| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
ANALIZA ODJEMALCEV ČOKOLADE GORENJKA
Valentina Žgeč, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: V diplomskem seminarju sem opisovala temo s področja marketinga, in sicer s področja raziskave marketinga. V teoretičnem delu sem na kratko predstavila pojme, kot so zadovoljstvo in nezadovoljstvo odjemalcev, nakupno vedenje odjemalcev, postopek strateškega marketinga itd.
Ključne besede: Ključne besede: zadovoljstvo odjemalcev, nezadovoljstvo odjemalcev, raziskava odjemalcev, čokolada Gorenjka, .
Objavljeno: 24.05.2011; Ogledov: 2271; Prenosov: 207
.pdf Celotno besedilo (909,70 KB)

2.
VPLIV BARVE IN MATERIALA EMBALAŽE NA ZAZNAVANJE OKUSA ČOKOLADE
Miran Grah, 2014, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu obravnavamo problem, ki je redko obravnavan in se nanaša na področje zaznave okusa in teksture čokolade. Zato v magistrskem delu podrobneje proučujemo vpliv barve in materiala embalaže na zaznavanje okusa in teksture čokolade. V teoretičnem delu magistrskega dela je najprej podan poglobljen pogled elementom (dražljaj, čutila, občutek, izpostavljenost in pozornost) procesa zaznavanja. Elementi procesa zaznavanja so ključnega pomena za razumevanje poteka zaznavanja. Koncept barve embalaže izdelkov sodi med ključne koncepte z vidika tržišča. Tako avtorji koncept barve embalaže opredeljujejo kot marketinške dražljaje, ki pomenijo komunikacijo ali fizični dražljaj, ustvarjen z namenom vplivanja na potrošnika (Assael 1998 in Mubeen 2006). Sodobna tehnologija omogoča razvijati vlogo embalaže s pomočjo novih materialov. Bistveno je torej, da zunanjost embalaže predstavlja prvi stik z odjemalcem in interakcijo med izdelkom in le-tem. Tako sta temeljni raziskovalni vprašanji magistrskega dela: • ali barva embalaže vpliva na zaznavanje okusa in teksture čokolade in • ali material embalaže vpliva na zaznavanje okusa in teksture čokolade. V pričujočem delu je predstavljen model povezav med naslednjimi koncepti: barva embalaže, material embalaže, zaznavanje okusa in zaznavanje teksture. Model raziskave smo predhodno preverjali na manjšem vzorcu respondentov (desetih študentov) prvega in drugega letnika bolonjskega magisterija Ekonomsko-poslovne fakultete. Namen predhodnega testiranja je bilo ugotoviti, ali eksperimentalne osebe razumejo anketna vprašanja in morebiti modifikacijo dveh vprašalnikov. Rezultati predhodnega testiranja kažejo, da barva embalaže in material embalaže ne vpliva na percepcijo okusa in teksture čokolade. Glavni del raziskave je potekal v mesecu maju, ko smo testirali šestdeset študentov prvega in drugega letnika bolonjskega magisterija Ekonomsko-poslovne fakultete. Zagotovili smo vsebinsko veljavnost dveh vprašalnikov. Na temelju tega smo izvedli eksperiment v treh skupinah (v vsaki skupini je sodelovalo 20 študentov). Rezultati empiričnega preverjanja na vzorcu šestdesetih študentov bolonjskega magisterija Ekonomsko-poslovne fakultete kažejo, da a) barva embalaže ne vpliva na percepcijo okusa in teksture čokolade ter nadalje tudi b) material embalaže ne vpliva na percepcijo okusa in teksture čokolade. Ob koncu raziskave nas je tudi zanimalo, ali se barve embalaže in materiali embalaže na zaznavanje okusa in teksture med seboj razlikujejo. Zato smo opravili dodatno analizo „post hoc“. Ugotovili smo, da med vsemi skupinami statistično ni značilnih razlik (p > 0,05). Rezultati našega dela so kljub svojim prispevkom le delček raziskovalnega področja zaznave okusa in teksture. Vendar nas vse to vodi do sklepa, da gre za pomembna spoznanja, ki bodo prihodnjim raziskovalcem, ugotovitve pričujoče raziskave pomembne za na daljno delo.
Ključne besede: čokolada, zaznavanje okusa, zaznavanje teksture, barva embalaže, material embalaže
Objavljeno: 06.10.2014; Ogledov: 1033; Prenosov: 202
.pdf Celotno besedilo (2,00 MB)

3.
ANALIZA VIZUALNE EMBALAŽE (ČOKOLADA, VODA)
Aljaž Hriberšek, 2014, diplomsko delo

Opis: Pri izdelkih najrazličnejših blagovnih znamk predstavlja vizualno podobo embalaža, ki je »prodajalec s police«. Embalaža tako predstavlja komunikacijsko sredstvo podjetja, ki je lahko odločilnega pomena v procesu potrošnikove nakupne odločitve. V teoretskem delu naloge je predstavljeno ozadje oblikovanja blagovne znamke, njene podobe, identitete in ostalih ključnih značilnosti, ki so pomembne za razumevanje posameznega izdelka s poudarkom na celostni grafični podobi, ki je ključnega pomena za razumevanje vizualne podobe posameznih izdelkov. V nadaljevanju je predstavljen koncept embalaže in procesa embaliranja ter izhodišča za analizo vizualne podobe posamezne embalaže; sporočilnost, oblika, dimenzije, besedilo, ilustracije, barve, etiketa, tipografija in druge posebnosti. Vključen je tudi psihološki vidik zaznavanja barv in drugih pomembnih vizualnih elementov. V empiričnem delu je narejena analiza vizualnih elementov embalaže dveh kategorij izdelkov: čokolad (Milka, Gorenjka, Lindt in Kinder) in ustekleničene vode (Zala, Oda, Dana in Evian). Osnovno hipotezo naloge, da vizualne podobe embalaž posameznih izdelkov vsebujejo vse ključne elemente dobre embalaže smo potrdili. Prav tako smo potrdili, da med embalažami posameznih proizvajalcev obstajajo opazne razlike v različnih segmentih vizualnih podob. Pri tem smo predvidevali, da imata embalaži izdelkov Milka pri čokoladah in Evian pri vodah bolj dodelano, celovito in sporočilno podobo izdelka, saj obstajata na tržišču dlje in sta širše znani. Zadnjo hipotezo smo le delno potrdili, saj izstopata le pri nekaterih elementih, v osnovi pa se po ključnih značilnostih ne razlikujeta bistveno od ostalih. V zaključku so navedeni predlogi, na kaj naj bo pozoren novi potencialni ponudnik obeh kategorij izdelkov, da bo njegova embalaža vsebovala vse ključne elemente dobre embalaže, a hkrati izražala unikatnost blagovne znamke.
Ključne besede: Ključne besede: embalaža, vizualna komunikacija, čokolada, ustekleničena voda.
Objavljeno: 01.12.2014; Ogledov: 1340; Prenosov: 212
.pdf Celotno besedilo (753,16 KB)

4.
Terminologija čokoladnih sladic v izbranem strokovnem viru
Lea Vrhovnik, 2017, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo z naslovom Terminologija čokoladnih sladic v izbranem strokovnem viru v teoretičnem delu obravnava tematiko čokoladnih sladic, njihov nastanek z razvojem slaščičarske obrti in odkritjem kakavovca ter njegovo predelavo v čokolado, ki predstavlja bistveno sestavino čokoladnih sladic. Posveča se tudi področjema terminologije in terminografije. V empiričnem delu je v ospredju izrazje s področja čokoladnih sladic, izpisano iz izbranega strokovnega vira z naslovom Zlata knjiga – čokolada (Remškar 2007), in njegova jezikoslovna analiza na pravopisni, izrazni in pomenski ravni. Ugotovljeno je, da je analizirano izrazje večinoma večbesedno, pri čemer se večina terminov začenja s pridevnikom čokoladen (npr. čokoladna karamela, čokoladna palačinka, čokoladni kipnik, čokoladni narastek, čokoladno pecivo, čokoladno srce); termini so pogosto sestavljeni iz samostalnikov in pridevnikov, pri tem pa je samostalnik v posameznih primerih tudi prevzeta beseda v citatnem zapisu, npr. čokoladni crème brulée, čokoladni petit-fours. Zbrani izrazi so v ustreznem pomenu v veliki meri prisotni v korpusu Gigafida, kjer lahko imajo dodana tudi opisna poimenovanja za lažjo razumljivost in koristne informacije o okoliščinah rabe, izvoru ipd. V Slovarju slovenskega knjižnega jezika analizirani termini večinoma še niso evidentirani.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE: čokolada, čokoladne sladice, terminologija, termin, Zlata knjiga – čokolada, korpus Gigafida, besedoslovje
Objavljeno: 18.07.2017; Ogledov: 530; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (1,20 MB)

5.
Oblikovanje embalaže živilskega izdelka "čokoladne praline"
Nina Radi, 2018, magistrsko delo

Opis: V tej magistrski nalogi bom predstavila tematiko, katera me »obremenjuje« že celotno moje življenje. Namreč, že od otroštva naprej se borim z močno alergijo na mleko in mlečne izdelke, zato sem prikrajšana do uživanja veliko vrst hrane in predvsem priboljškov, ki so navadno izdelani iz mleka in mlečnih sestavin. Nekatere raziskave, ki jih bom tudi predstavila v tej nalogi namreč predvidevajo, da bo v prihodnje meni podobnih ljudi čedalje več, ponudba alternativnih izdelkov pa je na tržišču trenutno slaba, oziroma so sami izdelki neprivlačni in manj mikavni, kot izdelki za uporabnike, ki tovrstnih zdravstvenih težav nimajo. Celotno zgodbo bom predstavila na način, kot da bi jaz ustanavljala podjetje, ki bi na tržišču predstavila tak izdelek, ki bi bil primeren takim »ekstremnim« uporabnikom in kaj dejansko bi pri tem bilo pomembno upoštevati. Predstavila bom pomembnost embalaže izdelka za samo prodajo le-tega in tudi opravila pogovorne intervjuje z uporabniki, ki imajo zaradi svojega prehranjevalnega stila, težave pri nakupovanju, predvsem čokoladam, alternativnih izdelkov.
Ključne besede: Embalaža, ekstremni uporabnik, čokolada
Objavljeno: 08.11.2018; Ogledov: 160; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (3,22 MB)

6.
Strateško načrtovanje marketinga za izdelek x
Žiga Lesjak, 2019, diplomsko delo

Opis: Na vse bolj konkurenčnem trgu podjetja ne morejo preživeti, če svoje delo opravljajo zgolj dobro. Iskati morajo poslovne priložnosti in težiti k cilju – biti boljši od neposrednega konkurenta. Prav zato je dobro poznavanje strateškega marketinga ključ do uspeha. V teoretičnem delu je obravnavan proces strateškega marketinga po posameznih fazah: strateška analiza in diagnoza, strateško načrtovanje marketinga ter izvajanje in nadzor strateškega marketinga. V praktičnem delu smo izdelali empirično raziskavo – marketinški načrt za zanimivo podjetje z inovativnim izdelkom. Podjetje Serena s svojo blagovno znamko Cocoa trži čokolado visoke kakovosti, ki se ji zaradi prihodnjih značilnosti trga obeta možnost uspeha. V sklepnem delu so predstavljene ugotovitve, ki lahko kasneje služijo kot izhodišče za izboljšave znotraj izbranega podjetja.
Ključne besede: strateški marketing, strateško načrtovanje marketinga, izdelek, čokolada.
Objavljeno: 18.12.2019; Ogledov: 45; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (993,66 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici