| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 16
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Spoštovanje pacientovega dostojanstva v zdravstveni obravnavi
Marija Predik, 2010, magistrsko delo

Opis: Pacienti se ob sprejemu velikokrat soočajo s strahom zaradi bolezni, z negotovostjo, občutki prizadetosti in so zato še posebej občutljivi. Da ohranimo njihovo dostojanstvo, je pri delu medicinskih sester pomembno zavedanje o nujnosti profesionalnega vedenja v odnosu do pacienta. V magistrskem delu smo opisali ohranjanje pacientovega dostojanstva v času sprejema in zdravstvene obravnave iz vidika pričakovanj pacienta in vidika zdravstvenih delavcev. Raziskovalna metodologija. V raziskavi je bila uporabljena kvalitativna in kvantitativna metodologija. Podatke smo pridobili z nestrukturiranimi intervjuji na Kliniki za kirurgijo. Raziskovalni vzorec je zajemal paciente in diplomirane medicinske sestre. Z metodo analize besedila smo na podlagi intervjujev formulirali kode, podkategorije in glavno kategorijo. Vsako kategorijo smo podprli z avtentičnimi citati. V kvantitativni metodologiji smo za tehniko zbiranja podatkov uporabili delno strukturiran vprašalnik za 100 pacientov, ki so bili v času raziskave obravnavani na Kliniki za kirurgijo, 59 zdravstvenih tehnikov, 22 diplomiranih medicinskih sester, 13 zdravnikov in 6 bolničarjev zaposlenih na Kliniki z kirurgijo. Rezultati. Zdravstveni tim v veliki meri pozna načelo dostojanstva in si prizadeva, da ga vključi v vsakdanje delo s pacienti, medtem ko velik delež pacientov ne ve, da se je kršilo njihovo dostojanstvo v zdravstveni obravnavi. Posameznik razume, interpretira in sprejema dostojanstvo na različne načine. Zdravstveni tim je dolžan paciente seznaniti z njihovimi pravicami, predvsem pa je le-te potrebno dosledno upoštevati in spoštovati pri delu. Sklep. Pacienti kakovost zdravstvene nege neločljivo povezujejo s kakovostjo človeškega stika in odnosa vseh, ki pri obravnavi sodelujejo. Pomemben sestavni del kakovosti zdravstvene nege je upoštevanje temeljnih človekovih pravic, predvsem varovanje osebne integritete in dostojanstva pacienta. Človekovega dostojanstva samo na načelni ravni, brez praktičnega pomena, ni možno učinkovito spoštovati v praksi.
Ključne besede: dostojanstvo, medsebojni odnosi, komunikacija, zdravstvena obravnava, pacienti.
Objavljeno: 30.03.2010; Ogledov: 5186; Prenosov: 1254 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (705,15 KB)

2.
CELOSTNA OBRAVNAVA BOLNIKA Z OPERATIVNIM POSEGOM Z VIDIKA OPERACIJSKE MEDICINSKE SESTRE
Marjanca Knafelc, 2011, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrskem delu smo opisali lik in delo medicinske sestre kot nosilke perioperativne zdravstvene nege. Priprava bolnika na operativni poseg je zahteven proces, v katerem sodelujejo različni zdravstveni strokovnjaki. Delo operacijskega tima se združuje, dopolnjuje in prepleta. V magistrskem delu smo izpostavili pravico bolnikov do ustrezne in zadostne informiranosti s strani zdravstvenih delavcev pri bolnikih, ki potrebujejo operativni poseg. Potreba po pristni komunikaciji, poslušanju in razumevajočem odnosu do bolnika je ključnega pomena. Prav tako je pomembna aktivna vloga bolnika pri vključevanju in soodločanju o njegovem zdravljenju ter s tem povezano zagotavljanje zasebnosti, diskretnosti in varovanje poklicne skrivnosti, kar vpliva na kakovost celostne zdravstvene oskrbe. Metodologija raziskovanja. Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji. Podatke smo pridobili s pomočjo vprašalnika zaprtega tipa. Raziskovalni vzorec je zajemal 95 hospitaliziranih in ambulantnih bolnikov, pri katerih je bil načrtovan operativni poseg. Dobljene podatke smo vizualizirali s pomočjo računalniških programov Microsoft Excel in SPSS, s katerim smo izvedli tudi statistično analizo. Uporabili smo hi kvadrat test. Rezultati. Analiza podatkov je pokazala, da bolniki ne dobijo zadostne informacije s strani zdravstvenih delavcev in da informacije niso vedno dovolj razumljive. Bolniki poiščejo dodatne informacije pri medicinski sestri in na internetu. Prav tako obisk operacijske medicinske sestre pri bolniku pred operativnim posegom vpliva na boljšo informiranost bolnika. Sklep. Bolniki, ki so dobro informirani in poučeni, imajo manj strahu, njihova stiska pred operacijo se zmanjša in bolje sodelujejo v procesu rehabilitacije. Zato je spoštovanje bolnikove avtonomije in etičnih norm izrednega pomena, ne samo v perioperativni zdravstveni negi, ampak v zdravstvu nasploh, na vseh ravneh zdravstvene obravnave bolnika.
Ključne besede: Ključne besede: perioperativna zdravstvena nega, tim, komunikacija, informiranje, avtonomija, zasebnost, spoštovanje poklicne skrivnosti.
Objavljeno: 16.02.2011; Ogledov: 4113; Prenosov: 911
.pdf Celotno besedilo (1,29 MB)

3.
Pacientove pravice in njihova aplikacija v prakso
Amadeus Lešnik, 2010, magistrsko delo

Opis: Zanimanje za pacientove pravice narašča povsod po svetu, saj postajajo osrednja zahteva pri izboljšanju kakovosti in racionalizaciji zdravstvenega varstva. V večini evropskih držav se organizacije za varstvo človekovih pravic in pravic pacientov zavzemajo za bolj enakopravno in uravnoteženo razmerje med pacienti, zdravniki ter drugimi zdravstvenimi delavci. Vse bolj se od pacientov zahteva, da odgovorno ravnajo s svojim zdravjem. Z naraščajočimi odgovornostmi se povečuje tudi pomembnost pravic, ki jih imajo kot ljudje in kot pacienti. V magistrskem delu smo predstavili zakon o pacientovih pravicah in z raziskavo ugotavljali, v kolikšni meri so pacienti in zdravstveni delavci v enem od Kliničnih centrov seznanjeni z zakonom o pacientovih pravicah ter v kolikšni meri se pacientove pravice v praksi spoštujejo. Poudarek je na etičnem vedenju zdravstvenih delavcev, na spoštovanju, pacientovih pravicah ter partnerskem odnosu v razmerju do pacienta. Raziskovalna metodologija. Uporabljena je bila kvantitativna metodologija raziskovanja. Podatke smo zbirali s tehniko delno strukturiranih vprašalnikov za 100 pacientov, ki so se v tem času zdravili ali bili napoteni na zdravljenje v eno od kliničnih ustanov, ter 100 zaposlenihzdravstvenih delavcev. Rezultati. Rezultati raziskave kažejo, da dobra polovica anketiranih zdravstvenih delavcev ne pozna pacientovih pravic, kot jih pacientom zagotavlja zakon, kljub temu, da je zakon v veljavi že od avgusta leta 2008. Prav tako svojih pravic ne pozna nekaj manj kot polovica anketiranih pacientov. Pacientove pravice se kršijo na mnogih področjih; nekateri zdravstveni delavci jih kršijo kljub temu, da jih poznajo in se tega zavedajo. Iz raziskave s pacienti je razvidno, da 9 (9 %) anketiranih pacientov ni bilo obravnavanih enakopravno, 62 (62 %) anketiranim pacientom se zdravstveni delavec ni predstavil, o njihovem zdravstvenem stanju pa se je pogovarjal v prisotnosti drugih, kar trdi 26 (26 %) anketiranih pacientov in 46 (46 %) zdravstvenih delavcev. Jasno je, da v primeru, če se pacientu ne predstavimo in se o njegovem zdravstvenem stanju pogovarjamo v čakalnici, polni čakajočih pacientov, grobo kršimo njegovo zasebnost in dostojanstvo. Da imajo zdravstveni delavci za obravnavo pacienta premalo časa, ne sme in ne more biti izgovor za kršenje pacientovih pravic in s tem njegovega dostojanstva.Sklep. Pacient dobiva vlogo in značilnosti potrošnika. Zdravstveni delavci smo dolžni zagotoviti pogoje, v katerih bodo potrebe, želje in pravice pacienta v polni meri in dosledno spoštovane. Le takšno ravnanje bo v pacientu vzbudilo zaupanje, za katerega si mora prizadevati vsak posameznik, ki sodeluje pri zdravstveni obravnavi pacienta. Zavedati se moramo, da je edino merilo naše uspešnosti in kakovosti zadovoljen pacient.
Ključne besede: zakon o pacientovih pravicah, mediacija, pravice, pacient, pojasnilna dolžnost, medicinske sestre, zdravstvena obravnava
Objavljeno: 17.06.2010; Ogledov: 4455; Prenosov: 1225
.pdf Celotno besedilo (1,95 MB)

