| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Delovna šola na Slovenskem med vojnama
Amadeja Štukl, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo obravnavali gibanje za delovno šolo na slovenskem ozemlju med obema vojnama. Najprej smo predstavili splošno opredelitev gibanja za delovno šolo v 20. stoletju in opisali delovno šolo v Združenih državah Amerike ter primerjali tradicionalno učenje s progresivnim učenjem. Nadaljevali smo s splošno definicijo delovne šole in jo uvrstili v okvir reformske pedagogike, kjer smo primerjali njune skupne značilnosti. Podrobneje smo predstavili tuje predstavnike delovne šole, to so Georg Kerschensteiner, Otto Glöckel in Pavel Petrovič Blonski. Raziskovali smo odnos slovenskih učiteljskih društev do delovne šole in kako so le-te pripomogle k razvijanju gibanja za delovno šolo pri nas. Leto 1929 je prineslo spremembe v družbi in v šolstvu, nastala je Kraljevina Jugoslavija, na področju vzgoje in izobraževanja pa se je oblikoval nov šolski zakon, ki je prinesel obvezno osemletno šolanje. Najbolj značilni predstavniki gibanja za delovno šolo na Slovenskem so bili Matija Senkovič, Gustav Šilih, Franjo Žgeč in Anton Osterc. Pojavili so se tudi nasprotniki delovne šole, med katerimi je bil najbolj pomemben Karel Ozvald. Obravnavali smo tudi gibanje za delovno šolo na Hrvaškem.
Ključne besede: delovna šola, delovni pouk, reformska pedagogika, progresivna pedagogika, Matija Senkovič, Gustav Šilih, šolska reforma, šolski zakon
Objavljeno v DKUM: 31.05.2021; Ogledov: 669; Prenosov: 117
.pdf Celotno besedilo (782,91 KB)

2.
ZGODOVINA OSNOVNE ŠOLE TIŠINA
Valerija Horvat, 2013, diplomsko delo

Opis: Na začetku sem se osredotočila na šolsko reformo Marije Terezije, ki je bila osnova za nadaljnji razvoj šolstva. Namen dela je predstaviti zgodovino Osnovne šole Tišina, se pravi razvoj šolstva in ga primerjati z zgodovino šolstva v Prekmurju ter zgodovino šolstva v Sloveniji. Predstavila sem občino v kateri najdemo Osnovno šolo Tišina, se pravi občino Tišina. Zanimali so me začetki ustanovitve, ko je šola na Tišini začela delovati. V teh desetletjih je prišlo do večjih sprememb tako v zgradbi šole kot tudi v šolskem sistemu. Zanimalo me je tudi v kateri kadrovski zasedbi, ki se je spreminjala skozi leta, je delovala šola, torej spoznati vodstvo šole, učitelje, ki so skozi leta poučevali na šoli, strokovno osebje ter seveda ostalo osebje, ki je potrebno za delovanje šole. Namen naloge je tudi ugotoviti katere dejavnosti so potekale na šoli in sam potek šolskega leta. Skozi desetletja je šola kot državna ustanova praznovala različne praznike, ki so se z leti spreminjali zaradi pripadnosti Prekmurja najprej k Avstro-Ogrski, potem priključitvi k matični državi Sloveniji v sklopu Kraljevine SHS in ne nazadnje k osamosvojitvi Republike Slovenije. Zaradi različnih pripadnosti je bila razlika tudi v obeleženju praznikov, ki so pomembni za državo. Ker ima šola na Tišini podružnico v Gederovcih in vrtec, ki spada k šoli, sem ugotavljala večje in pomembnejše dogodke, ki so ju zaznamovali. V diplomski nalogi sem uporabila tri metode, in sicer deskriptivno metodo, komparativno metodo in zgodovinsko metodo. Uporabila sem tudi postopek zbiranja podatkov. Rezultati, ki sem si jih zadala, so bili doseženi. Podatke za razmere, dogodke in spremembe, ki so jih spremljali, sem našla v šolskih kronikah.
Ključne besede: šolska reforma, šolstvo, Tišina, občina, šola, vrtec
Objavljeno v DKUM: 12.06.2013; Ogledov: 2739; Prenosov: 174
.pdf Celotno besedilo (37,51 MB)

Iskanje izvedeno v 0.04 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici