SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
OSNOVNA ŠOLA ŠENTJERNEJ
Anamarija Mohorič, 2015, magistrsko delo

Opis: Učimo se učiti je eden od projektov Osnovne šole Šentjernej. Šole, kjer sem si izoblikovala svoje osnovno znanje in si pridobila širši ter vsestranski pogled na svet. Učimo se skozi celotno življenje. Izbrala sem si temo raziskovanja zgodovine šole, ki deluje v mojem kraju, ker sem vedela, da bom tako izvedela veliko o njenem nastanku, o življenju na šoli, ki sega daleč v preteklost, o težavah, ki so pestile šolo, o pedagoških delavcih itd. Tudi moj kraj ponuja zelo raznolik družbenogeografski in zgodovinski pregled, ki sem ga na začetku dela preučila ter tako svoji splošni razgledanosti dodala kanček znanja. Nato sem se lotila preučevanja zgodovine šolstva v Sloveniji in ugotovila, da smo Slovenci lahko zelo ponosni na svoje prednike, ki so s svojim trudom in vztrajnostjo dosegli veliko za šolstvo. Naš začetni razvoj je potekal tako kot avstrijski, ker so Habsburžani postavili zelo trdne temelje. V tej smeri smo se hitro razvijali, le zaradi jezika smo zaostajali. Materni jezik je bil skozi vsa leta v nevarnosti propada. A ker je z jezikom preživela slovenska šola, je naš jezik preživel z njo. Bili so vzponi in padci, a vendar napredovanja. Bili smo majhen narod, ki je bil ogrožen s strani vseh držav, po zaslugi slovenskega šolstva pa je preživel. Tudi danes šola išče nove možnosti za napredek in izboljšanje slovenskega naroda. S svojim raziskovanjem zgodovine šentjernejske osnovne šole sem želela prikazati razvoj vzgojno-izobraževalnih ustanov, s poudarkom na Šentjerneju. Pri svojem delu sem uporabila zgodovinsko metodo dela, kar pomeni, da sem pri raziskovanju uporabljala in črpala informacije iz primarnih virov in šolskih kronik.
Ključne besede: Šentjernej, zgodovina, šolstvo, osnovna šola
Objavljeno: 13.11.2015; Ogledov: 702; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (2,12 MB)

2.
KULINARIČNE MOJSTROVINE ŠENTJERNEJA
Nuša Lešnjak, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo temelji na opisu kulinaričnih mojstrovin, ki so značilne za občino Šentjernej. Navedene so sestavine za pripravo jedi, ki jih uporabljamo v vsakdanji prehrani za različne praznične jedi ter jedi ob šegah življenjskega cikla. V uvodnem delu diplomskega dela najprej preučimo osnovne pojme, ki so povezani s kulinariko. V nadaljevanju s pomočjo strokovne literature opišemo splošne značilnosti občine, sestavine za pripravo jedi, vsakdanjo hrano, hrano ob praznikih, jedi prazničnega leta ter jedi ob šegah življenjskega cikla. Nato navedemo še hrano ob delih, opišemo lokalne prireditve ter pijače, ki so značilne za omenjeno območje. Vse skupaj nekoliko primerjamo tudi s preteklostjo. V celotnem diplomskem delu smo s pomočjo intervjujev prišli do ugotovitev, da se je večina jedi iz preteklosti ohranila vse do danes. Za nazornejšo predstavitev pa smo uporabili tudi fotografski material.
Ključne besede: kulinarika, Šentjernej, vsakdanje jedi, praznične jedi, Jernejevo
Objavljeno: 27.03.2017; Ogledov: 179; Prenosov: 26
.pdf Celotno besedilo (2,50 MB)

Iskanje izvedeno v 0.02 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici