| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
ČEVLJARSKO BESEDJE V SEVNICI
Cita Konec, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo razkriva mesto Sevnica in predstavi glasoslovne, oblikoslovne, skladenjske ter besedoslovne značilnosti sevniškega krajevnega govora. Predstavlja tudi zgodovino sevniškega obrtništva in čevljarstva. Osrednji del vsebuje sevniško čevljarsko besedje v obliki abecednega slovarja. Slovar sestavljajo poknjižene iztočnice in njihov pomen v oklepaju, vsaka iztočnica pa vsebuje še narečno iztočnico s primerom izraza iz fonetičnega zapisa besedila. Sledi ji navedba izraza, kot se pojavlja v delu Tite Porenta, nato še slovarski zapis iz Slovarja slovenskega knjižnega jezika ter zapis iz Pleteršnikovega slovarja, na koncu pa je naveden izvor izraza. Kar dve tretjini sevniških čevljarskih izrazov je nemškega izvora, kar kaže na izvor obrti in druge nemške vplive v zgodovini jezika. Čevljarska obrt v Sevnici izumira, z njo pa tudi sevniško čevljarsko izrazje, ki je svojevrsten pojav mešanice znaćilnosti sevniškega krajevnega govora in nemških vplivov.
Ključne besede: slovenska dialektologija, sevniški govor, čevljarstvo v Sevnici, čevljarsko izrazje
Objavljeno: 03.07.2012; Ogledov: 1465; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (5,45 MB)

2.
ČEVLJARSKO IZRAZJE V ROGAŠOVSKEM GOVORU
Sanja Mihalič, 2014, diplomsko delo

Opis: Pričujoče diplomsko delo z naslovom Čevljarsko izrazje v rogašovskem govoru prinaša narečno poimenovanje za čevljarsko izrazje v rogašovskem govoru prekmurskega goričkega podnarečja. Teoretični del prinaša po poglavjih glasoslovni in oblikoslovni oris rogašovskega govora, ki ga slovenska dialektologija uvršča v panonsko narečno skupino. Oris je ponazorjen s primeri. Vsa teoretična izhodišča, po posameznih jezikovnih ravninah, so podkrepljena z rezultati v praktičnem delu. Ključni segment pričujočega diplomskega dela predstavlja slovar zbranega čevljarskega besedja s pomočjo informatorja Geze Kisilaka, ki se še vedno ukvarja s čevljarstvom. Je edini pomurski čevljar, ki čevlje izdeluje ročno in po meri. Z izumiranjem rokodelskih obrti izginja tudi staro poimenovalno izrazje, zato ima njegovo ohranjanje čevljarstva velik pomen za kulturno in jezikovno dediščino. Posnetek je po slušnem vtisu zapisan s transkriptivno pisavo, rezultat pa predstavljen v abecednem slovarju. Zbrano čevljarsko besedje v abecednem slovarju je razvrščeno po abecednem vrstnem redu. Zapisani poknjiženi iztočnici sledi njena fonetično zapisana narečna ustreznica, v prvi in drugi slovarski obliki, in besednovrstna oznaka. Nato sledi pomenska razlaga besede, prevzeta po Slovarju slovenskega knjižnega jezika. Vsaki besedi je dodan primer iz posnetega narečnega gradiva, v katerem je rabljen ta narečni termin. Zbrano narečno gradivo je analizirano s stališča etimologije ter primerjano z iztočnicami v temeljnih slovarjih slovenskega knjižnega jezika in novejših prekmurskih narečnih slovarjih. Dobljeni rezultati dokazujejo, da je izvorno besedje slovanskega izvora, prevzeto besedje pa so v največji meri germanske izposojenke. Obravnavano staro besedje pozna le najstarejša generacija govorcev, pa še tu se zgodi, da ne v celoti. Pojavlja se tudi sodobno besedje, ki ga je prinesla industrializacija in ga pozna tudi mlajša generacija. Rezultati bodo lahko doprinos nadaljnjim raziskavam tega narečja in čevljarskega izrazja.
Ključne besede: slovenski jezik, dialektologija, panonska narečna skupina, prekmursko narečje, rogašovski govor, čevljarsko izrazje.
Objavljeno: 07.04.2014; Ogledov: 905; Prenosov: 140
.pdf Celotno besedilo (3,55 MB)

3.
ČEVLJARSKO IZRAZJE V TURNIŠKEM GOVORU
Janja Žalik, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Čevljarsko izrazje v turniškem govoru prinaša narečno poimenovanje za čevljarsko izrazje v turniškem govoru prekmurskega dolinskega podnarečja. V teoretičnem delu sem najprej predstavila zgodovinski in geografski oris domačega kraja, kraja Turnišče. Nato sem natančneje prikazala glasoslovni in oblikoslovni oris turniškega govora, ki spada v prekmursko narečje, natančneje v dolinsko ali južno podnarečje. Oris je ponazorjen s primeri. Na kratko sem predstavila tudi razvoj čevljarstva v Sloveniji in zgodovino ter razvoj čevljarske obrti v Turnišču, ki je središče čevljarstva v Prekmurju. V Turnišču se čevljarstvo ohranja preko dejavnosti čevljarskega muzeja in organizirane oblike združevanja čevljarjev ter njihovih simpatizerjev – čevljarskega ceha. Osrednji del diplomskega dela predstavlja abecedni slovar zbranega čevljarskega besedja s pomočjo informatorja g. Jožeta Zavca iz Renkovcev, zelo znanega čevljara iz domače občine; le-ta se trenutno s čevljarstvom ukvarja le toliko, da si zapolni svoj prosti čas. Rokodelske obrti počasi izumirajo in posledično izginja tudi poimenovanje za staro izrazje. Nadomeščajo ga nove, prevzete besede. Besedno gradivo je zapisano s transkriptivno pisavo, rezultat pa predstavljen v abecednem slovarju. Zbrano čevljarsko besedje v slovarju je razvrščeno po abecednem vrstnem redu. Poknjiženi iztočnici sledita njena fonetično zapisana narečna ustreznica, v prvi in drugi slovarski obliki, in besednovrstna oznaka. Temu sledi pomenska razlaga besede, prevzeta po Slovarju slovenskega knjižnega jezika. Vsaki besedi v slovarčku je dodan primer iz posnetega narečnega gradiva, v katerem je rabljen ta narečni termin. Zbrano narečno gradivo sem analizirala in dobljeni rezultati dokazujejo, da je izvorno besedje slovanskega izvora, prevzete besede pa so v največji meri nemške izposojenke. Obravnavano besedje pozna le najstarejša generacija govorcev, saj besede počasi izumirajo. Mlajša generacija pozna novejše besede, ki jih je prinesla industrializacija. Rezultati bodo lahko doprinos nadaljnjim raziskavam tega narečja in čevljarskega izrazja. Tako bodo tudi mlajše generacije poznale te stare izraze (ne bodo tako hitro izumrli).
Ključne besede: slovenski jezik, dialektologija, panonska narečna skupina, prekmursko narečje, turniški govor, čevljarsko izrazje
Objavljeno: 01.06.2016; Ogledov: 582; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (3,83 MB)

Iskanje izvedeno v 0.06 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici