| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vključevanje temačne dediščine v sodobno turistično ponudbo mestne občine maribor
Katja Raušl, 2020, diplomsko delo

Opis: Temačni turizem je oblika turizma, ki temelji na obiskovanju krajev, povezanih s smrtjo, nasiljem, trpljenjem ali nesrečami. Človeška fascinacija s smrtjo ni nič novega, saj jo spremljamo že od antičnih časov. Danes je veliko produktov zabaviščne industrije, na primer iger, filmov in serij, še vedno oblikovanih okrog tematike smrti kot nekakšne gonilne sile človeštva. V sodobnem temačnem turizmu govorimo o različnih motivih, zakaj se obiskovalci odločajo za takšne vrste potovanj, ki primarno izhajajo iz želje po srečanju s smrtjo, kar lahko razumemo na več načinov. V tem diplomskem delu smo ugotavljali, kako se je temačni turizem po svetu razvijal skozi čas, kako razširjen in pomemben del turistične dejavnosti predstavlja v Sloveniji ter kako razširjen je na območju Mestne občine Maribor. Osredotočili smo se na temačne dogodke, ki so skozi stoletja bogate zgodovine v Mariboru pustili svoj pečat. Opisali smo zgodbe, ki so na te dogodke navezane, ter na podlagi ugotovljenega osnovali turistični produkt.
Ključne besede: temačni turizem, temačne zgodbe, vojna, smrt, čarovnice, pokopališča, nadnaravno, poboji, bitke, Maribor
Objavljeno: 02.11.2020; Ogledov: 161; Prenosov: 52
.pdf Celotno besedilo (1,79 MB)

2.
ČAROVNICE NA SLOVENSKEM: ZELIŠČARKE, BABICE ALI ZGOLJ OBIČAJNE ŽENSKE
Katarina Možina, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo Čarovnice na Slovenskem: zeliščarke, babice ali zgolj običajne ženske, skozi gradiva in čarovniške procese raziskuje pojavnost babic med obsojenimi čarovništva, saj naj bi bile te najbolj preganjane. Orisani so vzroki preganjanja, na kakšen način so procesi potekali in kakšna usoda je doletela obsojene čarovništva na Slovenskem. Opisani so vzroki za obtožbe in procesi obsojenih v povezavi z zeliščarstvom. Pri tem je nujen vpogled tudi v razvoj zdravstvene stroke in porodničarske dejavnosti, kako so nekdaj skrbeli za kontracepcijo in katera zelišča so uporabljali v zdravstvene namene. Kljub zgodnjemu razvoju zdravstvene stroke je ljudska medicina med kmečkim prebivalstvom odigrala precej večjo vlogo. Podrobneje sta obdelana še neobjavljena transliterirana vira sodnih procesov proti Marini Bohinec in Urši Triplat, obe obsojeni čarovništva leta 1673.
Ključne besede: čarovniški procesi na Slovenskem, čarovnice babice, preprečevanje rojstev in pregoni, razvoj zdravstva in porodničarske stroke.
Objavljeno: 11.10.2016; Ogledov: 1994; Prenosov: 352
.pdf Celotno besedilo (2,67 MB)

3.
MAKARTIZEM IN SORODNI POJAVI SKOZI ZGODOVINO
Martina Bezovšek, 2012, diplomsko delo

Opis: Obdobje petdesetih let prejšnjega stoletja je Združene države Amerike pretresal tako imenovan »lov na čarovnice«, ki ga je vodil senator Joseph McCarthy. Šlo je za preganjanje komunizma ter iskanje komunističnih vohunov, ki naj bi se infiltrirali v vladne službe Združenih držav Amerike. Preganjanja nekonformnih skupin ali posameznikov so bila prisotna skozi celotno zgodovino. Pregon čarovništva in raznih herezij je od 12. stoletja naprej vodila Cerkev. V času svetovnih vojn je svet pretresal pregon Židov, Slovanov in Ciganov v nacistični Nemčiji ter čistke političnih nasprotnikov v stalinistični Sovjetski zvezi. Človeštvo je bojevalo svete vojne v preteklosti in to se nadaljuje tudi danes, pa naj gre za vero, narod, domovino ali pravico. Vedno obstaja neka ogroženost, ki jo nato spretni demagoški politiki podpihujejo in zahtevajo boj proti njej. Podobno je z ameriško vojno proti terorizmu, ki je bila odgovor predsednika Busha in njegove administracije na teroristične napade 11. septembra 2001. V vojno proti terorizmu je Združenim državam Amerike uspelo potegniti ves svet in povzročiti splošni strah med ljudmi. V tem obdobju strahu je ameriško Ministrstvo za pravosodje sprejelo štiri memorandume, ki so Bushevi administraciji zagotovili pravno podlago za ignoriranje mednarodnega prava, pogodb in domače ustave ter statutov.
Ključne besede: Združene države Amerike, makartizem, »lov na čarovnice«, vojna proti terorizmu
Objavljeno: 08.01.2014; Ogledov: 1251; Prenosov: 141
.pdf Celotno besedilo (790,67 KB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici