| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 20
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Zamenjava robnika vrat hladilnika s pomočjo MKE analize : diplomsko delo
Vid Ojsteršek, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema numerično analizo robnika vrat. Podjetje Gorenje želi zaradi namena pocenitev obstoječi material robnika vrat, ABS (Akrilonitril butadien stiren), zamenjati z materialom PS (polistiren). V ta namen se je s pomočjo metode končnih elementov lociralo najbolj obremenjene dele robnika. Cilj naloge je prikazati največje napetosti in pomike ter primerjati razliko med materialoma glede na trdnost in vzdržljivost robnika vrat. V diplomskem delu sta zajeta postopka izvedbe numeričnih simulacij robnikov, čemur sledi analiza in primerjava rezultatov simulacij.
Ključne besede: numerična simulacija, robnik vrat, napetost, pomik, primerjava
Objavljeno v DKUM: 03.10.2022; Ogledov: 489; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (1,96 MB)

2.
Modeli sistemov za HIL testiranje v avtomobilski industriji na FPGA s programsko opremo dSpace : diplomsko delo
Primož Sagmeister, 2022, magistrsko delo

Opis: V tej magistrski nalogi je predstavljeno testiranje realnega sistema, ki se uporablja v avtomobilski industriji z metodo strojne opreme v zanki. Uporabil se je realen krmilnik, ki merjenih podatkov ni dobil iz senzorjev, ampak so bili simulirani na strojni opremi. Za simuliranje se je uporabil tako računalniški procesor kot tudi FPGA (programljivo polje logičnih vrat) vezje. Za naš namen se je uporabila strojna in programska oprema podjetja dSpace. Izvedlo se je programiranje testov, nalaganje modela na strojno opremo, izvedba testov in beleženje rezultatov, ki so bili nato vneseni v orodje Polarion. Prav tako se je evaluirala uspešnost rezultatov testov.
Ključne besede: programljivo polje logičnih vrat, strojna oprema v zanki, dSpace, Matlab, testiranje, modeliranje, vodenje
Objavljeno v DKUM: 14.06.2022; Ogledov: 647; Prenosov: 0

3.
Izginjajoča vrata: stara vrata v Mengšu
Doris Natalija Križman, 2020, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo z naslovom Izginjajoča vrata: stara vrata v Mengšu je zajemalo teoretični, empirični in praktični del. Interdisciplinarno zasnovano delo je z različnih vidikov ter področij raziskava vloge, namena, pomena in razumevanja vrat v občini Mengeš. Zastavljeni cilj je izdelan topografski katalog mengeških vrat, ki je bil vključen v prilogo kot dopolnilo k teoretskemu diskurzu in interpretaciji. V teoretičnem delu raziskan stilno razvojni vidik vrat je obsegal pregled razvoja stavbarstva na Slovenskem. Obravnavane so značilnosti vrat in njihovih oblikovnih sestavin ter likovno oblikovanje, motivika in ornamentika. Zatem je opisano raziskovanje socialno razvojnega vidika vrat s poudarkom na simboliki motivike in ornamentike, običajih, tradiciji ter simboliki. Vrata so obravnavana z vidika materialne kulture in potrošnje. V zadnjem poglavju teoretičnega dela je raziskan tehnično razvojni vidik, ki je razdeljen na domače obrti, načine izdelave in materiale povezani z vrati. V empiričnem oz. terenskem raziskovalnem delu je opisana organizacija, izvedba in potek zbiranja podatkov ter postopki obdelave in izdelave kataloga vrat. Zbrani podatki so interpretirani v posebnem poglavju. Praktični del je temeljil na ugotovitvah iz teoretičnega in empiričnega. S pridobljenim znanjem je nastala osnova za izdelavo lastnega pogleda in pristopa na oblikovanje ter razumevanje vrat.
Ključne besede: stavbarstvo, kulturna dediščina Mengša in okolice, stara vhodna hišna vrata, razvojni vidiki vrat, materialna kultura.
Objavljeno v DKUM: 27.07.2020; Ogledov: 899; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (6,38 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Analiza mehanizma zapore vrat sušilnika perila : diplomsko delo
Simon Hudales, 2019, diplomsko delo

Opis: Pri sušilnikih perila podjetja Gorenje, d. o. o., se pojavlja problem z zaporo vrat, ki jo vgrajujejo v ohišje sušilnika perila. Zapori vrat, ki ima možnost nastavitve sile odpiranja z vijakom, se nastavi odpiralna sila. Skozi dobo trajanja ta sila naraste do meje, da je na testiranju po varnostnem standardu neustrezna. Predlagana je bila zamenjava materiala enega izmed sestavnih delov. Z eksperimentalno metodo zbiranja podatkov meritev smo ugotovili, da sprememba materiala ugodno vpliva na mehanizem, saj je naraščanje sile ob uporabi manjše, hkrati pa se pojavi tudi manj porušitev sestavnih delov zapore.
Ključne besede: sušilnik perila, zapora vrat, polioksimetilen, analiza mehanizma.
Objavljeno v DKUM: 02.09.2019; Ogledov: 952; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (1,90 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Sprememba konstrukcije silažnih vrat za prikolice : diplomsko delo
Mitja Prelog, 2018, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje rekonstrukcijo silažnih vrat, natančneje prilagoditev silažnih vrat novemu sistemu proizvodnje. Tema diplomskega dela izhaja iz praktičnega usposabljanja v podjetju Farmtech d. o. o. Prilagoditev silažnih vrat na nov sistem proizvodnje je nujno potrebna, saj z dosedanjim načinom to ni bilo izvedljivo. V uvodnem delu je opisan problem in pot do rešitve. Sledi opis podjetja, proizvodov in silažnih vrat. Delo obsega postopek modifikacije, ki se začenja s koncipiranjem. Ker smo rešitev iskali na podlagi že obstoječe konstrukcije, ni bilo potrebno razvijati celotnih vrat, temveč samo poiskati rešitev za podane nove zahteve. Pri koncipiranju smo izbrali primer rešitve, ki temelji na zahtevniku. Na podlagi izbrane rešitve je sledilo modeliranje oziroma rekonstrukcija silažnih vrat. Po končanem modeliranju smo celoten sklop še šifrirali in na kratko opisali celoten postopek šifriranja. V diplomskem delu je zajet kratek preračun določenih konstrukcijskih elementov in MKE analiza roke silažnih vrat.
Ključne besede: prikolica, silažna vrata, konstruiranje naprav, vrata prikolice, konstruiranje vrat, preračun konstrukcij
Objavljeno v DKUM: 04.01.2019; Ogledov: 1235; Prenosov: 232
.pdf Celotno besedilo (1,66 MB)

6.
Varnostne razsežnosti migrantske krize v Nemčiji : diplomsko delo univerzitetnega študija
Maja Marković, 2017, diplomsko delo

Opis: V prvi polovici leta 2015 se je začela migrantska kriza v Evropi, ki se nadaljuje še danes. Migranti v Evropo prihajajo tako legalno kot ilegalno predvsem iz držav Bližnjega vzhoda in Severne Afrike, kjer vladajo izredne razmere zaradi vojne, nasilja in revščine. Država, na katero cilja večina migrantov, je Zvezna republika Nemčija (ZRN). Slednja ima zelo pestro migracijsko zgodovino, zato ni nič nenavadnega, da je ob tej krizi migrantom odprla svoja vrata. Med glavnimi razlogi za sprejetje te odločitve je sedanji nemški demografski režim, ki za dobro gospodarsko prihodnost potrebuje mlado delovno silo. Sledijo mu nemška ustava, evropsko in mednarodno pravo. Slednje jim narekuje določene dolžnosti, ki jih je kot država podpisnica dolžna v takšnih primerih, kot je sedanja migrantska kriza, izvesti. Da bi zagotovili nadzor in notranjo varnost pri tako množičnem pritoku ljudi v državo, ima ZRN oblikovane zakone, integracijske načrte, azilne postopke in procese, skozi katere morajo migranti in begunci. Pri tem sodeluje več državnih in nedržavnih organov in organizacij. Med glavne grožnje varnosti zaradi problema migracij sodijo vse oblike političnega ekstremizma, islamizacija, terorizem ter porast splošnega in organiziranega kriminala. To se je tudi pokazalo v porastu tovrstne kriminalitete v zadnjem obdobju. Poseben problem pri tem predstavljajo tudi medkulturne razlike.
Ključne besede: migracije, migranti, migrantska kriza, politika odprtih vrat, varnostna politika, nacionalna varnost, Nemčija, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 30.05.2017; Ogledov: 2299; Prenosov: 173
.pdf Celotno besedilo (452,02 KB)

7.
Menedžment vrednosti v proizvodnji PVC oken in vrat
Borut Hohler, 2016, diplomsko delo

Opis: Gospodarski svet ter potrošniki pričakujejo od proizvajalcev nenehno izboljševanje svojih izdelkov, kajti konkurenca na trgu in pričakovanja potrošnikov so velika, zato je ključnega pomena nenehno prilagajanje razmeram na trgu. V podjetju Marta HOHLER s.p. že vrsto let uspešno ponujajo svojim kupcem 5-komorni profil z vgradno širino 70 mm za izdelavo PVC elementov stavbnega pohištva. Podjetje Marta HOHLER s.p. bi želelo narediti posodobitev v sami tehnologiji PVC profila za novejši, energetsko boljši profil, tako da bi lahko svojim kupcem ponudili konkurenčni izdelek na samem trgu stavbnega pohištva. Rešitev. ki sem jo podjetju predlagal, je novejši profil KBE 76MD. Moje delo v diplomski nalogi je obsegalo preučitev obstoječega PVC profila KBE 70 ter predstavitev novejšega, boljšega profila KBE 76MD. S to izboljšavo sem podjetju pripomogel k boljši konkurenčni prednosti na trgu stavbnega pohištva.
Ključne besede: proizvodnja oken in vrat, profil okvirja, vrednostna analiza, funkcije, vrednost
Objavljeno v DKUM: 13.09.2016; Ogledov: 1547; Prenosov: 149
.pdf Celotno besedilo (4,24 MB)

8.
9.
Omejevanje pojava rotirajočih vrat
Daša Janja Banovec, Bojan Dobovšek, 2013, izvirni znanstveni članek

Opis: Namen prispevka: V prispevku je predstavljen mehanizem nasprotja interesov, imenovan pojav rotirajočih vrat. Namen prispevka je podrobno definirati problematiko in povečati prepoznavnost pojava ter tako omogočiti splošni in strokovni javnosti, da se s problematiko pojava dobro seznani in pojav prepozna tudi v praksi. Prispevek hkrati predstavi reguliranje pojava rotirajočih vrat v Sloveniji in Belgiji. Metode: Osnova tega prispevka je analiza literature domačih in tujih avtorjev ter mednarodnih organizacij, ki se ukvarjajo s problematiko pojava rotirajočih vrat ter nacionalne zakonodaje s tega področja. Obstoječa spoznanja bodo z metodo klasifikacije, metodo deskripcije in metodo kompilacije prenesena na slovenski prostor. Ugotovitve: Sodelovanje in izmenjava položajev med javnim in zasebnim sektorjem ima lahko pozitivne učinke v smislu izboljšanja delovanja na različnih področjih v obeh sektorjih, a hkrati obstaja nevarnost različnih zlorab s strani posameznikov in organizacij, ki osebno korist postavijo pred javni interes. Ko govorimo o pojavu rotirajočih vrat, hitro trčimo ob dva nasprotujoča si interesa, in sicer osebni interes posameznika in/ali organizacije in splošni interes javnosti. Pojav rotirajočih vrat tako povečuje zaskrbljenost o poštenosti in integriteti javnih uslužbencev, predvsem zaradi nasprotja interesov, ki povzroča pristranskost pri javnem odločanju. Na ta način se znatno zmanjšuje zaupanje javnosti v državo in v delovanje njenih institucij. Razvoj in izvajanje učinkovitih ukrepov za preprečevanje negativnih oblik pojava rotirajočih vrat lahko pomaga ponovno vzpostaviti in ohraniti to zaupanje. Izvirnost/pomembnost prispevka: V slovenskem prostoru ni analiz pojava rotirajočih vrat, kar še posebej velja za objave v strokovnih publikacijah. S tem prispevkom skušamo zapolniti to vrzel in opozoriti na problematiko pojava rotirajočih vrat ter obenem pozvati k učinkoviti regulaciji.
Ključne besede: nasprotje interesov, integriteta, javno odločanje, zaposlovanje, javni sektor, zasebni sektor, pojav rotirajočih vrat
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 1217; Prenosov: 61
URL Povezava na datoteko

10.
DOGODKOVNO VODENJE MEHATRONSKEGA SISTEMA Z MODULARNIMI KONČNIMI AVTOMATI STANJ
Franc Hanžič, 2013, doktorska disertacija

Opis: Delo doktorske disertacije posega na interdisciplinarno področje vodenja mehatronskih objektov, ki združuje najnovejša znanja računalništva, elektrotehnike in strojništva. Zajeto je raziskovanje mehanskega, električnega in programskega sklopa, ki v celoti predstavlja vodenje avtomatskih drsnih vrat. Izrazito področje v tem delu zajema raziskavo in oblikovanje programske kode. Vključeni sta raziskava in razvoj robustnega vodenja avtomatskih drsnih vrat skupaj s tehnološko posodobitvijo krmilnega modula in z načrtovanjem cenovno ugodnega linearnega motorja. Jedro dela obravnava oblikovanje programske kode s končnimi avtomati stanj za zanesljivejše delovanje in učinkovitejše vzdrževanje. Vendar pa omenjena metoda ni primerna za obširne sisteme zaradi velikega števila tranzicij (povezav med stanji) . Taka metoda torej preprečuje, da bi bila programska koda zanesljiva, pregledna in ustrezna za vzdrževanje. Zaradi njene enostavnosti so se raziskali načini, kako jo vključiti v obširne sisteme brez negativnih posledic, kot so prepleti tranzicij, nepreglednosti in nezanesljivosti. Cilj raziskovalnega dela je izdelati modularno programsko kodo z dogodkovnim načinom izvajanja na krmilnem sistemu z mikrokrmilnikom ARM Cortex M3. Predstavljeno je asinhronsko procesiranje več modularnih končnih avtomatov stanj s čakalno vrsto FIFO in sistemom s prekinitvenimi rutinami. Proces modularnih končnih avtomatov zajema sposobnost komuniciranja z drugimi napravami prek komunikacije CAN (Controller-Area-Network), upravljanja režimov, vodenja mehatronskega sistema (drsna vrata), generiranja referenčnega giba z S-obliko hitrosti ali mehko logiko, regulacije toka, hitrosti in položaja, upravljanja redundantnosti in varnosti na mehatronskem sistemu. Preučila se je implementacija programske kode po postopku končnih avtomatov stanj v programskem jeziku C. Cilj je doseči razumno in pregledno kodo v kateri bo vidno delovanje algoritma brez pomoči diagramov. Taki princip zagotavlja neposredno kontrolo programske kode. V nasprotnem primeru kontrola delovanja algoritma temelji na programski dokumentaciji, ki je odvisna od človeškega faktorja. Dokumentacija in programska koda sta si lahko nasprotni saj se ti pogosteje ne usklajata v enakem času. Do večjih sprememb lahko prihaja pri vzdrževanju programske kode ali pri menjavi kolektiva. Raziskava vključuje izdelavo robustnega vodenja avtomatskih drsnih vrat. Trenutni objekt je zelo odvisen od človeškega faktorja, ki vpliva na kvalitetno vodenje vrat. Z robustnim sistemom pa bi se vodenje prilagajalo samostojno na zmogljivost samega sistema, oziroma bi se ta odvisnost zelo zmanjšala. Vključena je analiza obnašanja generatorja giba z S-obliko hitrosti in generatorja giba mehke logike. Oba načina sta proučena na odzivnosti in obnašanju regulacijskega sistema na objektu avtomatskih drsnih vrat. Proučil se je sistem vodenja, namenjen za spremenljivo breme, ter odzivnost in vplivi sunkov na pogonski mehanizem. Koncepti so potrjeni na prototipnem krmilniku in mehatronskem testnem objektu. Mehatronski sistem (avtomatska drsna vrata) je voden z DC-motorjem prek zobatega jermenskega pogona. Krmilna enota upravlja motor s pomočjo informacij iz senzorjev. Obstoječi pogonski mehanizem vrat zahteva velik volumen, ki vpliva na vgradne možnosti v gradbeni objekt in na dizajn izdelka. Vse skupaj pa vpliva na arhitekte in lastnike, ki zahtevajo, da se bo izdelek čim bolj prilegal v objekt. Za dober dizajn in večjo vgradno prilagodljivost pa mora biti volumen pogona čim manjši. Tehnična slabost takega pogona je vzdrževanje in odvisnost kvalitete vodenja glede na vpetost jermena. Tega je težje vzdrževati pri veliki medosni razdalji pogona zaradi njegove obrabe in elastičnosti. Pri ohlapnem jermenu se izraziteje pojavljajo vibracije na mehanizmu. V najslabšem primeru zobati jermen preskoči zob na jermenici, kar privede do napačne položajne meritve. Ta je izvedena na pogonskem motorju. Tako je potrebno hitrosti vrat omejevati glede na težo vrat, ki pa je o
Ključne besede: modularni končni avtomati stanja, dogodkovno vodenje, generator zveznega gibanja, asinhronska opravila vodenja, ARM Cortex M3, DSP, robustno vodenje, vodenje drsnih vrat, oblikovalne metode programiranja, mehka logika, kontrola sile, sistemska redundantnost, linearni sinhronski motor
Objavljeno v DKUM: 27.06.2013; Ogledov: 2836; Prenosov: 192
.pdf Celotno besedilo (15,87 MB)

Iskanje izvedeno v 2.7 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici