| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 111
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
PRIMERJAVA OCENE OKOLJSKIH VPLIVOV MONTAŽNE LESENE IN ZIDANE OPEČNE HIŠE
Manca Fale, 2021, magistrsko delo

Opis: V uvodnem delu magistrske naloge smo predstavili leseno in opečnato gradnjo. V prehodu na glavni del smo podrobneje opisali še LCA analizo. Glavni del magistrske naloge predstavlja ocena življenjega cikla lesene in opečnate hiše, povzete po hiši 114 podjetja Rihter. Z uporabo različnih stenskih in stropnih sistemov bomo dokazali, da je lesena montažnja gradnja okolju bolj prijazna.
Ključne besede: LCA, montažna lesena gradnja, zidana opečna gradnja, ocena življenjskega cikla
Objavljeno: 19.07.2021; Ogledov: 235; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (5,70 MB)

2.
Revitalizacija športnega kompleksa Graberje
Nina Brezovec, 2021, magistrsko delo

Opis: Zavedanje o pomembnosti športa je med prebivalstvom vse bolj prisotno. Športni objekti so postali pomembna tipologija v kakovostnem razvoju urbanega območja. Pri tem so problem gosto pozidana območja, v katerih ni prostora za velike športne površine. Športne stavbe se v takih primerih gradijo na robu mesta, kjer so precej nedostopne za morebitne uporabnike. Predmet magistrske naloge je manjša športna dvorana Graberje, ki se nahaja v širšem središču mesta Varaždin. Zgrajena je bila v 70. letih 20. stoletja in od tedaj je število njenih uporabnikov raslo. Zaradi potrebe po dodatnih športnih površinah so našli začasne rešitve, ki obstajajo še danes. Dva športna ”balona” nad zunanjimi igrišči ne ustrezata današnjim standardom energetske učinkovitosti. Magistrska naloga se osredotoča na revitalizacijo športnega kompleksa Graberje in bo s svojo rešitvijo ponudila dovolj kakovostnega prostora za potrebe uporabnikov.
Ključne besede: šport, športna dvorana, športna igrišča, Graberje, revitalizacija, Varaždin
Objavljeno: 17.03.2021; Ogledov: 258; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (75,22 MB)

3.
Razvoj novega postopka za ojačitev starih lesenih stropov
Žiga Unuk, 2020, doktorska disertacija

Opis: Leseni stropi se pogosto ojačujejo na način, da se na spodnjo stran stropnikov, ki lesene strope sestavljajo, prilepijo ali drugače pritrdijo kovinski ali polimerni trakovi. S tem postopkom se zakrije večji del površine, ki določa videz lesenega stropa, in posledično je prvobitni videz lesenega stropa izgubljen. Z razvojem področja steklenih in delno steklenih konstrukcij (kompozitov) ter z napredkom tehnologije proizvodnje stekla in s tem tudi kakovosti tega transparentnega materiala, pa se ponuja neobičajna možnost uporabe stekla tudi za ojačitve, npr. lesenih konstrukcij. Če bi za ojačitev lesenih stropov uporabili steklene elemente, bi v veliki meri ohranili prvobitni videz. Ta ideja odpira številna vprašanja, ki so predmet te doktorske disertacije. V disertaciji je v kontekstu leseno-steklenih konstrukcij obravnavan razvoj postopka za ojačitev starih lesenih stropov s steklenimi elementi v obliki trakov, v natezni coni upogibnega prereza, ki kot prvi korak že zajema uporabo plošč iz križno lepljenega lesa (CLT) v tlačni coni upogibnega prereza. Za zvezo CLT plošče in stropnika so bili upoštevani lesni vijaki, za stik steklenega traku in stropnika pa sta bila upoštevana lepljeni in točkovni (mehanski) stik, ki je bil razvit v sklopu priprave doktorske disertacije. Doktorska disertacija obsega strižne preizkuse lepljenih stikov steklo-les pri različnih vlažnostih lesa in različnih temperaturah. Potrjeno je bilo, da ima lepljeni stik steklo-les potencial za uporabo pri starih lesenih konstrukcijah, ki so lahko podvržene različnim okoljskim pogojem. S strižnimi preizkusi novega točkovnega stika steklo-les je bilo dokazano, da se lahko pod določenimi pogoji stekleni elementi povežejo z lesenimi elementi tudi lesnimi vijaki. Točkovno pritrjevanje steklenih elementov z lesnimi vijaki je neinvaziven, reverzibilen in za videz konstrukcije neškodljiv način. Razviti so bili tudi analitični izrazi za oceno nosilnosti in togosti novega točkovnega stika, vzporedno pa je bila opravljena še numerična analiza togosti točkovnega stika. Z numeričnim izračunom so bili ocenjeni faktorji napetosti v steklu v okolici točkovnega stika pri različnih obremenitvah, s pomočjo katerih se lahko tudi z analitičnim izračunom ocenijo napetosti v točkovno pritrjenem steklenem traku. Najpomembnejši del doktorske disertacije predstavljajo štiritočkovni upogibni preizkusi z novim postopkom ojačanih lesenih stropnikov. Uporabljeni so bili stari leseni stropniki iz dvorca na Zgornji Polskavi, ki so bili iz objekta odstranjeni zaradi številnih poškodb. Mehanske lastnosti lesenih stropnikov so bile določene na podlagi nateznih preizkusov lesenih vzorcev, izdelanih iz lesa uporabljenih starih lesenih stropnikov. Vzporedno so bili opravljeni analitični in numerični izračuni nosilnosti in togosti ojačanih stropnikov z obtežbo, enako obremenitvi pri štiročkovnem upogibnem preizkusu. Predstavljena je tudi parametrična analiza nosilnosti z novim postopkom ojačanih lesenih stropnikov, s pomočjo katerih so bili identificirani najpomembnejši parametri, ki vplivajo na nosilnost ojačanih lesenih stropnikov. Dokazan je bil prispevek steklenih trakov k upogibni togosti lesenih stropnikov. Pod določenimi pogoji lahko stekleni trak poveča tudi nosilnost. Za bolj učinkovitega se je izkazal prilepljen stekleni trak, a tudi s točkovnim stikom pritrjen oz. privit stekleni trak lahko prispeva k nosilnosti lesenega stropnika.
Ključne besede: leseni stropi, CLT plošče, konstrukcijsko steklo, lesni vijaki, adhezivi, ojačitev konstrukcij
Objavljeno: 20.10.2020; Ogledov: 623; Prenosov: 105
.pdf Celotno besedilo (17,97 MB)

4.
Arhitekturna regeneracija splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj
Boštjan Turk, 2020, magistrsko delo

Opis: Ptujska bolnišnica velja za srednje veliko bolnišnično ustanovo. Nekoč zelo pomemben zdravstveni objekt se danes sooča s prostorsko stisko in dotrajanostjo notranje opreme. Zaradi odlične lokacije in pomembnosti stavbe smo se odločili za regeneracijo območja. Pri tem smo ohranili najstarejše dele z zgodovinsko vrednostjo, dodatne prostore pa pridobili z novimi prizidavami in obnovitvijo obstoječih delov, ki sledijo oblikovnemu in funkcionalnemu konceptu celotne zgradbe.
Ključne besede: arhitektura, regeneracija, bolnišnica, Potrč, Ptuj
Objavljeno: 13.10.2020; Ogledov: 309; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (93,57 MB)

5.
Zasnova enodružinske hiše po ICF-sistemu gradnje
Aleš Koren, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavljamo zasnovo enodružinske hiše po ICF-sistemu gradnje. Naloga spada na področje masivne granje s toplotnoizolativnimi opažnimi elementi. V teoretičnem delu najprej predstavimo zgodovino, splošni opis sistema izoliranega betonskega opaža ter njegove prednosti. Predstavljeni so tudi elementi gradnje po načinu Jub Home, ki smo jih kasneje uporabili pri zasnovi objekta. V praktičnem delu naloge se teorija prenese v arhitekturne rešitve zasnove hiše. Objekt je zasnovan tako, da dosežemo standard nizkoenergijske hiše, kjer ni toplotnih mostov, tako da ustreza sistemu ICF.
Ključne besede: ICF, gradnja, sistem, JUB HOME
Objavljeno: 09.10.2020; Ogledov: 412; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (3,83 MB)

6.
Transformation of »university of corridors« - renovation of Technical Faculties in Maribor
Yuliia Vashchenko, 2020, magistrsko delo

Opis: The University of Maribor is one of the main educational institutions in Slovenia. It strives for development, transfer of knowledge, interconnection among studying and research programs, faculties in Slovenia and abroad. The renovation of Technical Faculties in Maribor, located on Smetanova street, is one of the key points in the university’s development strategy. The first part of the thesis provides an analysis of the location at macro-, meso- and micro- levels: climate, urban context, transport and accessibility, green areas, and open spaces. Having analyzed the history of the University of Maribor and Technical Faculties from the beginning of the operation, their current condition and strategy for further development, we determined advantages and disadvantages. One of the main design problems appears to be the lack of common spaces and places for student’s work. Consequently, we can observe the absence of functions vital for a productive educational process and modern university life. The practical part of the thesis proposes the concept of systematic renovation of Technical Faculties in Maribor. It focuses on designing a solution that would incorporate missing functions and spaces into an existing operating complex of buildings. The concept involves the demolition of particular buildings or elements such as attics, connecting part F, which has lost its load-bearing capacity, and non-load-bearing elements of buildina A’s north façade. Building A has been extended to the Smetanova street with a newly-designed volume functioning as a common space, exhibition area, and transition to other parts of the complex. The library, located at the underground floor of building A, has been extended to the courtyard. The height difference among buildings is regulated with the help of the new multi-level common space. It connects the extended library to the dining room located on the ground floor of building H and main gathering space in front of Borut Pečenko’s lecture hall. Newly-designed building E with two levels of the underground garage and 4-floors-high complex of lecture rooms has been constructed instead of the demolished lecture rooms in front of Borut Pečenko lecture hall. The proposed renovation solution provides students, employees, and visitors of the Technical Faculties with a high-quality working environment, which meets modern thermal, acoustic, and visual comfort requirements and sticks to the principles of accessibility of public buildings.
Ključne besede: University of Maribor, Technical Faculties in Maribor, renovation, university common spaces
Objavljeno: 29.09.2020; Ogledov: 265; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (69,62 MB)

7.
8.
Trajnostna zasnova ribiškega in kulturnega centra v Vojniku
Jernej Oprčkal, 2019, magistrsko delo

Opis: Ribiški in kulturni center v Vojniku predstavlja izhodišče za pospešeni razvoj kulturne dejavnosti v občini Vojnik in pomembno vpliva na promocijo ribištva v Sloveniji. Umestitev ribiškega centra v Vojnik pomeni veliko priložnost za nadaljnji razvoj lokalne turistične ponudbe, saj bodo odslej Vojnik obiskovali gostje iz vse Slovenije, pa tudi iz tujine. Z upoštevanjem trajnostnih vidikov smo izdelali idejno zasnovo centra, ki je okoljsko sprejemljiva, hkrati pa arhitektura ohranja svojo izrazno moč. Uporaba lesene nosilne konstrukcije kot tudi lesa na fasadi stavbo povezuje z naravnim okoljem, v katerega je ta umeščena. Kljub temu, da je center zasnovan kot kompleks več organsko oblikovanih objektov, ki jih združuje prav tako organsko oblikovana ravna streha, se je za smiselno izbiro izkazala lesena nosilna konstrukcija, sestavljena iz lesenih lepljenih stebrov in prečnih nosilcev ter CLT križno lepljenih lesenih plošč, ki tvorijo ostrešje. Lesena konstrukcija je v primerjavi z drugimi možnostmi najbolj trajnostna, saj omogoča uporabo lokalnega materiala, pri predelavi in proizvodnji lesa se izkorišča najmanj energije, material ima še po koncu uporabe vrednost biomase, gradnja s prefabriciranimi lepljenimi lesenimi elementi pa je hitra, enostavna in natančna. Veliko površino ravne strehe smo izkoristili za izvedbo ekstenzivne zelene strehe. S tem dejanjem smo naravnemu okolju povrnili zeleno površino, ki smo mu jo prej zaradi postavitve objekta odvzeli.
Ključne besede: kulturni center, ribiški center, ribiški muzej, trajnostna arhitektura, Vojnik
Objavljeno: 07.10.2019; Ogledov: 446; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (131,56 MB)

9.
Celovita arhitekturna prenova zdravstvenega doma v Radljah ob Dravi
Uroš Pokeržnik, 2019, magistrsko delo

Opis: Arhitektura zdravstvenih domov lahko s svojo premišljeno zasnovo, v kateri zdravstveni delavci zdravijo, ugodno vpliva na počutje obiskovalcev, bolnikov in zaposlenih. S celovitim pristopom k arhitekturni prenovi smo ustvarili boljše pogoje za vse uporabnike zdravstvenega doma. S pomočjo teoretskih izhodišč in analiz obstoječega stanja smo ugotovili, da obravnavan objekt ne izpolnjuje sodobnih funkcionalnih in energetskih standardov ter predpisov. Na podlagi teoretskih izhodišč in analiz referenčnih primerov smo zasnovali novo funkcionalno ureditev zdravstvenega doma. V projektnem delu smo določene dele objekta porušili, ter ga nadzidali za eno etažo z lahko leseno konstrukcijo. V kletni etaži smo dodali garažno hišo, ki rešuje problem premajhnega števila parkirnih mest. Kvalitetne arhitekturne elemente obstoječega objekta smo poizkusili v veliki meri ohraniti, dele obstoječega objekta pa smo ustrezno energetsko sanirali. V zaključku smo spoznali, da je mogoče s premišljeno in predvsem s celovito arhitekturno prenovo obstoječi objekt zdravstvenega doma ustrezno prenoviti in mu z arhitekturnimi elementi dodati manjkajočo identiteto.
Ključne besede: prenova, arhitektura zdravstvenih domov, nadgradnja, energetska učinkovitost, lesena gradnja, trajnostna arhitektura, Radlje ob Dravi
Objavljeno: 24.06.2019; Ogledov: 680; Prenosov: 122
.pdf Celotno besedilo (21,48 MB)

10.
Zasnova centra za bivanje in aktivnosti starostnikov
Lea Korošec, 2018, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava problematiko pospešenega staranja prebivalstva in trenutno pomanjkanje prostih kapacitet institucionalnega varstva starejših. Starostniki so zelo občutljiva skupina prebivalstva, katerih kakovost življenja je pogosto zmanjšana, saj predvsem v institucionalni oskrbi njihove potrebe niso v celoti zadovoljene. Na podlagi izdelanih analiz in predstavljenih teoretičnih osnov je izdelana idejna zasnova medgeneracijskega naselja v Slivnici pri Mariboru s poudarkom na zasnovi centra za bivanje in aktivnosti starostnikov. Zasnova daje poudarek sodobnemu načinu bivanja starejših v manjših stanovanjskih enotah po zgledu domov četrte generacije, ki spodbujajo socialno interakcijo med stanovalci in hkrati nudijo zasebnost v večinoma enoposteljnih bivalnih sobah. Zasnova medgeneracijske soseske združuje pet osnovnih območij: športno območje, območje razširjenega središča naselja z javnim programom, stanovanjsko območje sestavljeno iz različnih stavbnih tipologij, območje centra za bivanje in aktivnosti starostnikov ter zeleno povezovalno območje z vrtički, akvaponskimi vrtovi, živalmi na kmečkem dvorišču ter urejenimi kotički za igro in sproščanje ob vodotoku, ki poteka skozi območje.
Ključne besede: starostniki, gospodinjska skupina, dnevno varstvo, medgeneracijska soseska, občina Hoče - Slivnica
Objavljeno: 04.10.2018; Ogledov: 1086; Prenosov: 392
.pdf Celotno besedilo (24,10 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici