| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv višine listne stene na parametre kakovosti grozdja in osnovnega vina za penino sorte 'Chardonnay'
Meta Frangež, 2021, diplomsko delo

Opis: Poskus je potekal leta 2018 in smo ga izvedli v Hercegovščaku pri Gornji Radgoni, na sorti 'Chardonnay'. Namen naloge je bil preveriti ali lahko z višino listne stene in zelenimi deli v vinogradu vplivamo na zmanjšanje negativnih vplivov klimatskih sprememb na letni razvoj vinske trte, s tem reguliramo čas trgatve in vplivamo tudi na kakovost vina, primernega za pridelavo penin. Rezultati kažejo, da z regulacijo listne površine v veliki meri vplivamo na parametre kakovosti grozdja in vina. Z vršičkanjem vplivamo na čas dozorevanja grozdja in trajanje razvojnih faz vinske trte. Nizko vršičkanje (nad drugo žico) je vplivalo na kasnejše in počasnejše dozorevanje grozdja. Na dan trgatve je bila pri tem obravnavanju v grozdnem soku najmanjša vsebnost sladkorja in največja vsebnost skupnih titracijskih kislin ter najmanjša masa in število grozdov. Pri obravnavanju brez vršičkanja, je bilo dozorevanje grozdjanajzgodnejše. Pri tem obravnavanju je bila največja vsebnost sladkorja v grozdnem soku, vsebnosti titracijskih kislin, so bile najmanjše,največja pa sta bila število in masa grozdov. Ugotovili smo, da z višino listne stene lahko vplivamo na čas dozorevanja grozdja in čas trgatve. Če pustimo višjo listno steno dosežemo to, da lahko trgamo prej in obratno, z nižjo listno steno lahko trgatev zavlečemo bolj pozno v jesen.
Ključne besede: 'Chardonnay', listna stena, penina, vršičkanje
Objavljeno v DKUM: 04.10.2021; Ogledov: 696; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (1,56 MB)

2.
VPLIV RASTNEGA REGULATORJA CCC NA VEGETATIVNI IN REPRODUKTIVNI RAZVOJ VINSKE TRTE (Vitis vinifera L.)
Dušan Mulec, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V letu 2004 smo ugotavljali vpliv rastnega regulatorja cikocel (CCC) na vegetativni in reproduktivni razvoj pri sortah 'Renski rizling', 'Sauvignon', 'Rumeni muškat', 'Chardonnay' in 'Modri pinot'. Pri vseh sortah smo ugotavljali število grozdov in maso grozdov (g) na trs, število jagod, maso jagod (g) in maso pecljevine na grozd (g), maso sto jagod (g), število pečk in maso pečk na sto jagod ter vsebnost sladkorja (°Oe). Vsebnost sladkorja smo merili po tretjinah grozda, pri peclju, v sredini grozda in na vrhu grozda. Vpliv CCC na vegetativni razvoj smo ugotavljali z merjenjem dolžine internodijev od 1. do 6. internodija, od 6. do 11. internodija ter od 11. do 16. internodija. Rezultati so pokazali, da uporaba rastnega regulatorja CCC vpliva na vegetativno rast. Pri trikratni uporabi CCC se je izrazito zmanjšala dolžina internodijev, na mehansko sestavo grozdja pa ni imel pomembnega vpliva. Z enkratno uporabo CCC smo vplivali na zvišanje sladkorja, z dvakratno in s trikratno pa na znižanje sladkorja v grozdnem soku.
Ključne besede: vinska trta, rastni regulatorji, CCC, 'Renski rizling', 'Rumeni muškat', 'Chardonnay', 'Sauvignon', 'Modri pinot'
Objavljeno v DKUM: 11.10.2016; Ogledov: 1209; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (674,33 KB)

3.
4.
Analiza poslovanja izletniške kmetije
Alenka Simonič, 2011, diplomsko delo

Opis: Cilj raziskave je bil analizirati poslovanje izletniške kmetije in definirati profil potrošnika. V ta namen je bila predhodno pripravljena in izvedena anketa med obiskovalci kmetije. S to anketo smo hoteli izvedeti, kakšen je profil obiskovalca izletniške kmetije. Ugotovili smo, da je povprečen obiskovalec kmetije star med 18 in 36 let in ima dokončano V. stopnjo izobrazbe. Največ obiskovalcev je domačinov, večina bi na tej kmetiji na dan porabila do 50 €. V nadaljevanju smo se v raziskavi osredotočili na ekonomsko analizo dveh najbolj prodajanih proizvodov na izletniški kmetiji — vino sorte 'Chardonnay' in gibanico. Osnovno orodje v tem delu raziskave sta bila predhodno razvita simulacijska modela za oba proizvoda, s katerima so se ocenjevali osnovni ekonomski indikatorji. Finančni rezultat (FR) za gibanico znaša 306,40 €; koeficient ekonomičnosti (Ke) 1,05. Pri vinu sorte 'Chardonnay' je finančni rezultat (FR) 2.907,98 €; koeficient ekonomičnosti (Ke) pa 1,43. Ocenjene vrednosti parametrov kažejo, da sta oba proizvoda za izletniško kmetijo z ekonomskega vidika vsekakor zanimiva.
Ključne besede: izletniška kmetija, profil potrošnika, simulacijski model, gibanica, ′Chardonnay′
Objavljeno v DKUM: 28.02.2011; Ogledov: 2871; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (698,66 KB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici