| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Povezava strategije športne prehrane na sestavo telesa pri smučarskih skakalcih : diplomsko delo
Urban Jarc, 2023, diplomsko delo

Opis: Z izbrano temo smo želeli preučiti odnos, strategijo in znanje, ki jih imajo smučarski skakalci glede klinične športne prehrane ter kakšna je njihova sestava telesa. Smučarski skoki spadajo med športe, pri katerih je nizka telesna masa zelo pomembna. Opredelimo jih kot gravitacijske športe, kar pomeni, da povečana telesna masa omejuje dobro izvedbo. Nizka telesna masa je eden izmed dejavnikov uspešnosti; vendar je treba upoštevati, da lahko zelo nizka telesna masa povzroči resne težave pri telesnih zmogljivostih zaradi zmanjšanja skakalne sile, splošne šibkosti in obvladovanja sil pri doskokih. Predvsem pa se povečata tveganje za telesno in duševno zdravje. Ker je dolgotrajno ohranjanje nizke telesne mase zelo težko izvedljivo in zahteva kar nekaj znanja, je namen naloge analiza prehranskih strategij smučarskih skakalcev. Poglavitni cilj klinične športne prehrane je zadostitev energijskim in hranilnim potrebam vrhunskega športnika. To je potrebno za kakovostno telesno regeneracijo in adaptacijo na trening, ohranjanje njegovega zdravja in za preprečitev poškodb. Prehranska strategija neposredno vpliva na telesno maso skakalcev, ki je regulirana glede na indeks telesne mase (ITM). Uvedba kriterija ITM, ki določa dolžino smuči, je zmanjšala prednost lahkih skakalcev, vendar je kljub uporabi krajših smuči še vedno v določenih mejah predstavlja prednost nizka telesna masa. Zato si smučarski skakalci v športni praksi prizadevajo k optimalno nizki telesni masi. To nakazujejo tudi rezultati naše raziskave, kjer se pokaže, da zaradi želje po nizki telesni masi smučarski skakalci izpuščajo obroke in si sami prilagajajo svoje prehranske strategije. To se odraža na meritvah telesne sestave, ki kažejo na nizek delež puste mase kljub normalnemu indeksu telesne mase ob primerni stopnji hidracije in dokaj nizek fazni kot. Ravno slednji je pokazatelj splošnega zdravstvenega in prehranskega stanja posameznika ter odraža tudi športnikovo zmogljivost. V analizi rezultatov meritev sestave telesa smo tako pri smučarskih skakalcih ugotovili, da nizka telesna masa ne sovpada s strokovnimi merili zdrave sestave telesa. Zato bi bilo iz vidika zdravja pri smučarskih skakalcih, bolj optimalno določanje sestave telesne mase kot pa merjenje ITM. Na ta način, bi lažje zaščitili pusto maso športnikov, ki je determinanta njihovega zdravja. Zdravo razmerje telesnih mas je namreč ključno izhodišče za nadzor zdravja športnikov v športih, kje nizka telesna masa predstavlja tekmovalno prednost.
Ključne besede: športna prehrana, smučarski skakalci, prehranska strategija, sestava telesa
Objavljeno v DKUM: 02.06.2023; Ogledov: 474; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (1,74 MB)

2.
Pomen družinskega sloga za gibalno športno aktivnost in zdravo prehrano predšolskih otrok : diplomsko delo
Sara Kolman, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Pomen družinskega sloga za gibalno športno aktivnost in zdravo prehrano predšolskih otrok je sestavljeno iz dveh delov, iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu je najprej nekaj besed namenjenih temu, da je zelo pomembno razmerje med vnosom in porabo energije in kako se je življenjski slog družin bistveno spremenil, odkar je med nami tehnologija. Nato smo predstavili življenjski slog in kako stres v življenju v veliki meri vpliva na življenjski slog posameznika. V naslednjem poglavju smo opredelili družino in kaj vse spada k družinskemu okolju. Opisali smo tudi pomen otrok v družini in kako so otroci povsem odvisni od staršev. Opredelili smo tudi gibalno športno aktivnost nasploh in v družini, vključevanje otrok v le-to ter kaj so posledice premajhne športne aktivnosti. V empiričnem delu smo s pomočjo table prikazali odgovore, ki smo jih pridobili na podlagi anketnega vprašalnika. Le-ta je zajemal vprašanja, ki so se nanašali na pogostost, pomembnost in rednost zdrave prehrane in športnih gibalnih aktivnosti v družinah. Vse anketirane osebe so bili starši predšolskih otrok. Vsako tabelo smo interpretirali na podlagi pridobljenih rezultatov. Prišli smo do ugotovitve, da ima življenjski slog na prehrano in gibalno športno aktivnost predšolskih otrok velik vpliv, saj so otroci v veliki meri odvisni od prehrane in gibalno športnih aktivnosti, ki jim jih nudijo starši.
Ključne besede: družinski slog, zdrava prehrana, gibalno športna aktivnost
Objavljeno v DKUM: 10.06.2022; Ogledov: 820; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

3.
Primerjava prehranjevalnih navad slovenskih teniških igralcev v različnih starostnih kategorijah : diplomsko delo
Barbara Beliš, 2021, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil preučiti prehranjevalne navade teniških igralcev v Sloveniji ter jih med seboj primerjati po starostnih skupinah. Pomembnost povezave med prehrano in telesno dejavnostjo smo v nalogi predstavili s primerjavo prehrane teniškega igralca Novaka Djokovića. V empiričnem delu smo opravili raziskavo, kjer smo prikazali prehranjevalne navade boljših teniških igralcev v Sloveniji ter razlike le-teh po starostnih kategorijah. Anketiranci so bili razvrščeni v starostne kategorije U12, U14, U16, U18 in člane/članice. Med anketiranimi teniškimi igralci je bilo 28 moških in 38 žensk. Ugotovili smo, da 59 % anketiranih igralcev meni, da je njihova prehrana pravilna, prav tako 54 % igralcev meni, da ustrezen vnos hranil vpliva na uspeh, dosežen na tekmovanjih. Med starostnimi skupinami anketiranih v načinu prehranjevanja nismo opazili bistvenih razlik.
Ključne besede: mladinci, tenis, športna prehrana, dieta
Objavljeno v DKUM: 25.01.2022; Ogledov: 865; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (1,06 MB)

4.
Športna prehrana in zbijanje kilogramov v borilnih veščinah: analiza judoistov
Aljaž Sedej, 2020, diplomsko delo

Opis: Športna prehrana je v vrhunskem športu eden od ključnih dejavnikov, ki vodijo do vrhunskega rezultata. Brez ustrezne športne prehrane lahko pride do prehitrega konca športne kariere zaradi poškodbe, v večini primerov pa slaba prehrana vrhunskega športnika vpliva na njegove rezultate. Dva od ključnih elementov športne prehrane sta načrt prehranjevanja športnika in regeneracija športnika po treningu ali tekmi. Judo je šport, pri katerem imajo vrhunski športniki veliko težav z vzdrževanjem teže. Te težave se pojavljajo že v starostni kategoriji kadetov (od 15 do 17 let), ko tekmovalci začnejo nastopati v evropskih pokalih in se njihova želja po doseganju rezultatov in dokazovanju bistveno poveča. Ključni problem, ki judoiste vedno znova pripelje do tega, da tik pred tekmo izgubljajo težo, je slaba vsakodnevna športna prehrana. Športna prehrana mora biti prilagojena vsakemu tekmovalcu posebej, saj imajo tekmovalci različne okuse, prav tako pa tudi njihova telesa delujejo na različne načine. Prehranjevalni načrt mora biti pripravljen za različna obdobja, temeljiti pa mora tako na analizi športnikove prehrane kot nadzoru nad dodatki k prehrani (Książek, Kopeća & Słowińska-Lisowska, 2014). Tako kot v večini borilnih športov tudi pri judu tekmovalci tik pred tekmo izgubljajo veliko količino kilogramov, predvsem z omejitvijo zaužite hrane in tekočine. Judoisti temu ne rečejo dieta, saj nimajo namena dolgoročno izgubiti nekaj kilogramov, temveč takemu početju rečejo »zbijanje« (ang. weight cutting). Ko judoisti uporabijo besedo zbijanje, mislijo na izgubo teže v nekaj dneh, in sicer s pomočjo različnih metod, ki pospešijo izgubo vode. Večina judoistov tako na primer uporablja finsko savno z namenom izgube dodatne teže. Med judoisti je precej priljubljena tudi »savna suit«, trenirka, ki je na notranji strani obložena s folijo in ne prepušča zraka, kar pospeši in poveča znojenje med aktivnostjo. Takšno zbijanje kilogramov se pojavlja pri večini borilnih veščin, pri katerih so skupine razdeljene na različne težinske kategorije, za tekmovalce pa je tovrstno zbijanje teže nekaj povsem običajnega (Antonio & Stout, 2001). V zadnjem času so v judu precej popularni dodatki k prehrani, vendar njihovega jemanja ne priporočajo strokovnjaki za športno prehrano, temveč se zanje športniki odločijo sami.
Ključne besede: športna prehrana, zbijanje kilogramov, sindrom RED-S, borilna veščina, judo.
Objavljeno v DKUM: 17.09.2020; Ogledov: 1444; Prenosov: 175
.pdf Celotno besedilo (728,81 KB)

5.
POTREBE IN PRIPOROČILA V PREHRANI MLADEGA ŠPORTNIKA
Milena Šimundža, 2016, specialistično delo

Opis: Prehrana mladostnika vpliva na njegovo rast in razvoj, prav tako pa vpliva tudi na njegove športne dosežke. V športni panogi nogomet je udeleženih veliko število otrok in mladostnikov po celem svetu. Nogomet omogoča številne koristi aerobne vadbe, razvoja spretnosti in predvsem delovanja v ekipnem okolju. V obdobju mladostništva je neodvisnost pri izbiri in pripravi hrane povečana, zato je mlade športnike potrebno še dodatno spodbujati k razvoju dobrih prehranjevalnih navad. Uspešen motiv za dobre prehranjevalne navade so velikokrat prav športni uspehi. Namen specialističnega dela je bil predstaviti osnovne potrebe in priporočila v prehrani mladega športnika – nogometaša ter predstaviti priporočila za dnevni energijski in hranilni vnos v različnih obdobjih nogometnih aktivnosti. Namen je bil tudi predstaviti koristna in enostavna priporočila z izbiro primerne hrane za obrok pred vadbo, po vadbi, na dan tekme in na celodnevnem turnirju. Uporabljena je bila metoda analize v delu pregleda literature, metoda konkretizacije pri prikazu potreb in priporočil za osnovno prehrano mladostnika ter metoda sinteze, kjer so priporočila združena v celoto in omogočajo preglednost in uporabo tematike. S pregledom literature smo ugotovili, da se prehranske potrebe mladih športnikov bistveno ne razlikujejo od potreb mladih, ki niso športno aktivni. Potrebno pa je upoštevati, da športno aktiven mladostnik potrebuje tudi obvezen počitek 9-10 ur ponoči in 1-2 uri dnevnega počitka. Ugotovili smo tudi, da je pri načrtovanju prehrane mladega nogometaša, najučinkovitejši individualen pristop, ki upošteva telesno težo, telesno višino, starost, vrsto obremenitve (pogostost, intenzivnost in čas trajanja vadbe), energijske porabe, okoljske dejavnike, genetske dejavnike in tudi spol. Prav tako smo ugotovili, da mladi nogometaš potrebuje uravnoteženo prehrano ob normalnem, idealnem stanju prehranjenosti. Skrivnost uspešnega treniranja se skriva v hitri obnovi organizma po napornem treningu, k hitri obnovi pa prispevajo pravilna prehrana, počitek ter dovolj spanja.
Ključne besede: Zdrava prehrana, športna prehrana, prehranjevanje športnikov oz. nogometašev, obrok pred vadbo in po njej, hrana in športni rezultati.
Objavljeno v DKUM: 21.10.2016; Ogledov: 2392; Prenosov: 435
.pdf Celotno besedilo (991,40 KB)

6.
PREHRAMBENE NAVADE IN ŠPORTNE AKTIVNOSTI PREDŠOLSKIH OTROK
Janja Jančigaj, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu z naslovom Prehrambene navade in športna aktivnost predšolskih otrok je predstavljeno, kakšna je povezanost športne aktivnosti in prehrambenih navad predšolskih otrok. Namen diplomskega dela je bil ugotoviti, kakšne prehrambene navade imajo otroci, ki obiskujejo vrtec, kakšno vlogo imajo pri tem njihovi starši, kako pogosto so otroci športno aktivni zunaj vrtca in katere so njihove aktivnosti. Teoretični del smo razdelili na dva dela, na prehrano in motoriko. Pri prehrani je opisana zdrava prehrana, prehrana predšolskega otroka, organizacija prehrane v celjskih vrtcih; pri motoriki pa gibalne sposobnosti otrok, gibalni razvoj, gibalne dejavnosti v kurikulumu za vrtce, vpliv prehrane na gibalni razvoj otroka in organizirane gibalno-športne dejavnosti za predšolske otroke v Celju. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave. V raziskovalnem vzorcu je sodelovalo 50 staršev predšolskih otrok. Na podlagi podatkov o teži in višini otrok ugotavljamo, da ima večina otrok normalno telesno težo, glede na indeks telesne mase. Ugotovili smo, da se otroci, ki obiskujejo celjski vrtec, zdravo prehranjujejo in da starši poznajo posledice nezdravega in nepravilnega prehranjevanja. Starši so z otrokom športno aktivni 2‒3-krat na teden, večina otrok pa poleg tega obiskuje še organizirano športno vadbo.
Ključne besede: predšolski otrok, prehrana, zdrava prehrana, vzgojitelj, starši, gibalne sposobnosti, gibalna športna dejavnost
Objavljeno v DKUM: 13.06.2016; Ogledov: 1900; Prenosov: 141
.pdf Celotno besedilo (1,54 MB)

7.
RELACIJE TELESNIH IZMER, SESTAVE TELESA IN ŽIVLJENJSKEGA SLOGA PRI ŠTUDETNIH
Anja Žohar, 2015, diplomsko delo

Opis: Namen raziskave je bil ugotoviti, ali obstaja povezanost življenjskega sloga študentk z njihovimi telesnimi izmerami ter sestavo telesa. V raziskavi je sodelovalo 161 študentk Pedagoške fakultete v Mariboru, smer razredni pouk, starih 19 in 20 let. Podatke o življenjskem slogu posameznih študentk smo pridobili z anketnima vprašalnikoma »Ovrednotenje življenjskega sloga« in »Gibalna dejavnost mladih«. Telesne izmere so bile izmerjene z uporabo standardiziranega antropometričnega instrumentarija. Pri sestavi telesa smo se osredotočili na merjenje telesnega maščevja, mišičevja, brezmaščobne telesne teže in deleža vode v telesu, kjer smo za merjenje uporabili analizator sestave telesa Maltron BF-907. Za ugotavljanje razlik v telesnih izmerah in sestavi telesa med skupinama z zdravim in nezdravim življenjskim slogom je bil uporabljen T-test. Statistično značilnost smo ugotavljali na ravni tveganja p≤0,05. Rezultati raziskave kažejo, da večina študentk živi nezdrav življenjski slog in niso pokazali statistično značilnih razlik v telesnih izmerah kot tudi ne v sestavi telesa med študentkami z zdravim življenjskim slogom in nezdravim življenjskim slogom. V zgodnje odraslem obdobju, ko je telesni razvoj že zaključen, med izbranim življenjskim slogom in telesnimi izmerami ter sestavo telesa ni zaznati nobenih povezav, vsekakor pa ima predvsem nezdrav življenjski slog, ki ga živimo, negativne posledice na telo in zdravje posameznika v obdobju odraslosti in starosti.
Ključne besede: morfologija, življenjski stil, prehrana, športna dejavnost, kajenje, alkohol, zgodnje odraslo obdobje
Objavljeno v DKUM: 23.07.2015; Ogledov: 1820; Prenosov: 360
.pdf Celotno besedilo (821,94 KB)

8.
Ekstremni napori in športna prehrana pripadnikov Specialne enote : diplomsko delo univerzitetnega študija
Kaja Pilko, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem predstavila ekstremne napore in razmere za delo, s katerimi se vsakodnevno spopadajo pripadniki specialne enote. Osredotočila sem se na ustrezno športno prehrano, ki naj bi bila prilagojena njihovim ekstremnim obremenitvam. Pripadniki specialne enote so vrhunski športniki. Zanje velja, da je skrb za odlično telesno pripravljenost na prvem mestu. Urjenja, priprave in samostojni treningi zahtevajo dobro psihično pripravljenost in opravljanje nalog na najvišjem nivoju zmogljivosti. Podrobneje sem torej predstavila fizično urjenje, ki je povezano s posledično utrujenostjo in kasnejšo regeneracijo, ki je osnova vrhunskega dosežka. Urjenje je oblika treninga s katerim se specialci pripravljajo na ekstremne razmere, kot so vročina, mraz, vlaga, visoka nadmorska višina in nevaren teren. S pomočjo strokovne literature sem predstavila športno prehrano, ki se mi glede na njihovo treniranje vzdržljivosti zdi smiselna in ključna za premagovanje naporov. Z ustreznim uživanjem hrane in tekočine pred, med in po obremenitvi se pripadniki specialne enote lahko izognejo izgubi energije, lakoti in dehidraciji. Pomembno je razmerje hranil med ogljikovimi hidrati, maščobami in beljakovinami, ki so glavna goriva energije. Zadnji del sem posvetila prehranskim dodatkom in dopolnilom. Zaradi oblike dela specialcev in oteženega vnosa trde hrane, se mi zdijo omenjena hranila izredno pomembna, saj omogočajo povečan vnos energije in hitro nadomestitev izgubljenih hranil.
Ključne besede: policija, specialne enote, usposabljanje, ekstremne razmere, obremenitve, prehrana, športna prehrana, prehranski dodatki, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 21.11.2013; Ogledov: 4214; Prenosov: 663
.pdf Celotno besedilo (305,64 KB)

9.
INFORMACIJSKI SISTEM ZA OPTIMIZACIJO PREHRAMBENIH PLANOV ATLETOV
Igor Grošelj, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga o optimiziranju prehrambenih planov atletov se osredotoča na razvijanju informacijske rešitve za optimalen izkoristek hrane pri treningih.
Ključne besede: Športna prehrana, optimiziranje, makronutrienti, atleti, prehrambeni plani
Objavljeno v DKUM: 07.10.2013; Ogledov: 1365; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (1,21 MB)

10.
TRŽENJSKA STRATEGIJA PODJETJA VIS CORPORIS D.O.O., ZA UVAJANJE IZDELKOV ŠPORTNE PREHRANE
Luka Popovič, 2012, diplomsko delo

Opis: Z tem diplomskim delom smo z pomočjo raziskave izdelali predlog trženjske strategije za VigorFuel. Na začetku dela smo iz različne literature na splošno opisali marketing in njegove strategije. Opisali smo področje iz več zornih kotov, od tega kako naj se podjetje pozicionira do tega kako naj uvaja svoje izdelke na trg. Temu delu je sledil empirični del z opisom raziskovalnega področja. Predstavili smo podjetje in njegove blagovne znamke. Zaradi tega ker mora marketing slediti osnovnim razvojnim in strateškim ciljem podjetja smo opisali tudi te. Z analizo, ki je sledila smo prišli do ključnih informacij, ki so nam bile v pomoč pri testiranju hipotez. Testirali smo ozaveščenost vzorca o blagovni znamki VigorFuel, povprečno starost potencialnih kupcev, zadovoljstvo potencialnih kupcev z ponudbo, pripravljenost kupcev do nakupa takšnih izdelkov ter kako smo pozicionirani kot blagovna znamka glede na obstoječo konkurenco.Na koncu smo prišli do zaključka in izdelali predlog trženjske strategije za podjetje Vis Corporis d.o.o. pri uvajanju izdelkov športne prehrane.
Ključne besede: Marketing, marketinške strategije, športna prehrana
Objavljeno v DKUM: 12.11.2012; Ogledov: 2058; Prenosov: 237
.pdf Celotno besedilo (1,74 MB)

Iskanje izvedeno v 0.5 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici