SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
MOŽNOST UPORABE ANALIZE SLIKE ZA OCENO CVETNEGA NASTAVKA IN ŠTEVILA PLODIČEV PRI SORTI 'MAIRAC'
Valentina Kokošinek, 2014, diplomsko delo

Opis: V nasadu jablan Sadjarskega centra Maribor v Gačniku smo v letu 2013 s pomočjo metode analize slike želeli natačno napovedati pridelek jabolk sorte ´Mairac´. Poizkušali smo napovedati pridelek z metodo avtomatskega štetja cvetov in ga primerjati z ročnim štetjem. Namen poskusa je bil ugotoviti natančnost digitalnega štetja cvetov in plodičev ter možnost zamenjave dosedanjega ročnega štetja z novejšo metodo analize slike. Poskus smo opravili v štirih razvojnih fazah: rdeči balon, polno cvetenje, T-stadij plodičev in po junijskem redčenju plodičev. Po opravljeni statistični obdelavi podatkov smo rezultate predstavili s Pearsonovim koeficientom linerarne korelacije. Dobljeni rezultati so pokazali, da je znašal Pearsonov koeficient v času rdečega balona r = 0,33, v fazi polnega cvetenja r = 0,37, pri plodčih pred redčenjem r = 0,27 in v fazi plodičev po redčenju r = 0,14. Ugotovili smo, da so enačbe linerne regresije dobro ocenile število socvetij in plodičev v vseh fazah. Iz dobljenih rezultatov lahko sklepamo, da bi po izboljšanju metode analize slike in programa za štetje cvetov in plodičev le-to vpeljali kot bolj učinkovito metodo.
Ključne besede: jabolka, napoved, cvetovi, plodiči, ´Mairac´
Objavljeno: 01.09.2014; Ogledov: 512; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (1,86 MB)

2.
Vsebnost sladkorjev in organskih kislin v socvetjih in jagodah bezga
Valentina Kokošinek, 2017, magistrsko delo/naloga

Opis: Namen raziskave je bil določiti vsebnost posameznih in skupnih sladkorjev ter organskih kislin v socvetjih in jagodah nekaterih vrst ter medvrstnih križancev bezga. Koncentracije sladkorjev in organskih kislin v vodnih ekstraktih smo določili s tekočinsko kromatografijo. V socvetjih je prevladovala jabolčna kislina s povprečno vrednostjo 1,49 g/100 g suhe snovi. Genotip z najvišjo vsebnostjo jabolčne kisline v socvetjih je bil križanec (JA × NI) × NI2 (2,42 g/100 g). V jagodah je bila najbolj zastopana citronska kislina (3,86 g/100 g), sledile so jabolčna, šikimska in fumarna s povprečnimi vrednostmi 1,34 g/100 g, 25,57 mg/100 g in 5,45 mg/100 g (suhe snovi). Med genotipi sta glede na najnižje in najvišje vsebnosti citronske kisline v jagodah izstopala (JA × NI) × RAC (0,004 g/100 g) in (JA × NI) × CER (1,35 g/100 g). Povprečna vsebnost glukoze in fruktoze v socvetjih je bila 3,04 g/100 g in 2,36 g/100 g (suhe snovi) in v jagodah 15,35 g/100 g in 6,87 g/100 g (suhe snovi). Najnižjo vsebnost glukoze v bezgovih socvetjih smo določili v genotipu JA × (JA × NI)1 najvišjo v (JA × NI) × (CER × NI). Spermanov korelacijski koeficient ni pokazal značilne korelacijske povezanosti med vsebnostjo kislin in sladkorjev v socvetjih in jagodah.
Ključne besede: bezeg, Sambucus spp., medvrstni križanci, socvetja, jagode, vodni ekstrakti, sladkorji, kisline
Objavljeno: 27.10.2017; Ogledov: 53; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (1,97 MB)

Iskanje izvedeno v 0.02 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici