| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 61
Na začetekNa prejšnjo stran1234567Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Optimizacija s pomočjo kolonije mravelj
Ivan Pešl, Viljem Žumer, Janez Brest, 2006, izvirni znanstveni članek

Opis: V naravi so mravlje sposobne najti najkrajšo pot od vira hrane do gnezda brez uporabe vizualnih informacij. Poleg tega so se zmožne prilagoditi spremembam v okolju. na primer najti novo naj krajšo pot. ko trenutno pot preseka ovira. Pri tem nastane zamisel, da bi lahko bilo posnemanje takšnega obnašanja mravelj učinkovito tudi v diskretnem svetu. V članku bomo prikazali reševanje problema trgovskega potnika s pomočjo optimizacije mravelj.
Ključne besede: kolonija mravelj, umetna inteligenca, inteligenca roja, problem trgovskega potnika
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 1208; Prenosov: 51
URL Povezava na celotno besedilo

3.
4.
Študija samoprilagajanja krmilnih parametrov pri algoritmu DEMOwSA
Aleš Zamuda, Janez Brest, Borko Bošković, Viljem Žumer, 2008, izvirni znanstveni članek

Opis: V članku predstavljamo študijo samoprilagodljivih krmilnih parametrov algoritma diferencialne evolucije za večkriterijsko optimizacijo, ki ga krmili samoprilagoditveni mehanizem, predstavljen v evolucijskih strategijah. Samoprilagajanje parametrov omogoča danemu evolucijskemu algoritmu učinkovitejše iskanje, saj se algoritem lahko prilagodi optimizacijskemu problemu, ki ga rešuje. Z eksperimentom prikažemo dejanske vrednosti in spreminjanje samoprilagodljivih krmilnih parametrov na znanih testnih funkcijah.
Ključne besede: evolucijsko računanje, diferencialna evolucija, večkriterijska optimizacija, samoprilagoditev, algoritmi
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 673; Prenosov: 28
URL Povezava na celotno besedilo

5.
6.
STRGANJE BESEDILA IZ SPLETNIH MEST S POIZVEDBAMI AJAX
Mitja Gerič, 2012, diplomsko delo

Opis: V tem diplomskem delu predstavimo rešitev za strganje besedila iz spletnih mest s poizvedbami AJAX, ki spreminjajo prikazano vsebino spletnega mesta, kljub istemu spletnemu naslovu. Najprej raziščemo in preučimo tehnologije, ki se navezujejo na temo diplomskega dela. Navedemo možne ovire pri preiskovanju spleta in predstavimo nabor tehnologij za razvoj programske rešitve. Na podlagi informacij iz strukture DOM izdelamo aplikacijo za strganje besedila, v kateri implementiramo rešitve za navedene ovire pri preiskovanju spletnih mest. Delovanje implementirane aplikacije je podrobno predstavljeno še s primeri uporabe.
Ključne besede: strgalnik, asinhrona komunikacija, AJAX, splet, DOM
Objavljeno: 06.08.2012; Ogledov: 1383; Prenosov: 120
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

7.
APLIKACIJA ZA NADZOR PROCESOV IN UPORABNIKOV Z OGRODJEM CODEIGNITER
Roman Šuster, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavljamo CodeIgniter, PHP ogrodje za hitrejšo izdelavo spletnih aplikacij. Najprej opišemo okolje sistema GNU/Linux in spletni strežnik Apache. Nato opišemo skriptni jezik PHP, kjer predstavimo njegovo strukturo in sintakso. Razložimo še delovanje pomnilnika, virtualnega stroja in optimizatorja HipHop. Pri ogrodju CodeIgniter predstavimo arhitekturo MVC in značilnosti ogrodja. Temu sledi opis stilskih predlog CSS in JavaScript knjižnice jQuery. Nato izdelamo aplikacijo, ki nadzoruje procese in uporabnike, z možnostjo urejanja nastavitvene datoteke za storitev cron.
Ključne besede: računalniške arhitekture, PHP, CodeIgniter, linux, jQuery, MVC, cron
Objavljeno: 06.08.2012; Ogledov: 1624; Prenosov: 130
.pdf Celotno besedilo (3,28 MB)

8.
Performance comparison of self-adaptive and adaptive differential evolution algorithms
Janez Brest, Borko Bošković, Sašo Greiner, Viljem Žumer, Mirjam Sepesy Maučec, 2007, izvirni znanstveni članek

Opis: Differential evolution (DE) has been shown to be a simple, yet powerful, evolutionary algorithm for global optimization. for many real problems. Adaptation, especially self-adaptation, has been found to be highly beneficial for adjusting control parameters, especially when done without any user interaction. This paper presents differential evolution algorithms, whichuse different adaptive or self-adaptive mechanisms applied to the control parameters. Detailed performance comparisons of these algorithms on the benchmark functions are outlined.
Ključne besede: differential evolution, control parameter, fitness function, optimization, self-adaption
Objavljeno: 01.06.2012; Ogledov: 1554; Prenosov: 71
URL Povezava na celotno besedilo

9.
Reševanje problema nesimetričnega trgovskega potnika z diferencialno evolucijo in hevrističnimi algoritmi
Štefan Brest, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu podamo zgodovino in razvoj evolucijskih algoritmov ter diferencialne evolucije. Opišemo tudi hevristične algoritme, ki bodo osnova za reševanje problema nesimetričnega trgovskega potnika. Osrednji del diplomskega dela predstavlja načrtovanje in implementacija algoritmov DEATSP, kjer poiskušamo rešiti problem nesimetričnega trgovskega potnika z diferencialno evolucijo. Ti vključujejo različne kombinacije hevrističnih algoritmov, kjer skušamo ugotoviti, katera od teh
Ključne besede: problem trgovskega potnika, diferencialna evolucija, hevristični algoritmi, optimizacija, iskanje globalnega optimuma
Objavljeno: 02.02.2012; Ogledov: 2389; Prenosov: 125
.pdf Celotno besedilo (2,77 MB)

10.
IZDELAVA SPLETLJAJA ZA KOLAB IN SHAREPOINT 2010
Denis Kukovič, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Pri pridobivanju, zbiranju in deljenju informacij, je že od nekdaj pomemben proces izmenjave podatkov. Pri tem pa je nujno, da so podatki posredovani na varen način, v čim krajšem času in točno določenemu naslovniku oziroma odjemalcu informacij. Ljudje strmimo k temu, da imamo svoj vir podatkov urejen in pregleden. Za čim lažjo izmenjavo in organizacijo podatkov, so nam na voljo različna programska orodja. Sistemi za izmenjavo in organizacijo podatkov so največkrat vpeti v internih delovnih okoljih podjetij. Dva izmed takšnih sta Kolab in SharePoint 2010. V tej diplomski nalogi tako opisujemo značilnosti obeh orodij, za katera izdelamo še dve vgradni razširitvi.
Ključne besede: računalniške arhitekture, spletno programiranje, Apache, KDE, Kolab, Kpart, SharePoint 2010, sistemi za skupinsko delo, spletljaj
Objavljeno: 10.10.2011; Ogledov: 1486; Prenosov: 107
.pdf Celotno besedilo (4,07 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici