| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 81
Na začetekNa prejšnjo stran123456789Na naslednjo stranNa konec
1.
Poznavanje uporabe nanotehnologije v živilski industriji in migraciji nanodelcev iz embalaže v živila, med študenti Univerze v Mariboru
Martina Viltužnik, 2020, magistrsko delo

Opis: Sprejemanje uporabe nanotehnologije v živilski tehnologiji in pripravljenost nakupa živil, ki vsebujejo nanosestavine, sta odvisna predvsem od posameznih stopenj ozaveščenosti. Znano je, da ljudje pred nepoznanim razvijemo strah in se temu poskušamo izogniti. Pomembno je, da se ljudi čim bolj ozavešča o nanotehnologiji, o njenih pozitivnih in tudi negativnih vplivih. Namen magistrske naloge je bil raziskati stališče študentov do uporabe nanotehnologije v živilskem sektorju in ugotoviti, kako so seznanjeni z njo. Leta 2019 smo izvedli raziskavo na temo poznavanja nanotehnologije in migracij nanodelcev iz embalaže v živila med študenti Univerze v Mariboru. Za potrebe raziskave je bil izdelan vprašalnik, ki vsebuje 10 vprašanj. V raziskovalni vzorec je bilo vključenih 300 študentov iz šestih fakultet Univerze v Mariboru. Ugotovljeno je bilo, da imajo študentje do nanotehnologije kritično mnenje. Zanjo so že slišali in menijo, da jo poznajo, vendar se je v raziskavi izkazalo, da je poznavanje le-te med študenti slabo. Do podobnih ugotovitev smo prišli tudi pri poznavanju migracij nanodelcev iz embalaže v živila. Študentje se zavedajo, da migracije obstajajo, slabo pa so seznanjeni z mehanizmi, ki jih lahko povzročijo. Izkazalo se je, da če bi imeli kot potrošniki možnost izbire, bi izbrali embalažo, ki ne vsebuje oziroma ni izdelana s pomočjo nanotehnologije. Vprašani menijo, da lahko zaupajo virom, ki so povezani z razširjanjem informacij o nanotehnologiji, vendar ne vsem.
Ključne besede: nanotehnologija, živila, ozaveščenost, študenti
Objavljeno: 04.01.2021; Ogledov: 144; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (2,44 MB)

2.
Uporaba evolucijskih algoritmov za generiranje ključnih gradnikov igre Tower Defence s pomočjo igralnega pogona Unity
Vid Kraner, 2020, magistrsko delo

Opis: Evolucijski algoritmi so stohastični iskalni algoritmi, ki jemljejo navdih v Darwinovi teoriji boja za obstanek. Evolucijski algoritmi spadajo tudi med optimizacijske algoritme. V magistrskem delu prikazujemo načrtovanje in razvoj Tower Defence igre, ki smo jo razvili s pomočjo igralnega pogona Unity. Igra uporablja evolucijske algoritme za generiranje ključnih gradnikov igre. V delu smo raziskali različne vrste evolucijskih algoritmov ter opisali njihovo delovanje. Prav tako smo raziskali, kako jih lahko uporabimo v računalniških igrah. Še posebej smo se osredotočili na zvrst Tower Defence. Ugotovili smo, da je s pomočjo evolucijskih algoritmov možno generirati gradnike, ki naredijo igro zanimivejšo.
Ključne besede: evolucijski algoritmi, generiranje vsebine, Tower Defence, Unity
Objavljeno: 03.11.2020; Ogledov: 108; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (3,74 MB)

3.
4.
Vpliv različnih glasbenih ritmov na mlečnost in sestavo mleka krav molznic
Damjana Žampa, 2020, diplomsko delo

Opis: Raziskava, kjer smo proučevali vpliv različnih glasbenih ritmov na mlečnost in sestavo mleka krav molznic, je bila izvajana na kmetiji Žampa leta 2019. Dobro počutje živali je gospodarsko in etološko gledano esencialnega pomena za napredek in izpolnjevanje visokih ciljev kmeta. To lahko izpolnjuje le žival, ki ima dobre konzumacijske sposobnosti in navade ter prijetno, lagodno okolje. K slednjemu spada tudi vpliv glasbe. Poskus v računalniško vodenem hlevu na 33 kravah ČB pasme je potekal 60 dni in bil razdeljen na tri obdobja glasbe (počasne, brez glasbe in hitre). Jutranje in večerne količine mleka so bile izvzete iz programa Dairy Plan za vsak dan poskusa, medtem ko so bili vzorci za analizo parametrov mleka posamezne živali odvzeti vsak dvajseti dan. Ugotovili smo, da počasna glasba blagodejno vpliva na prirejo, kajti v tem obdobju smo zabeležili najvišje količine mleka, najvišje so bile tudi povprečne vsebnosti maščob, beljakovin, laktoze in SSBM. Raziskovanje je dalo pobudo za poskus v večjem obsegu, na več živalih in daljšem obdobju, saj glasba vpliva na parametre mlečnosti.
Ključne besede: krave molznice, vpliv glasbe, počutje, mlečnost, sestava mleka
Objavljeno: 25.09.2020; Ogledov: 616; Prenosov: 69
.pdf Celotno besedilo (1,52 MB)

5.
Prenos tehnologij: primerjava vodilnih gospodarstev v ZDA, Evropi in Sloveniji
Timotej Kraner, 2020, magistrsko delo

Opis: O prenosu tehnologij govorimo, kadar gre za prenos na raziskovalnih organizacijah razvitih izumov v gospodarstvo. Pričujoče delo obravnava predvsem regulatorne okvirje in organiziranost, navaja pa tudi posamezne primere dobre prakse v ZDA, EU in Sloveniji. Delo temelji na predpostavki, da je Slovenija na tem področju primerjalno slabša. Iz obravnavanega izhaja, da je kvantitativna primerjava med državami zaradi odsotnosti enotne metrike praktično nemogoča. Kvalitativno pa lahko zaključimo, da je področje v Sloveniji v veliki meri urejeno zgledno in primerljivo z drugimi državami Evrope in sveta. Sloveniji manjka program, ki bi se osredotočal na majhna podjetja, državi pa lahko očitamo tudi občasno neizvrševanje zakonodaje na tem področju.
Ključne besede: prenos tehnologij, inovacija, izum, zakonodaja, inovacijski ekosistem
Objavljeno: 24.09.2020; Ogledov: 139; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (944,22 KB)

6.
Preverjanje proti-mikrobne učinkovitosti izbranih komercialno dostopnih produktov za gospodinjstva
Taja Falnoga, 2020, diplomsko delo

Opis: Osrednji namen diplomskega dela je bil preveriti proti-mikrobno učinkovitost delovanja izbranih komercialno dostopnih produktov za gospodinjstva. Testirali smo 2 produkta: palčko, ki sprošča klorov dioksid v nizkih koncentracijah in folijo, obdelano s kovinskimi ioni. Testiranje smo izvedli v prostorih Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, v biokemijskem laboratoriju, tajništvu in na stranišču. V teh prostorih smo aktivirali palčke, folijo pa prilepili na kljuke. Zrak smo testirali vsak dan z uporabo odprtih mikrobioloških agarnih gojišč. Prav tako smo vsak dan s sterilnimi palčkami odvzeli po 2 vzorca z vsake kljuke – z dela pokritega s folijo in z dela brez nje - in jih nanesli na mikrobiološka agarna gojišča. Folijo smo dodatno testirali z uporabo metode ISO 22196:2011. Rezultate učinkovitosti obeh proti-mikrobnih produktov smo statistično ovrednotili. Število mikrobov v zraku se po aktivaciji proti-mikrobne palčke z izločanjem klorovega dioksida statistično značilno ni razlikovalo od mikrobiološkega stanja pred eksperimentom. Testirana proti-mikrobna folija je bila učinkovita, saj se je v primerjavi s kontrolo statistično značilno znižalo število prisotnih mikrobov.
Ključne besede: klorov dioksid, proti-mikrobno delovanje, dezinfekcija, gospodinjstva
Objavljeno: 07.09.2020; Ogledov: 151; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (1,13 MB)

7.
Kršitev človekovih pravic na temelju prepovedi posvojitve ruskih otrok s strani ameriških državljanov
Laura Kraner, 2020, diplomsko delo

Opis: V preambuli Konvencije o otrokovih pravicah je navedeno, da mora otrok za poln in harmoničen razvoj svoje individualnosti odraščati v družinskem okolju, v sreči, ljubezni in razumevanju in da si morajo države prizadevati, da bi otroci odraščali v urejenem družinskem in življenjskem okolju. Vsaka država naj bi zagotovila ukrepe, s katerimi bo skrbela za varstvo otrokovih koristi. Tretji člen Konvencije o otrokovih pravicah opredeljuje načelo največje koristi otroka, ki določa, da naj bodo pri vseh dejavnostih v zvezi z otroki, otrokove koristi glavno vodilo. Bistvo diplomskega dela je predstaviti, kje so bile kršene človekove oziroma otrokove pravice in na kakšen način bi jih morala vsaka država upoštevati pri mednarodnih posvojitvah. Spodbuditi je treba države, da spoznajo, da mednarodna posvojitev predstavlja alternativen in včasih edini način skrbi za otroka, če zanj ni mogoče najti druge možnosti, še posebej, če gre za otroke, ki so bolni in so ostali brez bioloških staršev ter so prisiljeni biti in ostati več let v sirotišnicah.
Ključne besede: otrok, posvojitev, mednarodna posvojitev, kršitev človekovih pravic, načelo varstva otrokovih koristi
Objavljeno: 25.08.2020; Ogledov: 379; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (470,60 KB)

8.
Vpliv dodajanja enoloških taninov v različnih fazah alkoholne fermentacije na fizikalno-kemijske lastnosti vina sorte 'modri pinot'
Urška Bračko, 2020, magistrsko delo

Opis: Proučevali smo vpliv dodajanja treh enoloških taninov (Protanin R, Gallotanin B, Galitan Agrovin) v različnih fazah alkoholne fermentacije grozdnega soka (na začetku fermentacije, med njo in na koncu fermentacije) sorte 'Modri pinot' na vsebnost skupnih fenolov, antocianinov, taninov, mineralov ter nianso in intenziteto barve vina. Na povišanje vsebnosti skupnih fenolov je značilno vplival dodatek Gallotanina B, ki smo ga dodali med fermentacijo. Vsebnost taninov se je v primerjavi s kontrolnim vzorcem značilno zvišala ob dodatku Gallotanina B in Galitan Agrovin na koncu alkoholne fermentacije. Čas dodajanja taninov in vrsta tanina sta vplivala na nianso barve vina, na vsebnost antocianinov in na intenziteto barve vina. Najvišja vsebnost antocianinov je bila v vzorcu s Protaninom R, dodanim med alkoholno fermentacijo, kjer je bila tudi niansa barve najvišja. Največja intenziteta barve pa je bila v vzorcu s Protaninom R, ki smo ga dodali na koncu fermentacije.Vsebnost Mn, Fe in Zn v vinu je bila odvisna od časa dodajanja taninov, vsebnost Fe pa tudi od vrste dodanega tanina.
Ključne besede: enološki tanini/ antocianini/ 'Modri pinot'/ barva/ minerali
Objavljeno: 16.06.2020; Ogledov: 372; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)

9.
Določanje lokacije mobilne naprave v zaprtih prostorih
Urh Kraner, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo raziskali področje lociranja mobilne naprave v zaprtih prostorih. Predstavili in primerjali smo nekaj že obstoječih rešitev, prav tako pa smo razvili lastno mobilno aplikacijo, kjer smo poskušali uporabiti eno izmed rešitev za pomoč pri navigaciji znotraj Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Ugotovili smo, da je za razvoj lastne rešitve treba preučiti že obstoječe navigacijske sisteme, prav tako pa se je treba zavedati naših potreb in omejitev, ki nam pomagajo, da izberemo primerno vrsto navigacije za našo mobilno aplikacijo.
Ključne besede: mobilne naprave, lociranje naprav v zaprtih prostorih, GPS, navigacija
Objavljeno: 13.11.2019; Ogledov: 309; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (1,15 MB)

10.
Vpliv v gojišče dodanega 6-benzilaminopurina (BAP) na rast in razraščanje marelice v tkivni kulturi
Tamara Hribernik, 2019, diplomsko delo

Opis: V letu 2019 smo na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede izvedli poskus pri katerem smo ugotavljali vpliv v gojišče dodanega citokinina 6-benzilaminopurina (BAP) na rast in razraščanje marelice v tkivni kulturi. V poskus so bili vključeni 103 poganjki marelice. Preizkušali smo tri različna gojišča. Gojišče G0 je predstavljalo kontrolo (brez dodanih hormonov), gojišču G1 smo dodali 0,01 mg/L NAA in 0,5 mg/L BAP, gojišču G2 pa smo dodali 0,01 mg/L NAA in 1 mg/L BAP. Ugotovljeno je bilo, da je dodani BAP statistično značilno vplival na prirast mase marelice. Pri G0 je bil po 9 tednih prirast mase 0,096 g ± 0,057, pri G1 1,073 g ± 0,838 in pri G2 2,257 g ± 1,140. Ugotovili smo tudi, da dodani BAP pozitivno vpliva na število novo nastalih poganjkov. Po 9 tednih namreč na gojišču G0 ni bilo opaženih novih poganjkov, na G1 je bilo 11,320 ± 5,881 poganjkov, na G2 pa 21,180 ± 9,612 poganjkov. Višja koncentracija BAP ni statistično značilno povečala števila vitrificiranih rastlin, se je pa z večjo koncentracijo BAP, povečal delež vitrificiranih rastlin. Delež vitrificiranih rastlin na G1 je znašal 20,6 %, na G2 35,3 %, na G0 (brez BAP) pa vitrificiranih rastlin ni bilo.
Ključne besede: marelica, Prunus armeniaca, mikropropagacija, BAP
Objavljeno: 22.08.2019; Ogledov: 547; Prenosov: 110
.pdf Celotno besedilo (1,89 MB)

Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici