| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
VPLIV OKOLJA NA MOŽNOSTI POSLOVANJA KMETIJSKO GOZDARSKEGA ZAVODA PTUJ
Uroš Sitar, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj ščiti interese kmetijstva, gozdarstva in ribištva. S svojim delovanjem največ pomaga na področju kmetijstva, ki je na tem območju najbolj razširjeno. Kmetijstvo se v Sloveniji, kot tudi širše, srečuje z vse večjimi težavami, ki se najbolj odražajo z opuščanjem kmetovanja, s pospešenim procesom urbanizacije ter z zaraščanjem kmetijskih površin. Tako se pomen zavoda za ohranitev in ponovno uveljavitev le-tega samo še povečuje. Ob slabšem položaju panoge pa je izredno pomembno tudi razvojno načrtovanje. To pa ni pomembno samo v zasebnem sektorju, kot vse pomembnejši dejavnik uspeha je tudi v javnih zavodih. Tako smo analizirali vpliv okolja na delovanje zavoda in iz tega izhajajoče možnosti in nevarnosti za njegovo poslovanje. Ugotovili smo, da ima zavod ključno vlogo v proučevanem lokalnem območju in si mora še najprej prizadevati za pomoč in razvoj kmetijstva, za dvig privlačnosti te panoge, večjo ozaveščenost potrošnikov in navsezadnje za povečan obseg svojih storitev. Predlagamo, da izkoristijo predvsem znanje in izkušnje zaposlenih za svetovanje pri novih oblikah kmetovanja. Prenesti je treba tudi znanje in pozitivne izkušnje iz tujine. S svojimi storitvami morajo izkoristiti vse možnosti, s pomočjo katerih bo kmetijstvo znova postalo bolj cenjena dejavnost.
Ključne besede: javni zavod, strukture organizacije, ekološko okolje, družbeno-politično in drugo socialno okolje, tehnično-tehnološko okolje, ekonomsko okolje, trgi.
Objavljeno: 10.01.2011; Ogledov: 1487; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (746,93 KB)

2.
NEKATERE ZNAČILNOSTI INOVATIVNEGA OKOLJA POLJSKE
Uroš Sitar, 2013, magistrsko delo

Opis: Poljska predstavlja trg s skoraj štiridesetimi milijoni prebivalcev. Gre hkrati za državo izjemne geografske lege, zaradi česar je bilo to ozemlje v zgodovini predmet številnih vojn in konfliktov. V današnjem času pomeni ta lega predvsem prednost. Ima namreč neposreden dostop in možnost gospodarskega sodelovanja s številnimi gospodarsko ter tudi inovacijsko pomembnimi in uspešnimi državami. Inovativnost v podjetništvu se je posebej v zadnjih nekaj letih pokazala kot izjemna konkurenčna prednost. Postala je skoraj nuja, če želi podjetje rasti in se razvijati. Poljska se tega sicer zaveda, vendar v preteklosti njena inovacijska politika ni pokazala vidnejših pozitivnih učinkov. Ob pregledu dimenzij inovativnosti na Poljskem smo ugotovili, da so glede uspešnosti daleč pod povprečjem Evropske unije skoraj v vseh obravnavanih vidikih. Ugotovili smo, da bo morala država v prihodnosti storiti še veliko več, če želi izboljšati inovacijsko uspešnost. Država si je sicer skupaj z Evropsko unijo zastavila ambiciozne cilje in tudi konkretne ukrepe za izboljšanje stanja inovativnosti in nasploh gospodarske uspešnosti države. Lahko le upamo, da bodo tem ciljem aktivno sledili, saj iz izkušenj iz preteklosti vidimo, da ni bilo vedno tako. Če bi državi uspelo pri podjetjih vzbuditi pomen inovativne kulture, potem verjamemo, da bi se inovacijska uspešnost Poljske izboljšala.
Ključne besede: Poljska, inovacijska uspešnost, inovativnost malih in srednje velikih podjetij, strategija Poljske do leta 2020
Objavljeno: 21.10.2013; Ogledov: 909; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (1,06 MB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici