| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 16
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
4D in 5D BIM modeliranje objekta viadukt Pesnica
Matic Bračič, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema 4D in 5D BIM modeliranje objekta viadukt Pesnica, na podlagi že izdelanega 3D BIM modela, v občini Pesnica. Za izdelavo modela smo uporabili programsko orodje Trimble Vico Office. Opisan je postopek izdelave 4D in 5D BIM modeliranja, kjer je končen rezultat časovno in stroškovno ovrednoten objekt z animacijo postopka gradnje. Diplomsko delo je razdeljeno na teoretični in praktični del. V teoretičnem delu so podane osnovne informacije o BIM pristopu pri infrastrukturnih objektih in opis viadukta Pesnica. V praktičnem delu je nazorno prikazan postopek za 4. in 5. polje.
Ključne besede: gradbeništvo, BIM modeliranje, viadukt, časovna in stroškovna analiza
Objavljeno: 14.09.2021; Ogledov: 295; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (5,38 MB)

2.
Ukkonenov algoritem konstrukcije priponskega drevesa
Štefan Horvat, 2020, diplomsko delo

Opis: S pomočjo priponskih dreves lahko zelo preprosto in hitro izvajamo različne operacije nad nizi. Za gradnjo priponskih dreves obstajajo različni algoritmi. V diplomskem delu opi-šemo in implementiramo Ukkonenov algoritem, ki priponsko drevo zgradi v linearnem času. Najprej preučimo delovanje algoritma in tvorimo ustrezne podatkovne strukture. Sledi implementacija in preizkušanje. Z eksperimenti pokažemo karakteristike algoritma ob različnem številu znakov ter preverimo njegovo časovno in prostorsko zahtevnost.
Ključne besede: algoritmi, podatkovne strukture, analiza algoritmov, časovna in prostorska zahtevnost
Objavljeno: 03.11.2020; Ogledov: 237; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (1,21 MB)

3.
Primerjava izračuna prostornine izkopa gradbene jame po klasični in sodobni metodi ter stroškovna in časovna analiza
Matej Županec, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo za gradnjo objekta Studenški razgledi izdelali primerjavo metod za izračun prostornine izkopa gradbene jame. Najprej smo opisali tehnične značilnosti objekta, ki se gradi, in podali opis gradbene jame. Sledi predstavitev dveh metod in postopka za izračun prostornine izkopa gradbene jame, in sicer po klasični metodi z uporabo nivelmanske mreže in po sodobni metodi. Izkop gradbene jame je bil izveden v štirih korakih, zato smo 3D model gradbene jame razdelili na štiri faze. Nato smo naredili popis del, izračun stroškov ter podali ponudbeno ceno izkopa v okviru stroškovne analize. V okviru časovne analize smo izdelali terminski plan z mrežno tehniko s programom Microsoft Project za obe metodi izračuna prostornine.
Ključne besede: gradbena jama, nivelmanska mreža, 3D model, stroškovna analiza, časovna analiza
Objavljeno: 06.10.2020; Ogledov: 319; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (3,26 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Primerjava sistemov medetažnih konstrukcij s stroškovno in časovno analizo
Dejan Čontala, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo obravnavali tri variante medetažnih konstrukcij. Vrst stropnih sistemov je dandanes veliko, zato smo izbrali tri najpogostejše variante. Med seboj smo primerjali sistem AB plošče, stropni sistem Porotherm podjetja Wienerberger Opekarna Ormož d.o.o. in stropni sistem Ytong podjetja Xella porobeton SI. Vsak stropni sistem smo podrobneje predstavili, opisali njegovo tehnologijo izvedbe ter izdelali stroškovno in časovno analizo. Pred izvedbo samih analiz smo najprej opisali teoretične osnove stroškovne in časovne analize. V nadaljevanju smo izdelali popis del, predkalkulacije in izvedli kalkulacijo glavne analize cene za enoto mere. S pomočjo glavne analize cene smo izračunali stroške posameznega stropnega sistema. Na podlagi popisa del smo za vsako aktivnost izračunali čas trajanja in tako izvedli časovno analizo s pomočjo programa MS Project. Aktivnostim smo še dodali vire in za vsak stropni sistem izdelali gantogram. Na podlagi pridobljenih rezultatov smo določili stroškovno in časovno najugodnejšo varianto stropnega sistema.
Ključne besede: gradbeništvo, stropni sistemi, stroškovna analiza, časovna analiza
Objavljeno: 09.11.2018; Ogledov: 637; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (3,32 MB)

5.
Izdelava opažnih načrtov sten večstanovanjskega objekta s stroškovno in časovno analizo
Izidor Bukovšek, 2018, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava pripravo načrta in stroškovno in časovno analizo dveh stenskih opažnih sistemov za večstanovanjski objekt v Mariboru. Cilj magistrskega dela je izbira stroškovno in časovno ustreznejšega sistema za obravnavan objekt. V prvem delu so izdelani opažni načrti in njihova izdelava v programski opremi Revit in PERI Cad. Podana je ocena in primerjava obeh uporabljenih programov. Pridobljeni podatki iz izdelanih načrtov so v uporabi v nadaljnjih analizah. Drugi del magistrskega dela vsebuje analizo v dveh variantah za opažna sistema TRIO in MAXIMO. Prva varianta ima omejeni čas izvedbe, druga varianta pa ima določeno konstantno število delavcev. Medsebojna primerjava dobljenih rezultatov nam poda izbiro primernejšega sistema.
Ključne besede: gradbeništvo, stenski opažni sistem, izdelava opažnih načrtov, 3D modeliranje, 2D načrtovanje, stroškovna analiza, časovna analiza
Objavljeno: 01.10.2018; Ogledov: 566; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (30,05 MB)

6.
PRENOVA RAZVOJNEGA PROCESA Z IMPLEMENTACIJO NOVEGA IZDELKA V SERIJSKO PROIZVODNJO
Primož Kranjc, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Namen diplomskega dela je bil z metodo prenove poslovnih procesov predstaviti izbrani proces razvoja in implementacije novega izdelka v serijsko proizvodnjo v podjetju Tajfun Planina. S pomočjo časovne analize smo pri posnetku obstoječega stanja ugotovili pomanjkljivosti skupaj z vzroki in posledicami problemov. Proces smo na podlagi predlogov za izboljšave tudi prenovili. S študijo razpoložljive literature s področja prenove poslovnih procesov in z metodo opazovanja ter intervjujev smo pridobili informacije, na podlagi katerih smo izdelali analizo obstoječega stanja v podjetju. V procesu smo uporabili tudi empirično metodo na podlagi osebnega znanja in izkušenj v omenjenem procesu. Za prikaz procesov je bilo uporabljeno programsko orodje Aris. V zaključku smo potrdili v uvodu postavljeno hipotezo ter ugotovili, da prenovljeni proces skrajša čase poteka nekaterih aktivnosti in hkrati zagotovi, da so določeni na izdelek vezani dokumenti pripravljeni pravočasno in kakovostno ustrezno, predvsem pa omogoči bistveno daljše časovno območje za potrebe testiranja funkcijskega prototipa.
Ključne besede: prenova poslovnih procesov, razvojni proces, grafični in tekstovni zapis procesa, časovna analiza, serijska proizvodnja
Objavljeno: 30.11.2016; Ogledov: 716; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (2,57 MB)

7.
ČASOVNA IN STROŠKOVNA ANALIZA GRADNJE OBJEKTOV Z ZIDNIMI SISTEMI WIENERBERGER OB PODPORI BIMA
Andrej Lešnik, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili in analizirali zidna sistema proizvajalca Wienerberger Opekarna Ormož d.o.o., in to pri različnih širinah. Obravnavana zidna sistema Porotherm S in Porotherm PROFI imata določeno tehnologijo izvedbe ter vključene elemente. Analizo smo izvedli ob pomoči informacijskega modeliranja stavb (BIM). Izdelali smo dva osnovna 3D-modela nosilnih sten, od katerih ima vsak šest variant modelov nosilnih sten, ki se razlikujejo po debelini zidu, uporabljenem zidnem sistemu in po tem, ali so v zidu odprtine ali ne, ter ju časovno in stroškovno analizirali.
Ključne besede: zidni sistem, opeka, BIM, stroški gradnje, časovna analiza
Objavljeno: 01.04.2016; Ogledov: 1180; Prenosov: 148
.pdf Celotno besedilo (3,02 MB)

8.
Analiza porabe časa v poslovalnici podjetja Jagros d.o.o z vidika logistike
Tadeja Mohorko, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu je predstavljen problem pomanjkanja časa pri opazovani zaposleni za določene njene dodatne delovne aktivnosti v podjetju Jagros d.o.o., poslovna enota Market Jager Loka. V omenjeni poslovni enoti se srečujejo s problemom časovnega roka oddaje naročila ter pomanjkanjem časa za druge, osnovne, aktivnosti. Osredotočili smo se na količino porabljenega časa za določene delovne aktivnosti. Naredili smo natančno časovno analizo vseh delovnih aktivnosti, ki jih zaposlena opravlja tekom svojega delovnika, jih predstavili ter jih natančneje predstavili in argumentirali. S preučitvijo obstoječega stanja in izpostavitvijo problemov smo prišli do rešitve, ki bi izboljšala trgovinsko poslovanje. Prikazani sta rešitvi, in sicer uvedba nove informacijske tehnologije oz. nadgraditev stare, že uporabne, in povečanje skladiščne zaloge. Obe rešitvi bi zaposleni delavki omogočili lažje delovne pogoje, boljše počutje na delovnem mestu, kar bi posledično doprineslo tudi k boljšemu zadovoljstvu strank.
Ključne besede: časovna analiza, trgovina, produktivnost, zadovoljstvo strank
Objavljeno: 11.12.2015; Ogledov: 656; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (1023,81 KB)

9.
OBVLADOVANJE TERJATEV DO KUPCEV V ČASU RECESIJE IN KRIZE NA PRIMERU PODJETJA X
Dušan Balažič, 2014, magistrsko delo

Opis: Finančna nedisciplina je prisotna v EU in še posebej v Sloveniji. Sloveniji nikakor ne uspe sanirati tega stanja, ki je zelo pomembno za likvidnosti in razvoj podjetij. Stanje v Sloveniji sta še poslabšala kriza in recesija. Zato je dobro obvladovanje terjatev do kupcev še bolj pomembno kot sicer, če teh težav ne bi bilo. Predpogoj za uspešno obvladovanje terjatev so urejene in ažurne računovodske kartice, ki so osnova za uspešno izterjavo. Izterjava mora biti hitra in učinkovita. Poznamo različne načine izterjave, ki se od podjetja do podjetja razlikujejo po načinu izvedbe. Učinkovito obvladovanje terjatev do kupcev vpliva ugodno na denarni tok in likvidnost, ki pa sta predpogoj za uspešno poslovanje podjetja. Z stalnim nadzorom nad terjatvami do kupcev spoznavamo navade kupcev in pravilneje reagiramo v primeru neplačila. Stalen nadzor pa nam omogoča, da blokiramo poslovanje z kupcem, ki ima preveč neporavnanih računov. Obvladovanje terjatev do kupcev je težje v času plačilne nediscipline. Magistrsko delo raziskuje področje terjatev do kupcev in obvladovanje terjatev do kupcev pred recesijo in v sami recesiji. Podjetje mora zaradi recesije namenjati več pozornosti obvladovanju terjatev do kupcev, v izbranem podjetju temu ne posvečajo dovolj pozornosti. Sodelovanje podjetja z velikimi slovenskimi podjetji je podjetju pomagalo, da je zaznalo znake krize oziroma recesije pred uradno napovedjo, da se je začela recesija v Sloveniji. V prvem delu naloge bomo predstavili teoretično stran terjatev do kupcev in teorijo obvladovanja terjatev do kupcev. Poglavje obvladovanje terjatev do kupcev zajema kratko predstavitev podjetja, načine poravnavanja teh terjatev v podjetju, sistemsko preverjanje kupcev v podjetju, nadzor nad terjatvami, trende gibanja plačilnih rokov, analizo prodaje na različnih trgih, časovno analizo, rizične terjatve in oceno dejanskega stanja obvladovanja terjatev. V zaključku dela so predlogi in sklepne misli.
Ključne besede: Ključne besede: Obvladovanje terjatev do kupcev, plačilna nedisciplina, sistemsko preverjanje kupcev, nadzor terjatev do kupcev v podjetju, izterjava, časovna analiza terjatev, ocena dejanskega stanja obvladovanja terjatev do kupcev
Objavljeno: 29.07.2014; Ogledov: 1455; Prenosov: 231
.pdf Celotno besedilo (1,24 MB)

10.
Primerjava časovnih analiz z metodo REFA in WORK FACTOR
Mihael Vitko, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga zajema normativne čase za izbrane operacije. Čase zajamemo s kronometrom ter jih ovrednotimo po metodi REFA. Za iste delovne operacije opravimo normativne čase še po Work-Factor hitrem postopku. Dobljene rezultate ovrednotimo, ugotovimo odstopanja ter jih komentiramo. Pozorni smo na dodatne čase. Ocenimo uporabnost obeh metod, njune prednosti in slabosti.
Ključne besede: • Časovna analiza • Časovna norma • Kronometriranje • Sistem v naprej določenih časov • Primerjava analiz
Objavljeno: 04.01.2013; Ogledov: 5358; Prenosov: 828
.pdf Celotno besedilo (3,88 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici