Poudarek je bil predvsem na športni ponudbi, ki privablja oziroma je zanimiva za turiste. Namen je bil tudi izdelava predloga za izboljšanje športno-turistične ponudbe in njene promocije. Šport je namreč današnjem času zelo priljubljen, sploh med ljudmi, ki večji del dneva zaradi službe presedijo ali pa so pod stresom. Velika večina se jih zato med dopustom ukvarja s športom, nekateri pa potujejo prav zaradi športa (ogled športnih prireditev, sodelovanje na športnih prireditvah). Zato je za destinacije pomembno, da ponujajo čimveč športnih aktivnosti in seveda da jo znajo primerno promovirati in z njeno pomočjo privabiti turiste v destinacijo prav zaradi ponudbe športa. Diplomsko nalogo sestavljata teoretični in empirični del. V teoretičnem delu smo pojasnili pomen turistične destinacije in turistične ponudbe ter kakšen je pravzaprav pomen športa in rekreacije za razvoj turistične destinacije. V empiričnem delu pa smo predstavili Ptuj in njegovo okolico in analizirali njuno športno ponudbo. Izvedli smo tudi anketo med turisti, s katero smo želeli ugotoviti kako so jim bile dostopne informacije o športni ponudbi Ptuja z okolico ter razlog zakaj so sploh obiskali Ptuj.
Ključne besede: športni turizem, turistična ponudba, turistična destnicija, Ptuj
Objavljeno v DKUM: 05.11.2019; Ogledov: 784; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (459,45 KB)

7.
OBLIKOVANJE PROGRAMA ŠPORTNIH PRIPRAV V SLOVENIJI PO SISTEMU "VSE IZ ENE ROKE"
Tanja Ciglar, 2016, diplomsko delo

Opis: V uvodnem (teoretičnem) delu diplomske naloge smo predstavili športni turizem ter povezanost športa in turizma, vrste športnega turizma in namen športnih priprav, opisali strategijo razvoja slovenskega turizma ter trženja športnega turizma in športnih priprav. V praktičnem okviru diplomske naloge smo s pomočjo strukturiranih intervjujev potencialnih gostov, oblikovali predlog ponudbe programa športnih priprav v Sloveniji po sistemu »vse iz ene roke« za ciljno skupino rokometašev z Bližnjega vzhoda. Z metodo SWOT, smo analizirali privlačnosti Slovenije kot športno-turistične destinacije za segment športnih priprav rokometašev. V sklepnem delu smo potrdili zastavljeno hipotezo, da ima Slovenija velik potencial, da privabi v goste rokometne ekipe z Bližnjega vzhoda na športne priprave.
Ključne besede: športni turizem, športne priprave, Slovenija kot destinacija športnih priprav, program športnih priprav, rokometaši z Bližnjega vzhoda
Objavljeno v DKUM: 02.11.2016; Ogledov: 909; Prenosov: 170
.pdf Celotno besedilo (364,09 KB)

8.
PONUDBA ZA ŠPORTNIKE PODJETJA UNIOR D.D., PROGRAM TURIZEM
Tomaž Šporar, 2016, diplomsko delo

Opis: Trženje športa predstavlja širok spekter aktivnosti, ki jih je mogoče usmeriti na točno določene ciljne skupine. Sistem trženja športnih in zdravstvenih programov je izredno kompleksen, zaradi česar mora biti uvajanje skrbno načrtovano in sistematično. Zahteve posameznih ciljnih skupin so pri enaki osnovni ponudbi storitve različne, kar je potrebno pri izvajanju tudi upoštevati. V diplomski nalogi smo pisali o povezavi med športom in turizmom ter o ponudbi za športnike na primeru podjetja Unior d.d., program turizem. Posebej smo se osredotočili na dejavnosti in možnosti, kako izkoristiti prisotnost vrhunskih trenerjev in ostalega spremljevalnega osebja športnih kolektivov, ki bivajo na Rogli ali v Termah Zreče zaradi priprav.
Ključne besede: šport, turizem, športni turizem, športne priprave, Unior d.d., program turizem
Objavljeno v DKUM: 05.10.2016; Ogledov: 716; Prenosov: 101
.pdf Celotno besedilo (795,56 KB)

9.
Inovacijski management v športnih organizacijah
Vasja Gorjup, 2016, magistrsko delo

Opis: Ustvarjalnost in inovativnost sta nepogrešljiva termina pri obravnavi današnjih, sodobnih organizacij, ki bijejo neusmiljeno bitko za deleže na vse bolj nasičenem trgu. Organizacije, ki poleg tehnično-tehnoloških inovacij vse bolj poudarjajo inoviranje upravljavskih procesov kot netehnološke inovacije, in to z uporabo etike soodvisnosti in celovitega pristopa, so v tekmi za prevlado med konkurenti uspešnejše, zgledne pa so tiste, ki poleg tega upoštevajo še načela družbene odgovornosti. Menedžerji kot nosilci upravljavskih procesov se zavedajo kompleksnosti in izzivov v tem vseobsegajočem in prepletajočem se organizacijskem ustroju, zato je njihova ustvarjalnost, kakor tudi ustvarjalnost slehernega posameznika v organizaciji, bistvenega pomena pri premagovanju ovir in ustvarjanju sinergijskih učinkov znotraj organizacije. Slovenske nevladne in neprofitne športne organizacije so še vedno pod vplivom starih družbenih ureditev, kjer sta prevladovali solidarnost in pridnost, inovativnost pa z veliko počasnostjo zamenjuje zakoreninjeno rutinerstvo, kar ima za posledico, da inovativnost slovenskih športnih organizacij zaostaja za primerljivimi organizacijami v ZDA in Veliki Britaniji; Evropa je tudi kasneje kot ZDA dojela pomembnost menedžmenta kot znanosti, še manj raziskan pa je menedžment nevladnih in neprofitnih športnih organizacij, zlasti glede netehnoloških inovacij. Problem slovenskih nevladnih in neprofitnih športnih organizacij je predvsem v zastareli organizacijski kulturi z nezainteresiranostjo ali celo s strahom menedžerjev pred spremembami in inoviranjem v organizaciji. Zaradi teh dejstev obstaja ogromen potencial razvoja invencijsko-inovacijsko-difuzijske dejavnosti v slovenskih športnih organizacijh iz povprečnih v odlične organizacije. To je sicer zahteven in dolgotrajen proces, a s pomočjo novega modela invencijsko-inovacijsko-difuzijskega menedžmenta ter z nekaterimi drugimi spoznanji iz te raziskave je možen in izvedljiv. Predloženi novi model invencijsko-inovacijsko-difuzijskega menedžmenta je po mojem mnenju dobra osnova za nevladne in neprofitne športne organizacije na poti pri doseganju prvin inovativnih organizacij sodobnega sveta. Model je sestavljen iz nekaterih spoznanj globalnega modela inovativnega menedžmenta, spoznanj družbenoodgovornega modela upravljanja človeških virov, obnašanja vrhnjega menedžmenta po vzoru »vodja 5. ravni« ter kulture discipline. Model prav tako upošteva uporabo metodologije »šest klobukov razmišljanja« na sejah ter uporabo sinergije med metodologijama SREDIM/USOMID in »šest klobukov razmišljanja« pri premisleku, planiranju in odločanju o bolj kompleksnih temah. Novi model bo ustvaril takšne pogoje v organizaciji, ki bodo pritegnili tiste, ki jih organizacija najbolj potrebuje – strokovnjake, ki svoj poklic opravljajo iz strasti oziroma navdušenja ter so ponosni na svoje delo.
Ključne besede: Ustvarjalnost, invencija, inovacija, ustvarjalna organizacija, ustvarjalno razmišljanje, spodbujanje ustvarjalnosti, ustvarjalno sodelovanje, inovativni menedžer, ustvarjalni tim, nevladna organizacija, organizacijska kultura, neprofitna organizacija, športna organizacija, družbena odgovornost, invencijsko-inovacijsko-difuzijski menedžment, sinergija, USOMID, šest klubukov razmišljanja, športni turizem.
Objavljeno v DKUM: 12.09.2016; Ogledov: 1104; Prenosov: 166
.pdf Celotno besedilo (2,45 MB)

10.
ANALIZA IZVEDLJIVOSTI VZPOSTAVITVE VHODNE AGENCIJE ZA ŠPORNE KLUBE
Mojca Princip, 2016, diplomsko delo

Opis: Da bi raziskali upravičenost vzpostavitve vhodne turistične agencije za tuje športne klube, smo v uvodnem poglavju opredelili osrednji problem in namen diplomske naloge. Drugo poglavje smo namenili predstavitvi področja športnega turizma z zgodovinskim pregledom in opredelitvijo nišnega turizma. V nadaljevanju smo predstavili agencijsko dejavnost in oblikovanje cene storitve. V tretjem poglavju smo predstavili turistično znamko Slovenije in analizirali ponudbo turističnih in športnih storitev ter športnih objektov. Jedro diplomske naloge predstavlja četrto poglavje, v katerem smo predstavili poslovno idejo vhodne agencije za tuje športne klube v Sloveniji in jo primerjali s tujo športno agencijo. V nadaljevanju poglavja smo opisali primer integralne storitve za hokejski klub. V sklepnem petem poglavju smo povzeli ugotovitve raziskave.
Ključne besede: športni turizem, nišni turizem, vhodna agencija, športne priprave, itinerar
Objavljeno v DKUM: 09.08.2016; Ogledov: 674; Prenosov: 69
.pdf Celotno besedilo (1,17 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici