| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 61
Na začetekNa prejšnjo stran1234567Na naslednjo stranNa konec
1.
Vaje z digitalnim osciloskopom 1
Matej Tovornik, 2021, drugo učno gradivo

Ključne besede: digitalni osciloskopi, vezja, naloge
Objavljeno: 09.07.2021; Ogledov: 56; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (1,78 MB)

2.
Kriteriji za izbiro kakovostnih in zanesljivih UPS-ov po metodi MIL-HDBK-217
Žiga Bobek, 2021, magistrsko delo

Opis: UPS (Uninterruptible Power Supply) je ena izmed pomembnih komponent v različnih ustanovah, s katero ključne in kritične električne naprave ne ostanejo brez napajanja v primeru izpada glavnega vira. Zato je pri izbiri teh naprav pomembno, da delujejo zanesljivo in imajo čim daljšo zanesljivo obdobje delovanja. Zaključno delo opisuje pomembne kriterije pri izbiri teh naprav, ki vplivajo na zanesljivost delovanja. Predstavljene so pomembnejše metode vrednotenja zanesljivosti delovanja in izračun MTBF (Mean Time Between Failure) na primeru UPS-a. Kot rezultat so podane zanesljivostne funkcije UPS-a pod različnimi pogoji, ki so izračunane s pomočjo priročnika MIL-HDBK-217.
Ključne besede: UPS, MIL-HDBK-217, Zanesljivost, Kakovost
Objavljeno: 07.04.2021; Ogledov: 59; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (22,88 MB)

3.
Ojačevalnik z merilnim mostičem
Vinko Medved, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sta opisana razvoj in izdelava ojačevalnika z merilnim mostičem. Na začetku je kratek opis načrtovanja vezja, ki sem ga realiziral v sklopu predmetov Projekt 1 in Projekt 2. V nadaljevanju pa je opisan celoten postopek razvoja in izdelave ojačevalnika z merilnim mostičem. Diplomsko delo vsebuje tehnične specifikacije ojačevalnika z merilnim mostičem, opis programskega in tehniškega dela ter oceno stroškov izdelave in preizkušnjo z eksperimentnimi meritvami. Eksperimentalne meritve so bile narejene na primeru merjenja teže s pomočjo merilnega lističa, nameščenega na ploščici, na katero sem nalagal uteži.
Ključne besede: ojačevalnik, mostič, NI Multisim, Ultiboard
Objavljeno: 26.02.2021; Ogledov: 176; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (1,08 MB)

4.
Instrumentacijski ojačevalnik za zaznavanje oddaljenih zvočnih signalov s pomočjo zvočnika
Tomaž Korošec, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje načrtovanje in izdelavo tiskanine za instrumentacijski ojačevalnik z zvočnikom in nastavljivim ojačanjem. Namenjen je zaznavanju zvokov različnih frekvenc na daljših razdaljah kot z mikrofonom. Opisal sem načrtovanje vezja skupaj s simulacijo v Multisim in Ultiboard. Sledi izdelava tiskanine instrumentacijskega ojačevalnika in meritve zvokov z ojačevalnikom in zvočniki. Rezultati meritev zvokov prikazujejo spremembo amplitud,e glede na čas pri spremembi frekvenc in ojačanja na instrumentacijskem ojačevalniku. Rezultate, ki sem jih dobil s simulacijo v LabVIEW programu, sem potrdil z meritvami enakih frekvenc z zvočniki. Zvoke sem izmeril na strojnih škarjah, rezalniku cevi in pralnem stroju.
Ključne besede: ojačevalnik, Multisim, Ultiboard, zvočnik, tiskanina
Objavljeno: 26.01.2021; Ogledov: 195; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (3,83 MB)

5.
Measurements in electrical engineering
Vojko Matko, 2020, drugo učno gradivo

Objavljeno: 03.08.2020; Ogledov: 212; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (27,25 MB)

6.
Digitalni merilni instrumenti in merilne metode
Vojko Matko, 2020, drugo učno gradivo

Ključne besede: digitalni merilni instrumenti, merilni instrumenti, merilne metode, študijsko gradivo
Objavljeno: 03.08.2020; Ogledov: 268; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (21,07 MB)

7.
Zaznavanje plinov z implementirano Internet of Things povezljivostjo
Gregor Ogrizek, 2019, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je opisana vzpostavitev sistema za merjenje povišane koncentracije plinov v prostoru. Izvedene so tudi eksperimentalne meritve senzorjev v različnih situacijah. Uporabljeni so nizkocenovni elektrokemijski senzorji serije MQ, na katere pogosto naletimo v komercialni rabi. Sposobni so zaznati pline kot so: ogljikov monoksid, metan, utekočinjen naftni plin ter še vrsto drugih. Merilni sistem je osnovan na ploščici Arduino Uno, povezljivost z Internet of Things tehnologijo pa zagotavlja razširitveni WiFi modul. Le-ta uporabniku omogoča vpogled v trenutne vrednosti senzorjev kjer koli na svetu. Hkrati pa takšen sistem uporabnika obvešča o morebitni povišani koncentraciji plinov na vrsto različnih načinov.
Ključne besede: elektrokemijski senzorji, plinski senzorji, IoT povezljivost
Objavljeno: 20.12.2019; Ogledov: 361; Prenosov: 43
.pdf Celotno besedilo (2,17 MB)

8.
Ojačevalnik zelo majhnih merilnih signalov
Matej Gams, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava snovanje in izgradnjo operacijskega ojačevalnika s spremenljivim ojačenjem, ki seže vse do vrednosti 10,000. Ojačevalnik je namenjen merjenju zelo šibkih signalov. V začetku sta predstavljena delovanje in opis operacijskih ojačevalnikov, v nadaljevanju pa sta predstavljena opis in delo s programskima opremama Multisim in Ultiboard. Na koncu je predstavljen potek izgradnje omenjenega operacijskega ojačevalnika
Ključne besede: Operacijski ojačevalnik, Multisim, Ultiboard, izdelava tiskanih vezij
Objavljeno: 04.09.2019; Ogledov: 573; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (3,73 MB)

9.
Razvoj sodobnega merilnika krvnega tlaka in utripa
Jernej Medved, 2019, magistrsko delo

Opis: V vse večji izbiri najrazličnejših vrst merilnikov krvnega tlaka ter srčnega utripa ostaja primarna naloga merilnika še vedno enaka, tj. odčitati pravilne vrednosti krvnega tlaka in srčnega utripa. Kadar je uporabnik oz. pacient zbolel za hipertenzijo, pa je naloga zagotoviti čim boljše nadzorovanje bolezenskega stanja. V magistrskem delu je zajet pregled trenutno popularnih merilnikov krvnega tlaka in srčnega utripa, na podlagi ugotovitev pa je razvit sodobni merilnik krvnega tlaka in utripa. Merilnik omogoča trenutno spremljanje signala meritev, zgodovino preteklih meritev in se s pomočjo Wi-Fi-povezave povezuje z mobilno aplikacijo, ob tem pa je velik poudarek namenjen natančnosti in vsestranski uporabnosti.
Ključne besede: neinvazivna diagnostika, oscilometrična metoda, Holter, merilnik krvnega tlaka in srčnega utripa
Objavljeno: 28.06.2019; Ogledov: 624; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (3,29 MB)

10.
Merjenje signala EKG
Tilen Benčina, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava načrtovanje vezja s katerim je možno meriti EKG signale srca. Podana je zgodovina, ki je privedla do raziskav v zvezi s srcem in kasneje zavedanja pomembnosti obravnave srca in posledično razvoja opreme za analizo srca. V sklopu diplomske naloge je narejen simulacijski program v programskem paketu Multisim, ki je bil podlaga za izdelavo vezja. Skladno s simulacijo je bilo narejeno elektronsko vezje z uporabo instrumentacijskega ojačevalnika. Na koncu diplomske smo s pomočjo vezja naredili več meritev signalov ponovljivih gibov
Ključne besede: Ojačevalnik, EKG, elektroda, Altium Designer
Objavljeno: 21.05.2019; Ogledov: 990; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (3,48 MB)

Iskanje izvedeno v 0.33 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici