| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 13
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Izdelava robotske aplikacije za točenje s prepoznavanjem gest
Vid Černec, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga prikazuje povezavo senzorja gibanja, računalnika in kolaborativnega robota UR3. Diplomsko delo zajema nastanek aplikacije, ki od uporabnika zahteva, da pokaže gib roke oz. gesto, ki v našem primeru nadomesti klasično vhodno napravo. Pri prepoznavanju premikov rok uporabnika se uporablja senzor Microsoft Kinect. V kolikor se prebrana gesta najde v naboru shranjenih, se podatki pošljejo naprej. To pomeni, da sledi posredovanje informacij računalniku, ki deluje kakor vmesnik med senzorjem in aktuatorjem. Ob uspešni prepoznavi podatki gredo naprej do kolaborativnega robota. Le-ta se v odvisnosti od prejete geste ustrezno odzove.
Ključne besede: Aplikacija, kinect, URL3 robot, uporabniški vmesnik
Objavljeno: 03.11.2020; Ogledov: 160; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (1,58 MB)

2.
Kazenskopravne omejitve svobode izražanja
Ana Černec, 2017, magistrsko delo

Opis: Svoboda izražanja je ena najpomembnejših človekovih pravic, saj je pogoj za učinkovito demokratično državo in za funkcioniranje drugih pravic in svoboščin. Kljub svoji pomembnosti pa svoboda izražanja ni absolutna pravica, saj se jo lahko omeji zaradi varstva pravic drugih oseb in iz razlogov nacionalne varnosti, varstva javnega reda in miru, zdravja ali morale. Pri tem gre najpogosteje za kolizijo med pravico do svobode izražanja in pravico do osebnega dostojanstva in varnosti ter pravico do zasebnosti in osebnostnih pravic. Kazenskopravne omejitve svobode izražanja so predvidene v Kazenskem zakoniku (v nadaljevanju KZ-1). Tako KZ-1 omejuje svobodo izražanja v osemnajstem poglavju pri kaznivih dejanjih zoper čast in dobro ime ter v kaznivem dejanju javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti (297. člen KZ-1). Prav pri tem kaznivem dejanju, ki je v bistvu sovražni govor v ožjem smislu, prihaja do največ nesoglasij glede njegove interpretacije. Največ prahu je dvignilo pravno mnenje Vrhovnega državnega tožilstva Republike Slovenije, ki v svoji interpretaciji tega kaznivega dejanja dopušča minimalne omejitve svobode izražanja. Mnogi pravni strokovnjaki očitajo državnim tožilcem, da sovražne govora ne preganjajo dovolj, kar utegne povzročiti nestrpnosti v državi.
Ključne besede: človekove pravice, kazensko pravo, svoboda izražanja, omejitve svobode izražanja, sovražni govor, kazniva dejanja zoper čast in dobro ime
Objavljeno: 17.11.2017; Ogledov: 1192; Prenosov: 197
.pdf Celotno besedilo (850,30 KB)

3.
Analiza posedanja magnetno občutljivih mikrodelcev in določitev magnetne občutljivosti
Dean Černec, 2016, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga podaja izsledke eksperimentov s posedanjem magnetno občutljivih mikrodelcev. Pri raziskavah, katerih namen je ugotavljanje različnih fizikalnih lastnosti delcev, se v praksi pogosto uporabljajo sedimentacijski procesi. Če se delci pri posedanju odzivajo tudi na delovanje zunanjega magnetnega polja, pa lahko določamo tudi njihove magnetne lastnosti. Začetne analize so bile narejene na podlagi eksperimentov s posedanjem steklenih kroglic, za kontrolo končnih hitrosti posedanja magnetno občutljivih delcev pa so se izvedli tudi eksperimenti s posedanjem brez vpliva magnetizma. Osrednji eksperiment je bil zasnovan tako, da smo v stekleni posodi, napolnjeni z vodo, spremljali posedanje magnetno občutljivih delcev, ko so se le-ti približevali magnetu na dnu posode in pri tem merili opravljeno pot delcev v posameznih časovnih intervalih. Zaznana sprememba hitrosti je posledica magnetne sile, ki deluje na obravnavan delec. Magnetna sila, ki deluje na delec, je odvisna od volumna delca, njegove magnetne občutljivosti ter gostote magnetnega pretoka in njenega gradienta v magnetnem polju, ki je bilo za uporabljen magnet izračunano na podlagi metode končnih elementov s programskim paketom FEMM 4.2. Magnetna občutljivost delca smo določali na podlagi enačbe ravnotežja sil, ki delujejo na magnetno občutljiv delec pri posedanju v magnetnem polju. Končni rezultat naloge so eksperimentalno določene vrednosti magnetnih občutljivosti različno velikih sferičnih delcev.
Ključne besede: posedanje, magnetno občutljivi mikrodelci, magnetna občutljivost, magnetno polje, gostota magnetnega pretoka, gradient gostote magnetnega pretoka
Objavljeno: 29.06.2016; Ogledov: 813; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (10,50 MB)

4.
KONCEPT ZKP-1 IN USODA HRVAŠKEGA ZKP/08
Ana Černec, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi so predstavljene podobnosti med osnutkom ZKP-1 in hrvaškim ZKP/08, ki si delita številne karakteristike. Oba predvidevata odpravo sodne preiskave, ter uvedbo državnega tožilca kot dominus litis predkazenskega postopka in spreminjata tip kazenskega postopka iz mešanega v adversarnega. S pomočjo preučevanja slovenske in hrvaške strokovne literature so opisani razlogi za odločitev zakonodajalca za uvedbo (oziroma poskus uvedbe) takšne reforme na kazensko procesne področju in glavni elementi obeh kazenskih postopkov. Velik poudarek v diplomskem delu je na predstavitvi in analizi sodne odločbe Ustavnega sodišča Republike Hrvaške, ki je razveljavila kar 43 členov ZKP/08, ki so bili v nasprotju z Ustavo RH in mednarodnimi pravnimi akti, predvsem z Evropsko konvencijo o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Pomembna pa še ker v svoji vsebini nalaga zakonodajalcu pozitivne ustavne obveznosti. Sodba Ustavnega sodišča Republike Hrvaške pa ni pomembna le za njihovo pravo, temveč lahko strokovnjaki pri pripravljanju novel, ali pa celotnega zakona, ki uvaja nove institute in se nagiba k adversarnemu tipu kazenskega postopka, uporabijo mnenje Ustavnega sodišča RH, ter s tem zagotovijo večjo stopnjo varstva človekovih pravic in temeljnih svoboščin.
Ključne besede: ZKP-1, ZKP/08, Zakon o kaznenom postupku, rešitev U-I-448/09 in druge, varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin, adversarni tip kazenskega postopka
Objavljeno: 19.12.2014; Ogledov: 1267; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (598,48 KB)

5.
PROJEKT IMPLEMENTACIJE POENOTENEGA SISTEMA ČEZMEJNIH PLAČIL - SEPA
Barbara Dobovičnik Černec, 2014, diplomsko delo

Opis: Projekt SEPA je nedvomno velik korak pri vzpostavitvi enotnega gospodarskega trga v Evropski uniji. Vse od nastanka skupne evrske valute je težnja, da bi prebivalci in podjetja, v evropski uniji uporabljali plačilne storitve pod enakimi pogoji. Vzpostavitev takšnega okolja ni samo velik tehnološki zalogaj, zahteva tudi precej prilagoditev na ostalih področjih, kot na primer na zakonodajnem, na področju standardizacije, gotovinskega poslovanja... Glede na tehnološki napredek najbrž tudi ni za pričakovati, da se bo po uradnem zaključku projekta le ta tudi dejansko končal, bolj verjetno je to šele začetek enotnega poslovanja, ki bo z leti dobival vedno nove razsežnosti. Sploh na področju poslovanja z gotovino je pričakovati napredek v smislu razvoja alternativnih oblik plačevanja (mplačila,kartice…) z namenom racionalizacije stroškov poslovanja z gotovino. Vzpostavitev enotnega plačilnega sistema na tako širokem geografskem področju je proces, ki se nikoli čisto ne konča.
Ključne besede: SEPA, čezmejna plačila, migracija, kreditna shema, debetna shema, kartična plačila, plačilna infrastruktura, implementacija, plačilni instrumenti.
Objavljeno: 21.07.2014; Ogledov: 831; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (570,61 KB)

6.
REPRESIVNA VZGOJA V DRUŽINI
Vesna Černec, 2010, diplomsko delo

Opis: Družina je osnovna primarna celica družbe. Posebnost družine so čustva ljubezni, in to pri medsebojnih stikih, ki vežejo med seboj starše in otroke. Otroke vzgajamo s svojo navzočnostjo v njihovem življenju. To pomeni, da vplivamo nanje s sleherno obliko vedenja, ki so mu priča. Vse kar počenjamo in govorimo, spremljajo razna čustva in razpoloženja. Vrednote in napotki za vedenje in seznanjanje z življenjskimi dejstvi se prenašajo v družini od odraslih na otroke po različnih poteh. Vzgoja otroka na vseh stopnjah njegovega razvoja bo staršem in vzgojiteljem v mnogočem olajšana, če bodo poznali in upoštevali otrokove socialne potrebe. Vzgoja je posebna dejavnost ljudi v družbi, nujna je za obstoj družbe in posameznika. Diplomska naloga je razdeljena na poglavje o vzgoji kjer ima pomembno vlogo avtoriteta staršev. V drugem poglavju je predstavljena družina. Vključen je položaj otroka v družini, družinska vzgojna sredstva ter nagrajevanje in kaznovanje. Raziskave kažejo, da je oče bolj kaznovalen in zastrašujoč kot mati in glede na ta pričakovanja tudi bolj učinkovit . V tretjem poglavju je v ospredju represija v družini, ki vpliva na otrokov duševni razvoj. Pri takem otroku je verjetno, da bo imel tudi sam čustvene motnje ali pa bo agresiven in surov. Pomembna je tudi vzgoja v šolo in vplivi le te na otroka. Zadnje poglavje je namenjeno otrokovim pravicam in Konvenciji o otrokovih pravicah. Pri tem se pojavi vprašanje: Ali so otroci v družinah deležni teh pravic? V kolikšni meri jih starši kršijo in v kolikšno meri uresničujejo? Kakšne so posledice represivne vzgoje za otroke pri vključevanju v družbo in kako družba ukrepa v dobro otrok?
Ključne besede: vzgoja, družina, otrokove pravice, represivna vzgoja, kazen, vzgojni stili, vzgojne metode, avtoriteta staršev.
Objavljeno: 04.11.2010; Ogledov: 5644; Prenosov: 1063
.pdf Celotno besedilo (687,00 KB)

7.
VEČNAMENSKA NAPRAVA Z VPENJALNO PRIPRAVO ZA 6D LASERSKO OZNAČEVANJE
Simon Černec, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem želel prikazat idejo o stroju, ki ga odraža dobra prilagodljivost z uporabo laserske tehnologije. Glavno gibanje bi upravljal robot, predviden za uporabo laserskih aplikacij. Velikost stroja je prilagojena, da lahko z njim obdelujemo orodja velikosti do 4000mm x 2000mm. Značilne operacije, ki bi jih izvajali, bi bile, lasersko rezanje, varjenje, merjenje in označevanje. Kasneje sem preučil, ali bi stroj stroške zmanjšal, da bi se splačala njegova izdelava. S pomočjo programa CATIA V5 sem vse sklope stroja skonstruiral in naredil simulacijo kinematike gibanja.
Ključne besede: orodjarstvo, CATIA V5, robotika, laserska tehnologija, računalniško podprto konstruiranje, 3D merjenje
Objavljeno: 11.10.2010; Ogledov: 1780; Prenosov: 185
.pdf Celotno besedilo (14,25 MB)

8.
ZDRUŽEVANJE LIKVIDNIH SREDSTEV V SKUPINI STRABAG SLOVENIJA
Boštjan Černec, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga je zasnovana kot opis strukture in delovanja sistema Združevanja likvidnih sredstev. Z njo smo na praktičnem primeru podjetja Strabag d.o.o. poskušali prikazati lastnosti sistema in učinke, ki jih uvedba sistema na finančno poslovanje posamezne družbe lahko ima. Pri tem smo se dotaknili proučevanja družbe kot projektno usmerjenega podjetja, z vidika upravljanja denarnih tokov. Na podlagi modelov za napovedovanje denarnega toka smo poskušali določiti pogoje, ki so za sodelovanje družbe v notranjem financiranju, kot ga omogoča sistem Združevanja likvidnih sredstev, optimalni. Za ta namen smo delovanje družbe razdelili na poslovanje v posameznem projektu oziroma na delovanje v eni izmed 7-ih faz v življenjskem ciklu projekta, pri čemer ima vsaka izmed faz, za določanje stopnje likvidnosti v podjetju drugačen pomen. V drugem delu diplomske naloge smo se posvetili analiziranju strukture sistema, pri čemer smo njegovo delovanje razdelili na dva sklopa: na zunanji ali bančni krogotok ter na notranji krogotok, ki vključuje aktivnosti, ki se izvajajo v notranjosti podjetja. Pri tem smo opredelili vlogo členov posameznega krogotoka v delovanju celotnega sistema, opisali načine njihovega medsebojnega povezovanja v posameznem krogotoku, opisali pogoje za delovanje krogotokov ter opisali postopke povezovanja obeh krogotokov. Za krogotok v notranjosti podjetja smo navedli postopek računovodske poenostavitve evidentiranja obveznosti in terjatev iz medsebojnega financiranja, ki predstavljajo temelj računovodenja v sistemu Združevanja likvidnih sredstev. Razlago smo podkrepili še s prikazom knjiženja na dejanskem primeru. V nadaljevanju smo opisali informacijske tehnologije, ki jih vzpostavitev in uspešno delovanje sistema zahteva. Opisali smo princip njihovega delovanja, ter funkcije, ki jih imajo posamezna orodja v pri delovanju sistema. Za primer smo uporabili informacijsko strukturo podjetja Strabag, ki v svojem delovanju vključuje tri programe, od katerih je za notranje evidentiranje obveznosti in terjatev med člani skupine povezanih oseb, najbolj pomemben program ITS. S primeri iz uporabe programa smo navedli vse bistvene lastnosti dobre informacijske rešitve, ki je so vodenje sistema potrebne, pri čemer smo se delno spustili tudi v operativno delovanje sistema, z vidika uporabnika ali vodje postopka. V četrtem delu smo se posvetili obravnavanju sistema s strani javnih ustanov. Z vidika obdavčitve prenosa sredstev ter ostalih omejitev pri delovanju smo omenili DDV ter davčne odtegljaje iz Zakona o dohodku pravnih oseb. Omenili smo davčno priznane odhodke ob izplačevanja obresti od posojil s strani povezanih podjetij, pri čemer smo posebno pozornost namenili določanju obrestne mere med povezanimi podjetij ter vprašanju transfernih cen. Pri opredelitvi sistema kot posebne finančne konstrukcije, smo odprli vprašanje ustreznosti postavitve sistema v okvire, kot jih določa Obligacijski zakonik za Posojilno pogodbo, pri čemer smo izpostavili določene razlike med posojili v sistemu Združevanja likvidnih sredstev in posojili med nepovezanimi pravnimi subjekti. V petem delu smo opravili analizo vpliva uvedbe opisovanega sistema na poslovanja proučevanega podjetja Strabag d.o.o. Pri tem smo izpostavili predvsem razlike, ki po našem mnenju neposredno izkazujejo vpliv sistema na poslovanje proučevanega podjetja
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE: finančna optimizacija, aktivno finančno upravljanje, likvidnost, poslovne sinergije, projekt, projektne faze, fleksibilnost denarnega poslovanja, posojilo.
Objavljeno: 22.03.2010; Ogledov: 2621; Prenosov: 231
.pdf Celotno besedilo (2,88 MB)

9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.26 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici