| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza prometne varnosti s predlogi ukrepov za izboljšanje prometne varnosti v okolici osnovne šole Hoče
Doroteja Družovec, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je podan predlog ukrepov za izboljšanje prometne varnosti v okolici osnovne šole Hoče. Diplomsko delo obravnava področje varnosti otrok na šolskih poteh. Obravnavan je razvoj otroka z več stališč (sposobnost vključevanja, gibalni, socialni itd.), pregled področne zakonodaje ter izvedena analiza varnosti obstoječe infrastrukture. Pri tem je bil upoštevan vidik, kjer je otrok v vlogi pešca, z rešitvami za izboljšanje prometne varnosti ter s primeri iz Slovenije in tujine. Praktični primer zajema osnovno šolo Dušana Flisa v Hočah s podružnično šolo v Reki, kjer je bila opravljena analiza obstoječih šolskih poti. Za potrebe izdelave predlogov ukrepov so bile izvedene tudi skrite meritve hitrosti motornih vozil na območju OŠ Hoče ter ostale potrebne analize obstoječega stanja.
Ključne besede: prometna varnost, osnovna šola, Občina Hoče - Slivnica, otroci, šolske poti, meritve hitrosti
Objavljeno: 18.09.2018; Ogledov: 560; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (7,11 MB)

2.
VARNE ŠOLSKE POTI V OBČINI MIKLAVŽ NA DRAVSKEM POLJU
Goran Pomer, 2013, diplomsko delo

Opis: Varnost cestnega prometa je ena temeljnih kakovosti cestnega prometa. Vsak udeleženec v cestnem prometu ali uporabnik prometne storitve želi imeti varen prometni sistem, ki zadovoljuje njegove potrebe in pričakovanja. V tem pomenu je varen cestni promet tudi odgovornost države in lokalnih skupnosti, ki imajo celoten vpogled in pregled nad prometnim dogajanjem ter potrebne vzvode, s katerimi lahko poleg posameznika posredno ali neposredno vplivajo na področje prometne varnosti. Diplomska naloga obravnava problematiko obstoječih varnih šolskih poti v občini Miklavž na Dravskem polju. Na osnovi postavljenih kriterijev je izvedena klasifikacija primernosti ulic / cest ter podan predlog možnih izboljšav obstoječega stanja z načrtom priporočenih šolskih poti.
Ključne besede: varne šolske poti, prometna varnost, analiza, cestni promet
Objavljeno: 15.02.2013; Ogledov: 1843; Prenosov: 117
.pdf Celotno besedilo (6,86 MB)

3.
Prometna varnost otrok in njihova udeležba v prometu v I. OŠ Celje : magistrsko delo
Dragana Djukić, 2010, magistrsko delo/naloga

Opis: Udeleţenci v prometu zaradi nepoznavanja ali pa, ker se jim ne zdi vredno, vedno ne upoštevajo prometnih predpisov, zaradi česar prihaja do prometnih nesreč. Najbolj ogroţeni udeleţenci v prometu so otroci, zlasti na poti v šolo in iz šole domov. Pojem prometne varnosti med drugim zajema tudi varovanje otrok na poteh v šolo in iz nje. Dojemanje, vrednotenje in vedenje otrok v prometnih razmerah je odvisno od njihovih razvojnih značilnosti, zaradi česar se povsem razlikuje od vzorcev, ki jih imajo odrasli za samoumevne. Zato moramo nameniti posebno pozornost prometni varnosti otrok na šolskih poteh. V nalogi so predstavljene razvojne značilnosti otrok in njihova sposobnost vključevanja v promet, varnost otrok v cestnem prometu in njihova vzgoja. Podrobno je podana raziskava o stanju prometne varnosti v Sloveniji, raziskava o varnosti otrok v tujini in raziskava o ogroţenosti otrok v cestnem prometu v Sloveniji. Poudarek naloge je na prometni varnosti otrok in njihovi udeleţbi v prometu v I. OŠ v Celju, na ugotavljanju nevarnosti, ki povečujejo ogroţenost otrok na poti v šolo in iz nje, ustreznost novih ureditev v šolskem okolišu in določitvi ukrepov za odpravo opredeljenih nevarnosti oziroma za povečevanje prometne varnosti otrok. Zaključek naloge zajema usmeritve za realizacijo predlaganih ukrepov za povečanje prometne varnosti na šolskih poteh v okolici I. OŠ v Celju.
Ključne besede: otroci, učenci, prometna vzgoja, prometna signalizacija, šolske poti, kritične točke, zadovoljstvo zaposlenih
Objavljeno: 04.05.2011; Ogledov: 4634; Prenosov: 452
.pdf Celotno besedilo (2,24 MB)

4.
NAPRAVE IN UKREPI ZA UMIRJANJE PROMETA V OKOLICI ŠOL
Tanja Božič, 2009, diplomsko delo

Opis: Varnost otrok na poti v šolo je v nemalo primerih ogrožena. Šolske poti v neposredni bližini šol niso povsod primerno urejene, zato so otroci na poti v šolo marsikje izpostavljeni nevarnim situacijam, ki se lahko tudi tragično končajo. Problematika varnosti otrok v prometu na poti v šolo zahteva iskanje celostnih rešitev, ki bi prispevale k izboljšanju obstoječega stanja. V diplomskem delu so najprej predstavljene naprave in ukrepi za umirjanje prometa nasploh, tako na odsekih cest kot v križiščih. Poglavitni del diplomskega dela obsega prikaz konkretnih primerov uporabe naprav in ukrepov za umirjanje prometa v okolici šol na območju Maribora in njegove bližnje okolice. Podani so opisi stanja na posameznih lokacijah in ugotovitve o ustreznosti naprav ali ukrepov. Na podlagi analize obstoječega stanja so podani predlogi izboljšav, ki bi prispevali k izboljšanju ravni prometne varnosti otrok v okolici šol.
Ključne besede: varne šolske poti, umirjanje prometa, ukrepi za umirjanje prometa, naprave za umirjanje prometa
Objavljeno: 03.12.2009; Ogledov: 3283; Prenosov: 418
.pdf Celotno besedilo (13,74 MB)

5.
Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici