| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
ZDRAVSTVENA NEGA BOLNIKA PO OPERACIJI RAKA NA DEBELEM ČREVESU S KOLOSTOMO
Semra Ćudić, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje zdravstveno nego bolnika po operaciji raka na debelem črevesu s poudarkom na pooperativnem obdobju. Opisano je delovanje in patologija črevesa, vrste zdravljenja, ki se uporabljajo v Sloveniji, predoperativna in pooperativna zdravstvena nega ter opredeljene nekatere najpogostejše negovalne diagnoze pri bolnikih pred in po operaciji. Izpostavljena je vloga in naloge medicinske sestre pri preprečevanju zgodnjih zapletov zdravljenja in pripravi bolnika na odpust ter vloga svojcev in enterostomalnega terapevta.
Ključne besede: bolnik, rak debelega črevesa, črevesna stoma, medicinska sestra, enterostomalni terapevt, zdravstvena nega.
Objavljeno: 06.11.2009; Ogledov: 4605; Prenosov: 1231
.pdf Celotno besedilo (435,73 KB)

2.
Samopodoba pacienta s črevesno stomo
Valerija Škrobar, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavam pacienta s črevesno stomo, pri čemer je poudarek na njegovi samopodobi. Ko pri pacientu odkrijejo določen vzrok bolezni ali poškodbe, katere končni rezultat je črevesna stoma, se njegovo življenje korenito spremeni. Črevesno stomo lahko na splošno opredelimo kot kirurško izpeljavo zdravega dela tankega ali debelega črevesa na površino trebušne stene oziroma kože. Po operativnem posegu se pacientovo telo spremeni in ker torej gre za nenaraven način izločanja blata, to novo nastalo stanje, obsežno vpliva tudi na pacientovo samopodobo. Da stomist sprejme svojo spremenjeno telo in da izoblikuje pozitivno samopodobo in telesno samopodobo, je zelo pomembno delo medicinske sestre. Stomisti se namreč soočajo s številnimi strahovi, stiskami, skrbi ter stereotipi, ki jih prinaša črevesna stoma. Medicinska sestra mora biti stomistu vedno na voljo, mu dajati podporo, spodbudo in izvajati zdravstveno vzgojno delo s posredovanjem informacij glede črevesne stome, nege, morebitnih zapletov, prehrane in telesnih aktivnosti. Prav tako mu mora svetovati kako najlažje sprejeti spremenjeno telo in samopodobo. Življenje stomista je lahko kolikor se le da enako kvalitetno kot prej. Spoznati in prilagoditi se mora na vsa dejstva o črevesni stomi in jih tudi sprejeti. Kajti s sprejetjem le teh spozna, da se z njo lahko živi tudi enako kvalitetno, vendar je zato potreben določen čas.
Ključne besede: Črevesna stoma, samopodoba, medicinska sestra, stomist, zdravstveno vzgojno delo.
Objavljeno: 20.07.2017; Ogledov: 711; Prenosov: 180
.pdf Celotno besedilo (2,79 MB)

3.
ZDRAVSTVENA NEGA BOLNIKA PO OPERACIJI RAKA NA DEBELEM ČREVESU S KOLOSTOMO
Robert Jeneš, 2013, diplomsko delo

Opis: Za izdelavo diplomskega dela smo uporabili deskriptiven način pisanja. Diplomsko delo zajema zdravstveno nego bolnika po operaciji raka na debelem črevesu, s poudarkom na pooperativnem obdobju. V prvem delu je predstavljeno debelo črevo, anatomija, fiziologija s patofiziologijo, ter vrste zdravljenja, ki se uporabljajo v Sloveniji. V drugem delu diplomskega dela je predstavljena predoperativna in pooperativna zdravstvena nega. Opredeljene so tudi nekatere najpogostejše negovalne diagnoze pri bolnikih po operaciji. Izpostavljeni sta tudi vloga in naloge medicinske sestre pri preprečevanju zgodnjih zapletov zdravljenja in pripravi bolnika na odpust iz bolnišnice, ter vloga svojcev in eterostomalnega terapevta pri zdravljenju bolnika.
Ključne besede: rak debelega črevesa, bolnik, operacija, črevesna stoma, zdravstvena nega, medicinska sestra.
Objavljeno: 25.02.2013; Ogledov: 2513; Prenosov: 620
.pdf Celotno besedilo (708,34 KB)

4.
Obravnava pacienta z rakom debelega črevesa ali danke
Maja Pintar, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili rak debelega črevesa in danke, ki je drugi najpogostejši rak v Sloveniji. Namen diplomskega dela je predstaviti rak debelega črevesa ali danke, dejavnike tveganja, znake bolezni in zdravstveno vzgojo pacienta ter na osnovi študije primera ugotoviti negovalne probleme pri pacientu z rakom debelega črevesa ali danke. V raziskovalnem delu diplomskega dela smo na osnovi študije primera ugotovili negovalne probleme pri pacientki z rakom danke. Podatke smo pridobili od pacientke – z metodo opazovanja, merjenja in intervjuja oz. pogovora. Prav tako smo podatke pridobili od članov negovalnega in zdravstvenega tima. Pacientko smo obravnavali po konceptualnem modelu Virginije Henderson ter na osnovi zbranih podatkov izpostavili negovalne diagnoze in izdelali načrt zdravstvene nege. Pacientka, ki jo bomo predstavili v raziskovalnem delu diplomskega dela, je stara 86 let. Za rakom danke je zbolela leta 1984, ko je bila stara 58 let. Torej od leta 1984 ima narejeno kirurško odprtino imenovano sigmokolostoma. Bila je močna oseba in se je za svoje življenje borila. Nekaj časa po operativnem posegu se je izogibala težjim fizičnim opravilom, telesni aktivnosti in določeni prehrani, po obdobju okrevanja, pa je živela normalno kvalitetno življenje. Če ima človek voljo, moč in pozitivno mišljenje na uspešno zdravljenje bo vsekakor premagal še najtežjo oviro, ki mu je stkana v življenju.
Ključne besede: rak debelega črevesa in danke, dejavniki tveganja, črevesna stoma, zdravstvena nega.
Objavljeno: 21.02.2013; Ogledov: 1577; Prenosov: 478
.pdf Celotno besedilo (1,39 MB)

Iskanje izvedeno v 0.06 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici