| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 47
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
Digitaliziranje objektov in človeškega telesa z ročnim 3D-skenerjem sense in uporabnost 3D-modelov
Maša Lemut, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavano 3D-skeniranje, ki je podrobneje opisano v teoretičnem delu. V praktičnem delu smo se osredotočili na skeniranje z ročnim 3D-skenerjem Sense. Namen diplomskega dela je bil ugotoviti, ali je 3D-skener Sense primeren za digitaliziranje različnih objektov in človeškega telesa. V tam namen smo izvedli skeniranje različnih predmetov in delov človeškega telesa, ter človeškega telesa v celoti. Pridobljene 3D-modele smo obdelali s programsko opremo RealSense, ter na 3D-modelih izvedli meritve, ki smo primerjali z meritvami izvedenimi na realnih predmetih in testnih osebah.
Ključne besede: 3D-skeniranje, 3D-telesni modeli, antropometrija, digitalizacija objektov, oblikovanje oblačil
Objavljeno: 07.12.2018; Ogledov: 526; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (2,88 MB)

2.
ITMA 2015: Déjà vu ali pomembne novosti na področju integracije procesov predenja in pletenja?
Zoran Stjepanović, 2016, strokovni članek

Opis: ITMA 2015 je bila velika in uspešna razstava tekstilne strojegradnje. Po številu razstavljavcev in obiskovalcev je presegla razstavo iz leta 2011. Ključna beseda zadnje izdaje sejma je bila trajnost, povezana s tekstilijami in procesi njihove izdelave. Ta izraz so v svojih konceptih in izvedenih strojnih rešitvah poskušali nazorno prikazati skoraj vsi razstavljavci. Ocenimo lahko, da ekološka ozaveščenost dobro sovpada s hibridnim konceptom predilno-pletilnih strojev, ki so jih na razstavi ITMA 2015 znova prikazali nemški podjetji Mayer & Cie. in Terrot ter tajvanski Pai Lung. Gre za izpopolnjene rešitve na razstavi ITMA 2011 prikazanih hibridnih strojev prve generacije. Hibridni proces omogoča izločitev dragih in energetsko zahtevnih procesov predenja in križ nega previjanja in čiščenja preje. Izdelana pletiva imajo v primerjavi z navadnimi bolj gladko površino in zaradi mehkeje vitih curkovnih prej bistveno mehkejši otip. Primerna so za izdelavo finih, kakovostnih vrhnjih oblačil, perila, majic, otroških oblačil in pižam.
Ključne besede: ITMA 2015, hibridni predilno-pletilni stroji, Mayer & Cie., Terrot, Pailung
Objavljeno: 31.08.2017; Ogledov: 521; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (522,00 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Promocija in prodaja unikatnih tekstilnih izdelkov preko spleta
Tjaša Sajič, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu se osredotočamo na temo spletnega poslovanja in promocije preko socialnih omrežij. Postopek je opisan od ideje produkta do objave na spletu, kjer smo izvedli raziskavo, razdeljeno na dva dela. V prvem nas zanima, katera izmed desetih spletnih trgovin, postavljenih na različnih spletnih straneh ima največ ogledov. V drugem delu se osredotočamo na primerjavo števila ogledov z in brez promoviranja preko socialnih omrežij na spletni strani Etsy.com.
Ključne besede: e-poslovanje, promocija, Etsy, socialna omrežja
Objavljeno: 26.10.2016; Ogledov: 933; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (1,71 MB)

4.
Konstrukcija krojev in virtualne simulacije oblačil iz konoplje
Ana Kožuh, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil raziskati industrijsko konopljo kot tekstilni material, oblikovati kolekcijo oblačil iz konoplje, konstruirati njihove kroje in oblačila prikazati s pomočjo virtualne simulacije ter s pomočjo spletnega vprašalnika na eni strani seznaniti širšo množico ljudi s prednostmi konopljinih oblačil ter na drugi ugotoviti njihove navade nakupovanja oblačil in poznavanje oblačil iz konoplje. Oblikovana kolekcija, ki jo zaznamujeta brezčasnost in udobje, sestoji iz treh ženskih in treh moških kosov oblačil. Na podlagi konstrukcijskih skic, izrisanih s programom CorelDRAW, je izvedeno konstruiranje krojev s programsko opremo OptiTex PDS. V istem programu je izvedena virtualna simulacija kolekcije oblačil iz konoplje na parametričnem 3D telesnem modelu. Za lažjo predstavo o nošenju konopljinih oblačil in njihovem kombiniranju z drugimi oblačili je posamezen kos predstavljen še grafično. S pomočjo programov Adobe Illustrator in Adobe Photoshop so izrisane skice konopljinih oblačil z modnimi dodatki. Za vsak oblikovan kos oblačila iz kolekcije so izdelani primeri treh oblačilnih videzov nošenja konopljinih oblačil. Rezultati ankete so pokazali, da večina anketirancev pozna oblačila iz konoplje in si jih v bodoče želi nositi. Sedaj kupujejo oblačila pogosto, vendar jih nosijo več let, ob nakupu pa večina preverja tudi sestavo materialov. Oblačila kupujejo po razmeroma nizki ceni, vendar so za ekološka oblačila pripravljeni odšteti malo več.
Ključne besede: oblačila, industrijska konoplja, konstruiranje krojev, virtualna simulacija
Objavljeno: 05.10.2016; Ogledov: 803; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (3,94 MB)

5.
Vpliv različnih vrst pletiv na velikost ženskih spodnjih hlačk
Anna Maria Novinić, 2016, diplomsko delo

Opis: Spodnje hlačke morajo zagotavljati prijetno počutje, lahkotnost in popolno prileganje prek vsega dneva. Diplomsko delo se osredotoča na ženske spodnje hlačke klasičnega kroja, ki so običajno izdelane iz elastičnih pletiv. Cilj diplomskega dela je bil preučiti vpliv različnih vrst pletiv na velikost izdelanih spodnjih hlačk. Raziskane so bile osnovne lastnosti pletiv in fizikalno-mehanske lastnosti pletiv z merilnim sistemom FAST. Testna oseba je ocenila prileganje izdelanih hlačk ter njihovo udobnost pri nošenju. Rezultati raziskave so pokazali, da spodnje hlačke iz pletiva brez dodanega elastana niso primerne za nošenje, medtem ko so velikost spodnjih hlačk ter njihovo prileganje telesu in udobje pri nošenju odvisni od fizikalno-mehanskih lastnosti pletiv.
Ključne besede: spodnje hlacke, konstruiranje kroja, pletivo, fizikalno-mehanske lastnosti
Objavljeno: 27.09.2016; Ogledov: 960; Prenosov: 68
.pdf Celotno besedilo (1,30 MB)

6.
Racionalizacija proizvodnega procesa v industrijskem podjetju
Nataša Štraus, 2016, specialistično delo

Opis: Specialistična naloga zajema predloge, kako racionalizirati proizvodnjo v industrijskem obratu in je posledica meritev, analiz in preučevanja literature in praktičnega dela v samem podjetju. Z uvedbo racionalizacija dela se približamo tehnično, tehnološko in ergonomsko urejenemu proizvodnemu procesu, kar je pogoj za uspešno in konkurenčno podjetje. Uporabljene so bile standardne metode preučevanja, kot so določanje izdelovalnega časa, slika delovnega dne, merska analiza delovnega mesta in predlogi za nove razvite tehnologije delovne opreme. Iz dobljenih analiz smo predlagali racionalizacijo industrijskega obrata.
Ključne besede: racionalizacija, analiza obstoječega stanja, ocena učinkov, izbor nove opreme
Objavljeno: 20.09.2016; Ogledov: 668; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (1,53 MB)

7.
Uvajanje CAD/CAM sistema v proizvodnjo oblačil
Robert Šket, 2016, diplomsko delo

Opis: Zaradi poslabšanja kvalitete tekstilnih izdelkov je pomembno, da je trenutna proizvodnja hitra in čim bolj odzivna. Z uvajanjem in avtomatizacijo CAD/CAM sistemov ta proces pospešimo in tako zadovoljimo trg, istočasno pa zmanjšamo proizvodne stroške v podjetjih. Diplomska naloga opisuje postopek uvajanja CAD/CAM sistema v proizvodnjo oblačil, CAD programa Audaces ter ga primerja s konkurenčnim programom Optitex, predvsem pri končni pripravi ISO cut datoteke. Opisan in prikazan je postopek izrisa moške suknje, priprava krojnih delov in avtomatska izdelava krojne slike v Audaces Markerju 13. Iz programa smo izvozili ISO cut datoteko ter jo uvozili v avtomatski krojilni stroj Unicut 3C50. Namen diplomske naloge je preveriti kompatibilnost med CAD/CAM sistemi, preveriti njihovo kvaliteto pri razrezu krojne slike ter preveriti, kakšen vpliv imajo parametri v CAM sistemu na končni rezultat razreza na avtomatskem krojilnem stroju. Z rezultati smo bili zadovoljni, saj je kompatibilnost v večji meri precej dodelana. Skoraj vse spremembe, ki smo jih uvedli v krojni sliki CAD sistema Audaces, so bile upoštevane tudi v CAM sistemu avtomatskega krojilnega stroja Unicut. Upoštevane so bile vse CAM točke, tako za polni kot polovični razrez krojnih delov. Sistem ni zaznal le vrstnega reda razreza krojnih delov, vendar se ta nastavitev lahko definira tudi na samem avtomatskem krojilnem stroju. Ko smo primerjali Audaces in Optitex CAD programa, smo prišli do ugotovitve, da je potrebno pri Audaces Markerju 13 nekatere stvari še dodelati. V primeru, da je potrebno na krojnih delih definirati več smeri rezreza, Audaces Marker 13 tega ne omogoča, kar lahko v nekaterih primerih povzroči slabšo kvaliteto razreza krojnih delov. Pri končnem razrezu na avtomatskem krojilnem stroju je zelo pomembno, da uporabimo parametre, ki najbolje vplivajo na razrez krojne slike. Te pa najpogosteje pridobimo s prakso.
Ključne besede: CAD/CAM sistemi, računalniško krojenje, razrez
Objavljeno: 18.07.2016; Ogledov: 908; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (4,71 MB)

8.
Študija uporabnosti računalniških simulacij in animacija oblačil za potrebe manjših podjetij
Andreja Slakonja, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil preučiti uporabnost računalniške simulacije in animacije oblačila za potrebe manjšega podjetja, izdelati kroj, simulacijo in animacijo oblačila na virtualnem parametričnem modelu v programu Marvelous Designer 3 ter zašiti realni model oblačila in ju primerjati. Nadalje je bil namen izdelati spletno stran za modno oblikovalko Barbaro F. V uvodnem delu je opisano modno oblikovanje in konstrukcija oblačil ter predstavitev oblikovalke Barbare F. V nadaljevanju so opisani računalniško podprti informacijski sistemi za oblačilno industrijo, kjer je poudarek na virtualizaciji in simulaciji oblačil. Predstavljen je virtualen parametrični model, imenovan avatar, in opis programa Marvelous Designer. Sledijo osnove oblikovanja spletnih strani in opis spletne aplikacije Wix. Cilj diplomskega dela je bil izdelava in prikaz oblačila na avatarju v programu Marvelous Designer, šivanje realnega oblačila in prikaz na realnem modelu človeškega telesa ter primerjava rezultatov in oblikovanje spletne strani z uporabo spletne aplikacije Wix .
Ključne besede: oblačila, Marvelous Designer, računalniška simulacija oblačil, animacija, spletne strani, Wix
Objavljeno: 20.06.2016; Ogledov: 1226; Prenosov: 68
.pdf Celotno besedilo (5,13 MB)

9.
Razvoj metodologije za razvrstitev zaznavnih ploskev pri oblikovanju izdelkov
Andrej Cupar, 2015, doktorska disertacija

Opis: Disertacija obravnava problematiko vrednotenja površja. To površje je lahko elementarna ploskev, ploskev, sestavljena iz elementarnih ploskev, 3D skenogram ali mrežni model. Uporabljamo izraz zaznavne ploskve, ki predstavljajo površje, ki ključno vpliva na zaznavanje izdelka z uporabniškega vidika. Pri tem nas ne zanima estetska vrednost teh ploskev, ampak metodologija, ki omogoča vrednotenje. Za ta namen smo predstavili metodologijo n×n, ki se izvaja hkrati v programskem okolju Rhinoceros (RH) in dodatku Grasshopper (GH). V GH je nastavljena procedura z uporabo standardnih gradnikov GH. Rezultat te analize je najprej n×n matrika, v kateri so zbrane n×n razdalje, ki so v nadaljevanju normirane in zbrane v normalizirani n×n matriki. Iz normirane n×n matrike izhajajo izračuni za lastnosti CASP. S temi štirimi lastnostmi lahko ovrednotimo vsako površje; označujejo pa ukrivljenost, pospešenost, simetrijo in proporcionalnost. Rezultati so primerljivi samo pri elementarnih ploskvah. Elementarna ploskev je ploskev, ki ima podobno ukrivljenost ali predstavlja oblikovno značilnost ali del oblikovne značilnosti. Pri kompleksnih ali sestavljenih ploskvah lahko rezultate primerjamo samo za določen tip objektov; na primer samo za obraze. Sicer kompleksne ploskve segmentiramo in razdelimo na elementarne. Prikazanih je tudi nekaj vmesnih razvojnih faz, v katerih smo uporabili drugačne analitične postopke, ki smo jih na koncu opustili. Vseeno lahko z njimi analiziramo geometrijo, le povezati in aktivirati je potrebno ustrezne gradnike v GH; kot je recimo izris in analiza linije prereza ali prerez dveh prostorskih teles. V eksperimentalnem delu je zbranih nekaj praktičnih primerov uporabe CASP in postopki za izboljšavo dizajnerskega procesa za nadaljnjo uporabo. Prikazana je uporaba CASP metode na sedežih profesionalnih tekmovalnih koles, na računalniških miškah, na obrazih, na zadku avtomobila Tushek & Spigel – TS 600 in na obrezilnih orodjih za industrijske stiskalnice. Predstavljena je metoda, ki smo jo poimenovali DEGI, kjer uporabimo obstoječo geometrijo in jo vgradimo v nov izdelek.
Ključne besede: metodologija, dizajn, analiza, površje, računalniška grafika, modeliranje
Objavljeno: 01.12.2015; Ogledov: 1082; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (6,36 MB)

10.
Računalniško podprta simulacija tiskanih in pestro tkanih tkanin
Ivett Koter, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga temelji na oblikovanju in risanju vzorcev tiskanih in pestro tkanih tkanin, ki jih ustvarimo z izbranimi grafičnimi programi. Danes vse več tekstilnih podjetij uporablja računalniško podprte programe v procesu izdelave ali pa kot komunikacijo s strankami ali drugimi partnerji. V nalogi smo za namen raziskave izbrali dva znana grafična programa, in sicer 2D CAD program za risanje in oblikovanje tkanin ArahPaint in 3D CAD program za oblikovanje in izdelavo simulacij Blender. S pomočjo teh programov smo ustvarili virtualne tkanine z vzorci, ki jih je mogoče primerjati s fotografijami realnih tkanin enakih vzorcev. Predhodno smo izbrali šest tkanin in sicer tri tiskane in tri pestro tkane, nato smo izbrali ustrezno sceno, kjer se tkanine drapirajo zaradi trkov samih s seboj in z drugimi objekti. Slike smo upodobili, nato pa ustvarili enako sceno v realnosti z enakimi tkaninami. Rezultate smo vrednotili subjektivno na podlagi različnih vizualnih parametrov.
Ključne besede: 3D modeliranje, simulacija, pestro tkane tkanine, tiskane tkanine, CAD programi
Objavljeno: 20.10.2015; Ogledov: 693; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (4,59 MB)

Iskanje izvedeno v 0.26 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici