| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv prehrane na rast in razvoj šolskih otrok
Vesna Stipeć, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prikazuje, kakšen vpliv ima prehrana na otroke v šolski dobi ter kakšne so njihove navade glede na ekonomski, socialni in kulturni status. Prikazali smo, katere vrste prehranjevalnih sestavin so ključne za rast in razvoj otrok ter opozorili na to, katero hrano je treba konzumirati več in bolj pogosto ter kateri se izogibati. Predstavili smo vlogo staršev, medicinske sestre v šolskem dispanzerju in delavcev šole za izboljšanje prehrane šolskih otrok. Izrazito je poudarjena vloga šole v smislu, da se učne vsebine o hrani in prehrani uporabljajo tako v praksi kot vsakodnevnem življenju. Na kratko smo se ozrli tudi na motnje prehranjevanja, ki nastanejo predvsem zaradi anomalij v prehrani in so najpogosteje posledica psihičnih moten. Namen raziskave, ki smo jo izvedli v januarju 2009, med učenci petih razredov Osnovne šole Delnice, je bil ugotoviti vpliv zdrave in pravilne prehrane na rast in razvoj šolskih otrok in kateri so tisti dejavniki tveganja, ki delujejo na telesno težo šolskih otrok. Rezultati raziskave kažejo na to, da imajo šolski otroci radi suho, nekuhano hrano, predvsem mesne izdelke in veliko sladic. Jedo pa premalo sadja in zelenjave ter pijejo premalo tekočine. Prav takšen način prehrane pa negativno vpliva na rast in razvoj šolskih otrok, saj povzroča debelost. Do takšnega zaključka smo prišli na podlagi dejstva, da se 60% anketiranih otrok prehranjuje nezdravo in uživa preveč maščob in sladic ter da ima več kot polovica anketiranih otrok zvišan IBM za kar 10%. Rezultati potrjujejo hipoteze, da se otroci premalo gibljejo in ukvarjajo s športom. V skladu s tem je prehrana šolskih otrok v ožji povezavi z načinom življenja, rase in kulture. Pri tem smo izvzeli nepravilno prehrano, na prvi pogled privlačno, vendar po svoji sestavi in načinu priprave nezdravo in zdravju škodljivo.
Ključne besede: šolski obrok, starši, šola, medicinska sestra, prehrana, prehranjevalni dejavniki
Objavljeno: 24.06.2009; Ogledov: 3766; Prenosov: 410
.pdf Celotno besedilo (711,89 KB)

2.
Pravica šolskih otrok do zdravja in zdravstvene nege v Republiki Hrvaški
Vesna Stipeć, 2012, magistrsko delo

Opis: V obdobju odraščanja imajo otroci različne pravice. Ena od bistvenih je pravica do zdravstvene zaščite oziroma ohranjanja in izboljšanja zdravja. V okviru zdravstvene zaščite in pravice do zdravja se morajo otrokom omogočiti najvišji standardi pri ohranjanju zdravja, pri zdravljenju in rehabilitaciji. Tako se jim omogoča popolno in dostojno življenje v pogojih, ki uveljavljajo njihovo dostojanstvo, samozavest in enakopravno sodelovanje v družbi. Izvedli smo raziskavo, katere namen je bil ugotoviti, v kolikšni meri so otroci informirani glede njihovih pravic v zdravstvu in v kolikšni meri jih uporabljajo; določiti kakšna je osveščenost otrok in staršev z namenom ohranjanja in napredovanja zdravja šolskih otrok na področju Republike Hrvaške. Raziskovalna metodologija. Raziskava temelji na kvantitativni metodologiji raziskovanja. Uporabljen je bil delno strukturiran vprašalnik za učence in za starše šolskih otrok. Raziskovalni vzorec je zajemal 100 učencev, ki so prihajali na redne sistematične preglede in 50 staršev, ki so otroke spremljali. Dobljene podatke smo ponazorili v obliki frekvenčnih tabel in grafikonov ter obrazložili v Microsoft Wordu. Rezultati. Raziskava je pokazala, da se pravice otrok povezane z zdravjem ne spoštujejo in ne izvajajo v celoti. Šolski otroci premalo skrbijo za njihovo zdravje, medtem, ko medicinske sestre skrbijo za zdravje šolskih otrok po programu. V raziskavi ugotavljamo pozitivno stališče staršev glede cepljenja in ohranjanja zdravja. Starši menijo, da je cepljenje proti nalezljivim boleznim nujno za zdravje njihovih otrok. Za mnenje otrok v zvezi z zdravjem bi morali biti bolj dovzetni in jih tudi bolj upoštevati, z dobro komunikacijo pa bi to tudi z lahkoto dosegli. Sklep. Z dobro in pravilno komunikacijo, zdravstveno vzgojo in svetovalnim delom moramo poučiti posameznike in skupine mladih, da prepoznajo tveganje in sprejmejo zdrav način življenja. Otroke je treba tudi poučiti in jih spodbujati k samostojnosti in izražanju lastnega mnenja.
Ključne besede: zdravje, pravice otrok šolske dobe, cepljenje proti nalezljivim boleznim, zdravstvena vzgoja, komunikacija.
Objavljeno: 07.06.2012; Ogledov: 2639; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (2,39 MB)

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici