| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Snovanje in avtomatizacija varilno manipulacijske linije
Uroš Sajko, 2020, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljena izdelava varilno-manipulativne celice. Gre za dejansko izveden projekt, ki v prvem delu opisuje zahteve stranke, v drugem delu pa je predstavljena izdelava varilno-manipulacijske linije. Opisani so izdelek in njegovi sestavni deli, varilne mize, na katerih se izdelek izdeluje, ter ključni elementi avtomatizacije. Predstavljeni so elementi varnosti, ki varujejo uporabnike in opremo, ter princip, po katerem delujejo. Opisani so del programa varilnih miz, glavne funkcije, ki se pri tem uporabljajo, in pogoji, ki morajo biti izpolnjeni za varno delovanje. Povzete so tudi naloge operaterja in delavca. Prav tako so opisane težave, ki so se pojavljale, nakar sledi še opis poteka zagona in testiranj.
Ključne besede: Varilno manipulativna celica, avtomatizacija, industrijska varnost, operaterski vmesnik
Objavljeno: 06.02.2020; Ogledov: 431; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (7,53 MB)

2.
AVTOMATIZACIJA STROJA ZA ODREZOVANJE BATERIJSKIH IZVODOV
Uroš Sajko, 2015, diplomsko delo

Opis: V obdobju opravljanja praktičnega usposabljanja v podjetju Roboteh d.o.o. sem spoznaval potek avtomatizacije procesov v industriji, kar me je navdihnilo za pisanje diplomske naloge pri njih. V času, ko sem nabiral izkušnje na terenu in v proizvodni hali, smo se dogovorili, da mi zaupajo avtomatizacijo stroja za odrezovanje baterijskih izvodov. V diplomski nalogi je opisan postopek avtomatizacije stroja, predstavljeno je krmilje proizvajalca Siemens ter pogonski sklopi naprave. Opisana je izbira električnih in strojnih komponent, težave ki so se pojavile pri izvajanju projekta, zahteve in pogoji naročnika, ter delovanje celotnega stroja. Predstavljeni so električni in pnevmatski načrti ter program, ki smo jih izdelali s pomočjo programov Eplan P8 in TIA portal V13.
Ključne besede: avtomatizacija, programabilni logični krmilnik, operaterski panel, stroj za odrezavanje
Objavljeno: 28.09.2015; Ogledov: 1583; Prenosov: 188
.pdf Celotno besedilo (8,36 MB)

3.
PREBIVALSTVO KOBILJA NA PODLAGI CIVILNIH MATIČNIH KNJIG MED LETI 1895 IN 1919
Uroš Sajko, 2010, diplomsko delo

Opis: Kobilje kot obmejna vas ob madžarski meji je v svoji preteklosti doživela veliko sprememb. V svoji nalogi sem skušal te spremembe prikazati. V prvem delu naloge sem predstavil zgodovino ter upravno in cerkveno ureditev Kobilja. Dotaknil sem se tudi priključitve Prekmurja h kraljevini SHS in narodnega življenja pred priključitvijo. Drugi del naloge pa v petih poglavjih obravnava popis prebivalstva v Kobilju med leti 1895 in 1919 na podlagi civilnih matičnih knjig. Najbolj podrobno sem pregledal rojstva, poroke in smrti. Na podlagi pridobljenih podatkov iz rojstne matične knjige sem lahko ugotovil, katerega leta, meseca je bilo rojenih največ otrok; spol novorojenčkov, število nezakonskih otrok in najpogostejša imena novorojencev. Iz poročne matične knjige je bilo mogoče ugotoviti število porok, starost mladoporočencev, katerega meseca je bilo največ porok, izvor krajev mladoporočencev. Iz podatkov, pridobljenih iz mrliške matične knjige, sem ugotovil, katerega leta je umrlo največ ljudi in kdaj najmanj, v katerih mesecih so največkrat umirali, koliko so bili stari, kaj je bil vzrok smrti. V Kobilju se je med leti 1985 in 1919 rodilo 830 otrok, umrlo pa 511 ljudi. V petindvajsetih letih je bilo tudi 236 porok.
Ključne besede: Kobilje, prebivalstvo, civilne matične knjige, rojstva, poroke, smrti, 1895, 1919.
Objavljeno: 12.01.2011; Ogledov: 2991; Prenosov: 181
.pdf Celotno besedilo (4,42 MB)

4.
5.
Upravljanje konfiguracije kot podlaga za izboljšanje programskega procesa : magistrsko delo
Uroš Sajko, 2002, magistrsko delo

Opis: Danes uporabniki zahtevajo vedno več od programske opreme, kar postavljajo pred razvijalce programske opreme zahteve, ki jim nikakor ne bi bili kos brez dobrega upravljanja konfiguracije. V magistrskem delu smo predstavili postopke upravljanja konfiguracije in prednosti predstavljenih postopkov. Opozorili smo na probleme, pri katerih je potrebno biti pri upravljanju konfiguracije še posebej pozoren. V raziskavi smo poglobljeno iskali načine za razširitev procesov upravljanja konfiguracije z namenom, da bi zadostili kar največjemu številu predlaganih aktivnosti v standardu SEI CMMI-SE/SW. V raziskavi predlagamo razširitev orodij z vgrajevanjem atributov. Ocenili smo, da lahko z vgrajevanjem atributov v orodja za upravljanje konfiguracije v veliki meri izboljšamo programski proces.
Ključne besede: upravljanje konfiguracije, zagotavljanje kakovosti, ClearCase, SEI CMMI standard, programski procesi
Objavljeno: 17.04.2008; Ogledov: 3257; Prenosov: 247
.pdf Celotno besedilo (1,13 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici