1.
Nepooblaščeno zbiranje poslovnih podatkov gostinskih lokalov preko Wi-Fi : magistrsko deloVladimir Mačužić, 2018, magistrsko delo
Opis: V magistrskem delu raziskujemo pojav in razvoj Wi-Fi tehnologije in kibernetske kriminalitete ter potrebo po učinkovitih varnostnih nastavitvah računalniških sistemov z namenom preprečevanja nepooblaščenega dostopanja do poslovnih podatkov. V magistrskem delu je prikazana problematika varnosti Wi-Fi tehnologije in varnostnih nastavitev računalniških sistemov gostinskih lokalov, ki uporabnikom predstavljajo dodatno tveganje za nepooblaščeno dostopanje do poslovnih podatkov. V delu so predstavljeni ukrepi in rešitve za izboljšanje varnosti Wi-Fi tehnologije in varnostnih nastavitev računalniških sistemov. Predstavljeni so tudi načini ozaveščanja uporabnikov glede kibernetske kriminalitete in varnosti, ki bodo uporabnikom omogočili bolj rigorozno nastavitev varnostnih protokolov, ter percepcije kibernetskega prostora kot vse bolj razvijajočega se segmenta, polnega inovativnih groženj.
S študijem in analiziranjem literature smo opisali in predstavili Wi-Fi tehnologijo ter njene varnostne slabosti. Prav tako smo predstavili kibernetsko kriminaliteto, nepooblaščene vdore v računalniške in druge informacijske sisteme ter akterje, ki izvajajo nepooblaščene vdore. Z analitično metodo smo predstavili trenutno stanje moderne Wi-Fi tehnologije in varnosti ter prikazali najbolj znane primere nepooblaščenih vdorov v zadnjih letih. Nadalje smo s pomočjo kvantitativne metode oziroma ankete prišli do spoznanj, da so potrebni dodatni varnostni mehanizmi in ozaveščanje uporabnikov z namenom vzpostavitve učinkovite digitalne varnosti. S pomočjo raziskovanja potrebe po boljši ozaveščenosti lastnikov gostinskih lokalov glede kibernetske varnosti in neučinkovitih varnostnih mehanizmov le-teh pričakujemo, da bodo lastniki gostinskih lokalov kibernetske grožnje razumeli kot realne in vseprisotne.
Ključne besede: brezžična omrežja, Wi-Fi, podatki, poslovni podatki, nepooblaščeni vdori, informacijska varnost, gostinski lokali, magistrska dela
Objavljeno v DKUM: 04.05.2018; Ogledov: 1329; Prenosov: 188
Celotno besedilo (3,92 MB)