4.
Penetrantna poškodba torakalne aorte zaradi serijskega zloma reber
Vojko Flis, Jože Antonič, Zvonko Borovšak, Ivana Glumbić, Nina Kobilica, 2011, strokovni članek

Opis: Namen: Poškodbe prsnega koša se pojavljajo pri 10-15 % vseh poškodb. Tope poškodbe prsnega koša, ki jih spremljajo serijski zlomi reber, so obremenjene z visoko obolevnostjo in umrljivostjo. Nestabilne zlome prsnega koša lahko zdravimo konservativno z ustrezno analgezijo, asistirano ventilacijo in čiščenjem bronhialnih izločkov. Toda takšno zdravljenje ne preprečuje poškodb, ki se lahko pojavijo zaradi zlomljenih reber, ki štrlijo v prsno votlino. Štrleče konice reber na levi strani prsnega koša lahko poškodujejo torakalno aorto. Take poškodbe so značilne za paravertebralne serijske zlome reber, za katere zaenkrat ne obstaja varen in splošno sprejet način osteosinteze. Poročilo o primeru: Prikazan je primer 68-letnega moškega z obojestranskim serijskim zlomom reber in nestabilnim prsnim košem. Poškodba je bila zdravljena z asistirano ventilacijo. Nekaj dni po poškodbi so zlomljena rebra v višini šestega in sedmega rebra levo predrla descendentno aorto in moški je umrl med oživljanjem in prevozom v operacijsko dvorano zaradi hemoragičnega šoka. Zaključek: Paravetebralni serijski zlomi reber na levi strani prsnega koša lahko povzročijo penetrantno poškodbo torakalne aorte. Za take poškodbe zaenkrat ne obstaja varen in splošno sprejet način osteosinteze.
Ključne besede: blunt thoracic trauma, rib fractures, penetrant injury to aorta
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 1174; Prenosov: 43
URL Povezava na celotno besedilo

5.
6.
Trirazsežna ultrazvočna preiskava in stenoza notranje karotidne arterije
Vojko Flis, Erih Tetičkovič, 2003, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: Izhodišča. Razčlenitev ultrazvočne zgradbe aterosklerotične lehe pri stenozi notranje karotide ima lahko pomembne posledice za odločitev o kirurškem posegu na tej arteriji. Pričujoča raziskava primerja zmožnost razločevanja trirazsežnega ultrazvočnega pregleda (3D UZ) med ultrazvočno zgradbo asimptomatske in simptomatske lehe pri stenozi, ki je večja od 70%. Bolniki in metode. Pregledanih je bilo 86 bolnikov s stenozo notranje karotidne arterije, večjo od 70% (70-99%, 45 simptomatskih, 41 asimptomatskih). 3D UZ slika je bila digitalizirana in uravnotežena (GSM) v sivih svetlobnih tonih med črnino in belino (0 = kri, 200 = adventicija žile). Mediana vrednost sivine (GSM) za leho je bila izračunana iz volumskega razmerja ehogenimi in eholucentnimi področji. Heterogenost lehe je bila izračunana iz gostote ehogenih področij na volumensko enoto lehe. Rezultati. GSM volumsko razmerje eholucentnosti je bilo višje pri asimptomatskih lehah (0,6 - IZ 0,48-0,91 proti 0,3 - IZ 0,21-0,75:p=0,002). GSM heterogenost je bila višja pri simptomatskih lehah (6,8 - IZ 2,5-18,3 proti 0,41 - IZ 0,2-3,4:p=0,0001). Zaključki. Prostorski pregled celotne aterosklerotične lehe, ki ga omogoča preiskava s 3D UZ, omogoča objektivno analizo ultrazvočne strukture aterosklerotične lehe in je pri razlikovanju med simptomatsko in asimptomatsko leho bolj natančna metoda kot analiza posameznih UZ presekov, dobljenih z dvorazsežno UZ preiskavo.
Objavljeno: 21.12.2015; Ogledov: 845; Prenosov: 13
URL Povezava na celotno besedilo

7.
Towards a low-cost mobile subcutaneous vein detection solution using near-infrared spectroscopy
Simon Jurič, Vojko Flis, Matjaž Debevc, Andreas Holzinger, Borut Žalik, 2014, pregledni znanstveni članek

Opis: Excessive venipunctures are both time- and resource-consuming events, which cause anxiety, pain, and distress in patients, or can lead to severe harmful injuries. We propose a low-cost mobile health solution for subcutaneous vein detection using near-infrared spectroscopy, along with an assessment of the current state of the art in this field. The first objective of this study was to get a deeper overview of the research topic, through the initial team discussions and a detailed literature review (using both academic and grey literature). The second objective, that is, identifying the commercial systems employing near-infrared spectroscopy, was conducted using the PubMed database. The goal of the third objective was to identify and evaluate (using the IEEE Xplore database) the research efforts in the field of low-cost near-infrared imaging in general, as a basis for the conceptual model of the upcoming prototype. Although the reviewed commercial devices have demonstrated usefulness and value for peripheral veins visualization, other evaluated clinical outcomes are less conclusive. Previous studies regarding low-cost near-infrared systems demonstrated the general feasibility of developing cost-effective vein detection systems; however, their limitations are restricting their applicability to clinical practice. Finally, based on the current findings, we outline the future research direction.
Ključne besede: subcutaneous vein detection, diagnostic methods and procedures, infrared rays, spectroscopy, vascular diseases, mobile devices
Objavljeno: 15.06.2017; Ogledov: 457; Prenosov: 192
.pdf Celotno besedilo (2,36 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
No fault compensation for medical injuries
Vojko Flis, 2016, pregledni znanstveni članek

Opis: For decades in both Europe and the United states , the issue of compensation for victims f medical injuries has led to lively debates. Many scholars have analyzed the adverse effects of the "tort system" (based on negligence standards and court proceedings) on the increasing costs of insurance premiums, on the patient-doctor relationship and the quality of care. These debates have led to changes in compensation in some countries. Compensation would be based not on negligence, but rather on a broader avoidable medical injury standard. Some nations have long operated administrative schemes based on no fault principle. No fault compensation model for victims of medical injuries might be characterized by the choices it makes regarding some key issues: (a) the definition of compensation criteria in particular the status given to fault; (b) the organization of the decision -making process. What type of body adjudicates medical claims? (c) Who finances the mechanism. What injuries are likely to be compensated for, to what extent and by whom? This article reviews the origins and operations of the no fault systems, the evolution of their compensation criteria, and how these criteria are actually applied.
Ključne besede: injury, compensation, liability, medical errors, negligence
Objavljeno: 08.10.2018; Ogledov: 232; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (7,71 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
10.
Nevtropenični enterocolitis, povzročen s tirostatikom - poročilo o primeru
Nina Kobilica, Marjan Skalicky, Andrej Bergauer, Vojko Flis, 2010, strokovni članek

Opis: Nevtropenični enterocolitis, povzročen s tirostatikom
Ključne besede: neutropenic enterocolitis, adverse drug reactions, antithyroid drugs, surgery
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 783; Prenosov: 13
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici